Lipič ima svoj dokument MORS, na katerem so nižji zneski zaslužkov: Kdo torej zavaja javnost, general ali vlada?

Ladislav Lipič (Foto: STA)

Na Nova24TV smo javnosti konec decembra lani predstavili podatke, da je nekdanji načelnik generalštaba SV, Ladislav Lipič, na plačilni listi Ministrstva za obrambo Republike Slovenije (MORS), kjer je v dveh letih s svetovalnimi pogodbami odlično dodatno zaslužil k svoji visoki pokojnini. Da je v letih 2014 in 2015 s svetovalnimi pogodbami zaslužil praktično 31.500 evrov, razkrivajo podatki, ki jih je v odgovoru na poslansko vprašanje poslanke SDS Suzane Lep Šimenko razkrila generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, o čemer smo pisali že v ponedeljek. To je očitno umirilo Lipiča, ki je našemu mediju sprva grozil s tožbo, saj nas je obtoževal navajanja neresničnih podatkov, zdaj pa trdi, da je verjetno generalna sekretarka tista, ki je zavajala slovensko javnost.

Ladislav Lipič je v naše uredništvo namreč poslal dokument MORS, ki po njegovem dokazuje, da je v štirih letih od pristojnega ministrstva za svetovanja dobil le dobrih šest tisoč evrov. Če ima general prav, to dokazuje, da se v trenutni vladi pravzaprav ne ve “kdo pije in kdo plača.” Kako naj vladi potemptakem slovenska javnost sploh še kaj verjame, če se ministrstvo ni sposobno zediniti okrog preprostih številk o izplačilih pogodbenim delavcem?

Naj spomnimo; Ladislav Lipič je v prvem dopisu, ki ga je poslal v naše uredništvo, med drugim zatrdil, da Slovenski vojski (SV) nikoli ni svetoval, zato se očitno ne počuti soodgovornega za trenutno mizerno stanje. Na Novi24TV smo decembra med drugim zapisali, da je lansko marčevsko letno poročilo Boruta Pahorja o pripravljenosti Slovenske vojske prižgalo alarm, saj je bila povprečna ocena zadostna. Poročilo o pripravljenost na odzivanje in delovanje v krizi ali vojni pa je doseglo oceno nezadostno.

Najbolj pa je Lipiča zbodlo naše poročanje, da je leta 2014 od MORS po svetovalni pogodbi prejel 12600 evrov bruto, leta 2015 pa celo 18900 evrov bruto. Zahteval je popravek, a ga je odgovorni urednik Nova24TV Miro Petek zaradi žaljivega besednjaka zavrnil. Lipič je obljubljal, da bo poskušal oprati svoje dobro ime in dostojanstvo ter da je pripravljen to doseči tudi po sodni poti.

V ponedeljek smo na Nova24TV zato znova podrobno pojasnili, da so podatki, ki smo jih objavili, pridobljeni od uradnega vira, saj gre za odgovor aktualne vlade na poslansko vprašanje Suzane Lep Šimenko, ki je zahtevala, da pristojna ministrstva razkrijejo vsa izplačila iz državnega proračuna po avtorskih in svetovalnih pogodbah v zadnjih treh letih. Omenjeni poslanki SDS so zato posredovali obširen seznam vseh zunanjih sodelavcev. Odgovor je bil v skladu z zakoni objavljen tudi na uradni spletni strani Državnega zbora.

Ker je očitno v torek zjutraj Ladislav Lipič naš prispevek prebral, smo še isti dan dobili nov dopis, v katerem je priložil svoj dokument MORS o njegovih prejetih plačilih za svetovanje v zadnjih štirih leti, katerega je podpisal mag. Miloš Bizjak in ki ga objavljamo spodaj.

Poleg tega je Ladislav Lipič zapisal sledeče: “Ne vem, od kod so bile vzete številke, katere ste navedli na objavljeni lepljenki in katere vam je po vaši trditvi poslala generalna sekretarka vlade gospa Lidija Kozlovič. V primeru, da je vaša trditev resnična, se strinjam z vašo trditvijo, da je generalna sekretarka vlade RS gospa Lidija Kozlovič zavajala javnost. V skladu z Zakonom o medijih prosim za objavo mojega odgovora skupaj s priloženim skeniranim potrdilom odgovora Ministrstva za obrambo.” Lipič je z Lidijo verjetno mislil Lilijano Kozlovič.

Glede na dosedanje prakse lahko sklepamo, da je generalni sekretarki Kozlovičevi podatke o zaslužkih Ladislava Lipiča poslalo pristojno obrambno ministrstvo, ki pa je Lipiču samemu na njegovo zahtevo postreglo z drugačnimi podatki. Gre očitno za veliko zmedo, ki kaže predvsem na neusklajenost med ministrstvi in popolno anarhijo med vladnimi uslužbenci.

