Evropska komisarka jasna: nacionalni organi so dolžni preiskovati primere poveličevanja totalitarnih sistemov

Foto: STA

Nacionalni organi so dolžni preiskovati posamezne primere poveličevanja totalitarnih sistemov, pravi komisarka Vera Jourova. Slovenija je na tem področju najslabša med vsemi tranzicijskimi državami, saj je še vedno močno prisotno poveličevanje nekdanjega komunističnega režima.

Titov trg, spominski obeležji morilcema Borisu Kidriču in Ivanu Mačku ter redno pojavljanje simbola rdeče zvezde na državnih in drugih javnih proslavah so še vedno del našega vsakdanjega življenja, čeprav so drugod po vzhodni Evropi že zdavnaj naredili križ čez vse simbole preteklih režimov, ki spominjajo na in so krivi za smrt milijonov ljudi ter množično kršenje človekovih pravic. Slovenska državna oblast v tem smislu še vedno popolnoma ignorira evropske civilizacijske norme ter zakonodajo, da se tovrstne primere kazensko preganja.

Evropska poslanka Patricija Šulin je zato v poslanskem vprašanju Evropsko komisijo opozorila, da se v Sloveniji komunistični simboli še vedno uporabljajo na javnih prireditvah in da se po kazenski zakonodaji RS razkazovanje in uporaba komunističnih simbolov še vedno ne štejeta za sovražni govor.

Države so dolžne preiskovati posamezne primere poveličevanj totalitarnih simbolov
Komisarka za pravosodne zadeve Vera Jourova pa je v imenu Komisije odgovorila, da so države članice v skladu z okvirnim sklepom dolžne kriminalizirati javno opravičevanje, zanikanje ali grobo zmanjševanje pomena genocida, zločinov proti človeštvu in vojnih zločinov, predvsem kadar bi ta dejanja lahko spodbudila nasilje ali sovraštvo.

Komisarka je poudarila, da je “kriminalizacija dejanj, povezanih s poveličevanjem totalitarnih simbolov v rokah nacionalne zakonodaje, nacionalni organi pa so dolžni preiskovati posamezne primere ter ustrezno ukrepati skladno s kazenskim pravom”.

Ker pa komisarka ni podala stališča, kako se okvirni sklep dejansko izvršuje v Sloveniji, je evropska poslanka Patricija Šulin ponovno vložila poslansko vprašanje, kjer od Komisije pričakuje konkretnejši odgovor, kako ocenjuje izvrševanje okvirnega sklepa v Sloveniji in kako bo Komisija ukrepala v smeri izvrševanja tega sklepa v polnosti.

Na Poljskem za promocijo skrajnega levičarstva grozita 2 leti zapora
Poljska je lep vzor države, kjer so že pred dvema letoma prepovedali nošenje vsakršnih simbolov, ki propagirajo komunizem, za kar je zagrožena celo zaporna kazen do dveh let. V tej državi ob Baltiku je bilo leta 2010 določeno, da ni dovoljeno proizvajati in prodajati simbolike, ki promovira to skrajno Marxovo totalitarno ideologijo. Enak odnos imajo Poljaki do simbolik, ki promovirata nacizem in antisemitizem. Obenem je med drugim prepovedano tudi posedovanje, pošiljanje in javno predstavljanje gradiva, ki promovira tovrstno zločinsko totalitarno ideologijo. Na Poljskem potemtakem velja enak odnos do vseh znamenj, ki kakorkoli poveličujejo krvave režime 20. stoletja.

Tudi njihovo gospodarsko okrevanje, razvoj pravne države, utemeljene na vladavini prava, in rast na lestvicah konkurenčnosti so posledica korenite pravosodne reforme, ki je izkoreninila vso totalitarno simboliko in stremi k svobodni evropski družbi.

M. P.

 • rrrrr

  Mi totalitarnega sistema ne poveličujemo, mi v njem enostavno živimo in uživamo. Saj kaj drugega itak ne poznamo. Kako naj pes, ki ga gospodar že od rojstva brca,ve, da v življenju obstaja še kaj boljšega.

  • janez.pokoncni

   “Mi totalitarnega sistema ne poveličujemo, mi v njem enostavno živimo in uživamo.”

   10+

   • rrrrr

    Pohvala odličnega komentatorja me enako razveseli kot psovka infantila.

