Miro Cerar in njegova jugoslovanska računica

Foto: epa

Če je resnična ali ne, ne vem, daleč od resnice zagotovo ni, a anekdota gre nekako takole. Zvezni sekretar za kmetijstvo in prehrano je ponosno paradiral po poslopju Zveznega izvršnega sveta (ZIS), saj je malo prej medijem sporočil, da se je proizvodnja hrane v Jugoslaviji povečala za 10 odstotkov.

To je bila zmaga delovnega ljudstva, samoupravnega socializma in, kakopak, partije. Še posebej zato, ker se je proizvodnja hrane v kapitalistični Italiji, kjer zlobni lastniki proizvajalnih sredstev izkoriščajo delavce, povečala le za 5 odstotkov. Zato je k sebi povabil republiške “zmagovalce” in “»poražence”. Srbskega sekretarja je zelo pohvalil, saj so proizvodnjo podvojili, slovenskemu pa je očital malodane sabotažo, kajti najbolj severna jugoslovanska republika je proizvodnjo povečala le za piškavi odstotek. Seveda je »pozabil« na nominalne številke. Srbi so proizvodnjo povečali s 5 na 10 enot (100 odstotkov), Slovenci pa z 200 na 202 enoti (en odstotek). Tudi primerjava z Italijo je z drugega zornega kota povsem drugačna. Medtem ko je Jugoslavija povečala proizvodnjo s 500 na 550 enot (10 odstotkov), je Italija povečala proizvodnjo z 10.000 na 10.500 enot (5 odstotkov). Številke sem zaradi lažjega razumevanja malce karikiral, a v vsakem primeru je imela nekdanja socialistična Jugoslavija prav poseben kalkulator, ki je vedno pokazal, da je socializem boljši od kapitalizma.

Statistični kazalci ne kažejo dobro Sloveniji
Zdi se, da ima tak “socialistični kalkulator” s primesmi Ludvika XIV (»L’etat, c’est moi«) tudi slovenski premier Miro Cerar. Tomaž Štih je na Twitterju kot Libertarec duhovito zapisal, da je za vse druge države v EU sedanja gospodarska rast posledica konjunkture, samo v Sloveniji je posledica Mira Cerarja. In se s tem hvali. “Gospodarska rast bo stabilna – okrog 2,5 %, kar bo opazno nad povprečjem držav z €,” je Cerarjeva vlada na Twiterju povzela Banko Slovenije. Napovedi za EU so take, kaj pa pomeni samohvala Mira Cerarja. Če vzamemo podatke, se no BDP na prebivalca v Sloveniji povečal za 518 dolarjev (z 20.747 na 21.265), v Nemčiji za 614 dolarjev (s 40.952 na 41.566), v Avstriji za 1.136 dolarjev (s 43.724 na 44.860 dolarjev) in tako naprej. Skratka, s tako “rastjo”, ki je od držav EU višja med 0,5 in 1,5 odstotne točke, Slovenija razvitih držav ne bo ujela še naslednjih nekaj desetletij. Jih bodo za zato primerljive tranzicijske države, kot so denimo Poljska, Slovaška, Latvija in Litva, katerim se napoveduje gospodarska rast, ki je od slovenske večja od 0,3 do 1,5 odstotne točke. A če pustimo BDP, ki je sicer nek kazalec razvoja, ne pove pa vsega, in vzamemo BDP na prebivalca, ki je merjen s standardom kupne moči (PPS), je za Slovenijo še slabše.

Še malo pa bodo Čehi in Slovaki gospodi…
Podatki Eurostata kažejo, da je BDP Češke po kupni moči (pri izračunu BDP upoštevamo življenjske stroške) lani dosegel 87 odstotkov povprečja EU, medtem ko je bil slovenski 83 odstotkov. S 77 odstotki povprečja EU je precej blizu tudi Slovaška, ki bo Slovenijo v naslednjih letih ob taki rasti, kot jo ima, prehitela. Estonija in Litva za zdaj še zaostajata, saj sta na 75 odstotkih povprečja EU. Toda te države hitro rastejo. Slovenija je dosegala po podatkih Eurostata leta 2004 86 odstotkov evropskega povprečja, kar je manj, kot ga je imela leta 2015. Najhitreje sta zrasli Slovaška, ki je s 57 odstotkov povprečja prišla na 77 in Litva, ki je z 49 odstotkov prišla na 75 odstotkov. In Estonija: s 54 na 75 odstotkov. Svoj dolg je od leta 2003, ko je znašal 26,7 odstotka BDP (imela je najmanjši dolg), do leta 2015 povečala za več kot trikrat, medtem ko so, denimo države Višegrajske skupine, svoj dolg kljub krizi povečale za od 7 odstotkov (Poljska) do 54 odstotkov (Češka). Tudi pri drugih kazalnikih so države Višegrajske skupine precej boljše od Slovenije, pa naj gre za indekse ekonomske, osebne in medijske svobode ali pa za konkurenčnost, uravnoteženost javnih financ, stroške dela in rast izvoza.

