Kje mi živimo? Svetlana Makarovič in župan Janković vabita na komunistično žurko na Kongresnem trgu: “Naj rdeča zvezda sije v prihodnost sveta!”

Datum:

Ste vedeli, da Svetlana Makarovič z gosti 29. junija zvečer na Kongresnem trgu v Ljubljana pripravlja novi koncert? Če niste, potem prav veliko ne zamujate, čaka nas namreč le še ena v dolgi vrsti provokacij podpornikov nekdanjega totalitarnega sistema, ki se brez sramu ozirajo nazaj v čase Jugoslavije in enopartijskega sistema ter si ga želijo pripeljati nazaj v Slovenijo. Že naslov koncerta je neposreden in v središče Ljubljane vabi vse jugonostalgike – “Nosil bom rdečo zvezdo”. Na koncertu bo sicer nastopil tudi tržaški partizanski zbor Pinko Tomažič, ne dvomimo pa, da se bo pod odrom trlo tudi veliko “eminentnih gostov”, nemara si koncert pride pogledati tudi sam ljubljanski župan Zoran Janković, saj dogodek sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Na koncertu Svetlane Makarovič bodo sicer nastopili tudi: Primož Siter, Darko Nikolovski, Kraški ovčarji & Ovce, Martina Feri, Polona Vetrih, Andrej Rozman – Roza, Tomaž Mihelič – Marlena, Janja Majzelj, Višnja Fičur, Miha Bezeljak, Joži Šalej, Nino de Gleria, Jure Tori, Janez Levec in Dirty fingers. Koncert bo nastal v režiji Nike Bezeljak.  Posebna zahvala Makarovičeve gre Ani Jug, Ignaciju Šunjiću in Ivanu Peternelju. Poleg Jankovićevega MOL-a sta med organizatorji tudi Humanitarni sklad Sapramiška in Festival Ljubljana.

Koncert Svetlane Makarovič in samooklicanih sodelujočih umetnikov, ki jim je bojda mar, bo pod odrom zbral vse tiste, ki hočejo s svojo pesmijo kovati nov (stari) svet. “Z rdečimi zvezdami na prsih, simbolom upora in svobode nas bo pesem združila v nekdanjem tovarištvu, ki pozna resnično zgodovino te dežele, je ne potvarja in s ponosom govori o njej! Čas je, da združimo moči za boljši jutri in ni ga, ki bi nas znal bolje združiti, kot pesem,” je med drugim zapisano v kontroverznem vabilu Makarovičeve, ki se ga ne bi sramovala niti komunistka Violeta Tomić iz Združene levice in ki ga je na svoji uradni spletni strani objavil Ljubljanafestival.si.

Foto: YouTube.

“NAJ RDEČA ZVEZDA SIJE V PRIHODNOST SVETA,” kričijo pisci vbesedila, ki vabi na koncert zloglasne mladinske pisateljice.  Samo upamo lahko, da obiskovalci tega koncertnega sporočila ne bodo vzeli preveč resno, saj je obdobje komunizma in njegovih zločinov še vedno žgoča in nerazčiščena slovenska tema, zato je ob vseh aktualnih težavah zadnja stvar, ki jo Slovenci potrebujejo, da bi se ponovno vračali v mračno rdeče obdobje.

Tokratna kritika pa je uperjena predvsem v Zorana Jankovića, ki dovoljuje takšne “rdeče jugonostalgične žurke”, na trgu v središču največjega slovenskega mesta, ki bi moral biti simbol slovenske samostojnosti in neodvisnosti in kjer bo le nekaj dni pred tem proslava ob slovenskem dnevu državnosti. Na takšen način se še dolgo ne bomo približali drugim razvitim evropskim narodom, ki so razčistili s svojo zgodovino, da bi z njimi delili iste vrednote.

T. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...

Novo mesto: Najboljši športniki prejeli županova priznanja

Tradicionalna že 38. prireditev Športnik leta je potekala v...