Milojka Kolar Celarc ne obvladuje situacije v slovenskem zdravstvu, zato je čas, da odide s položaja ministrice

Soodgovornost za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, odgovornost za podaljšanje neurejenega stanja na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, odgovornost za neučinkovito reševanje problema čakalnih dob, soodgovornost za slabo poslovanje in vedno večja zadolženost javnih zdravstvenih zavodov ter odgovornost zaradi predlogov zakonodaje na področju zdravstva, ki so v nasprotju s slovensko in evropsko zakonodajo, in s tem tudi slabljenje slovenskega zdravstva so glavni razlogi, da so se v poslanski skupini SDS odločili za ponovno interpelacijo.

Koalicija si je na začetku svojega mandata na področju slovenskega zdravstva kot prioritete zadala izboljšanje slovenskega zdravstvenega sistema s ključnim ciljem krepitve javnega zdravstva, zagotavljanja čim širših pravic našim pacientom in za jasnejšo ločitev med zasebno in javno zdravstveno dejavnostjo. “Nič od tega v tem mandatu ministrici ni uspelo,” je ob predstavitvi vsebine interpelacije dejala poslanka SDS Jelka Godec in nadaljevala, da ministrica za zdravje ni sposobna ustaviti korupcije in preplačevanja medicinskega materiala v zdravstvu, v zdravstvenih zavodih se povečujejo izgube, bolniki pa najbolj občutijo podaljševanje čakalnih dob.

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa izredne seje na Nova24TV, ki se bo začela ob 10.30.

Ministrica je v pisnem odgovoru na interpelacijo zapisala, da je celotna interpelacija osnovana na govoricah, na nepreverjenih trditvah in populističnih ocenah. “Moram reči, da vsi nastopi ministrice slonijo na populističnih izjavah, in to že od začetka njenega mandata,” ji odgovarja poslanka SDS in dodaja: “Očitno smo vsi v Sloveniji, ki spremljamo zdravstveni sistem ter ugotavljamo, da ministrica ni sposobna voditi ministrstva in da ni prava oseba, ki bi naš zdravstveni sistem postavila v pravo smer, neumni, edino ona in premier Cerar pa sta pametna in na koncu predora vidita luč.”

Razpis za žilne opornice ni uspel
V odgovoru na interpelacijo je ministrica med drugim zapisala, da je kot ukrep zoper korupcijo ministrstvo izpeljalo projekt skupnih javnih naročil, ki pa vse od leta 2015 do danes še vedno ni zaključen. “Da zadnji skupni javni razpis na področju žilnih opornic kaže na to, da tudi ministrstvo očitno ni zadovoljno s projektom, dokazuje dejstvo, da je ravno ministrstvo podalo prijavo na Agencijo za varovanje konkurence zaradi suma kartelnega dogovarjanja dobaviteljev,” je spomnila Jelka Godec. Prav tako pa skupni javni razpis na področju žilnih opornic ni uspel in ga bo očitno treba ponoviti.

V SDS v interpelaciji o delu in odgovornosti ministrice za zdravje opozarjamo tudi na vse slabše finančno stanje javnih zdravstvenih zavodov. Podatki za leto 2013 kažejo, da so imeli zavodi za 98 milijonov neplačanih terjatev, za letos pa je ministrstvo napovedalo, da bo ta številka znašala kar 200 milijonov. “Torej ministrica od 2014 do 2017 spremlja zadeve, pa ni za reševanje težav storila popolnoma ničesar. Edini njen ukrep je racionalizacija v smislu združevanja bolnišnic, za kar pa vsi opozarjajo, da to ni prava smer,” je povedala poslanka SDS in izpostavila primer bolnišnice Topolšica, ki se jo želi priključiti bolnišnici Celje, ki je tudi v rdečih številkah.

Zaradi neukrepanja umirajo otroci
Glede otroške srčne kirurgije je ministrica sama dejala, da situacijo spremlja že od leta 2014. “To pomeni, da Milojka Kolar Celarc že vsa ta leta gleda, kako ta program v Sloveniji propada, ukrepala pa vse do danes ni,” je ob predstavitvi interpelacije dejala Jelka Godec. Zadnji dogodki pa kažejo, da stanje na otroški srčni kirurgiji še vedno ostaja problematično, odgovornost v zvezi z neurejeno situacijo pa vedno bolj leži na plečih ministrice za zdravje.

