Jelka Godec: Pričakujemo, da ministrica za zdravje ob interpelaciji ne bo igrala užaljene gospe

Foto: STA

Na današnji novinarski konferenci se je poslanka SDS Jelka Godec odzvala na odgovor ministrice za zdravje Milojke Kolar Celar na interpelacijo, ki so jo zoper njo že v juliju vložili v Slovenski demokratski stranki. Spregovorila je tudi o nekaterih drugih aktualnih temah s področja zdravstva.   

Slovenska demokratska stranka (SDS) je pred letom dni vložila prvo interpelacijo zoper ministrico za zdravje, v kateri so zapisali, da ministrica ne obvladuje razmer v slovenskem zdravstvenem sistemu. Jelka Godec meni, da ministrica Milojka Kolar Celarc ni sposobna obvladovati korupcije in preplačevanja medicinskega materiala v zdravstvu, v zdravstvenih zavodih se povečujejo izgube, bolniki pa najbolj občutijo podaljševanje čakalnih dob. ”Ministrica na vse očitke, zanimivo, odgovarja užaljeno in pravi, da je celotna interpelacija zasnovana na govoricah, na nepreverjenih trditvah in populističnih ocenah. Moram reči, da vsi nastopi ministrice temeljijo na populističnih izjavah, in to že od začetka njenega mandata,” je bila kritična poslanka SDS. ”Očitno smo vsi v Sloveniji, ki spremljamo zdravstveni sistem in ugotavljamo, da ministrica ni sposobna voditi ministrstva ter ni prava oseba, ki bi naš zdravstveni sistem postavila v pravo smer, neumni, edino ona in premier Cerar sta pametna in na koncu predora vidita luč,” je še dodala.

Foto: iStock

Ministrica je v odgovoru na interpelacijo med drugim zapisala, da je kot ukrep zoper korupcijo ministrstvo izpeljalo projekt skupnih javnih naročil, ki pa vse od leta 2015 do danes še vedno ni zaključen. ”Da zadnji skupni javni razpis na področju žilnih opornic kaže na to, da tudi ministrstvo očitno ni zadovoljno s projektom, dokazuje dejstvo, da je ravno ministrstvo vložilo prijavo na Agencijo za varovanje konkurence zaradi suma kartelnega dogovarjanja dobaviteljev,” je spomnila Jelka Godec.

Finančno stanje javnih zdravstvenih zavodov se slabša
V SDS v interpelaciji o delu in odgovornosti ministrice za zdravje opozarjajo tudi na vse slabše finančno stanje javnih zdravstvenih zavodov. Podatki za leto 2013 kažejo, da so imeli zavodi za 98 milijonov evrov neplačanih terjatev, za letos pa je ministrstvo napovedalo, da bo ta številka 200 milijonov evrov. ”Torej ministrica od 2014 do 2017 spremlja zadeve, pa ni za reševanje težav storila popolnoma ničesar. Edini njen ukrep je racionalizacija v smislu združevanja bolnišnic, za kar pa vsi opozarjajo, da to ni prava smer,” je še povedala predsednica preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic in izpostavila primer bolnišnice Topolšica, ki se jo želi priključiti k bolnišnici Celje, ki je tudi v rdečih številkah.

Foto: STA

Na očitke o čakalnih dobah se je ministrica odzvala z besedami, da imajo v SDS in vsi ostali, ki nanje opozarjajo, napačne podatke in to kljub temu, da gre za uradne podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje. ”Čakalne dobe naj bi ministrica skrajšala z enkratnimi programi, za katere je namenjenih kar nekaj milijonov evrov, vendar, če pogledamo realizacijo, je ta ponekod porazna, v UKC Ljubljana je, denimo, le 9-odstotna,” je povedala poslanka in dodala: ”Kam gredo vsi ti milijoni, se lahko samo vprašamo. Ministrica bo namenila tudi 18 milijonov evrov za delovno uspešnost zdravnikov, ki bodo skrajševali čakalne dobe, morate pa vedeti, da v UKC Ljubljana zdravniki ne izpolnijo niti rednega programa, kaj šele dodatni program,” je opozorila ob tem.

