Kako so nam ukradli slovenski nacionalni program in še Evropsko unijo povrh

Foto: Matic Štojs

Na pepelnično sredo, 1. marca sem ponovno “zamudil zgodovino”. V prostorih SAZU je namreč v precej skrivnostnih okoliščinah potekal posvet ob 30-letnici 57. številke Nove revije, v kateri so bili objavljeni prispevki za slovenski nacionalni program. Posvet naj bi prinesel tudi nove prispevke za slovenski nacionalni program, torej nekakšno nadgradnjo tistega iz leta 1987.

Omenjeni posvet, ki očitno ni bil ravno dogodek za medijske žaromete (očitno po volji organizatorja, saj se o njem ni kaj dosti pisalo), je bil morda še najbolj zanimiv zaradi navzočnosti zadnjega partijskega šefa Milana Kučana, ki je bil v času izida 57. številke šef CK ZKS, s tem pa tudi vrhovni šef Udbe. Prav Kučan in njegovi tovariši so se po izidu prispevkov za slovenski nacionalni program najbolj zaklinjali, da bodo naredili vse, da točke iz nacionalnega programa ne bodo uresničene. Skratka, medijski pogrom po direktivah Partije je bil popoln, pa ne samo v Sloveniji, pač pa tudi drugod po tedanji Jugoslaviji.

Kučan je program Nove revije in demokratizacijo označil za fašizem
Je pa Kučanova tovarišija takrat povlekla še eno pomembno in precej prefinjeno potezo. Prestregla je namreč zahteve iz Beograda, naj se avtorje člankov (vsaj nekatere) aretira in postavi pred sodišče. Tu se ni hotela ukloniti centralistom, kajti nagonsko je vedela, da bo sistem, ki ga je postavila, kmalu šel rakom žvižgat. Dogajanje na vzhodni strani železne zavese je napovedovalo kolaps, prej ali slej bi protikomunistični val s Poljske in tedanje Češkoslovaške pljusknil tudi v razpadajočo Jugoslavijo. Predstavniki mlajše, post-partizanske generacije slovenskih komunistov so zato represijo privarčevali samo za “špice, ki jih je treba porezati” (po Tomažu Ertlu). No, Kučanu je na enem od sestankov sredi aprila 1988 v Tacnu vseeno “ušlo”, da se v Sloveniji dogajajo “fašistoidne manire”, ki jih je kajpak povezal z novonastajajočo opozicijo. No, danes Kučan očitno nima nobene slabe vesti, ko se prikaže na takšnih posvetih – morda pa bi lahko nastopil kot pričevalec, ki bi obrazložil odziv njegove Partije. Pa saj je to že storil denimo v intervjuju v knjigi Slovenija in pika, v katerem se je prikazal kot zaščitnik slovenskih disidentov pred pritiski iz Beograda. No ja, še dobro, da ni dejal še tega, da če ne bi bilo njega, bi bil prvi iz četverice JBTZ Janez Janša leta 1989 verjetno že mrtev.

Je pa Janša na novico, ki si jo lahko preberete tukaj, na Twitterju reagiral z eno samo besedo: vampirji. Za marsikoga spet preoster, za koga drugega politično nekorekten, toda beseda dejansko ustreza temu, kar se je v treh desetletjih zgodilo: stare sile so ugrabile državo, osamosvojitev, tranzicijo, slovensko pomlad in – slovenski nacionalni program.

Iz vsega tega se napajajo in kujejo svoj politični kapital. Tudi tako, da na drugi strani izvajajo umazano propagando proti resničnim arhitektom slovenske države. Ki so naredili tudi kakšno napako, ki je bila posledica nujnosti. Namreč, ker se je Slovenija šele osamosvajala, ni bilo mogoče izvesti lustracije, saj bi v nasprotnem primeru lahko obtičali v Jugoslaviji. Z drugimi besedami: tudi v času, ko je bila stara elita formalno v opoziciji, je lahko preko družbenih podsistemov vzela slovenski nacionalni program za talca. Dandanes pa nas prepričuje, da bi morali biti Kučanu in tovarišem še hvaležni, kajti če bi imel vajeti v rokah še France Popit, bi vse opozicijske zanesenjake kratkomalo aretirali in krvavo zadušili vsako pobudo, ki bi strmela k slovenski pomladi.

