Ko (tudi) športni komentatorji RTV SLO trosijo socialistične neumnosti

Foto: iStock

Slovenija spada med države, kjer se je do leta 1990 (v okviru Jugoslavije) eksperimentiralo z norimi idejami Karla Marxa, a tudi za zadnjega četrt stoletja, odkar smo samostojni in država vsaj na deklarativni ravni priznava tržno gospodarstvo, ne moremo reči, da imamo ekonomsko svobodo brez državnega intervencionizma. Kar najbolj skrbi, je socialistična miselnost, ki je še vedno globoko zakoreninjena v (pod)zavesti. Če bi šlo za posamezne politike, bi človek še zamahnil z roko, češ da gre za eksotične komuniste; klovne pač potrebuje vsaka družba. Težava je, da ortodoksno levičarstvo širi tudi nacionalna televizija, in to med športnimi prenosi.

Nedvomno je Urban Laurenčič eden naboljših športnih komentatorjev v Sloveniji, v alpskem smučanju mu najbrž ni para, ampak, za božjo voljo, naj se drži rajši športa, kjer je prava enciklopedija, in naj ne deli nasvetov iz ekonomije, če je ne razume. S tem namreč zavaja gledalke in gledalce. Ne vem, če ste slišali, kaj je dejal tik pred začetkom veleslaloma v Kranjski Gori. Potem ko je razglabljal, kako gostoljubni so organizatorji Pokala Vitranc, ki so namestitev plačali vsem tekmovalcem, čeprav jim tega ne bi bilo treba, je za primerjavo dal Švico, kjer so stiskaški, saj tega nikoli ne bi naredila, čeprav je zelo bogata država. Seveda. Švicarji tega ne bi nikoli naredili. In ravno zato, ker so varčni in pri organizaciji takšnih ali drugačnih dogodkov gledajo na vsak frank, je Švica ekonomsko najbolj svobodna (neoliberalna) država v Evropi, po kupni moči na prebivalca pa zaostaja le za Lichensteinom, Luksemburgom in z nafto bogato Norveško. Povedano drugače. Ravno zaradi takšne miselnosti in ravnanja so bogata država.

Mi imamo Stožice in več stomilijonsko finančno luknjo
A Laurenčič ni edini. Ko je slovenska rokometna reprezentanca pred meseci igrala prijateljsko rokometno tekmo na Nizozemskem, je na stropu dvorane začelo puščati, tako da je kapljalo na parket. Tekma je bila prekinjena, organizator je težavo hitro odpravil. A komentator (mislim, da je bil Ivo Milovanovič) si ni mogel kaj, da se ne bi norčeval iz gostiteljev, češ kako bogata država je Nizozemska, pa nima zidane dvorane, ampak montažno. Seveda. Nizozemci živijo v skladu s svojimi zmožnostmi, presodili so, da ne potrebujejo zidane dvorane, ki je draga zaradi vzdrževanja, ampak da bodo naredili montažno. Za razliko od Slovenije, kjer je v “najlepši dvorani v Evropi” v Stožicah (sredi “najlepšega mesta na svetu”) zazijala več sto milijonska finančna luknja. Ravno zato so Nizozemci bogati; ker so varčni in ne hazardirajo s financami kot v Sloveniji.

Če želimo uspeti, se moramo zgledovati po bogatih državah
Kam pripelje socialistično razmetavanje z denarjem za športne prireditve, smo spoznali že v Jugoslaviji (a se očitno nismo ničesar naučili). Za športnimi objekti, kjer so bile olimpijske igre v Sarajevu, so ostale ruševine. Skakalnica, bob steza in drugi objekti so začeli razpadati takoj, ko je bilo tekmovanja konec. Tudi Grčija je organizirala olimpijske igre, čeprav tega ni bila zmožna. V Atenah so danes ruševine: stadion, olimpijski bazen, vstop v olimpijsko vas in drugo bolj spominjajo na stavbe v Bejrutu, kot pa na prizorišče, kjer so bile leta 2004 olimpijske igre. Podobno se že dogaja v Sočiju, kjer je Rusija leta 2014 organizirala zimske olimpijske igre in zanje zapravila na milijarde evrov – izključno zato, da bi svetu dokazala, da jih lahko. Danes je kraj, kjer je stala olimpijska vas, mesto duhov.

Če želi Slovenija postati bogata država, mora posnemati bogate države (tudi pri športnih dogodkih) in sprejeti njihovo miselnost, ne pa bolivarsko Venezuelo, komunistično Severno Korejo, socialistično Grčijo ali pa se ozirati nazaj k Jugoslaviji.

Kavarna Hayek

 • AlojzZ

  “so organizatorji Pokala Vitranc, ki so namestitev plačali vsem tekmovalcem, čeprav jim tega ne bi bilo treba,”

  Pa bi imeli Pokal Vitranc, če ne bi plačali? Koga zanima ta socialistična vukojebina na tej strani Alp?