    • rubec

     *******

 • samsara

  A dejte no, Nova24TV!
  Kaj pa vaše licemerno predvajanje reklame z naslovom ‘OKUSI 2017’, v kateri se belo oblečeni moški (domnevno v kuhinji), na nekaj fotografijah nakaj pači, pokrit z rjavo titovko, na kateri sta spredaj velika rdeča komunistična zvezda, pot njo pa mala trobojnica brez oznak?
  Ta reklama se je na vaši spletni strani nedavno predvajala (več dni, morda s presledki) tako kot ostale veše reklame, s katerimi si je izmenjevala pojavnost.
  Nanjo sem vas trikrat ločeno opozoril in spraševal kakšne judeže izigravate. Po ‘lajkih’ sodeč, so jo videli tudi nekateri drugi spoštovani sokomentatorji in se z mojim opozarjanjem in kritiko strinjali.
  Ste očitno eni tistih, ki govorijo drugim, “Poslušajte kaj vam govorimo in ne glejte kaj počnemo”. Eni izmed preštevilnih. Čeprav bi radi bili drugačni, ugledni in spoštovani, s strani poštenih in moralnih. Dejanja štejejo.

 • avtohtoni neandartalec

  Jurova je češka kmetica, delala je kot vaška učiteljica, aktivna je bila v folklornem društvu in študirala amtropologijo. Liberalni demokrati so jo nažokali v občinski svet, od koder so se ji odprla vrata v Evropsko politiko, kjer so jo zaposlili kot še eno strokovnjakinjo za običaje južno vzhodnih domorodcev, kot so recimo Makedonija, Latvija, Romunija…. in seveda Češka.
  Ima tudi nek domač biznis, osumljena je bila korupcije, ko naj bi se zmenila z vaškim županom za Evropske suhvencije, pri obnovi nekega gradu. Pokradli naj bi 2 milijona češkega keša, vendar je policija naposled priznala, da so jim samo namestili, podoben primer kot Janša torej. Od takrat je goreča borka proti korpuciji in totalitarizmu.
  Njena stranka je dohila dovolj glasov na vokitvah za Evropske poslance in so jo poslali k Junckerju. Porinili so jo v komisijo za pravosodje, enakost spolov in varovanje zasebnosti, evropa pa ji očita njene povezave s češkim finančnim ministrom, zaradi suma korupcije konflikta interesov ali kaj že imajo.
  Kaj so za njo totalitarni simboli, je pa drugo vprašanje, mogoče se je kaj naučila v folklornem društvu, babe imajo čas in kekljajo do nezavesti, v vsakega se vtikajo in vse oberejo, pragi vaški radio.

 • samsara

  “Nacionalni organi so dolžni preiskovati posamezne primere poveličevanja totalitarnih sistemov pravi komisarka Vera Jourova.”

  Bo ustavni pravnik, ultrapravični, etični in moralni legalist tov. Mirko, verjetno nemudoma ukrepal in ukazal ustanoviti komisijo, ki bo preiskovala morebitne omenjene pojave. Nje predsednik bi utegnil postati tov. Veber. Pomočnika in namestnika, recimo tovariš Kos in še kateri vidnejši in zaslužni tovariša ali nemara tovarišica. Morda sveže odstopljeni varuh gladalčevih pravic, tov. Lado Ambrožič? Zunanji sodelavec, svetovalec in izvedenec za tovrstno področje, bi pa morda lahko postal zaslužni in izkušeni tovariš Tit Turnšek. S tem bo ugodeno vsem direktivam, smernicam in zahtevam EU glede tovrstne problematike.

 • hle

  Kmalu bomo lahko med totalitarizme lahko prišteli še Bruseljskega odločat o pogledu na lastno zgodovino je še vedno temeljna pravica vsakega naroda če jim danes uspe to da nam posekajo ta del zgodovine nam jutri lahko že naslednjega denimo krščanstvo zaradi tega in onega če vprašate paradajzarje danes bi ga tudi morali uvrstit med totalitarizme potem pa primešajmo še novodbne prišleke z juga in potem počasi dobimo to k čemur stremijo elite sivo nerazpoznavno vodljivo maso ljudi
  Pot v pekel je tlakovana z lepimi nameni

 • samsara

  V katero kategorijo spada napis TITO ali NAŠ TITO, na Sabotinu?

  S podobno izvedenimi napisi, ki poveličujejo Turčijo in Turke, sledni na vzhodnih predelih Turčije (‘Kurdistan’) podjebavajo tam živečo večinsko populacijo Kurdov. Turčija pa je vedno bolj znana kot demokratična in sodobna država, ki promovira in udejanja zahodne vrednote.