Sindikati so bili podaljšek partije
Toda zadeve niso tako preproste. V Kisovcu pri Zagorju smo snemali pogovorno oddajo o knjigi Stavka, ki je iztirila rdeči režim. Soavtor knjige Slavko Kmetič je denimo razkril, kako ga je pred kratkim – že po izidu knjige – v Ljubljani pocukal za rokav nekdanji predsednik uprave Delavske hranilnice Jože Stegne, ki je bil v tistih časih (1988) v vodstvu republiške zveze sindikatov. Takrat so na podlagi “številnih spontanih prekinitev dela”, kot se je v samoupravni latovščini reklo stavkam, sindikalisti pripravljali gradivo za bodoči zakon o stavki, ki naj bi to področje zakonsko uredil (denimo napoved stavke vsaj 14 dni prej). V tistem času pa ga je po telefonu poklical šef CK Milan Kučan in ga nadrl kot cucka, češ kaj se vendar gredo s to stavkovno zakonodajo. In ko je Kmetič kot vodja stavkovnega odbora prav v času stavke poslal pismo vsem vodstvenim osebnostim v tedanji SR Sloveniji (Kučanu, pa Janezu Stanovniku kot predsedniku predsedstva, predsedniku IS SRS Dušanu Šinigoju…), Kučan na pismo sploh ni odgovoril, Stanovnik zgolj na kratko, da za te zadeve nima pristojnosti, zato so v ogenj pač poslali Šinigoja. Kučanov molk pa je bil že tedaj zelo zgovoren.

Morda samo še medklic: med sadovi slovenskega nacionalnega programa je bila tudi t. i. pisateljska ustava, ki je bila dejansko nekakšen predlog ustave – ustavno gibanje, ki se je začelo z izidom Gradiva za slovensko ustavo (Časopis za kritiko znanosti) leto dni po 57. številki Nove revije, je v letu 1989 preraslo v Zbor za ustavo. V postopku nastanka nove ustave pa je kot sekretar sodeloval tudi tedaj mladi pravnik Miro Cerar, danes slovenski premier, ki pa ne kaže kakšne močne navezanosti na vrednote, preko katerih se je Slovenija otresla jugoslovanskega okvirja. Takrat so pristaši slovenske pomladi terjali evropsko usmerjeno Slovenijo. Danes pa ta Evropa postaja le birokratska senca nekdanjih očetov njenega združevanja, kot so Schuman, Adenauer ter de Gasperi. Predsednik Evropske komisije, torej nekakšen evropski premier Jean Claude Juncker, ki je danes začel z dvodnevnim obiskom v naši državi, je s svojim skorajšnjim poljubljanjem s slovenskim premierjem tako rekoč pljunil v obraz Evropi. Skratka, potrdil je vse tisto, kar so nekaj dni prej, namreč na ponedeljkovi javni tribuni o migrantih o njem povedali Vinko Gorenak, Franc Breznik in (nekoliko previdneje) Marko Zidanšek.

Morda pa ne bi bilo slabo, če bi SDS na podlagi Junckerjevega “ljubimkanja” s Cerarjem vsaj začasno zamrznila svoje članstvo v Evropski ljudski stranki, če že ne izstopila iz nje? Čakamo.

Gašper Blažič

 • von Rhein

  Kot first comment samo tole…..Z besedo vampirji je bil Janša mnogo,mnogo preveč korekten in vljuden do teh banditov,ki so uničili prespektivno državo in življenje vseh do sedaj v njej rojenih. No,izjema so njihovi mladiči za katere kradejo brez zadržkov in sramu.Kradejo tudi tistim,ki so srečni,če imajo njihovi otroci za zajtrk staro suho žemljo.

 • Krtača17

  Madona a so spet kradli? A ponoč? Pa celo eu da so ukradli? Ja takih lopovov pa še ne….

  • von Rhein

   Ni razumljivo kaj bi rad s tem…bil duhovit? Biti ciničen? Nič od tega ti ne uspe. Kar zadeva krajo pa probajva nekaj razčistiti.
   Kdo in kaj si? Če si penzionist lahko izračunaš (če ne znaš prosi za pomoč) koliko so ti ukradli.
   Če si v pravih moških letih je videti,da si nezaposlen glede na to,da cele dneve visiš tukaj.Verjetno še kje.
   Če si še v fazi odraščanja povej,da bomo do tvojih nebuloz bolj tolerantni.
   Nekdo,ki samostojno opravlja delo in ima registrirano podjetje nisi.Takim zmanjka časa za zajebancijo tukaj.Svoje povedo in odidejo.
   Kot je videti si nek provokator,ki opravi svoj izliv neumnosti ob postih,ki jih izbere in zatem izlet do prvega bifeja v katerem si …džek (pravijo).

   • Vstrajnik

    Je na prostem izhodu. To ti vse pove.

