Ministrica za obrambo napoveduje pozitivne premike v vojski, čeprav je njena sposobnost na najnižji točki delovanja

Ministrica za obrambo Andreja Katič je nanizala pozitivne premike glede pripravljenosti Slovenske vojske, kljub temu, da je bilo minuli teden podano letno poročilo generalštaba o pripravljenosti Slovenske vojske v letu 2016, v katerem je zapisano, da vojska ostaja na najnižji ravni sposobnosti delovanja v krizi ali vojni. V poročilu je bila sicer med problematičnimi področji izpostavljena popolnjenost enot s kadri in oprema, stanje opreme, njena razpoložljivost in sposobnost dolgotrajnejšega delovanja. Prav tako pa so se mednarodne varnostne razmere v zadnjih letih poslabšale, zaradi česar ne smemo več odlašati. ​

Na ministrstvu za obrambo je potekala novinarska konferenca ministrice Andreje Katič, državnega sekretarja Miloša Bizjaka in načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Andreja Ostermana, na kateri so predstavili delo ministrstva in Slovenske vojske v preteklem letu ter aktivnosti za letos.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je nanizala pozitivne premike glede pripravljenosti Slovenske vojske, kljub temu, da je bilo minuli teden podano letno poročilo Generalštaba o pripravljenosti Slovenske vojske v letu 2016, v katerem je zapisano, da vojska ostaja na najnižji ravni sposobnosti delovanja v krizi ali vojni. “Z ukrepi, ki jih je vodstvo Ministrstva RS za obrambo sprejelo lani in letos, po letih padanja in stagnacije zaznavamo pozitivne premike v smeri razvoja tako Slovenske vojske kot tudi celotnega obrambnega sistema”, je dejala Katičeva.

Andreja Katič, ministrica za obrambo (foto:Nova24TV)

Napoved ministrstva je drugačna od letnega poročila generalštaba
V letnem poročilu pa je bila sicer med problematičnimi področji izpostavljena popolnjenost enot s kadri in oprema, stanje opreme, njena razpoložljivost in sposobnost dolgotrajnejšega delovanja. Prav tako so se mednarodne varnostne razmere v zadnjih letih poslabšale, zaradi česar ne smemo več odlašati. Na sedežu ministrstva za obrambo je Katičeva še dodala, da so pozitivni premiki opazni tudi v oceni, vendar pa je priznala, da ta še vedno ni takšna, kakršno bi si vsi želeli. Izpostavila je pomen strateškega pregleda obrambe, ki so ga opravili v njenem mandatu, za sprejemanje nadaljnjih ukrepov.

Sklepe strateškega pregleda obrambe naj bi že uresničevali
Državni sekretar Miloš Bizjak pa je predstavil predloge zakonov z obrambnega področja, ki so jih pripravili na ministrstvu in so že v zadnji fazi medresorskega usklajevanja. Po njegovih besedah jih nameravajo do konca meseca posredovati vladi. Gre sicer za zakon o obrambi, zakon o službi v Slovenski vojski in zakon o kritični infrastrukturi.

Miloš Bizjak, Andreja Katič, Andrej Osterman (foto:Nova24TV)

Med rešitvami iz zakona o službi v Slovenski vojski, ki naj bi izboljšale položaj pripadnikov Slovenske vojske, se vojakom po 45. letu ponudi možnost zaposlitve v javnem sektorju, uvedba pripravljenosti na domu in na delovnem mestu, ureditev dopusta na misijah in natančnejša opredelitev nadomestil za odškodnine ob morebitnih poškodbah. Naj spomnimo, da država svojim vojakom, ki tvegajo svoja življenja za skorajda minimalno plačo in v imenu domovinske pripadnosti dnevno izpolnjujejo vojaške naloge doma in po celem svetu, ne plačuje prispevkov od plač.

Negativne ocene lahko izboljšajo z dvigom plač
Načelnik Generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman meni, da je mogoče razmere na negativno ocenjenih področjih izboljšati tako, da bi dvignili plače pripadnic in pripadnikov, kar bi izboljšalo konkurenčnost poklica na trgu dela. Na takšen način bi pridobili dovolj kadra. A vprašamo se lahko, kdo si še želi postati vojak? Zanimanje za opravljanje vojaškega poklica je menda med mladimi kar veliko, a žal jih sistem in stanje, v katerem se vojska trenutno nahaja, od tega odvračata. Nobena privlačna spletna stran ali zanimiv oglas ne more odtehtati dejstva, da se država brez slabe vesti norčuje iz vojakov.

