Hipokrizija ministra Klemenčiča – od drugih terja osebno odgovornost, zdaj ko zamuja sam pa…

Goran Klemenčič (Foto: STA).

Pravosodni minister Goran Klemenčič je pred dnevi predstavil načrt reforme pravosodja, v kateri predvideva, da bi se samostojno državno pravobranilstvo priključilo, kot organ, k ministrstvu za pravosodje oziroma bi izgubilo svojo samostojnost in neodvisnost.

Kljub temu, da v strokovni javnosti obstajajo mnogi pomisleki o tem novoimenovanem državnem odvetništvu, pa je pomenljivo tudi neimenovanje vodje slovenskih pravobranilcev oziroma zamuda pri imenovanju novega vodje.

Glavnemu pravobranilcu že pred mesecem potekel mandat
Državno pravobranilstvo je zadnjih šest let vodil Boštjan Tratar, ki je sin nekdanjega predsednika in kandidata za župana iz vrst ZKS-SDP, in ki je bil Državnemu zboru RS za generalnega državnega pravobranilca predlagan 3.6.2010.

Omenjenega je Državni zbor za generalnega državnega pravobranilca imenoval s sklepom, dne  18. 6. 2010 za dobo 6 let, sklep je bil objavljen v Ur. l. RS, št. 50/2010 z dne 24. 6. 2010. Šest let mandata Tratarja se je torej izteklo že z 18. 6. 2016 (mandat se mu ne izteče konec tega tedna, kot so napačno poročali nekateri mediji), od takrat dalje je le »navaden« pravobranilec, njegove pristojnosti pa lahko izvršuje le namestnik oziroma namestnica generalnega državnega pravobranilca, ki je po zakonu določena z letnim razporedom za leto 2016, torej do konca letošnjega leta.

Namestnica generalnega državnega pravobranilca, imenovana s 1.1.2016 in do konca tega leta, je Mateja Senih. Boštjan Tratar se torej vse od 18.6.2016 ne le v javnosti, ampak tudi pravno-formalno, ne sme predstavljati za vodjo pravobranilcev.

Razgovore opravili 14 dni po preteku mandata Tratarju
Državno pravobranilstvo RS je pravosodni organ, ki zastopa Republiko Slovenijo in druge subjekte (torej državo, njene organe in upravne organizacije v sestavi, ki so pravne osebe) pred sodišči in upravnimi organi. Republiko Slovenijo zastopa tudi pred tujimi in mednarodnimi sodišči, kot so na primer Evropsko sodišče za človekove pravice in sodišča Evropske unije.

Po zakonu o državnem pravobranilstvu mesto generalnega državnega pravobranilca razpiše ministrstvo, pristojno za pravosodje, po uradni dolžnosti najkasneje tri mesece pred iztekom mandata aktualnega vodje pravobranilcev. Čeprav je ministrstvo razpis pravočasno pripravilo in so se nanj, poleg Tratarja, prijavili še trije kandidati, pa je, po nam znanih informacijah, razgovore za morebitnega novega vodjo slovenskih pravobranilcev pravosodno ministrstvo na hitro in v paniki opravilo šele 30. junija in 2. julija, torej že več kot 14 dni po tem, ko je generalnemu pravobranilcu Tratarju formalno že potekel mandat.

Bo Klemenčič zaradi zamude terjal svojo odgovornost?
Pred časom je minister Klemenčič terjal osebno odgovornost Lucijana Bembiča zaradi zamude pri vložitvi tožbe na Evropsko sodišče. Kaj pa zamuda glede imenovanja vodje slovenskih pravobranilcev? Bo tudi tu minister Klemenčič uveljavljal svojo osebno odgovornost?

A. R.

 • Nata

  Minister Klemenčič in osebna odgovornost ?’ Pa ja de !!
  Oh , saj je odgovoren …………..svojim! Ki so ga postavili na to mesto , ker ga lahko vodijo , kot želijo ! Roka roko umije !

 • Poštenje velja

  pasja parada pasjejebcev

 • Franjo Trojner

  Sam ministra Klemečiča osebno ne poznam, v spomin si mi je vtisnila samo tista dramatična konferenca KPK iz katere pol ni nič ostalo, obveljalo, kasneje je o tem tudi dosti javno govoril sedanji predsednik KPK in to ne v prid prejšnjemu predsedniku in delu same KPK in tudi iz tega ni nič nastalo. O delu ministra za pravosodje nimam pojama. Toda, kljub vsemu znanemu kaj vse se dogaja pri nas v Sloveniji in je znano, poznano tudi sedanjemu ministru, ta ne ukrepa! Kako je to mogoče? Še posebej ob poznanem dejstvu, da njegov strankarski šef in tudi predsednik vlade sam Cerar javno govori, da Slovenijo obvladuje mafija.-lobiji. Pa zmenite se že enkrat prvo v sami SMC in še nato na vladi kaj sploh želite in nato ukrepajte, če ni volje ali znanja pa v dobro slovenske države vsi odstopite. Ma nikakor ne morem mimo dejstva, da predsednik vlade Cerar govori o mafijski državi, minister za pravosodje in notranja ministrca pa molčita, ma mi prosim lahko kdo to razliži.

 • von Rhein

  Poslušen in ubogljiv podložnik.Nesposben,dokazi so njegovo delo na vseh dosedanjih funkcijah.Aroganten in še bolj ogaben.

 • Viktorh

  Ta oblast, sestavljena od posameznih fakinov, lenuhov in nesposobnežev me spominja na področje “Bandengebiet”.
  Žal, takšne so nam izvolili.