In potem Cerar vzame svoj “socialistični kalkulator” in prepričuje, da je Slovenija malodane najhitreje rastoče gospodarstvo v EU, kjer je blaginja skorajda zdivjala navzgor. In ljudje mu še kar verjamejo. Ampak, saj veste, kako je: dokler bodo ovce, bo tudi volna.

Kavarna Hayek

 • rubec

  Dokler je cerar smo na konju in to z ročaji.

 • FORT WORTH

  Cerar bi rad bil Jansa pa revezu nikakor ne uspe… (:-))))

 • centurion

  Diplomanti PF in FDV gredo z roko v roki le z lažjo in je njih
  rezultat vedno “pravilen”.
  Osebkom je matematika tuja, ker je tu rezultat vedno točen.

  • Anton

   diplomat fdv-ja pa “matematka”, hm kje sem to že vidu

   sarkazem press

 • PIA PlA

  Cerar je zame brezspolnik s podarjenimi spričevali od osnovne šole do doktorata.
  Mamin sinko, ki se brez mame ne sploh znajde. Spoštovanja je vreden njegov oče, ne on.

  • Kučko pod pručko

   Iz Wikipedije: Nevretenčarji (latinsko Invertebrata) je v zoologiji skupen izraz za živali, ki nimajo vretenčaste hrbtenice. Skupina obsega okrog 95% vseh živalskih vrst, tj. vse živali razen vretenčarjev – rib, plazilcev, dvoživk, ptic in sesalcev.

   Cmero je nevretenčar in takih je po Wikipediji kar 95 %, torej vsi komunisti!!!

 • Anton

  super članek

 • Olga

  Cerar je samo Kučanova papiga! Kučan je pa tako komunistični zločinec, ki ga čaka skupaj z Zemljaričem Nemčija! Kučan bi rad vzpostavil star sistem, obdržal oblast in se izognil kazni!

  • domovina mili dom

   Malo dolgo se vleče ta obtožba v Nemčiji. Bo kučan prej zamenjal vse KP kadre v Sloveniji.
   Je pa tako. Kučan je posejal seme rdečega zla, ki se je tako razrasel, da kučana kot vrtnarja ne rabi več, ker je ta rdeči plevel že samozadosten pri rabotah. Samo sistemski fito farmac. špric z selektivnim delovanjem še pride v poštev.

   • Olga

    Bomo pošpricali! Na volitvah!

    • domovina mili dom

     Iz tvojih ust v božja ušesa in ušesa volivcev.

 • tzt

  Situacija pri nas je zelo enostavna. Kučan & ostala drhal so nas vrnili pred leto 90. In ura se je začela vrteti v rikverc.

  Me pa vse skupaj spominja na čase služenja v JLA, ko so nas podili po gmajni. Na koncu je bil rezultat zmeraj: Odlično.

 • totex39

  Cerarček vedno bolj dokazuje, da z svojimi izpadi ni dorasel položaju, ki bi ga moral imeti. Res se lahko dejansko sprašujemo za njega in vse ostale, ki mu tako zvesto kimajo, kako so prišli do tako visokih izobrazb, ki jih imajo komunisti in njihovi podmladki.

  • Olga

   ++++++ za nekatere so še diplome izgubili!

  • domovina mili dom

   Cerar&tovariši je udejanjanje kučana. Samo kadruje in sprejema zakone, ki balkanizirajo Slovenijo.

 • Viktorh

  Slovenci smo srečni, da so nam poslali vlado, ki je ena najboljših na…

  • rrrrr

   …na Trgu revolucije v Ljubljani.