  • von Rhein

   Spada v kategorijo onesnaževanje narave .

   • samsara

    In onesnaževanja (zastrupljanja) zavesti ljudi.

 • Caetano

  Neka minimalna pravna obsodba komunizma se je pri nas zgodila, ko je ustavno sodišče prepovedalo, da lahko javne oblasti poveličujejo ta totalitarni režim. Vendar vladajoči to znajo prav prefinjeno obhajati.

 • janez.pokoncni

  “Nacionalni organi so dolžni preiskovati posamezne primere poveličevanja totalitarnih sistemov pravi komisarka Vera Jourova.”

  Nobene svinjarije naše nacije, “naši” nacionalni organi ne bodo odkrili. Slovenija je (vsaj) od leta 1945 ugrabljena in ugrabitelji še vedno povsem držijo vse vzvode v svojih rokah.
  Nas lahko preiskujejo le “nacionalni” organi recimo kakšne Poljske, vse ostalo je več ali manj brezveze. Žal smo premajhni in preveč nepomembni, da bi se Evropa in svet ukvarjala z nami in kaviar socialistična mafija se tega odlično zaveda. Nočem se ponavljati kot papiga ampak to, kar recimo mafija počne z Janšo vsaj zadnjih 15 let, je nepojmljivo celo za Rusijo in Putina ampak …

 • garfi

  pri nas so to množični primeri in rdeči jugozločinci nam vladajo 70 let
  če volitve niso ponarejene je narod res butast kot pravi murgelski mafijski palček

  • Lokomotivführer

   Pozabi na “če”. Prvo kar je pred novimi volitvami potrebno, je nujno zamenjati celotno volilno komisijo vključno z operativci in programi za vodenje rezultatov.
   Delno je pa tudi narod “pameten”, glede na številčnost JS, uživalcev transferov, pomoči,…

   Mi je oče povedal (bil v volilvi komisiji), da so takoj po WWII po nalogu vodje volišča morali kroglice vsuti skupaj, “ker naše volišče pa že ne bo nosilo te sramote”.

   • garfi

    oboje je res

 • Olga

  Skrajni čas! Bravo Patricija Šulin! Predlagam ji še, da povabi Evropsko sodišče za človekove pravice v nadzor na naša komunistična sodišča! Dokler se tam ne počisti, ne bo delovalo nikjer! Med sodniki je žal veliko poveličevalcev totalitarizma!
  Mimogrede, zadnji partijski šef in šef zloglasne komunistične Udbe se spet namerava vtikati v politiko! Skrajni čas je, da tega zločinca postavimo pred sodišče!

 • Viktorh

  Sporočilo je več kot jasno.

  Reorganizirati bo potrebno “vaške straže” in začeti s čiščenjem.

  Tudi zločinec stsri in edi sta pozivala k čiščenju:

  “Josip Broz Tito je na balkonu Univerze v Ljubljani, 26. maja 1945 napovedal izven zakonske pomore vojnih ujetnikov in civilistov. In začelo se je uporabljati revolucionarno pravo:

  »Roka pravice, roka maščevalka našega ljudstva je že dosegla ogromno večino, a samo manjšemu delu izdajalcev se je posrečilo pobegniti pod okrilje pokroviteljev izven naše dežele. Ta manjšina ne bo nikdar več gledala naših divnih planin, naših cvetočih polj. Če bi se to vendarle zgodilo, bo to trajalo zelo kratek čas.«

  Kardeljev Edi pa je nadaljeval, ko je 25. junija 1945 napisal Kidriču – osebno pismo:

  » Najkasneje v teku treh tednov bodo razpuščena sodišča nacionalne časti, vojna sodišča a bodo sodila samo vojnim osebam, vse druge bodo prevzela redna sodišča. Proglašena bo nova avnestija. Nimate torej nobenega razloga biti tako počasni v čiščenju kot doslej.
  KARDELJ.«

  Ja, takrat se je začelo »čiščenje« političnih nasprotnikov s krampom po glavi ali nožem v hrbet, brez izjeme – če nisi z nami, si proti nam.
  Začeli so montirani procesi – ne boste verjeli – ISTO SE DOGAJA DANES.