Mediji smo dolžni verjeti podatkom, ki nam jih posredujejo vladni organi, prav tako smo o teh podatkih dolžni obvestiti javnost, zato se lahko v primeru, da ima Lipič celo prav, in ga je “namočilo” kar samo ministrstvo, upravičeno vprašamo, kako sploh še kakrkoli zaupati aktualnim oblastnikom, če imajo težave že pri osnovnem seštevanju letnih zaslužkov svojih honorarcev?

L.S.

 • Waltter

  Mislim da se prav dobro zavedate o čem se gre. Vprašanje ki ste ga naslovili na na vlado je bilo da vam naj predstavijo vrednost pogodb – kar so vam podali – pri javnih naročilih se pogodbe sklepajo časovno omejene in z ocenjeno vrednostjo, ki jo poda lai naročnik ali pa izvajalec. Torej pogodba je bila podpisana za ta znesek.
  In vendar najpomembnejše kar ste pozabili ali izpustili je realizacija pogodbenega zneska – torej bi vam morali zraven pripeti še plačano realizacijo – mogoče so vam jo pa se vam podatek ni zdel pomemben.
  Ne mislim se spuščati v bran temu človeku vendar poskusite pobrskati o tem znesku – torej plačani realizaciji ne pogodbenem znesku.
  Takrat lahko preidete iz zavajanja na trditve in posledično teka kdo laže.
  PS: Podatke z lahkoto pridobite – in pozor v tožbi na tem delu padete – kar pa verjetno že sami veste. Da pa se je napajal iz javnih sredstev pa je kristalno jasno saj je njihov.

  • primsek

   Jasno, iz javnih sredstev se napajajo samo koalicija in njeni. Opozicijske stranke, ali pa člani komisij v parlamentu, vsi ti se plačujejo iz članarin, ali kako? Presenetljiv obrat za nekoga, ki ‘svoje’ opozarja, da so na nevarnem robu kriminalnega, kar se mi zdi občudovanja vredno. Namreč priznanje o manipulaciji s številkami

  • indijanka

   Hmm..ja. To razliko bo moral pojasniti naročnik. To bo šele zabavno branje. Zakaj si v proračunu rezerviraš 2/3 sredstev več kot jih dejansko potrebuješ. Razen tega je general govoril o netu znesku torej bi sedaj upravičeno pričakovali, da razgrne še dohodninske odločbe za omenjena leta.

 • janez zorman

  Lahko da je razliko pospravila Kozlovićeva. Se ne bi nič čudil. Saj je iz prave naveze.

 • totex39

  To, da nam vladne institucije javno lažejo in zavajajo ni nič novega. Pol pa lahko dejansko pride do takih neresničnih oziroma drugačnih podatkov.

 • Franc Šink

  Kdo zavaja? Resnica je nekje na sredi, kot vedno.

 • centurion

  Karkoči je ta JLA kader pokasiral je preveč.
  Rezultati takih kadrov in njihovih “svetovanj”
  so na dlani, ko Slovenski vojski najbolj koristi Karitas….

 • Krtača17

  Prvič da ste priznali napako nova, pa še to naspol. Skoraj pohvalno. No zdaj bi pa radi videli še krkovičevih 12000 km z jugotom v desetih dneh. Bi bila tudi zanimiva tema.

 • pajot

  Sem že enkrat napisal.Ukinit vse svetovalce in jih poslat u božjo mater. To so samo paraziti,ki nič ne delajo,prisesani pa so na naše denarnice. Kaj in kako svetujejo,pa je vsakemu pametnemu človeku kristalno jasno. Tudi zaradi njih smo v buli. In do druge Švice je še daleč.

 • primsek

  Če se dejstva ne ujemajo s člankom, toliko slabše za dejstva! To je približno isto kot ob prodaji štirinajstletnic muslimanom na Vrhniki ali zadnjemu napadu iskalcev azila v Ljubljani; nekdo nekaj reče, policija zanika, potem je članek o tem, zakaj policija laže, ko je dokazano, da so si novinarji izmislili, pa zadeva potihne. In nekateri verjamejo še naprej, da bo naslednji članek resnica. Še osel gre samo enkrat na led.

  • Olga

   ????????

   • primsek

    Tile vprašaji bi se vam morali postaviti in pojaviti že ob branju članka. Poglejte recimo Waltterjev komentar, pa bodo vprašaji izginili. Upam

 • Olga

  Tale Lipič naj že enkrat spoka! Sram ga bilo!

 • Antonius

  Čudno?! Zakaj pa generalisim Lipič ne toži najprej Liljano Kozlovič, ker je v parlament in posledično v javnost podtaknila podatke, ki menda s krivdo v slabo luč spravljajo ugled na tečajih izobraženega podoficirskega generalisima.
  Buldogi so draga pasja “zadeva”, Lipič slovenskim davkoplačevalcem tudi ni bil in še zdaj ni poceni.

  • indijanka

   Podatka o višini sklenjene pogodbe in o posameznih nakazilih po posamezni pogodbi se lahko ujemata le, če je delo v celoti opravljeno tako kot je načrtovano oziroma pogodbeno dogovorjeno. Ta razlika šele predstavlja hec, katerega bi pristojni morali vsebinsko pojasniti. Poleg tega pa general res ni odgovoren za slabo stanje, saj je prejel le cca. 9 jurčkov. Torej tretjino dogovorjenega. Za samo tretjino mu pa res ne moremo nič naprtiti.