 • domovina mili dom

  Izpolnijo se vse želje ob pogledu vseh kreatur iz sedanje vlade, da bi jih videl kako stojijo v vrsti klošarjev za en topli obrok.

 • karpelec

  To je višja matematika obstoječe vlade, ki je na oblast prišla brez programa , vizije in ciljev. Vsak posamezhik član vlade se trudi, da ja ne naredi nič in vzdržuje status quo, ker mu je tako lepo. Ostajajo na obljubah in ponosni , da je stanje v državi umirjeno in ne razmišljajo, da morajo s svojim vladanjem nekaj pokazat in da je to njihov rezultat.Na koncu pa štejejo samo rezultati.

 • Olga

  Nič ni slučajno! Vse za svojo kariero! Tudi glivice!

 • MEFISTO

  O Klemenčiču nič, razen dobro.

  Tarantel ga je pred dnevi hvalil, da je lep moški

  • tarantela

   Ne podtikaj laži! Vsekakor je pa lepši in pametnejši kot ti.

 • sprehajalec

  Nič novega, Slovenec je vedno strog do drugih (razen do žlahte, svojih, pa tistih, za katere ve, da imajo krit hrbet), sebi pa vedno odpušča in to odpuščanje do njega pričakuje tudi do drugih.

  Kakšen harakiri zaradi ohranitve časti kot ga pozna Japonec, je Slovencu znanstvena fantastika.

 • montyamp

  HLAPEC žveplene murgel-oligarhije , je za nezakonito lansiranje potvorjenega in na sodiščih razvrednotenega fiaska od majmunskega zmontiranega pamfleta ti. poročila o premoženju trna v peti HALBMADŽARSKEGA ŽVEPLENEGA MURGELZWERG PRITLIKAVEGA UNTERHUND OBERBANDITA AL KURĆONE , se pravi govorimo o heroju Janši , ki predstavlja resno grožnjo raširjeni komunistični kugi , ki skrbi za ugled države in botruje s svojimi idiotizmi vsem poročilom o Sloveniji , iz katere jim je gošarskim fašistom v 100 letih uspelo narediti kup rdečega gnoja , ki je v sramoto vsem sosedam , DOBIL V NELIGITIMNO IZVOLJENI EXSPEDICIJI MORALNO ETIČNIH KRŠILCEV ČLOVEKOVIH PRAVIC IN USTAVE MESTO MINISTRA , KOT BI POSADILI BIKA NA CERKVENE ORGLE . MURGLO PRIVAT PRAVNIKI , PODREPNIKI KRAMBERGERJEVIH IN SLIVNIKOVIH MORILCEV , OPRANOGLAVI MLADIČI FDV BANKSTERSKEGA KRIVOSODJA Z NADZOROVANIMI MNENJI , KOT LEPOTEC FRANKENŠTAJN NA FOTKI , SO UPORABNI KOT TAMPONI , KO ZAČNE STARA UDBA KRVAVETI IN JIH POTEM ZAVRŽE KOT SE ZA IZDAJALCE SLOVENIJE SEVEDA SPODOBI . KPK cepec bo dobil nagrado za svoje uspešno ministrovanje in to bo svinjski šrauf , za prasce ob praznem koritu .
  SLOVENIJA BREZ KURĆANIZMA = = = ŠVICA

  • Franc Šink

   Korito za izbrane (plemenske)prasce še ni prazno.Na žalost

 • xtc

  V kakšni manj demokratični držsvi bi se tov; Kemenčič žezlil z urbanim pohištvom tako na zahtevonroda ;kot pravosodja:

 • WatsonForus

  A je Klemenko že pojasnil odkod njemu in Ninici cekini za bajto in poslovne prostore!?

  • Olga

   Iz Murgel!!

  • RATATA

   Zavarovalnic Triglav je blo odvzeto.

 • antimur

  Reforma sodstva ne bo uspešna, dokler ne bodo na ministrstvu za pravosodje pometali sami sebe na ceste, s Klemenčičem na čelu, ter počistili drhal kučanistično iz tožilstva ter sodstva. Preventivno pa odstraniti vse predavatelje iz pravne fakultete, mislim na tiste okužene s kučanizmom.

  • Franc Šink

   Ali ne spada Kučanizem med duševne bolezni?

  • Olga

   Z Načinom na čelu!!

 • Anton

  zelo grda oseba, dobesedno od zunaj kot od znotrej

  • RATATA

   K smrtn tč.

 • rrrrr

  Minister Klemenčič je pompozno izjavil, da je njegovo ministrstvo pripravilo paket prepotrebnih sprememb v pravosodju. Prav tako je g. Primc na stopnišču pred Hišo Sramote na Tavčarjevi 9 izjavil, da je tudi on (s pomočjo več kot naših 5000 podpisov ) vložil v državni zbor svoj predlog.
  Zato apeliram na vas, dragi kreatorji in vodstvo Nove 24TV, da prav tako kot ste prej g. Kučana in g. Janšo povabili na soočenje v živo, povabite tudi ta dva protagonista sodnih sprememb.
  (Upam le, da ne bo zopet en stol ostal prazen, pred njim pa napis: mag.G. Klemenčič, pravosodni minister)

 • Slovenec 33

  Kot se vidi iz njegovih izjav, bi on osebno odgovornost na kruh namazal, ker ne ve , kaj naj bi to sploh bilo.

 • RATATA

  Ta se ni, na sicer priznani tuji univerzi naučil niti tega, kaj se sploh spodobi. Ne le za pravnika, ampak za (častnega) človeka sploh.

 • plamen100

  Mar je še kdo v pravosodju na visokem delovnem mestu ki ni bil član KPJ, KPS, SDP oz kakor koli sam ali preko družinskih vezi povezan z levimfašizmom??

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!