“Žal mi je, da je ministrica na interpelacijo odreagirala z besedami, da jo žalimo in da naše trditve temeljijo na govoricah, saj smo vsako točko podrobno utemeljili, kar nameravamo storiti tudi ob obravnavi interpelacije, tudi s podatki in z dokumenti. V SDS trditve preverimo in se ne gremo populizma, zato tudi od ministrice pričakujem, da bo na interpelacijo odgovorila z argumenti, ne pa igrala užaljene gospe,” je dejala Jelka Godec.

Ali v SDS pričakujejo, da bo del koalicije vendarle podprl interpelacijo?
Godčeva je povedala, da so bili nekateri odzivi koalicije ob vložitvi interpelacije pozitivni, ”kakšno bo glasovanje, kakšna bo odločitev koalicije, pa do pritiska na gumb nikoli ne vemo. Upam, da bodo tudi v koaliciji končno vse besede, ki letijo proti ministrici in njenemu delu, uresničili s tem, da bodo interpelacijo potrdili,” je še dodala.

N. Š.

 • Morala

  Na Slivniškem Pohorju, kjer se zdravijo pljučni bolniki in bolniki z rakom na pljučih imajo v sobah postelje izpred 50-tih let. Sramota! Pa kaj delate z denarjem v zdravstvu?!

  • traktor

   Ponucajo za plačke. Če boš hotu nove pojstle, bo treba pa kej donirat.

   • Morala

    Že preveč doniramo za zdravstvo.

    • traktor

     Ja, to praumo mi, oni pa, da premal. Ni problem u slabi organizaciji, korupciji, krajah in slabemu delu. U dnarju je problem, a ne de ministrica, bruh. Premal še oskubte rajo.

 • RealRevolution

  Ena najslabsih in dokazano ena najbolj skorumpiranih ministric verjetno uporablja UHU lepilo,da se ne zgane iz stolca niti za milimeter.
  Se opravicujem tako priznani znamki kot je UHU zaradi slabe reklame,ker uporabljam to ministrico v njej…

 • Ana Job

  Jelka Godec je ženska in pol!!! Njeno delo v parlamentu je res odlično! Zna bando orenk priviti, najbolj pa mi je všeč, kot privije Jankota Modernkahlarja!

  • Kosobrin

   In Janko privije njo …. Namesto, da bi reševali probleme tako kot je treba. Kar mrgoli jih. Tistih pravih problemov. Ne 2. sv. vojna – siromaštvo naših državljanov, da ne bodo otroci lačni, da bodo imeli za zvezke in knjige, da se bodo lahko vsi šolali itd. itd. Oni pa eden drugemu mečejo polena pod noge.

   • Ana Job

    Janko afne gunca. Bolj je pasal h kahlam. Zgolj srečo ima, da vleče mastno plačo za prazno blebetanje. Res pa je, da je v parlamentu preveč praznega čvekanja, kar pa sprejmejo, je pa vse obrnjeno proti narodu.

   • xtc

    GLEJ provokator zločini in njihova zapuščina so resna težava,ki zastrupljajo vse pore,ko bodo zločinci obsojeni,krama prepvedana,privilgiji pobrani in rdeča žlahta odgnana od vzvodov oblasti bo pa šlo dotlej pa ne nabijaj.

  • herman

   Če je to ženska, sem jaz bicikel.

   • stajerc5

    Kdo ti je pa luft spustu!??

 • Franjo Trojner

  Ministrca za zdravstvo je teta, ki so jo na to mesto postavili ravno iz razloga, da se v zdravstvu nič ne spremeni, njena vloga ravno je, da non stop igra užaljeno gospo/tovarišico. Ja kaj pa naj pametnega pove v svoj bran, če pa je njeno nedelo razmere v zdravstvu samo še bolj poslabšalo in zaostrilo. Sicer pa se celotna vlada in še posebej predsednik vlade sam cmerar obnaša enako, kot ministrca Milojka Kolar Celar, ob vsakem zastavljenem neprijetnem vprašanju s strani javnosti, novinarjev tudi Cerar takoj zaigra vlogo užaljenega gospoda/tovariša, ja kaj pa naj pametnega pove slovenski javnosti v mikrofon, če pa že celo vsi vrabci v bližini parlanenta in vlade vedo, da mencajoči predsednik vlade nima rešitev za prav nič, še za svoje intimno živlenje ne, kaj šele za probleme države in državljanov. Cincajočega, medlega predsednika vlade po konci držijo še samo dragi piar svetovalci in še tem postaja jasno, da je njihovo delo vse bolj misija nemogoče. Zakaj? Vsi vemo, da bo na prihodnjih parlamentarnih volitvah cincajoči Cerar padel iz vladnega stola in z njim tudi instant stranka SMC.