 • Hribouc

  Hudo je, samo v sebi, da Patricija ne more pričakovati, da bo od plačanih (od nas vseh) uradnikov naše države Slovenija dobila odgovor na svoje vprašanje.

  Bolano pa je, da mi vsi ne moremo dobiti, ne pravnega varstva niti zagotovila institucij države od plačanih (od nas vseh) institucij pred nasiljem totalitarnih simbolov, nagovorov, nastopov, proslav
  in izpadov posameznikov in skupin, ki totalitarnost usmerjajo proti posamezniku in skupinam ljudi.

  Katastrofa je, da na nekaterih krajih javno visijo izvešene zastave Osvobodilne fronte , ki majo za osnovo slovensko narodno zastavo , izrisan Triglav , napis OF in rdečo parrtizansko zvezdo-take sem videl med vožnjo pred Cerknico in sredi Loža v Loški dolini,kjer sta bili kar dve taki zastavi skupaj ob nekem spomeniku sredi mesta… kako je to mogoče, prosim ?
  Kaj pravi zakon, oz česa ne pravi zakon pa bi moral ?

  Svastika – simbol – Hitler, Nacizem, Nacionalsocializem, gorje desetinam milijonov ljudi po vsem svetu.

  Rdeča zvezda – simbol – Lenin, Stalin, Tito,Oktobrska revolucija, Titova vojska, poraz nacizma in fašizma -in vendar : sto in toliko milijonov nedolžnih žrtev po vsem planetu

  TA HUDIČEVA ZNAMENJA ZLA MORAJO PROČ NA OSNOVI ZAKONA TAKOJ !

 • Vlado77

  Itak – to pravim že nekaj let. Poljaki nas prehitevajo. Hrvati tudi delajo na tem – vsaj Kolinda. Ukrajinci odstranjujejo Staline, Lenine in podobno nesnago . Mi pa imamo maškarado na Dražgošah in še 100 drugih s prisotnostjo predsednika ali kakega visokega politika. Odkrivajo plošče morilcev ne daleč stran od njihov zločinov spet v prisotnosti predsednika. Na ulicah vse povsod na protestih velike rdeče zvezde in zastave v organizaciji levih parlamentarcev. Poslanec s majico CHe in Marxa v parlamentu itd… ne verjamem , da so bo pri nas kaj spremenilo če ne bomo izvolili normalne vlade.

  • avtohtoni neandartalec

   Poljaki uvažajo na tisoče migrantov iz severne Koreje, za Hrvate smo pa zgleda severna Hrvaška, če so ti taki zgled.

 • Olga

  Špela Furlan (saj vemo, tajnica ali mogoče ljubica?!) se že na veliko bori za “pravice” Milana Kučana! Štefka pa ta čas čajčke kuha, saj ji mož prinese Toninovo dvojno penzijo!
  Z resnico v Arehovem filmu, je močno prizadeto njegovo dibro (beri zločinsko) ime!!! Še čudno, da se ni oglasil Spomenka!
  Slovenci pa v jok !
  Upam, da ga bo kmalu poklicalo nemško sodišče! Ne kot pričo, ampak kot obtoženca in ga ustrezno “nagradilo” , tako kot njegova hrvaška udbaška kolega, Perkoviča in Mustaču!

  • samsara

   Si predstavljaš, kako bi zvenela sodba nemškega sodišča, “m.kučan obsojen na dosmrtno zaporno kazen”, ali pa, ” “m. kučan obsojen na zaporno kazen 35 let”.

   • Olga

    Štefka in Špela v jok! Slovenci pa v smeh!

    • avtohtoni neandartalec

     Torej to niso samo govorice, da je nacistična zver spet oživela. Še dobro, da smo v Barbari in Krimski jami naredili prostor.

 • tarantela

  A je vložila tudi kaj proti pivovarni Henkel?

  • rrrrr

   Tvoja pripomba o Henklovi rdeči zvezdi zveni zelo sveže; čeprav sem jo pred tabo slišal samo 856 krat. Pa tudi za tabo jo bom še prav tolikokrat..pa spomnite se vendar kaj bolj originalnega. Vam lahko pomagam?

   • Viktorh

    …ni pomoči…

  • kresnik

   Kakšna je to pivovarna Henkel? :)

   • Lokomotivführer

    Pivo z zeoliti, vendar! Za uporabo do 60°C. Se manj peni. Pa saj naša pesnica tega ne ve, dlako pa vseeno pušča.