 • moat

  Res je, da razvitih držav še dolgo ne bomo dohiteli in da nas vse tiste, ki so bile nekoč daleč za nami prehitevajo. Res je tudi, da je vzroke za takšno stanje najti bolj kot ne v (ne)ukrepih nesposobne politike. In res je, da je za takšno stanje najbolj odgovorna leva nesposobna politika, desna pa tudi nosi del odgovornosti, pač v tolikšni meri, koliko je bila na oblasti. Vendar pa gospodarske rasti ne napovedujejo samo (po vaše poimenovane) “udbomafično-kučanistične” in ne vem kakšne mafijozno-komunistične ustanove (UMAR, BS in drugi), temveč tudi tuje prav za ta namen ustanovljene ustanove, ki pa glej ga zlomka, tudi one nam napovedujejo gospodarsko rast, kar pa seveda ni sprejemljivo, ker si ta oblast, ki danes vlada in ki je za en .rek, itak ne zasluži nič. Pa saj si tudi dejansko zasluži bolj malo, lasti pa veliko. So pač trenutno gospodarske razmere v svetu v prid tudi naši politiki, ki se neupravičeno kiti, drži. Vseeno pa je treba povedati, da se pri gospodarski rasti (ne morejo samo pri nas uporabljati unikumirani gospodarski kazalniki, neodvisno od drugih držav in gospodarstev. Slovenija je le v EU in njena gospodarska rast, ne glede kdo je za njo odgovoren, pač je. In treba se je z njo sprijazniti. Hvala bogu, da sploh je.

  • Ruggedplant

   Prav zaradi takšnih komentarjev smo tam kjer smo. Dejansko rasti NI. Če na primer naenkrat zrastejo plače vsem državljanom za faktor 3, boš proslavljal in se hvalil, češ poglej kako rastem, ali pa boš zaskrbljen, ker je tvoj dohodek v primerjavi z ostalimi še vedno enak, le da je zaradi inflacije in izgubljanja vrednosti denarja celoten plato višji? O pravi rasti bomo dejansko lahko govorili takrat, ko bo iz GOSPODARSKIH (in ne državnih) naložb rasel BDP hitreje od primerljivih EU članic, pa še takrat bo primerjava umesna šele takrat ko dosežemo njihov nivo. Rasti iz podna namreč ni težki, ker nižje ne moreš iti, veliko težje pa je rasti enkrat ko si že dosegel vrh.
   Zelo jasen primer so trenutno 3 najhitreje rastoča gospodarstva:

   1 Ethiopia 10.20 %
   2 PalauTurks and Caicos Islands 9.40 %
   3 Monaco 9.30 %

   Hvalisanje Slovenije je podobno kot če bi se prvi dve hvalisali pred svetom , češ poglej kako hitro rastemo (s to razliko, da Slovenija sicer ne raste hitro, ampak si šteje v dosežek da sploh raste, kljub temu da raste praktično celoten svet zaradi smešno nizkih obrestnih mer za kredite). Rast Monaca pa je seveda nekaj povsem drugega.

   • moat

    Ne gre za nobeno ne vem kakšno hvalisanje, gre pa za gospodarsko rast in napoved gospodarske rasti, ki jo Sloveniji napovedujejo tudi EU institucije. Lahko se repenčite v nedogled, dejstvo ostaja. Kljub slabi vladi, ki še ni ali noče zagristi v strukturne reforme, in ki do zdaj še ni izboljšala konkurenčnosti gospodarskega okolja, gospodarstvo raste. Tako pač je.

    • Ruggedplant

     Oprosti, ker motim tvoje PR-ovsko delo za tiste z IQ-jem zunanje temperature, ampak ali si sploh prebral moj komentar predno si repliciral?

     Bom komentar zastavil še bolj enostavno: je tudi standard v Jugi 1000% rasel, ko smo imeli preko 1000% inflacijo?

     • rrrrr

      Bojim se, da ti bo Moat tudi na to pritrdil.

     • moat

      Po tvoji logiki torej Slovenija gospodarsko nazaduje, kljub napovedanih in statistično dokazani gospodarski rasti. A je bilo tako tudi, ko je bil na oblasti Janša? Je gospodarska rast v tem času, če se prav spomnim je bila okoli 7,8 % in to samo zaradi velike rasti v gradbeništvu, tudi dejansko nazadovanje?