 • janez zorman

  Ej Milan, kakšno javno mnenje pa danes želiš ? Veš kaj Toš, sedaj bi pa že lahko vedel, da bomo živeli saj še 20 let.

 • učko

  Pa nam udba vsak dan krade, ko pa imamo na straži tako vrle stražmojstre demokracije kot je JaJo !!!!

  • Vstrajnik

   Tebi ne krade, ker si njihov privilegiranec.

  • slosin

   Bo držalo, ja! Kriv je spet tvoj Jajo, pa ajde za nameček še Bavčar, ker preprosto ne naredita
   dovolj za zatrtje udbe in vladavino demokracije….

  • pajot

   Ti si majmun na kvadrat.

  • tramal

   Spet si jim ušel iz umobolnice.Se bom pritožu da te premalo pazijo in naj te zaklenejo bolj globoko.

   • učko

    Sam paz, da te ne bojo kar obdržali za zmir’m. Ker bi bil njihov kapitalni primerek pacienta !!!

   • stajerc5

    Saj ni sam, poglej pluse pri njemu, potem pa pazi na cesti, ko vidis stiri na verigi…

 • Zgornji

  Sami Kozli na vladi … kozli od kozlovskega ljudstva ki je nekoč bilo Boljše …

 • Aktivist

  Ah dajte no. Partija verjetno res ni bila navdušena nad tem programom iz Nove revije. Ampak če ne bi v ZSMS takrat prevladovala liberalna usmeritev do demokracije nikoli ne bi prišlo. Samo par disidentov je premalo.

  • sprehajalec

   Vprašanje če je do demokracije sploh kdaj prišlo. Razen če je demokracija da na strankarskem plenumu dodaš rdeči barvi malo rumene, da postane oranžna.

   Da se je Jugoslavija odcepila od Slovenije je v principu zadeva Srbov in Hrvatov. Slovenije si pa tudi ne predstavljam, da fura nek Lukašenkov princip sredi Europe.

   • Aktivist

    Demokracijo imamo razen za tiste ki ne morejo realnosti prepoznavat. Jugoslavija se ni od nas odcepila no. Je sam propadla. Zarad Velike Srbije.

    • sprehajalec

     Če šteješ za demokracijo sedanjo obliko tržnega monopolizma, obvladovanje Javnih naročil s strani nekaj izbrancev z hierarhično verigo do samega bivšega centralnega komiteja ZKS, potem kaj dosti realne slike Slovenije ne poznaš. Zbrani lobiji v navezi s politiko so spraznili banke, ter državo pognali na kant.

     Če pa smatraš za svobodo govora pisanje po netu, naj te pa opozorim, da je to omogočil net in ne slovenska demokracija. Ker če neta ne bi bilo, bi imeli neko obliko medijev, kot v 80tih letih. Če Nova ne bi imela serverja v Ameriki, bi že zdavnaj imela sodno prepoved.

     • Aktivist

      Ah kje pa ekonomija je bila prizadeta predvsem zaradi globalne krize, ki pa pride vedno vsake toliko. Samo že okrevamo. Demokracijo zanikat je pa tako, kot zanikat da zrak dihamo.

     • sprehajalec

      Začutil sem kanček humorista v tebi. Ker sem takrat delal s tujino vem, da čez pol leta ni nihče več govoril na tujem o krizi. Še Pahor je objavil, da je krize konec, po pol leta.

      Slovenija skupaj s Hrvaško in ostalimi državami bivše Juge ima strukturni problem. Nezadostna ekonomija za preveliko število vzdrževanega prebivalstva. Odsotnost tržnega principa, državni monopolisti, ter politično vodenje državnih bank, kadrovanje v javni upravi ter lokalni samoupravi ter državnih firmah po načelu “naši” in ostali.

    • Steiermark

     Nečesa ne razumem: Če se je velika srbija – jugovina, “odcepila” od Slovenije, čemu so pa potem prišli s tanki in letali ter ostalim orožjem ter začeli vojno za Slovenijo , ali pa morda jaz ne razumem, ter da se je morda “slovenija borila za obstoj jugovine”, ker ni hotela, da nas ti rdeči srbski krvosesi zapustijo?

 • antimur

  Kjerkoli ima svoje umazane parklje zraven Kučan in njegova drhal, so zadeve uničujoče za slovenski narod in našo ljubo Slovenijo. Kar se pa Toša tiče, je s svojimi anketami rdeča zlagana driska. Takšen človek je primeren najmanj za sodni pregon, če ne kaj več, skratka odvratni plazilec kučanistov.

  • pajot

   Nič bat. Oba se bosta stegnila. Slejkoprej.