Andrej Osterman, načelnik Generalštaba SV generalmajor (foto:Nova24TV)

Osterman je še dodal, da bi s takojšnjim in zadostnim dvigom obrambnega proračuna ministrstvo za obrambo za Slovensko vojsko nabavilo del manjkajoče opreme in oborožitve. To bi zagotovilo tudi pozitivno oceno potrebne pripravljenosti vojske. Naj še spomnimo, da je slovenska vojska vse bolj podhranjena, predani in vztrajni pripadniki Slovenske vojske pa še vedno z vsem srcem opravljajo svoje delo. Očitno ni dovolj, da so denarni zneski za opravljanje vojaškega dela sramotno nizki. Žalostno pa je, da se tega zaveda predsednik republike Borut Pahor, ki je dejal, da sta predanost in profesionalnost častnikov in vojakov izjemni, ne pa tudi na ministrstvu, kjer govorijo o neki optimistični prihodnosti, ki jo vidijo samo oni.

I. K.

 • Peter

  Od jutr naprej dobijo naši solđerji eno eurokrem šećerno ploćo za dam.

  Važen, da ma menisterca nouga bemflna, no…

 • janez cepec

  kakršn komandant, taka vojska, smo djal učas. pa še res je

 • antimur

  Ta Kontičeva kunkubina pa res ne more skriti, da je pravi trdi člen kučanistov. Tako nas te barabe manipulirajo in žejne vodijo čez vodo preko dvainsedemdeset (72) let. Vse kar je bilo slabo, so s svojo goebelskovo propagando preoblekli v zlato, tako da so mnogi naivneži resnično verjeli, kako nam je lepo.

  • janez cepec

   pa skoz vam govorim, de ste ovce. če vas ne nategujejo komunajzarji, vas pa vaš dobri pastir Žalostna Sova, sicer je pa isti kurac, sej je po srcu še skoz komunajzar. ironija, a?

 • dež

  Edina stvar, ki jo pričakujem od nje je, da ta trenutek nepreklicno odstopi. Zaradi nesposobnosti in diletantizma. Enako Osterman, ga lahko jaz zamenjam. 2x na dan se bom že štempljal, ob tem zagotavljam, da meni ne bo zmanjkalo denarja za municijo in helikopterje.

  • Verbena

   …živiš najbrž v Sloveniji ? , tukaj nihče ne odstopi , včasih le koga odnesejo , vendar se bori za obstanek z vsemi štirimi !!!

  • Franc Šink

   Zavedaj se da se nesposoben poveljnik ne sme nikoli vrniti živ iz bojišča. Zato poskrbijo njegovi podrejeni!

  • Ana Job

   Bravo!

 • Verbena

  Ko se na koncu ministrica Katićeva pohvali še s tem , da smo kot država , dobro izšli iz krize in da se gospodarski kazalci dvigujejo , pa človek res ostane skoraj brez besede !!! …. zanjo in njej podobnim krize tako ni nikoli bilo , vpraša naj vso delovno populacijo , ki dela za prenizko minimalno plačo , vse upokojene , ki poplačajo položnice , potem pa lahko samo še čakajo , da bo meseca čimprej konec , ker nimajo dovolj za osnovne potrebe , nekdo , ki nima pojma , kako izgleda kriza pa res ni mirodajen , da govori o njej …

 • Olga

  Ostermana za ministra! Katićki, ki pojma nima, kaj dela, pa nogo!

  • janez cepec

   kva če b’ jo ti zamenava, k s tok brihtna?

  • Prihajam Slovenija

   ITAQ.

  • Nata

   + + + + + + + + o, dobra ! Frizuro drži !!

 • Prihajam Slovenija

  Povečaj proračun na 2 % in dvigni plače ti kura SD ejevska.

  • Franc Šink

   Domoljubi ne zahtevajo nekih visokih plač.Morajo pa biti dobro oskrbljeni in siti .

 • Franc Šink

  Bil sem pripadnik plačane vojske v eni od držav EU.Sem bil pripadnik srednjega oficirskega kadra.To kar se danes piše o SV semi enostavno gnusi

 • Nata

  Izgleda, da sem res ena kokoška. Sem dvakrat prebrala, a ne najdem prav nobenih pozitivnih premikov !!
  Kako neki ? Saj še vedno ” ustvarjajo ” in bodo šele konec meseca poslali vladi !!??
  Pa razumi, no ?

 • RATATA

  Janšati so še izraz “premiki” ukradli.

 • samsara

  Allo Katice, jas bih sok, pa enu vodu!

 • Antonius

  Mogoče bi pa kaj “nucalo”, če bi ministrici in generalštabnim zaradi delovne neučinkovitosti zmanjšali plačo.
  Vse tiste, ki niso zmogli brez nasvetov upokojenega generalkaplarja Lipiča, bi morali pa z zadnjo službeno vožnjo s kamionom skipati pred zavodom za zaposlovanje na Parmovi v Ljubljani.
  —————-
  Prav bi bilo, da bi tudi vojsko pozabili na vročem “šporgetu”. Morda bi jim pa zavrelo, preden bo vse skupaj v vojaski izhlapelo?!