 • dež

  Ga ni boga, ki bi slovenske preiskovalne organe prisilil v kaj takšnega. Vsaj zaenkrat, na žalost. Uradno se bodo sicer lotili, kako te stvari pri nas tečejo pa vemo.

 • domovina mili dom

  Je rekla, zahteva, bla, bla, bla. EU zakon sprejet, ki velja za vse članice. Kazen nesprejetja zakona za posamezno članico mesečna za nekaj mio. Potem pa EU komisija o rezultatih. Drugače pa pooblastilo evropolu in EU tožilcem, pa udri po teh rdečih krvnikih.

  • avtohtoni neandartalec

   Po tej logiki, bi koral Orban že zdavnaj bankrotirat, koliko nacističnih shodov je organizirala Madžarska.

   • domovina mili dom

    Nacisti so bili pobiti, ostanejo še samo komunisti.

 • ptr

  Hmmm, ali je Brglez morebiti kaj bolan? Namreč, še vedno ni razpisal žalne seje DZ za tov. Fidelom.

  • Bastian

   Ne more, je že tam.Objokuje in rihta karte za prvo vrsto jokcajočih pacijentov.V združeni levici je menda nastala štala ob vsem prerivanju kdo bo lahko šel tja ko bodo porinili kadaver na kompostnik zločincev.

 • toxico

  pol če imam na steni titota in volim janšo je ok

  • BeeMax

   Ni ok. Še vedno si butl, ker imaš titota na steni.

   • toxico

    pa saj ga nimam samo primer sem dal

 • kresnik

  Za nepreiskovanje poveličevanja bomo morali dobiti kazen par milijonov, da se bo policija zbudila. Itak pa v veliko pisarnah policije in notranjega ministrstva še vedno visijo slike titota.

  • avtohtoni neandartalec

   Nemogoče, Rdeča zvezda ni prepovedana, Slovenija ni podpisnica nobenega takega pamfleta.
   Smrt fašizmu!

 • komar marko

  Samo PIPICO zapreti in bo mir. Na naš račun že desetletja GUNCAJO afne in trosijo LAži! Ni čudno, če še vedno hodijo iz hoste!

  • FRANC3

   ++++++++++++++++

 • totex39

  To bo potrebno takoj ukrepati in vlada se naj neha sprenevedati, kajti zadnje čase je množica spet zelo dejavna z razkazovanjem totalitarnih simbolov na vseh področjih in ker na to nič ne reagira, pomeni da to početje dejansko podpira.

  • komar marko

   Kdo pa jo je spravil na oblast in zakaj?

 • Shalalabayzer

  Naši bodo itak govorili, da je komunizem naslednja stopnica v človeški evoluciji…samoupravljanje pa njen začetek.

  Kot zelo verodostojen vir pa bodo navajali Wikipedio.

 • FRANC3

  ZB s Stanovnikom in Dobrškom na čelu pa v jok. Kaj bomo pa sedaj počeli?

 • Antonius

  Vladni organi so izvoljenim penis, da slovensko rajo in vojsko z njimi sproščeno sexajo v glavo.
  K državnim organom prištevamo tudi koruptivno pravosodje in k politikantski prostituciji nagnjeno policijo.
  Prosto po izbiri lahko vsakdo penis in sex prevede v tisto, kar je bližje njegovemu razumevanju.

  Matrna jim, dobro nas s pomočjo tistih, ki so jih izvolili in sedaj še z uvoženimi šeriatarji, totalitarno okradene onegavijo!

  • if

   Gre za okupatorje svobode, prave svobode, nekomunistično definirane svobode.
   Zato je nujno razbiti okupatorje svobode z rabo vseh demokratičnih sredstev.
   Če ta ne bodo pomagala ostanejo nepravna.
   Rdeči nazor mora dobiti reakcijski direkt, reakcijo na vse, kar je povzročil in kar povzroča svobodi.

 • avtohtoni neandartalec

  Tudi fevdalizem je bil totalitarni sistem, kakšna folklora neki, če so pa obujali zločinsko Češko buržuazijo.

 • Adolf Hitler
 • Mihilus

  Zakon je bil sprejet zato, da se z njim preganja nacionalistilčne totalitarne sisteme. Ne pa da bodo šli z njim nad komuniste. SIcer pa je sistem, kjer je na tak način omejeno politično udejstvovanje že sam totalitaren.Zakon ima podobno logiko kot geslo naših levičarjev: ne toleriramo netolerantnosti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!