Jambrek: Možnost izboljšanja slovenske ustave je znanstvena fantastika

Peter Jambrek Foto: STA

Peter Jambrek, ki je avgusta leta 1990 v Podvinu vodil skupino, ki je pripravila osnutek današnje ustave, je prepričan, da bi jo bilo mogoče v marsičem  izboljšati, vendar so možnosti za to, kot pravi Jambrek, skorajda znanstvena fantastika. Po 25. letih pa vendarle lahko rečemo, da je ustava v tem obdobju odigrala vlogo, ki jo mora vsaka ustava.

Peter Jambrek pravi, da bi lahko slovensko ustavo v marsičem izboljšali, vendar v sedanji politični atmosferi ne vidi veliko možnosti za to. “Politična razprava in dvotretjinsko odločanje v DZ bi bila skoraj gotovo ustavodajno neučinkovita. Poleg tega obstaja realna možnost, da bi bile take, politično uveljavljene rešitve še slabše od zdaj veljavnih.”

Podvinska ustava je za osnovo vzela besedilo Zbora za republiko. Imela je 164 členov. Avtorji so jo pisali pet dni; če so delali deset ur na dan, so na uro obdelali tri člene. 

Prepričanja nekaterih so, da je sprejem ustave 23. decembra leta 1991 že pomenil avtomatični prehod iz nekdanjega nedemokratičnega ustavnega sistema v novo ustavnost, ki je temeljila na spoštovanju človekovih pravic, temeljnih svoboščin ter ustavnih načel. Ustava takšnega prehoda niti ni izrecno urejala, je prepričan Peter Jambrek. Kot dodaja, so uspešnost nove ustave zagotovili šele nova ustavna in zakonska ureditev ter sodniška zasedba ustavnega sodišča. “To je dejavno uveljavilo svoje pristojnosti in podalo številne konkretne razlage nove ustave,” je dejal Jambrek.

Ustavo bi  po besedah Petra Jambreka lahko v marsičem izboljšali, a zato v trenutnem političnem režimu ne vidi veliko možnosti.

“Politična razprava in dvotretjinsko odločanje v DZ bi bila skoraj gotovo ustavodajno neučinkovita. Poleg tega obstaja realna možnost, da bi bile take, politično uveljavljene rešitve še slabše od zdaj veljavnih,” je dejal Jambrek. Ni pa tudi izključena možnost, da bi dober osnutek slovenske ustave napisala ‘podobno sestavljena strokovna skupina’, kakršna je leta 1990 pisala ustavo v Podvinu, in bi delala ‘intelektualno neodvisno in državotvorno’. “Ampak da bi naši poslanci spoštovali rezultat dela take skupine, je zelo blizu znanstveni fantastiki,” je povedal nekdanji ustavni sodnik Jambrek.

Okvirno oblikovanje ustave se je začelo s 57. številko Nove revije. Dve tematiki sta bili takrat pomembni: pravica do lastne države in oblikovanje večstrankarskega sistema s spremljajočimi človekovimi pravicami in svoboščinami.

B. J., STA

 • karpelec

  Kaj bi spreminjali ustavo? To spreminjamo po potrebi, drugače pa spremenimo narod in državo,to je lažje.

 • janez.pokoncni

  Kredibilnost slovenske ustave je odplaknila voda.

 • Nata

  Intelektualno neodvisno in državotvorno ? G. Jambrek ?
  Za državo in državljane je naši vladni garnituri prav malo mar .Kaj Ustava !!
  Zakoni , to je njihov domet . Tvorijo jih za svoje ritkice !!
  Pa tista je dobra … ” .znanstvena fantastika “

 • Shalalabayzer

  Joseph de Maistre je, v svojem eseju “O politični sestavi in ostalih inštitucijah“, že v prvem stavku zapisal, da je največja napaka (kateregakoli) stoletja ta, da se ustava in ostala zakonodaja piše vnaprej – “iz zraka na papir”.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_de_Maistre

  Tudi pri nas imamo ogromno težav zaradi socialistične regresije in sedaj bi radi postali Zahodnjaki…brez zavestne odločitve to ni možnoProtektorji komisoci sistema so še vedno vseprisotni — še najbolj v glavah celotnega naroda

 • tarantela

  Se nima smisla sekirat! Tudi Mojzes je prinesel 10 zapovedi, pa jih še verniki na šmirglajo!

  • usimoncic

   Mojzes je na Sinaju dobil tri table s petnajstimi zapovedmi. Ko jih je nesel dol, se je spotaknil in eno tablo razbil. Pa je zamahnil z roko in rekel, da bo itak še deset zapovedi preveč.