 • primsek

  Tale kavarna je bolj gostilniški projekt s podeželja. Nepodpisani bebci, ki verjetno vsi zgledajo kot histerični Brščič, torej rahlo slaboumno, se pritožujejo nad vsem mogočim. Predvsem jim gre v nos socializem, ker je popolna deregulacija trga in umik države za njih končni cilj. S tem bi nastavili premoženje plenilskim elitam. Glavni štos njihove argumentacije je, da svobodni trg deluje. Zakaj so potem v Ameriki, v vseh ortokapitalističnih državah dokapitalizirali banke? Pustili naj bi jih trgu, ta bo že uravnal po svoje. Kot bi bilo – to pa po mojem – najbolje bankirje pustiti množicam, one bi jih že postavile na svoje mesto; varčevalci pri Zvonovih, recimo, ki se zavedajo, da je Štuhec goljufal in kradel tam, zdaj pa je direktor Nove 24 ur. In še Brščič : človek ki se žge z Vinkom Piškotkom in ki nima nobenih referenc, zato je moral službo dobiti od črnograditelja Vitoslava Turka pri Elesu, za zasluge v kavarniških debatah

  • Aron

   Res fascinantno, kje vse vidijo zlobni duh socializma. Ampak vedno z veseljem preberem sestavke, pa ceprav iz njih veje paradigma vsemogocnega prostega trga, ki dokazano ne deluje, samo zato, da me se bolj utrdijo v nasprotovanju plenilski neoliberalni misli.

   • učko

    Vidva “đupca”! Pleni pri nas samozvana režimska “elita” in ne neoliberalni trgovci. Udbo-mafija krade denar pretežno iz bank in JU in nikomur ne odgovarja, ker ima v svoji lasti tudi tožilstvo in sodstvo!!!! To nima nobene veze ne s socializmom (partijskim kapitalizmom) ne z liberalnim trgom, idiota !!!!

   • Ruggedplant

    Mi lahko pokažeš ENO SAMO DRŽAVO kjer prosti trg ne deluje in na drugi strani eno samo socialistično z reguliranim trgom, ki deluje?

    Glede na vehementnost mencingerjanizmov, ki jih tule stresaš, naloga ne bi smela biti pretirano težka, ka li?

    • Aron

     Resno al kaj? Po fiasku zadnje finančne krize, ki je posledica iluzije prostega trga, ko je npr. v Ameriki tudi Greenspan priznal, da je 40 LET živel v zmoti, ko je sledil neoliberalizmu ala Rand in Friedman? Prosti trg ne deluje, na koncu mora vanj vedno poseči država s svojim intervencionizmom (bailoutom ali subvencioniranjem).

     Se pa seveda strinjam, da tudi popolnoma socialističen sistem v praksi ne deluje, nikjer tega tudi nisem zatrjeval ali zagovarjal.

     • Ruggedplant

      Prosim ne mlati prazne slame, sploh ne na mojem področju, ker me prav boli, ko to berem. Prosti trg nima s finančno krizo popolnoma nič. Krivdo nosijo za to poklicani in iz davkoplačevalskega denarja financirani instrumenti, ki bi morali skrbeti za upoštevanje pravnega reda. Prosti trg ni anarhija in deluje LE, ko so pravila igre jasno postavljena, nadzor nad njenim upoštevanjem pa dosleden.

      Moje zgornje vprašanje pa, pričakovano, ostaja neodgovorjeno.

     • Aron

      Torej lahko iz tvojega izvajanja potegnemo, da prosti trg ne obstaja, saj pravila igre niso jasno postavljena oz. jih postavljajo tisti, ki bi jih pravila zadevajo? Saj smo videli, da regulatorji svojega dela ne opravljajo, nadzor pa seveda ni dosleden. Tvoja teorija je eno, realnost pa… že videno, doživeto in zavrženo. In če misliš, da finančna kriza ni povezana s prostim trgom , se smešiš in jaz bi se resno vprašal, če si na ‘svojem področju’ sploh kredibilen.

     • Ruggedplant

      Popolnosti na zemlji, torej v sferi materialnega NI in ga nikoli ne bo, zato vsekakor – popolnoma prostega trga ne bo nikoli nikjer. Generalno pa lahko rečemo, da imajo prav vse razvite države sveta dobro delujoč prosti trg in so izključno zaradi njega tam kjer so. To seveda ne pomeni, da ta trg nima anomalij, ampak zgolj, da deluje precej bolje kot vsi drugi svetovni gospodarski sistemi. Človeški faktor je pač človeški faktor, manj kot ga je, bolj brezhibno bo kapitalizem deloval v dobro napredka družbe. Več kot je človeškega faktorja, torej več kot je vmešavanja države v trg, manj se temu sistemu lahko reče kapitalizem, dokler ne pridemo do točke, da je trg prost in država kapitalistična le še v črki na papirju, saj jo v resnici obvladujejo bodisi mafijski ali pa državni politični lobiji. Pri nas imamo celo oboje v enem.

  • goldhorn

   Nisem vedel, da izgledaš kot Brščič……

   “Nikoli ne govorite slabo o drugih” indijanska zapoved za lepo življenje

   • karpelec

    Ko pa je to najlažje, kajti s tem zakrijejo svojo pristranskost in zakrpajo luknje svojega pogleda.

  • Ruggedplant

   Ojej, toliko laži in neumnosti kot si pa tule nakvakal, pa vate ni udarila strela… Ni kaj, Bog je zares milosten!