  • Ana Job

   Vojsko, kot sem zgoraj napisala za nalašč akumulirajo, ker jo levičarji smatrajo za nevarno njim samim. Zanesljivo bi za narod potegnila! Bolj bedne ministrice ne bi mogli imet. Ženska je za nagnati na MARŠ!!!

 • korintos23

  Rdeči pajaci so še 5 let po bankrotu SFRJ trdili, da smo na dobri poti in gremo lepo navzgor. Dokler jim ni narod povedal svoje. Enako se mora sedaj zgoditi.

 • črnaovca

  Kakršni ministri takšna vojska

 • Ana Job

  Ministrica govori tja v tri krasne. Slovenska vojska je načrtno oslabljena, ker bi v primeru državnega udara vojska za narod potegnila. Vodstvo vojske je v veliki večini še vedno zvesto načelom Janeza Janše. Biti vojak bi moral biti časten poklic, ne pa da jih smešijo do te mere, da jim čevlji razpadajo in skrbijo, da jih dajejo zanikrne plače,medtem, ko so nepomembni referentki, na ministrstvu preplačani za svoje posedanje in gledanje v luft. Dobri časi za vojsko bodo takrat ko bo na oblasti spet JJ!

 • Ana Job

  Ko bo izvoljen Janez Janša, bo vpeljal nacionalno gardo, to je že rekel. Potem ga bodo pa levičarji nehali srat! Narod mora imeti sposobno vojsko, da ga bo lahko branila pred drhaljo!

 • cosmosjasnovidec

  Na katere premike pa sploh misli?
  Na take,da še čefutarska gnida več pokrade kot je doslej?

 • razerznak

  slo vojska / policija kj če bi izvedli državni udar ? rečem da bo več kot polovica folka z vami, sam dejte hojsa za predsednika / predsednika vlade pa bo

  • Ivan Friderik Novak

   Mokre sanje?

   • razerznak

    ne, realnost

 • plamen100

  to kar se sedaj dogaja v Sloveniji z vojsko je cisti odraz 25 let vlade levega fasizma, teh 6 let vladanja desnice ne spremeni tega dejstva saj je desnica vladala v veljavni zakonodaji levega fasizma. Namrec levifasizem ze 25 let, oz zdaj je ze 26 let, unicuje moralne temelje druzbe, kot je druzina, narodova zavest, domoljubje…vse to so apostolsti neke cvrste drzave. Namesto teh vrednot levifasizem v sodelovanju z neoliberalizmom nudi pederizem, odpravo spolov in povsod in na vsakem koraku poizkusa uniciti druzino in druzinske vrednote. Prav zaradi unicevanja druzine tudi ne uposteva na referendumu zglasovanega nedeljskega zaprtja trgovin. Naivecje zlo je sloveniji prineslo vladanje LDS, ki se danes se kar naprej v obliku SMC nadaljuje. Prav ta LDS pa se je najbolj spravil na unicevanje drzavnih organov in to se zlasti vojske in policije. Policaje je spremenil v navadne birokrate ki od 8 ur delavnika naimanj 5 ur prezdijo po pisarnah in ustvarjajo ti pisne izdelke (pisanja na tozilstvo, socialne sluzbe, miljon razlicnih uradnih zaznamkov, predlogov za uvedbo prekrskovnih postopkov na prvi in drugi stopnji, kazenskih ovadb, vnos razlicnih podatkov v racunalniske evidence..) skratka totalna zbirokratiziranost ki ji ni v EU enake. Vojsko je levifasizem se lazje unicil saj ji je prepovedal oz 99% omejil vse sindikalne aktivnosti in s tem ocem javnosti skril kaj se dogaja v vojski. Stanje je tako bedno, da bi to t.i. vojsko kjer ljudje zivotarijo na minimalcu (obvezen je minimalec cim zbolijo) da se resno postavlja vprasanje, ce to vojsko ne sestavljajo cisto nesposobni ljudje, ki si , zaradi lastne nesposobnosti ne znajo drugje najti sluzbe in so zadovoljni tudi s to bedo oz kot mi je rekel oden od vojakov “ne morejo me tako malo placati kako lahko jaz se manj delam”. No taksna miselnost vlada v slovenski vojski, ki bi se ob prvem konfliktu na vojaskem podrocju v trenutku sesula, saj je morala popolnoma na psu. No vse te institucije je skozi vso svoje vladanje tako skozi sistem unicil levi fasizem. Da bi se stanje popravilo pa bi bilo treba na zacetku spremeniti ta gnil neokomunisticen politicni sistem, saj je najvecjega popravila potrebna duhovna prenova druzbe kjer pa denar ne igra nobene vloge!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!