Je urad za nadzor proračuna sploh smiseln? Največjega kršitelja, Jankovićevo MOL, sploh ne preiskuje

Foto: STA

Urad za nadzor proračuna se je z inšpekcijskimi postopki “spravil” samo nad malo občino Vitanje, medtem ko največje, Mestne občine Ljubljana, sploh nikoli ni preiskoval, čeprav je nadzorni odbor ugotovil kršitve v vrednosti slabih 5 milijonov evrov.

V dopoldanskih urah je v veliki dvorani v Državnem zboru potekala že 38. seja Komisije za nadzor javnih financ, tokrat je obravnavala poročilo urada za nadzor proračuna o opravljenih postopkih inšpekcijskega nadzora v prvi polovici letošnjega leta. Ugotovljenih kršitev je bilo v višini 60 tisoč evrov, ki je bilo tako vrnjenih v proračun, a stroški delovanja urada so precej višji, zato večina članov komisije upravičeno dvomi v smisel njegovega obstoja. Omenjeni urad ima namreč kar 52 zaposlenih.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance, Marija Janc, je na seji pojasnila, da ima proračunska inšpekcija za letos predvideno izvedbo 32 postopkov inšpekcijskega nadzora, že v prvi polovici pa jih je urad z izdajo zapisnika zaključil več kot polovico, natančneje 24. Po besedah Jančeve so bile nepravilnosti ugotovljene pri samo 14 nadzorih, kazen v višini 50 tisoč evrov pa je doletela Občino Vitanje, ki je sredstva, predvidena za zavod KSEVT, porabila nenamensko. Za vse ostale kršitve skupaj je bilo tako v proračun vrnjenih samo 10 tisoč evrov.

Poslanki stranke SMC Urška Ban se na seji niti ni sanjalo, s čim naj bi se urad sploh ukvarjal in je želela bolj podrobno razlago, katere morebitne kršitve inšpekcija sploh pregleduje. “Prihodkov občin ne pregledujete, dohodnine in drugih prihodkov, tudi ne kaj vaša torej inšpekcija sploh pregleduje, ali mi lahko to naštejete,” je spraševala, a ji je odgovoril že Andrej Šircelj iz SDS, ki je tudi vodil sejo.

Šircelj: Nikomur ni jasno, kaj ta urad sploh počne in kakšni so njihovi izdelki
“Povsem jasno je, da izvršilna oblast minimalizirala poročanje, da se poroča samo o tistem, o čemer imajo najmanj za poročati. Ni mi jasno, kaj ta urad dejansko sploh počne, kakšni so njihovi izdelki, kako nadzorjuje evropskega sredstva, če smo denimo lani plačevali kazni zaradi nepravilne rabe takšnih sredstev,” pravi Šircelj. Opozarja, da bi moral takšen notranji nadzor, če ga Slovenija že ima, delati precej bolj učinkovito. “Tako pa se vse preveč ljudi ukvarja z enimi in istimi stvarmi!”

Priznali, da Jankovića ne preiskujejo
Da ima urad za nadzor zelo neambiciozen načrt dela, je opozoril tudi Anže Logar, sicer tudi svetnik v Mestni občini Ljubljana. Po njegovih besedah ni bilo ugotovljenih nekih izjemnih kršitev, ker inšpekcija ne preiskuje tistih občin, ki bi jih v resnici morala. “Naloga inšpekcije je, da pri tistih institucijah, kjer je največja možnost obvodov ali nenavadnih načinov financiranja, zagotovi dobro delo. Ukvarjamo se samo z drobižem, z velikimi porabniki pa ne,” opozarja Logar, ki ga izjemno skrbi, ker v načrtu dela ni Mestne občine Ljubljana, čeprav je nadzorni odbor ugotovil kršitve v vrednosti okoli 4,9 milijona evrov.

Logarja je zmotilo tudi to, da ministrstvo za javne finance sploh ne ve, kakšne so dejanske pristojnosti urada. “Kljub vsemu pa vam je uspelo prepričati ministrico za finance (Mateja Vraničar Erman), da se lahko še finančno in kadrovsko razbohotite. Če je to proračunska inšpekcija, je to invalidni urad. Če pa je to invalidni urad, pa ga res ne bomo ohranjali,” je bil oster, predlaga pa, da bi morala imeti ena institucija pregled nad celotno porabo, ne pa, da je nadzor razdeljen.