 • janez zorman

  Najbolj noro zgodbo ima za seboj Bergant, ki je iz dokaj uspešnega športnega novinarja, postal politično trobilo prejšnjega – “zavoženega” sistema. Izgubil je vso avtoriteto, Odmevi pa gledalce. Ampak RTV – ja ne skrbi, saj imajo izterjevalce, da od raje in revežev, pobirajo denar za vzdrževanje nekaj tisoč FDV kadrov.

  • učko

   Berganta bom pa vzel malo v bran. Je, kar se da, objektiven in strokovno podkovan novinar !!!!! Čeprav deluje na “režimskem mediju”!!!

   • Beli Sneg

    Ne vem no. Jaz edino takrat ko on vodi Odmeve, le-teh ne gledam. Izbira take dnevne teme, ki nimajo nič opraviti s slovensko politiko, oziroma miri situacijo tako, da izbira “globalne” teme. Sedi priden, piškotek. Na stolček je pa prilezel preko strica Berganta. Mu je pa priznati to, da obvlada par tujih jezikov.

    • dež

     In ko ima kakšnega gosta, mu zastavlja vprašanje 55 sekund, da mu gost nanj lahko odgovori v 5 sekundah.

   • Johan

    Pelji si ga domov !

   • Ruggedplant

    Se šališ?

   • Nata

    A športni ? Ja, kot športni je podkovan…….

 • von Rhein

  Ja,slovenski športni komentatorji so novinarske zvezde s posebnim leskom. Izredni poznavalci športnih pravil za vse športe.So mnogo večji strokovnjaki od sodnikov,ki tekme sodijo. Vedno takoj povedo v čem je sodnik napačno odločil,kaj bi moral odločiti in kaj ne bi smel.Sproti smo obveščeni (jaz nič več) zakaj je naša ekipa dosegla slab rezultat. Navadno so krivci poleg sodnikov tudi vreme,teren in podobne težave,ki seveda nasprotnika,ki je zmagal ne motijo.
  So tudi dobri pripovedovalci o uspehih samoupravne socialistične družbe,ki se po imenu res malo razlikuje,po vsiljevanju kako naj šport razumemo pa nič od pretekle.

 • Borut Stari

  Kaj trosijo! Oni so socialistična neumnost. Kompletno vsi po vrsti.

 • Beli Sneg

  Saj ne morejo biti kaj dosti boljši kot vsi ostali socialistični presstituti. Sedi priden. Piškotek.

 • Hribouc

  Dragi avtor!
  vsi fejst fantje, laurenčiči in milovanovići so NAPADALNA ŠPICA KUČANSKIH PROLETARSKIH BATALJONČKOV.
  Najbolj zagreti, mlepo plačani, super naštelani na valovne dolžine svojih gospodarjev, samocenzurirni
  in brez hrbtenice, ki Slovenijo lomijo kulturno in v nasmehu, na pol, tako, da bo crknila!

  Svinjska Kučanorwellovska rdeča farma norcev na tonečem TITONICU !

  • Lowro

   si danes pozabil vzeti zdravila?

   • Hribouc

    Hvala, sinko!
    Vzel, ma ne prime več!

 • Olga

  Zapreti pipico, pa bodo tudi športniki živeli od svojega dela!
  Ravno danes sem v levaški kloaki na prvi strani gledala sliko bankrotiranega glasbenika in njegovo zgodbo! Koga so pisunov “čisto slučajno” dodali pevcu na prvo stran? Tino Maze!! Zanimivo, Tine levičarji niso marali, ker je delala pošteno in je niso mogli speljati na limanice in jo zlorabljati!
  Pa glejmo Jelko Štuhec? Kujejo jo v nebo! Zakaj? Kar jim je enaka! Kako grdo je njena mama preveslala inovatorja, ki je bistveno zaslužen za njene uspehe! Ja, je “naša”, se je dokazala!

  • Johan

   Prav imaš !
   Pri nas je problem Smučarska zveza Slovenije, ki jo stalno vodijo priznani lopovi !

   • Olga

    In živijo na račun športnikov!

  • sprehajalec

   Ilko imajo za “našo”, ker se smejčka, pa joka, pa ne daje vtisa, da je bogata. Pa še zgodba o mami serviserki. Slovenec nikoli ni maral takšnega, ki je bogat. To so vtepali v glavo že v osnovni šoli.

   Sedaj ji bodo začeli šteti denar, pa kakšna Milka se bo pojavila na čeladi, potem pa ne bo več “naša”.

   • Olga

    Sama spoštujem vse ljudi, ki poštenim delom pridejo do premoženja! Takšni so lahko vzor vsem!

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + O, tegale mnenja sem pa zelo vesela. Mislim enako !! Že nekajkrat sem hotela čivkniti. A, jaz ga že tako, ali tako kar naprej lomim s svojimi komentarji .

   • tarantela

    Draga Nata! Ne dovoli, da te kdo omejuje pri Tvojem mišljenju! Kar pogumno, vsak ima pravico do svojega pogleda na to, kar se nam dogaja!!!

    • Nata

     Ja, res je !!