  • dob

   Religija ni dogovor temveč diktat.

   Deset zapovedi je deset zapovedi, ki niso dogovor temveč povelje.
   In prav tako je diktat ideologija! Udeologija ima manifest – manifest ni dogovor! Komunizem je diktatura in religija je diktatura. Medtem, ko je Ustava v samem svojem bistvu dogovor.
   Ker je dogovor, je temelj demokracije.

   Pri nas pa dogovora ni bilo. Napisana je Ustava – brez dogovora!!!
   Redoseld je: najprej dogovor, potem sledi pisanje Ustave.

   Zagovorniki komunistične diktature NIKOLI ne bodo pristali na nikakršno ustavo, tudi kadar jo sami napišejo! Oni imajo manifest. Diktature in demokracije pa ni mogoče mešati.

   Formalno imaš lahko lepe stavke zapisane v Ustavi, vsebinsko pa nič ne pomenijo.
   Pravikloma velaj, da komunist svojih velikih besed in pojmov, s katerimi na veliko opleta (svoboda, enakost, človekove pravice….) sploh ne razume in jih niti ne zna definirati. Torej pojasniti in razložiti.

   Diktatura ni demokracija, pa če si stokrat komunist obleče majčko z napisom “jaz sem demokrat” in “živela svoboda”! On preprosto ne ve kaj je to.

   Noben pristaš nobene diktature ne ve ne kaj je demokracija ne kaj je svoboda ne kaj so pravice človeka. Dogma in Manifest je eno – dogovor med živimi ljudmi pa drugo. Kdor je zamenjal Ustavo za Dogmo ali za Manifest, je razvrednotil Ustavo, torej dogovora med ljudmi ni.

 • pajot

  V jugoslovanskem režimu so spreminjali ustavo iz minute v minuto. Kakor se je zdelo primerno vodilnim partijcem: enonogemu in kardelju. Končali smo v bankrotu in državljanski vojni.

  • dob

   10+

 • Borut Stari

  Ustava je poved, ki bi morala biti zapoved. V Sloveniji je to, znanstvena fantadtika. Dobro je le to da se ve kaj vladajoči kršijo. Žal se pri rezultatih volitev tega ne pozna.

 • Olga

  Za začetek naj začnejo državni organi in sodišča ustavo UPOŠTEVATI in SPOŠTOVATI!
  Toliko samovolje in kršenja ustave, kot se to dogaja v mandatu te marionetne vlade (prepoved referenduma dnevnim migrantom, politični procesi, nezakonit odvzem mandata zakonito izvoljenemu poslancu, neplačevanje obveznih vsebin zasebnim šolam in nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča, odvzem koroških dečkov in nespoštovanje odločbe sodišča…..), še ni bilo in ni nikjer, razen v kakšnih diktaturah! Če pa diktatorji spreminjajo ustavo, pa vemo, kam to pelje!
  Tovariši bi nas radi utišali, saj smo njihova nočna mora!? Politične nasprotnike bi radi izključili iz politike, tako kot Putin!?? Uvedli SZDL!?? Malo morgen!

 • Poštenje velja

  Slovenija je postkomunistična udbovska tvorba,ki temelji na kiantelizmu, kraji, nepoštenju in laži.
  Zato ji ne pomaga nobena ustava, ker bo kmalu nazaj tam kamor z miselnostjo in karakterjem
  naroda spada.
  Le nekaj srečnežev se bo mogoče se predčasno uspelo izseliti in zaživeti normalno
  življeneje.
  Vse ostalo je zguba časa in denarja.

 • RATATA

  Sem se lotil brati Ustavo, če je treba kaj spreminjati:

  1. člen
  Slovenija je demokratična republika.
  NE DRŽI

  2. člen
  Slovenija je pravna in socialna država.
  NE DRŽI

  Se mi ne da več naprej … saj ustava ni kriva za nesrečo….

  V osnovi narobe je to, da Slovenija ni zveza Slovenskih Dežel!!

  http://domovinasospomini.eu/slovenske_dezele_1.html

 • Osti jarej
 • tarantela

  kakšen dolgcajt!

 • Novakec1

  Od 2008 tulim da je treba poradirat Ustavo in zakonodajo, spisat (prepisat) vse na novo.
  V štartu je mogoče bila še kar ampak so jo potem LDS ovci začel iznakaževat, isto zakonodajo.

 • Unikatna

  Kaj pomaga Ustava, če jo mnogi kršijo!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!