   • Antonius

    Saj mu nismo nič naprtili, on je s pomočjo, “ugani koga”, za prazen nič razbremenil naš proračun.
    ———–
    V celoti neopravljeno delo se lahko zgodi samo pri flancarskih poslih, kjer sploh ni mogoče ugotoviti in dokazati količino opravljenega dela. Generalni štab slovenske vojske je zagotovo ena takih služb, kjer je najlažje nekomu odriniti zajeten znesek za čvek svetovanje. Cca. 9 jurčkov k penziji se celo namišljenim revežem Lipičevega kova, kar precej pozna. Naj ti namignem, kako gre zadeva. Pred penzijo oficirju povišajo čin in s tem višjo redno plačo, ko gre pa v penzijon mu pa pribitek po činu odvzamejo pa ohrani sto procentno plačo pred napredovanjem. Državno odlikovanje, po Kučanovi volji, ima tudi pozitivno finančno posledico na pokojnino. Suma, sumarum je Lipič dobro zrejen, ker živi v pokojninskem izobilju. Za politične potrebe so ga umestili še za predsednika Zveze veteranov vojne za Slovenijo. V vlogi predsednika ZvvS je zelo dejavno pomagal rušiti Janševo vlado.
    Po nasvet greš k nekomu, ki je hišo zgradil. Pametni nasvetov vendar ne iščejo pri nekom, ki je menda hišo gradil, jo nikoli dokončal, sedaj naj bi pa drugim pamet solil, kako se hišo gradi.

    Zanimivo je, da ni podatka, kdaj je Lipič diplomiral na fakulteti za obrambnoslovje, če vemo, da je Janša s svojimi kolegi prva generacija diplomirancev na obramboslovju?
    Poznavalcem se zagotovo čudno zdi, da se je “fakultetni” diplomiranec šolal na tečajih za nižji oficirski kader.
    Ti zapišem, okoli Lipiča bolj smrdi, kot v kakšni zanemarjeni štali

 • Fireblade

  Udba ima več resnic .. odvisno od vremena

 • Olga

  Za “naše” se dajo podatki tudi prirediti…. glede na “potrebe”!? Pri tako glomaznem aparatu bi bilo potrebno PREPOVEDATI vse “svetovalne” pogodbe!

 • dež

  Če te ustavi policija in DRÄGER pokaže 0,5 mg/L (1 promila), ti pa trdiš, da si spil malo pivo, policist odredi odvzem krvi. Laboratorijski izvid je nato mirodajen in zdrži tudi na sodišču.
  Če je Kozlovičeva poslala uraden dokument s številko 31 K€, Lipič pa tudi uradnega z zneskom 7 K€, je dolžnost novinarja, da sooči obe številki in pride resnici do dna.
  Ne pa, da smo komentatorji napisali 250 komentarjev o stvareh, ki niso preverjene in očitno ne držijo.

 • resnicaboli

  Kaj če je pa kdo drugi pokasiral na njegovo ime?

 • Boco

  Zadnjic sem videl en prispevek kako so penzionistu vzeli penzijo, ker je svoj denar vlozil v soncne celice oziroma fotovoltaiko, ki jih je namontiral na svoji hisi . To so naredili zato ker je moral odpreti SP da je lahko prodajal elektriko v slovenski elektro sistem.
  Ta baraba pokvarjena jugoviska pa poleg penzije vlece se mastne gnarje od nas davkoplacevalcev.
  Zahtevam, da se mu za vsoto, ki jo je dobil placano za svetovanje zmanjsa penzija. Naj pac dobiva nizjo penzijo dokler denar ki ga je preko svetovalnih pogodb pokradel ne vrne.
  Dost mam teh komunajzerksij jugo pijavk ki nam kradejo gnar, kradejo prihodnost nasi mladini in zastruplajo politicno klimo v sloveniji. Bo treba jit pred njegovo bajto tako kot so hodili vstajniki v Mariboru, ko so strasili mariborske svetnike. Bo treba iti pred njegovo bajto pa zahtevat da vrne gnar ki ga je pokradel. Slovenci bomo morali stopit skupaj da se resimo teh jugo pijavk, drugace nam bodo popili zivljeski sok in prihodnost.

 • janez zorman

  Mogoče mu je Kozlovička še kakšno Yugoslovansko penzijo prištela; ta ne more biti prav nizka glede na tiste napopane čvarke na obleki. Potem se pa že izide, a ne ?!

 • Franc Šink

  Kako je mogoče da je neto vedno X,00? pri bruto pa vedno z decimalkami? Tu nekaj ni v redu.

 • Aron

  Informacijski blackout med razlicnimi sluzbami JU je rakrana drzave ze leta in leta. Se vedno pa mislim, da gre v tem primeru le za razlicno interpretacijo istih dejanskih stanj.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!