  • tarantela

   No, ne vem, kdo je naš ali nenaš, navijam za vse športnike, tudi za tiste, ki so manj uspešni. Trenutno so najbolj izpostavljeni bratje Prevc in Ilka Štuhec, ostali nekoliko manj. Menim pa, da so tudi v preteklosti pisali vsi mediji o vseh športnikih enako prizanesljivo ali kritično, sama nisem opazila, da koga bolj častili. Čez kakšno leto ali dve bodo sedanji vrhunski športniki nekoliko pozabljeni, ker se bodo pojavljali novi, tako pač je v športu. Tudi o Peterki ali Pretnarjevi se ne piše več, morda sem in tja kakšna malenkost. Na splošno pa menim, da smo ljudje takšni, da povzdigujemo samo vrhunske športnike, čeprav se tudi ostali trudijo in brez njih niti tekmovanj ne bi bilo.

 • tarantela

  Imamo “tržno svobodo” z bruseljskim intervencionizmom. Me zanima, zakaj smo rinili v ta drek, ko bi lahko bili samostojni. Butli smo.

  • sprehajalec

   To je res, danes bi bili vsi milijonarji ali celo milijarderji v tolarjih po nominalni vrednosti bankovcev v denarnici. Kot v pokojni jugi. Tiskarna Cetis Celje bi delala na štiri šihte, Štrukljevim bi se dvigovala plača vsak mesec, pa Kahlovim…. nekašna scena iz Zimbabweja.

   • Krtača17

    Ti veš kaj? Zaradi mene če smo ultrazimbabve miljarderji. Živel bi pa bolje. Pa eno dobro stran si tudi že povedal. Cetisu dela nebi zmanjkal – še nove bi zaposlil. Kaj je tu slabega? Aja banke bi gagale. Boli me za banke in papirne mešetarje.

    • sprehajalec

     V Cetisu bi kar iz mašine plačali zaposlene. Ideja je dobra, pa nove bi vzeli, ker bi jih kar tam plačevali, le mašino bi dali na hitrejše obrate. Prostora za pol Slovenije v Cetisu. Tako bi dejansko lahko rešili problem nezaposlenosti.

    • tohuvabohu

     Saj greš lahko v Zimbabve, tam te bodo veseli. Pa tudi v Severni Koreji, Kubi, Belorusiji in podobnih cvetočih državah bi se imel kot v raju.

    • Ruggedplant

     Neverjetno res kakšne brihte ste komiji. Če bi imeli šolstvo na spodobnem nivoju, vas ne bi spustil niti iz osnovne šole. Mencinger, vaš veleekonomist, pri meni ne bi naredil niti 5. razreda.

   • Nata

    Hi……hi……..moj sin še danes ne more pozabiti, da je bil milijonar v svojih zgodnjih letih……….sedaj ima pa figo v žepu. Pa še tisto mora sam narediti.

 • sprehajalec

  Sam Pokal Vitranc je še socializem. Obračajo se lepi denarci od prenosov, sponzorjev po diktatu (Petrol, Zavarovalnica), pod pokroviteljstvom Smučarske Zveze. To naj bi podrazumevalo račun smučarske zveze za finančne transkcije, vse ostale ostale prireditve imajo tako urejeno, še pri Planici jim je to uspelo. Torej en pregleden finančni tok. Pri Vitrancu jim ni uspelo, pa pri Zlati Lisici ne. Tukaj se je Lovšetu zalomilo, spomnimo se scen iz Kranjske gore pred leti, ko je šel Lovše potem v Trbiž gledat super G. Naši žulji, naša prireditev in naš račun. Ter pošteno plačilo za naše delo. Vse to je še socializem. Pa kakšen striček se najde verjetno zadaj, takšen, ki je dovolj mogočen, da dvigne telefon za sponzorje, pa ki je imel scene z Lovšetom nekoč…

 • Johan

  Problem je v tem, da plačujemo RTV članarino, oni nam ponujajo najbolj zanič športni program na Svetu. Uredništvo je projugoslovansko, brez vizije strategije še manj pa znanja. Bejbe od novinarjev so so komentatorke pri nogometu SRAMOTA OD SRAMOTE !
  moške športe naj KOMENTIRAJO moški, z znanjem !
  ženske športe pa ŽENSKE z znanjem !

  • Nata

   Ja, pa saj bejbe tudi igrajo……..nogomet !

 • dež

  Da ne bom samo kritiziral, trenutno je zame št. 1 med novinarji Tomaž Hudomalj. Odličen, včasih mu sicer še kaj uide, v celoti pa super. Je res, da je imel letos srečo s Štuhčevo, ampak tudi to je potrebno znati objektivno komentirati, ne samo hvaliti.
  V nasprotju z npr. Fortinom, ki nima kaj komentirati, ker naših biatloncev ali tekačev skoraj ne vidimo. Štart, po 3 sekundah je že reklama, nato jih do konca dirke ne vidimo več, ker jih večinoma ni med 30. Čista mora za enega komentatorja.
  Voditeljev poročil in raznih omizij pa ne bi omenjal, ker nima nobenega smisla.

 • tohuvabohu

  Resnici na ljubo so športni časnikarji v primerjavi z drugimi ohranili še najmanj socialistične mentalitete. Pri njih me mnooogo bolj motijo dretje, slab jezik, balkanizmi, prazno govoričenje, logične neumnosti in oguljene fraze. In to velja za vse medije, ne samo na RTV.