 • domovina mili dom

  Niso krivi ti vsiljenci, krivi so organizatorji. Lahko bi jim pred nosom zaprli vrata. Ali še bolje, postavili neprijetna vprašanja. Tu se vidi pohabljenost s komunizmom. Vsa pohvala Pezdirju:
  http://reporter.si/clanek/kolumnisti/rado-pezdir-niko-grafenauer-zacel-si-smrdeti-po-zemlji-499875

 • althar

  Hehe, vampirji. Spot on.

 • centurion

  Kameleoni so pri spreminjanu brve vajenci nasproti
  tem banditom.
  KPJ, ZKS, PRENOVITELJI, SD.
  ZLOČINCI, POTEM KLAVCI, PA DEMOKRATI, POL OSAMOSVOJITELJI NA
  KONCU BODO ŽRTVE TOTALITARIZMA
  Beda od slovenskih volilnih ovčic pa vsakokrat to drago kupuje
  potem pa mi vsi skupaj drago plačamo.

 • if

  Na sliki sta dva nazorska “Čebinca”.
  Misli takih proizvajajo nazadovanje, bedo, propad, smrt.

 • Borut Stari

  Za vse ugrabitve smo si krivi sami, Razen zmage DEMOS-a v Skupščino Socialistične Republike Slovenije, 1990 na vseh ostalih volitvah v DZ je od l 92 do danes zmagala koalicija derivatov KPS. Enako je pri predsedniških volitvah. Od komunističnega spletkarja, šefa partije in današnjega političnega kadrovika do komsomolca Pahorja. Tako so se odločili volivci in še danes imajo koalicije strank kontinuitete tisto skoraj znamenito relativno večino.

 • Artur

  Leva odvratna drhal je vsega zmožna kdove koliko je te svinjarije pri nas prikrite pod njihovo kapo : https://matrixworldhr.com/2017/03/02/dok-mediji-pljuju-po-rusiji-americki-predsjednik-pokrenuo-uhicenje-preko-1500-pedofila/

 • Vlak

  Ja odlicna ideja ;) naj SDS iztopi iz clanstva Evropskih ljudskih strank ;) Odlicno čakamo ;)

  • stajerc5

   O poglej ga, starega zandarma, se kar se vozi z vlakom Franz Josefa!? Glej, da ne pozabis premog saflat…

 • totex39

  Kučan se danes pojavlja vse povsod tam, ko je nekdaj kot komunist ostro nasprotoval, sedaj pa se kaže kot neke vrste alfa in omega vsega.

  • renee

   če ga mediji ne bi dajali v ospredje , ga ni !

 • garfi

  levi fašisti preganjajo “desni” fašizem

 • Marija

  Janša samo v EU vidi varnost.To me zelo skrbi.No bomo videli,kar je Junker povedal na vprašanje enega mladih on ne bo začel vojne. Z Gelco sta pa povabila trojanskega konja v EU.Torej,če Janša tega ne vidi nam ni rešitve.

  • tramal

   Če ne bomo ostali v EU nas bodo komunisti v treh dneh priključili srbiji in bomo postali severna srbija,morda celo sedemnajsta ruska republika kot so to že leta 45 želeli nekateri izdajalci slovenskega naroda.

   • stajerc5

    Mogoce ne cisto, ampak si prekleto blizu zalostni resnici. Ze tako delajo z nami po zelji, ampak brez Bruslja bi bili kot v tisti sex garazi…

 • garfi

  ravnokar murgelski val202, ki ga vsi plačujemo že tretjič v zadnjih dneh:
  vedno ista presstutka
  “TO KAR POČNETE POČNITE ŠE NAPREJ, ČE VAM TO PRINAŠA ZADOVOLJSTVO” !!!
  potrebujemo deratizacijo press

 • baubau

  če je mk član sazu,potem je vse razumljivo

 • tramal

  Tile komunistični banditi so leta osamosvajanja dejali da sestopajo z oblasti tako strah jih je bilo,potem pa so z nekaj izdajalci,podkupljenci in udbo hitro prišli nazaj.Ko je demos osvobodil slovenijo,naredil slovensko vojsko in denar ,pa so se prikradli potuhnjeni komunisti nazaj na oblast.

 • montyamp

  ŽVEPLENEGA PRITLIKAVCA NA KANDELABER , BO TAKOJ MIR .

  • stajerc5

   Pozabi, novi rastejo kot zvoncki, ce pogledas cez okno na travnik… Se malo, pa bodo se zvoncki rdeci, PJM!!!

 • stajerc5

  Nepopisno mi je zal, da ze takrat niso delovali razni Snovdni in Wikileeks in podobni…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!