Vodja inšpektorjev na uradu Janja Perme se je pričakovano branila očitkov, da ljubljanske občine res ni bilo v načrtu, da pa morda v prihodnje bo. Je pa razkrila zastrašujoče visoke številke, ki jih letno nanese “delo” proračunske inšpekcije, kar 340.000 evrov letno. Na uradu je zaposlenih 52 ljudi, proračun stane okoli 2,5 milijona evrov.

Komisija DZ za nadzor javnih financ je po koncu obravnave tako pričakovano potrdila sklep, da se od finančnega ministrstva zahteva pripravo analize smotrnosti in ekonomičnosti obstoja omenjenega urada, ki jo mora ministrica oddati v treh mesecih, uporabijo pa naj se podatki za obdobje preteklih petih let.

Luka Svetina

 • althar

  Neumno vprašanje. Seveda je ta urad smiseln, z njegovo pomočjo lahko poljubno zaje**vamo vse nenaše župane.

 • Olga

  En obisk Jankovića in Ljubljane bo inšpekciji pokril stroške, pa še državi bo ostalo za financiranje revnejših občin, ki delajo pošteno!
  Nujno je treba zmanjšati število ljudi, ki so drug drugemu naproti in “ne vidijo” dela! Kakšno čudno, da jim Janković in Ljubljana pri obilju “dela” (intervencij mafijskegs omrežja) uideta?!! Mogoče je inšpektorica tudi očarala Jankovićeva “magična moč” (Kučanov Forum 21) tako kot nekatere AFŽ-jevke v krivosodju?!

 • rubec

  Samo dve stvari me danes zanimata. Ali bo zvečer ženo v postelji zopet bolela glava in koliko denarja je ta srbijanski čoban pobasal za ražnjič ki za Bežigradom štrli v atmosfero.

  • tarantela

   Prvo boš izvedel zvečer, drugo pa nikoli.

  • dob

   V naslednji mandat bo urad vodila ga.Sarma Kiselić – Kupusović! Pol bo pa Janković nasankao. Pardon, nasankalj.
   Nadrsankal? Skratka, nasrkalj!

  • janez.pokoncni

   Rešitev za ženo. Kar zdajle ji že daj aspirin.

   • karpelec

    4x odmerek, da ga bo lažje našla.

  • Nata

   Nasvet. Ne čakaj do postelje !

   • rubec

    Hehehe nata.

  • karpelec

   Spremeni se v bolho, očke na peclje in imaš informacijo iz prve roke. Ostali posredniki so nezanesljivi. Pri tem, pa le pazi na svoje zdravje.

 • rrrrr

  ,,Kreativno investiranje” po ljubljanskem županu Jankovuću: na križišču od Kajuhove-Letališke do križišča Zaloške je že nekaj mesecev močno oviran promet, vozniki pa bentimo ujeti v vsakdanjo gnečo. Pa veste zakaj? Na zahtevo Mestne občine Energetika z veseljem prestavlja plinovod, ki ga ne bi bilo treba prestavljati in še bolj z navdušenjem pokriva tudi stroške rekonstrukcije cestišča. Na ta način prezadolžena občina ( kljub 300 milijonski pomoči Mirota Sesljajičega) nima stroškov. Ne verjamete? Potem si oglejte svoje račune za plin ali daljinsko ogrevanje. So ti kaj nižji po strmoglavljenju cen nafte na svet. trgu?Niso!
  Ali ni začel septembra letos veljati pravilnik o razdelitvi stroškov ogrevanja v blokih, da bodo tudi tistim, ko varčujejo, obesili povprečne stroške za cel blok?
  Dragi Ljubljančani, odločite se: ali kot hlapci,,kreativno plačevanje” položnic, ali kot gospodarji brcnite v rit Ćarapana na naslednjih volitvah in si izvolite poštenega in neodvisnega župana.

  • dež

   No vidiš, to so pa nepredvidena dela, na katerih se bogato zasluži.

  • Nata

   Žal nas je premalo Ljubljančanov

 • tarantela

  Janković je še zmir car! Noben mu nič ne more in tudi noče. Lepo tiho je in dela po svoje. Pritožiš se lahko na raubar komando.