 • Ruggedplant

  Bravo, bravo in še enkrat BRAVO!

  Žal bi velika večina slovencljev po prebranem ob absolutnem nerazumevanju napisanega zgolj skomugnila z rameni in zamahnila z roko, a take članke je potrebno širiti in deliti kjer je le možno. Morda pa nekega lepega dne pridemo vsaj na povprečni politični IQ kakšne podsaharske plemenske skupnosti in takrat se bodo začele korenite spremembe v družbi.

 • tarantela

  Tole si preberite, menda ste desni komentatorji plačani za svoje dežuranje tukaj, meni noben ne plača, se bo treba malo ozret, če bi kdo plačal moje nakladanje.
  http://svet24.si/clanek/novice/slovenija/58bd4a7e5f9df/jansa-bi-me-najraje-utopil-v-zlici-vode

  • Nata

   no, ja ? Zanimivo in razumljivo. Mislim pa, da se fant krepko moti .
   Nove strančice ne bodo prav nič spremenile. Samo volivce bodo zdesetkale.
   Samo nečesa pa ne razumem. Kaj pa bi bilo hudega stopiti skupaj za štiri leta ? Toliko let so že zapravili.Morda bi pa šlo ?
   Saj sam pravi, da je bil J.J. v redu. Potem se je pa spremenil ? No, bilo bi čudno, če se ne bi . Tudi g. Čuš se čez nekaj let ne bo prepoznal, če bo šlo takole naprej.

   • tarantela

    Prav zato so potrebni novi mladi ljudje, ki bodo gledali v prihodnost, stari so zazrti v preteklost in premlevanje starih zamer. Zanima jih samo maščevanje, od tega pa ni nobene koristi.

    • tohuvabohu

     Zanima jih samo maščevanje
     Res je, teatralna, zato pa rdečkarji že 25 stalno vlačite na dan razne orožarske afere, Patrije, sestrične itd., pa koga tudi v keho vržete, če ne gre drugače.

     • tarantela

      A je tole, kar si napisal, program desnih za napredek Slovenije?

     • tohuvabohu

      Samo dopolniti sem hotel tvoje bistroumne ugotovitve. No, pa tudi partizane in domobrance stalno vlačite na dan, zlasti takrat, ko nimate argumentov (to pa je skoraj vedno).

     • tarantela

      Nadaljuj s programom, toplo priporočam, ste na pravi poti, he-he…

     • tohuvabohu

      Ni me potrebno vikati, teatralna. A ti tole liči na program? Obožujem tvojo levaško domišljijo, hehehe.

     • tarantela

      Sploh nisem leva, niti desna, samo razmišljam po svoje.

     • karpelec

      To sploh ni domišljija, ampak litanije po židovsko , brez sledi naslovu.

     • traktor

      Evo programa na hitr
      1. zmanjšati JS za 30%
      2. zmanjšati davke in prispevke
      3. uničiti korupcijo
      4. vsem enake penzije, bogatim nič penzij (več, kot 1 M v premičninah, nepremičninah itd)
      5. uveljaviti namesto socialne, pravično državo
      6. popolnoma modernizirati ZDR, po zgledu sosednjih držav na Zahodu
      7. popolnoma privatizirati javna podjetja
      8. vzpostaviti konkurenco na področju zdravstvenega zavarovanja
      9. zahtevati od državljanov polno individualno odgovornost
      9. eh ne ljubi se mi več, preveč je tega, kar bi bilo potrebno postoriti, pa kmalu bo fuzbal

    • Nata

     Mislim pa, da je gledanje naprej, brez vedenja o nazaj, bolj slaba opcija.
     Bodo zmogli to, mladi ?

  • Dragan Krstič

   Vpraš Tumpeka. On dobi honorar od šefa Liberalne akademije.

  • slosin

   …aja, ti pa ne dežuraš tukaj! Sicer pa mislim, da je v tej qrčevi državi še vedno veliko ta pravih rdečih zdravih sil, ki jih ni treba plačevati za to, da zlivajo gnojnico po vseh ki niso ‘na liniji’…To delajo zastonj….

 • Borut Stari

  Organizatorji Pokala Vitranc, ki so namestitev plačali vsem tekmovalcem, čeprav jim tega ne bi bilo treba,je za primerjavo dal športni komentator Švico, kjer so stiskaški, saj tega nikoli ne bi naredila, čeprav je zelo bogata država.
  Zaradi takih in podobno mislečih ekonomskih “umetnikov” Slovenija ni in nikoli ne bo Švica.

  • slosin

   Najslajše je zapravljati tuj denar…

 • Nata

  + + + + + + + + + + + + + bravissimo ! Temule pa res ni kaj dodati !!

 • Lowro

  Švica je bogata zato, ker nima vojske za katero bi dajala milijarde in pa zato, ker so najbolj nemoralna država na svetu. Sprejema čisto ves denar…od kriminalcev, diktatorjev, tajkunov, zločincev, švercerjev z orožjem itd…
  Če se mene vpraša so edine 3 dobre stvari Švice: Roger Federer, njihove Alpe in pa čokolada.

  Drugače pa Švica zame ni in nikoli ne bo vzor.