Na očitke o čakalnih dobah se je ministrica odzvala z besedami, da imamo v SDS in vsi ostali, ki nanje opozarjamo, napačne podatke, in to čeprav gre za uradne podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje. “Čakalne dobe naj bi ministrica skrajšala z enkratnimi programi, za katere je namenjenih kar nekaj milijonov, vendar, če pogledamo realizacijo, je ponekod porazna, v UKC Ljubljana, denimo, le 9-odstotna,” je povedala poslanka Godčeva in dodala: “Kam gredo vsi ti milijoni, se lahko samo vprašamo. Ministrica bo namenila tudi 18 milijonov za delovno uspešnost zdravnikov, ki bodo skrajševali čakalne dobe, morate pa vedeti, da v UKC Ljubljana zdravniki ne izpolnijo niti rednega programa, kaj šele dodatni program.”

C. Š.

 • steiermark

  Kje ste pa še videli, da rdeče pogube in zgube, “grejo” vstran, od korita, polnjenega z našim denarjem, prostovoljno? Zakaj pa mislite, da so se “borili” z lažmi, s katerimi obvladujejo vse, ki so kakorkoli nesposobni spoznati resnico vsega rdečega haranja in tlačenja, ter spreminjanja Slovencev v sužnje, kot smo bili do 1991!

 • MEFISTO

  Nikar!

  Če odide ministrica, lahko celo zdravstvo še izplava, kar pa ne bi bilo v interesu koalicije.

 • Olga

  Niti Milojka niti ta vlada ne obvladajo nič, razen dodatnega obdavčevanja in zadolževanja državljanov in pranja denarja teroristov, zato naj vsi spokajo!

 • Osti jarej

  …šestnajst ur mlatenja prazne slame,za davkoplačevalski denar…..krula bo,s pomočjo politikantov, itak obstala na položaju,dokler je ne odnesejo volitve

  • MEFISTO

   Pod to koalicijo spremljamo eno samo mlačev prazne slame.

   S tem se boš pač moral sprijazniti.

   Tebi bo lažje, ker gre za tvoje.

   • Osti jarej

    …saj poskušam razumeti,kako je,če je moškemu partner moški….potem tudi ženske naslavljaš ,kot moške….navada,železna srajca….

    noben politikant ,vse od osamosvojitve dalje,ni bil”moj” ,”naš”,ali kakorkoli že,to ti naslavljaš…..ker so vsi pokvarjeni in izrojeni psihopati…..zato se moji domovini tako slabo piše….da o nje narodu sploh ne zgubljam besed

 • alojz

  Še Rjavc je povedal, da Milojka res nič ne dela zato jo ne bo podpiral. Bo pa podpiral Cerarja in njegovo odločitev.
  Sosedi bi rekli: “isto sranje, drugo pakovanje”.

 • sprehajalec

  Milojka Kolar Celarc ne obvladuje situacije v slovenskem zdravstvu, zato je čas, da odide s položaja ministrice

  Ta čas je že zdavnaj mimo. Tudi opornice po 200 Eurov ne more spraviti v promet. Praktično nima nobene efektivne moči, Tiger brez zob, bi rekli Kitajci.

  To je vloga Ministra v kraljestvu “naših”. Da je lutka na odru in predstava za občinstvo. Ko jo občinstvo vrže iz odra, iz ceste potegnejo novo.

 • MEFISTO

  Včeraj so me iz bolnišnice v počastitev interpelacije obvestili, da bom na vrsti za nek pregled na ORL čez pol leta in štirinajst dni.

  Če bom medtem umrl, so me hkrati opozorili, moram to pravočasno sporočiti, sicer bom znova zdrknil na rep čakalne vrste.

  • tohuvabohu

   Zaradi takih, ki ne sporočajo svoje smrti, se bojda daljšajo čakalne vrste.

 • RATATA

  Da miladojka celar kolarc ne obvladuje situacije v slovenskem zdravstvu nima nobene veze, saj je najpomembneje da obvladujejo njo. Če jo ne bi več obvladovali, bi jo že zdavnaj zamenjali. Kandidatov pokvarjene sorte je še dovolj na zalogi.

 • RealRevolution

  Ne samo,da ne obvladuje,je ena najbolj skorumpiranih ministric v zgodovini nase drzave in deluje zelo pokvarjeno!
  Je pokvarjena.

 • tohuvabohu

  Zanimivi so ti poslanci. Alenka Brajdušek kot nepovezanka, Desus kot opozicija v koaliciji in drugi poznavalsko priznavajo, da je zdravstvo v katstrofalnem stanju, da bolniki predolgo čakajo na vrsto, da ministrica ne dela nič itd.. Zato interpelacije NE bodo podprli. Sic! Kje mi živimo?

 • Kosobrin

  Dajte, pokažite junaka, ki bi lahko obvladoval tak kaos!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!