  • Olga

   Tako kot vi, je pametno “investiral” (se prodal)!

   • Novakec1

    Kučko dela tako kot hoče Zoki (svira jim Pešut) in njegova zahrbtno delujoča srbska mafija

    • Olga

     Don Murgleoneja v Nemčijo, pa bodo tudi ostali odpekljali!

     • montyamp

      Žveplenega v Nemčijo , včeraj .

 • totex39

  Ni kaj ta srbski čoban dobro prosperira, se je očitno znajdel ko se je povezal z murgelskim podzemljem in tako lahko upravlja svojo strategijo brez problema, ker mu nihče nič ne more oziroma ne sme.

  • rrrrr

   Povezava z murgeljskim podzemljem mu koristi. Ko mu naročijo, zaposluj naše, srbski čoban zaposluje. Ko mu ukažejo peri denar, čoban pere. Ko mu naročijo,deli z nami provizije od lokalov, stojnic kostanjarjev in branjevk in izbranih izvajalcev na prirejenih razpisih, čoban pošteno deli.
   A ko mu ukažejo, da mora na paradi ponosa nositi umetne joške, mrežaste nogavice in roza tangice….čoban , sicer s cmokom v grlu, izpolni tudi to…. Tudi srbski čobani niso več tisto, kar so bili včasih.

   • rubec

    Včasih je še ženo ubogal ko ga je prosila naj ji od kake farmacevtke zrihta kak zvarek za glavobol svoje slamnate glave, ker ji nalgesin več ne prime. Zdaj nič več. Baje.

   • Nata

    A si ga videl ? Mislim, da vem kateri je bil. Njegov večni nasmeh ga je razkril . . . .

  • dež

   Zoki je baraba, ni pa neumen, nasprotno. Uslugica tu, uslugica tam, pa se nabere in jih lepo drži za jajca. Zakaj pa misliš, da se mu nič ne zgodi ?

   • Novakec1

    Med idioti ti ni treba biti pameten da ti ratujejo idiotarije.

  • Nata

   Preveč ve !

  • avtohtoni neandartalec

   Upajmo, da ne bo na koncu tudi Ljubljano podaril Hrvatom.

 • učko

  Ta vlada je pod komando neo-pro-komunističnega-balkanističnega režima!!! Tut če bi bil Janša na oblasti bi bilo tako! Če pa ne bi bilo drugače, pa bi Janšota odvlekli na Dob, ne pa Janzeljkovića !!!!

 • Nata

  +++++++++++
  Zinimiv info !! Naslov ste pa zgrešili !!
  Seveda je Urad potreben, no ? Za ta prave nujno potreben !

  • Olga

   Saj drugi ne krademo!

  • Novakec1

   Za naše ne!

 • samsara

  Kućoslovani imajo trajno imuniteto.
  No, vsaj dokler ‘princ teme’ ne pride po svojega. Mislim pa, da se počasi že napoveduje.

 • Kučko pod pručko

  Meni je najbolj važno, da je Zoki res družinski človek!!!

  • samsara

   In, da si družina izmenjuje vice…

 • učko

  Janković je režimski cepec in lahko dela kar hoče. V Ljubljani ima fevdalne pravice, pod komando “armado čefurjev” in glupavih slovencev in za te zasluge uživa kot “tamal maršal”!

  • avtohtoni neandartalec

   Kaj je potem Šrot, najbrž Celjski grof.

  • rrrrr

   Zlobni Mali Starec je lepo zašepetal ob zadnjem prazniku OF na uho Zokiju, ko mu je le ta kleče poljubil prstan na artričini levi roki v Poslastićani Zvezda:,, Sin moj, ti kar veselo kradi v Ljubljani, ampak v državni politiki ne poskušaj nikoli več.Si prebutast.”

 • Vrhovni sodnik

  Važno, da je Zoki socialno čuteč je izjavil pony.