  • sprehajalec

   Daj ga pečt, nima vojske? Švica ima edinstven sistem obrambe v svetu, kjer imajo rezervisti orožje doma, v omari. Švica je vedno imela močno vojsko, ki jo je tudi veliko stala. Ko je pred prvo vojno nemški cesar obiskal Švico, pa vprašal takratnega švicarskega predsednika, koliko vojske lahko spravijo na noge, je ta odgovoril 500.000 vojakov. Ko je Cesar rekel, kaj pa če vas napade vojska z 1 milijonom mož, mu je Švicar odgovoril nazaj: Bo pa vsak vojak ustrelil 2x.

   Dajte se izobraževati fantje, danes imaš vse na netu. Slovenija je znana po napamet govorjenju, ker Slovenec je tradicionalno na “izi”. Ne ljubi se mu pogledat, ali pa že itak vse ve.

   Švica ima najmodernejše letalstvo Lovro, F-18 Sršene, pa bogato vojaško industrijo. Tudi znani Jelko Kacin – “Železni Kaco” je tam nabavil Pilatus avione za dober denar…

   • Lowro

    res je, moram se posuti s pepelom…narobe sem zapisal. Seveda ima vojsko…je pa nevtralna. Tako da ni dolžna nobenemu plačevati nič. Samo zase. Nobenih zavez NATU…nobenih misij v nekih državah, kjer Švica nima nobenega interesa…nobenih s strani ZDA ustvarjenih vojn…tako se varčuje. Ne pa naši politiki, ki dajo hlače dol in se nastavijo takoj, ko pride kak uradnik iz NATA malo pokomentirat naš proračun za vojsko. In to ne samo aktualna vlada…vse so iste, ko gre za prostituiranje v Bruslju in nastavljanje riti NATU.

    • sprehajalec

     Lowro, daj bodi malo stratega, naloži si Age of Empires, pa se malo zverziraj v tem načinu mišljenja.

     Če ne bi Slovenija bila v NATO, bi se morala aktivno pripravljati na grožnjo iz štirih strani in morebiten napad;
     – iz Hrvaške, – iz Avstrije, – iz Italije, – iz Madžarske. Ali pa od vseh hkrati.

     Stopnja verjetnosti tega napada je pri enih višja, pri drugih manjša, vendar se s časom spreminja. Vojska Lowro ni nek navdih, ampak čista matematika. Računa se na približno takole, Ena četa v enoti časa mora biti sposobna čez strelsko linijo spraviti naprimer 2 Toni streliva, municije itd. Za kritje enega kilometra frontne črte moraš biti sposoben nasprotniku postaviti xx mož, ki morajo imeti ustrezna protioklepna, bojna itd. sredstva. Za napadalne aktivnosti moraš zagotoviti x topov in y tankov. Itd.
     Naprimer v prvi vojni se je računala 1 divizija (cca. 20.000 mož) na 1 km fronte, za efektivno obrambo, potem zavisi ali imaš napadalne ali obrambne aktivnsoti, pri napadalnih moraš nasprotnika številčno preseči za vsaj 3x.

     To je šele začetek potem moraš te ljudi oskrbovati. Moderne vojske imajo to razmerje na enega na frontni črti 3-4 ki skrbijo zanj. Potem so rezerve in počitki. Če naprimer hočeš zagotoviti nadzor nad svojim zračnim prostorom po mednarodnih priznanih in zahtevanih standardih, potem ne potrebuješ le enega dobrega Lovca, temveč najmanj 6 Lowro. Dva sta v pripravljenosti oziroma dežurna, dva sta na počitku, dva pa v remontu oziroma jih popravljajo. Drugače nimaš pravice do svojega nadzora nad svojim zračnim prostorom, oziroma te nihče nič ne vpraša, ker se mu nimaš s čim zoperstaviti.

     Vse to stane in stane Lowro. kaj ni bolje plačati tisto članarino NATU, pa se ti ni treba pripravljati na vojne scenarije s sosedi? Pa itak jo veliko manj plačuješ, da se Trump potem jezi.

     Kaj če naprimer Hrvati in Slovenci ne bi bili v NATU, pa si Hrvatje vzamejo kar mislijo da jim na meji pripada? Lowro? Kdo bi jim preprečil? Elegantneje je torej, da so vsi sosedje v NATO, če pa niso pa te napadajo, je pa to napad na NATO. Nekdo skrbi zate, kaj ni to lepo? Verjemi, da je ta sistem oprimalen za nas.

  • janez zorman

   Ti ga pa pokaš. Švica ima vojsko celo v Vatikanu – gardiste. Mi za vojsko še toliko denarja ne damo, kolikor “tetke” in “strički” porabijo za “pripravljenost” na delovnem mestu; Brenčič, Tekavčič, Mramor,,…ali za extra penzije zaslužnim partižanom.

  • von Rhein

   Eno dobro stvar si pozabil. Beatrice Egli (Irgendwan idr.). Lahko jo najdeš tudi na you tube.

  • Igor Kavalar

   Primerjava med Švico in Slovenijo
   http://www.globalfirepower.com/countries-comparison-detail.asp?form=form&country1=switzerland&country2=slovenia&Submit=COMPARE
   Število profesionalne vojske, opreme in koliko miljard namenjajo za vojsko, poleg tega da imajo državljani doma orožje in niso bili okupirani v 2 svetovnih vojnah, kot smo bili mi.