 • RATATA

  Škoda takih kolobocij in pregovarjanj. Stvar je popolnoma jasna in je popolnoma narobe. Sklofutat par komunajzrskih ciganov ministrskih in sekretarskih pred kamero ne glede na spol in organoizpoved pa bo vse pošlihtano, saj bodo vsi dojel, da je šlo laganje in ropanje slovenskega naroda čez vse meje.
  Velik qfr mam pa je popolnoma poln!

 • T-Rex

  naj že zgine iz parlamenta baba nesposobna naduta!!

 • Kučko pod pručko

  Če bo kdo užaljen, bo to Cmero

  Dobro bi moral napeti možgane, da bi se v vseh šestindvajsetih letih samostojne Slovenije spomnil ministra, ki bi bil taka katastrofa, kot je Celarčeva. Spominja me na totanega aberveznika in taki ministrici Cmero neizmerno zaupa.

  Sicer pa, če bi morala nesposobnica zapustiti ministrski stol, bi imel velike težave, da bi v svojo ekipo pridobil drugega norca, ki bi bil pripravljen delati v najsabši vladni garnituri doslej!!!

 • tasilo

  … edino ona in premier Cerar sta pametna in na koncu predora vidita luč,” je še dodala Jelka Godec

  Ojoj, ti … Jelka Godec, to pa je butasta primera. Na koncu predora namreč vsakdo vidi luč, tudi ti. Vsaj podnevi gotovo, anede.

  ** P: Politikom bi morali prepovedati opletati z metaforami, parabolami, primerami, prilikami, anekdotami, simboliko, evfemizmi in podobnim! Legendarna izjava “No dejte o nehat afne guncat” je bila ena redkih dobrih v zgodovini. In seveda banane, ki so sledile. Aja, pa pingvini :D

  • RATATA

   Ej ti, Jelka je naša!

   • tasilo

    Hmnja, potem naj pa še toliko bolj pazi, da ne smeši sebe in svojih in naših vaših svojih, anede.

    ** Pri takih oslarijah ne gre delati razlik med oslarijami naših, vaših, njihovih in obče svojih … Oslarija je pač oslarija neglede na farbo. Al’ nej toku? Ali so mogoče “naše” oslarije pametne, “njihove” pa trapaste …?!

    • RATATA

     No, saj si še kar umirjeno povedal, kar mi naj bi “gepiralo”. A se ti sploh zavedaš, kakšno salvo sem pričakoval?
     No, pomanjkljivostim govorca, še posebno politično izpostavljenega dajemo potuho, če je vsaj “nenjihov”. Našega celo pestujemo. Sami pri sebi pa le priznamo, da mu (še) nekaj manjka. Saj bo boljše. Zgodovina se bere po stoletjih, vsak napredek se pa sprejme z odobravanjem in pohvalo.
     Le kdaj bom imel priložnost hvaliti koga, ki bo resnično moj predstavnik se že dolgo sprašujem. Za grajo in preklinjanje jih imam na razpolago obilo.

     • tasilo

      Eh, nič ti ni gepiralo. Moj namen nikoli niso salve zoper koga — dokler se ne vtakne ad hominem naravnost in osebno vame. Takrat pa znam sneti rokavice, če je prehudo.

      Z zadnjim stavkom si zadel bistvo. Ko grem volit, obkrožim tistega, ki se mi zdi še najmanj butast in hkrati potencialno najmanj škodljiv. O kakšnem geniju, ki ne bo naredil nobene neumnosti, škode ali svinjarije zaenkrat še ne morem razmišljati. Se še ni pojavil.

      Jah … tak’le ‘mamo, anede. :)

     • MEFISTO

      Ne, ti si nedolžen kot jagnje!

      In vsi tvoji nicki tudi.

     • RATATA

      Vetd (veste da). ;)

    • Ana Job

     Najbolj sebe smeši sprevržena levica, ki sprejema najbolj bizarne zakone, ki so naperjeni proti ljudstvu.