 • avtohtoni neandartalec

  Komisija opravlja v bistvu delo občinskih nadzornih organov, ni jim treba drugo kot preveriti, če so bili njihovi postopki izvedeni korektno. Dvom verjetno izhaja iz lokal patriotizma, zelo verjetno je, da bodo tudi nadzorni odbori sodelovali z občinskimi klani, zato mora imeti država neke svoje neodvisne nadzornike, ki odgovarjajo celemu parlamentu, ne posameznim občinam ali regijam. Če te kontrole ni, lahko edino še verjamemo na besedo županom, ki se nikakor ne morejo zlagati.
  Drug okvir predstavlja nacionalni interes, če hočemo višati osnovno vrednost države, je treba zgraditi več umetne civilizacije, zato pa rabimo vojsko arhitektov, gradbincev in emigrantov.
  In potem je tu še holistična perspektiva, kakšna sploh zgleda država hlapcev, kdo je la že videl kaj takega, ne moremo konkurirati tisočletja starim civilizacijam, če so pa Slovenska plemena združena šele komaj sto let. Smo še v fazi transformacije, ko moramo romansko in germansko civilizacijo počasi spremeniti v našo lastno, vendar so naša plemena kljub majhnemu nacionalnemu prostoru tako različna, da takšna vizija preprosto ne obstaja. Vsega ne moremo imeti, če bi hoteli postati pravi narod, bi si morali priključiti vsaj Trst in Celovec.
  Zaenkrat nas povezujejo predvsem veliki Evropski projekti kot so recimo čistilne naprave, ki uvajajo neke civilizacijske standarde. Vsi imamo riti, prej smo srali povsod kjer je naneslo, potoki in reke so bile polne človeškega dreka, danes vanje zlivamo samo še gnojšnico, drek pa zbiramo in z njim zasmrajujemo cele doline, kjer so pač nažokame čistilne naprave. Filtri proti smradu se bodo zgleda posodabljali kasneje, ko bo več ljudi sralo v isto školjko in bo smrad nevzdržen. Prej se je drek raznesel povsod in smrad ni bil tako opazen, Slovenija danes diši drugače kot pred 30 leti, ta vonj je recimo zdaj naša unikatna nacionalna aroma. Tako smrdi na tem svetu edino Slovenija, končno postajamo država.
  Zahojeni smo pa kot neandertalci, vsi morajo imeti računalnike, država pa sploh ne razmišlja, da bi izdelala simulacijo javme uprave, ki bi v realnem času posodabljala stanje v proračunih občin in vizualizirala kako se porabljajo javna sredstva. Informatika vendar ni brez veze, če bi simulacija kazala drugo Švico, živeli bi pa kot podalpski bosanci, potem bi bile sankcije vlade samoumevne, tudi če bi čarovnikom uspelo prelisičiti vse tiste brezvezne nadzorne komisije, ki so itak predvsem same sebi namen, da lahko postosocialističme oligarhije in kmečke mafije nekam zaposlijo svoko žlahto in prijatelje in pa seveda uresničujejo naš prvi nacionalni interes, ko moramo za vsako ceno zgledati podobni razvitemu zahodu. Sicer lahko še kaj posumijo in ne bo več evrov iz Nemčije.
  Zaenkrat so najboljši nadzorni mehanizem popolnoma neučinkovite in idiotske davčne blagajne, ki jih poleg nas, uporabljajo edino še Hrvati in kakšni podobni domorodci, da bi prikrili skrajno korupcijo in razslojenost, tudi zgledamo čedalje bolj podobni ustaškemu koncentracijskemu taborišču, ne samo na videz. Občine lažejo in kradejo svojim občanom, za nekdanje in nove okupatorje, tudi tega še ni videl ta svet.

 • montyamp

  Solatar je nastavljeni HLAPEC vajencev Stalinovih glist : : :
  https://www.youtube.com/watch?v=_yocf_Hfcj0
  To je možno samo v vukojebistanskem slovenistanu .
  KDO JE UBIL KRAMBERGERJA ????
  KANDELABRI ČAKAJO .

 • Marija

  Dobre zakone so si naredili. Vse je legalno.

 • zokispoki

  Ali se zares nekdo ne more nažreti fižola, se skriti v grm, in izvesti artilerijski napad na tega pogumnega partiđana !? Vsaka podobnost z dogodki iz preteklosti pa je, seveda zgolj slučajna. Kenede Milanće…

 • MEFISTO

  Oglejte si gornjo fotografijo!

  Mar ni paša videti kot kak intelektualec?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!