   Razlog več da bi moral imeti še močnejšo in naprednejšo vojsko od njih, iz razlogov pretekle zgodovine. Ta pa je odvisna od moči gospodarstva, kjer pa mi sledimo na podnu ob boku afriškim državam tipa Botswana.

   Je pa res da nacistično zlato, ki so ga švabi pokradl, po Evropi, še danes leži v Švici.
   Pričakovali bi da bi zavezniki, to moral vse pobrat in ga dati vsem državam, kjer so švabi haral.

 • Franc Novak 1979

  Zanimivo, da razni zahodni mediji govorijo o propadu objektov v Sočiju, recimo Ice dome kar samuje. Naj si ogledajo vsaj rezultate KHL lige, in poiščejo kje domuje ekipa HK Sochi. V objektu, ki naj ne bi deloval, Ice dome so letos odigrali 30 tekem rednega dela KHL in z večjim številom zmag kot Jokerit nesrečno izpadli iz Play-Offa. Res pa je, da so eno dvorano za hokej in drsanje podrli in rpeselili v Sibirijo, montažne trening objekte, ki jih je izdelalo podjetej Olaj pa so tudi razprodali, škoda, izgubljena priložnost za nakup v Slovenijo. Problem so samo smučišča, ker v Sochi hodijo vsi “na morje”, tako, da je smuka pozimi zasedena toliko, kot pri nas izven počitniškegq obdobja, olimpijska vas pa se prodaja. Hoteli so zasedeni samo sezonsko, isto kot pri nas, ampak to je problem hotelskih firm, da pa zahodni časniki pišejo, da je hokej v Sočiju, ki leži v subtropskem pasu brez veze, naj napišejo tudi, da so ekipe Floride, Tampe, LA Kingsov, Anahaima, San Jose-ja in Arizone brez veze, ker so v subtropskem pasu. A ja, dirka F1 v Sočiji je kot vsako leto razpisana za 30.4.2017. In da bi se na tem “dirkališču” nabiral prah, je isto, kot da napišeš, da se v Melbournu ali Monacu nabira prah na tekmovalni pisti.

 • Solo

  Socializem in liberalizem sta enako pogubna. Oba – vsak po svoji poti – pripeljeta do razkroja družbe in uničenja nacionalne države. Socializem (ki je zgolj zamaskiran komunizem) družbo uničuje z brutalno silo, genocidom, fizičnim iztrebljanjem, ropanjem in nacionalizacijo (zaplembo) premoženja. Liberalizem (ki je zgolj ena od oblik kulturnega marksizma, poleg feminizma, LGBT, teorije spola, antidružinske politike, multikulti, diverzitete, antifa, antirasizma, belega genocida, itd…) pa družbo uničuje od znotraj na bolj subtilen in prefinjen način, ker (naivnim, nepoučenim in indoktriniranim) ljudskim masam (po predhodnem obilnem pranju možganov) vzbuja lažni občutek, da se borijo za pravično in napredno stvar, ko podpirajo liberalizem, demokracijo, pravice homoseksualcev, prosto uporabo drog, odprte meje, antirasizem, antinacionalizem, itd. Ne razumejo pa, da v resnici podpirajo uničenje lastne države, lastne kulture, lastne rase, ekonomije, družine, svobode in prihodnosti.
  Če ne verjamete, poglejte na Švedsko, Nemčijo, Francijo ali Veliko Britanijo, kam jih je pripeljala njihova (neo)liberalna politika odprtih mej in prostega pretoka ljudi, blaga in storitev. Te države so danes v vojnem stanju in preplavljene s kriminalom, terorizmom, nasiljem in posilstvi, ker so jih okupirali nasilni, primitivni, necivilizirani, barbarski imigranti iz tretjega sveta.
  Vse skupaj pa se je začelo tako, da so (neo)liberalni voditelji EU “ugotovili”, da je Evropa postarana in z nizko nataliteto, zato nujno rabi nekaj milijonov “mlade in poceni delovne sile” iz tretjega sveta, ki da bo zagnala opešano evropsko gospodarstvo in “rešila” evropske probleme z nataliteto. Nadaljevalo pa se je tako, da je nemška predsednica na stežaj odprla nemške meje za milijone “inženirjev, doktorjev, magistrov, raketnih znanstvenikov” in ostalih visoko usposobljenih “ekonomskih migrantov”, ki naj bi kakor preporodili nemško gospodarstvo… Še pomnite, tovariši (neo)liberalci? Vaša doktrina liberalizma, odprtih mej, prostega pretoka delovne sile, antiprotekcionizma, antirasizma in antinacionalizma je Evropo (in ZDA) pripeljala v predvojno in predapokaliptično stanje.
  Liberalci, neoliberalci, libertatrci (in kar je še podobnega kultur-marksističnega sranja), ste torej zadnji, ki imate pravico pametovati o socializmu, ker ni vaša liberalna ideologija nič manj uničujoča za zahodno civilizacijo in belo raso. Liberalizem in socializem sta dve plati istega (((kovanca))) oz. iste (((zločinske bančniške klike))), njun končni rezultat pa je beli genocid in propad zahodne civilizacije.