     • tasilo

      Jebiga, čeprav ni prav, si oni to lahko privoščijo, ker so na oblasti in pri koritu (kar je pravzaprav eno in isto). Kdor si pa (po mirni poti) prizadeva na oblast, si pa neumnosti, traparij in svinjarij ne sme privoščiti. Privoščiti si ne sme niti najmanjšega spodrsljaja. Taka je od nekdaj narava stvari. Potem so pa tu seveda še revolucije, ljudske vstaje, prevrati, državni udari in podobne vaške veselice.

  • MEFISTO

   Tasilo, primerjava je bila na mestu.

   Na koncu našega tunela edino popolnoma nesposobni premier in ministrica ter morda še ti vidite svetlobo.

   Vsi ostali pa vemo, da je ta tunel neskončno dolg in da svetlobe ne bo, če Slovenci na volitvah ne bodo prišli k pameti.

   • tasilo

    Brez zamere, Mefisto, vztrajam, da je Jelkina primera butasta.
    Glej … mi tule govorimo o luči na koncu predora. Za videti luč na koncu predora ne potrebuješ pameti, ampak oči. Torej, tule govorimo o tem, ali luč na koncu predora je ali ni; in ker je, jo gotovo (mora in lahko) vidi vsakdo.

    Ti pa govoriš o dolžini predora. Ne govoriš o tem, o čemer govorimo mi. Jelkino primero si skušal razvleči v nekakšno “ultra poetično” in “nadsimbolično” dimenzijo, ki pa navadnemu Slovencu, katerega jelka naslavja, sploh ni dosegliva.

    Saj pravim, previdno je treba s primerami. Manj jih požanje aplavz kot jih pogrne.

    • MEFISTO

     Ti kar vztrajaj!

     Kaj je tvoja beseda proti Mefistovi?!

     • tasilo

      O ježeš no … Ne šteje vendar moja ali “Mefistova” beseda, štejejo argumenti!

 • MEFISTO

  U tunelu,
  usred mraka
  sije zvezda petokraka.
  Petokraka sa pet pera,
  to je zvezda proletera.

 • tarantela

  Upam, da bo naslednja ministrica za zdravje Jelka Godec.
  Pripis:
  To bi se čisto lahko zgodilo, če bi imela SDS drugega vodjo.

 • Osti jarej

  …po vzoru našega baruta,so vsi postali teflonski….milivojka tudi…da o kahlnu sploh ne govorimo….pa o mirkotu,ki res misli,da rešuje državo in narod…me zanima,če po vzoru lepega tudi moralna avtoriteta nihče ni in ne bo…….jebemti krvave dile…..no,spet se nam obeta neskončno število plačanih brbljavoštin,…na koncu bo užaljeno,vzvišeno in neučinkovito,a neskončno servilno trolo rešil glasovalni valjar…amen

 • Osti jarej

  ..se politiki zavedajo,da jih narod ne mara in ne spoštuje

  • valentin

   Ne, za to so dobro plačani in imajo debelo kožo.

 • cosmosjasnovidec

  Mar je njej za počutje.
  Sedaj,ko si je nesnaga čefutarska nakradla tako kot vsi ostali levuharski čefutarski izmečki jim seveda celo na veliko paše,če jih pričnejo počasi odstavljati.
  Tako ali tako so pogoreli denar jim bo pa seveda ostal,ker glede njega nobeden nič ne bo vprašal tako kot nikogar ne do sedaj.
  Vložiti obtožnice,pojasnijo naj kam je denar poniknil in tako naprej.
  Zapleniti vsaj tisto kar še morebiti niso naložili v tujino ter jim nadevati cirka minimum 50 letne kazni v kolikor denarja ne povrnejo pa ga naj imajo in čemijo v zaporu.
  Tako se to dela z kriminalno golaznijo.Jaz bi moral priti za predsednika pa bi videli ne pa je na njem posrani strahopetni izdajalec Slovenije tovariš “pahorjat” kateri se bo prav tako izvlekel nekaznovano.
  Naj gre vse skupaj v pizdo materino saj v tej banana državi več ni popolnoma nič na mestu.

 • valentin

  Kako naj težek bolnik ( zdravstvo ) zdravi bolnike ?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!