 • južnificirana_si

  idiotizem v kranjski gori je to da pokal organizirajo v času zimskih počitnic in s tem profesionalci ” okupirajo” še edino progo nakateri se je letos dalo smučat za 5 dni (Letos “okupacija” sreda , četrtek , petek, sobota) , raja pa naj smuča v brozgi

  • Hun

   men se ze vec let v pretopli Kranjski gori zdi pokal Vitranc total posiljen dogodek…tradicijo bi moral prestavt na hladnejsi datum, ce to ni FIS-u v interesu naj se neha….

 • Igor Kavalar

  Da ne omenjamo še Brazilije in njihovih iger medtem, ko jim ljudje po favelah stradajo in vlada kriminal.

  • von Rhein

   Kako se določi organizator olimpijskih iger bi lahko marsikaj povedal večni funkcionar Janez Kocjančič.

   • traktor

    Dosmrtni, titek 2. Od korita ga spravš edin s kroco.

  • tarantela

   To je pa čudno, saj tam menda ne vladajo komunajzarji…

   • Igor Kavalar

    Socialisti so vladal Braziliji (Russeff, pa njen predhodnik vodja delovske stranke Lula da Silva, Russeffova je bila v kabinetu Da Silve 8 let, nato je pa še sama prevzela oblast), trenutno vlada samo deklarirana “sredinska stranka”, pa čeprav vsi vemo da je leva, enako kot SMC. Imaš pa tudi marksistično komunistično stranko, ki sodeluje na volitvah in normalno da podpira socialiste.

 • rubec

  Recept za evtanazijo zdaj ko ni več Kevorkiana. Poleg postelje se človeku ki bi rad umrl predvaja prenos tekme z Milovanovičem. Garantiram da bo tak človek na unem svetu še pred polčasom.

  • tohuvabohu

   V drugem delu prvega polčasa. Samo ne vem, koliko delov ima prvi polčas.

  • traktor

   In to s terensko premočjo.

 • rubec

  “Nedvomno je Urban Laurenčič eden naboljših športnih komentatorjev v Sloveniji”

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAKHMMGHAH PLUNK KHEEEEEEEEEE. Eeee Nova, skor sm crknu.

  • Igor Kavalar

   Men je tabolj zaenkrat komentator Tomaž Lukač za fuzbal, pa kejšn iz Šport TV, sam ne Obrez, k pove več od vsega drugega kot da bi komentiral kaj se dogaja na tekmi.

   Če pa pogledamo realno naše komentatorje in kdaj prešaltaš na Htv, pa Eurosport…itd…pa vidiš da naši komentatorji nimajo pojma.

   • rubec

    Da mi je vedet kako se piše bedak ki zraven razlaga smučanje. Se mogoče piše gospod Prelomnica?

    • von Rhein

     Ne vem kdo je sedaj.Včasih je bil…Pospeši na Ravnici.

     • rubec

      hehehe

    • Max Martian

     Zraven Laurenčiča?To je Matjaž Vrhovnik… bivši smučar

     • tohuvabohu

      A to je gun, ki ma dve smučki, zgornjo in spodnjo.

     • rubec

      Bi znal ti tohuvabohu ki si od foha zapisati kako teslo milovanovič zaključi besedo. Če komu to rata mu dam za šnopc.

     • tohuvabohu

      A misliš, kako odda zaključni strel?

     • rubec

      ni strel ampak strel’l, tako nekako.

     • tohuvabohu

      To je profesionalna deformacija. Znameniti Miran Ališič (to je tisti, ki rad omenja razmočen asfalt) pa reče kro-k.

     • Jojo

      Ulala

    • karpelec

     To je Vrovnik, ki že pred količkom naredi zavoj.

    • samotoje

     Ena Vrhovnikova (pravi biser):…in tako pripet na snežno površino vrši kratke zavoje…( Matt v Wengnu).

     • rubec

      hihi

   • sprehajalec

    Ivo Milovanovič za fuzbal, pa Emil Milan Bergant za boks.

 • Eko

  Kaj, ko bi se novinar pri organizatorju prepričal, kaj in koliko so plačali tekmovalcem. Plačali so toliko kot so bili po FIS pravilih dolžni in niti centa več. Koliko tekmovalcev in spremljevalcev plača organizator se izračuna po kvotah. Tudi cene so določene in ne smejo biti višje kot določajo pravila pa naj bo to v Kr.Gori ali pa Švici.

 • garfi

  tako bo dokler folk ne bo dojel, da so soodgovorni za posledice
  tudi, če se ne udeležijo volitev

 • samotoje

  Kar našim komentatorjem na splošno najbolj manjka, je splošna razgledanost in znanje slovenskega jezika (dvojina, raba rodilnika itd).

 • Jojo

  Če želi slovenija postati bogata država je potrebno prvo sodnike, tajkune, bankirje in politike zapret. Nato je potrebno ekonomske priseljence izgnat ter prenehati financirati nevladne organizacije….

 • Aton

  Tako med prenosi biatlona poslušamo samo o ruskih tekmovalcih, o naših pa skoraj nič. No, nekaj malega o mlečni kislini. Še dobro, da obstaja Eurosport

 • Miro Jereb

  Le kako je lahko tako neumen komentator ?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!