     • stajerc5

      Ti si z tvojimi mislimi v tako velikem paketu, da v tej tvoji enosmerni ulici ne mores vec obrniti. Seveda se pa ne mores vrniti nazaj, ker te blokirajo tvoji somisljeniki. Ja, tako je to, nje?

     • moat

      Nimam pojma kar si mislil s tem, res. Si lahko bolj natančen. Bi ti bil hvaležen, ker me pa zdaj res firbec matra.

  • Olga

   Vseglihar!

   • moat

    Jap, res je ga. Olga. Upam, da nas bo kmalu več in da levim in desnim političnim mrhovinarjem pokažemo, da hočemo politično alternativo.

    • rrrrr

     O Bog, odpusti mu, saj ne ve kaj govori!

     • moat

      Hvala za lepe želje, res. Bom pomolil tudi zate, če smem?

     • rrrrr

      Lepo, a dvomim da k istemu Bogu

     • moat

      Če že je, a ni sam eden, edini. Če je, potem moliva k istemu.

    • Olga

     Saj ni bistvo v tem! Vi želite le oblast vaših, v smislu, saj je vseeno, saj so kao vsi glih! Vsi pa vemo, da to NI RES!

     • moat

      Vi osebno si verjetno ne želite oblasti (ali pač), desni politični mrhovinarji pa si jo zagotovo, tako kot levi. Ga. Olga vse je v oblasti in denarju.

  • xtc

   Tvoj komentar je lep odsev ekonomske nepismenosti in sprenevedanja:
   Zakaj?
   Zato;ker desnicav Sloveniji ninikoli dejansko zmogla prevzeti oblasti in gospodarsva;ker je levaška mafija omogočila ;da so firme prevzeli njihovi kadri ali naredili zvezane na državne jasli;miselnost in ekonomska pismenost ter izdelava kalkulacij pa v socialozmu in to je sedaj rezultat tega:

   • moat

    Torej, je desnica še bolj nesposobna, kot sem menil. Je bila na oblasti, pa ni mogla prevzeti oblasti.

    • Nata

     Zanimivo je , da je kar veliko takih , ki mislijo kot ti.
     Kaj čakate ?? Spravite se že skupaj in pokažite , kako naj bi se delalo !!

     • moat

      Nata, očitno bomo potrebovali nekoga tretjega, ki bo res začel spreminjati nas in svet okoli nas.

     • Nata

      vidiš ? In bomo zopet čakali ! Slaba izbira – to čakanje …..

     • moat

      Prav imaš, v vsakem primeru je slabo. Mogoče je zdaj na razpolago samo ena opcija – ulica. Toda kaj pa po njej? Ista dilema?

     • Nata

      vedno potegnemo ta kratko …..zato sem še vedno prepričana , da bomo in bodo morali žrtvovati ” kmete ” , da obvarujemo kralja desne barve ??

     • moat

      Ne vem, res. Sicer je do volitev (upam) še nekaj časa; tudi za razmislek.

  • domovina mili dom

   Kot si omenjal, da je sokriva desna politika. Tu soglašam. Kajti če bi desna politika lustrirala, še bolje dekomunizirala, komuniste, ki so spravili prejšnjo jugo na kant, sedaj še Slovenijo, bi sedaj ti in ne jaz ne izlivala gnojnice. Za vzorec preberi kaj bi se moralo zgoditi v Sloveniji:
   https://kavarnahayek.wordpress.com/2016/12/19/precz-z-komuna-dol-s-komunizmom/

   • moat

    Se strinjam. Poljaki znajo, res. Če bo desnica kdaj na oblasti, naj napravi enako. Dvomim pa, da bi to zdržalo ustavno presojo pri nas. Vprašanje, če bo zdržalo tudi na Poljskem.

 • Unikatna

  Prav smejati se moram….ampak je žalostno! Ja, bili smo na poti, da bi postali druga Švica, ampak poglejmo realno kje smo sedaj?! Na dnu! Vse države nas prehitevajo!!

  • Olga

   Zaradi koga?

   • Unikatna

    Ni bilo potrebno, da napišem zaradi koga, ker se ve.

    • Vera

     Kriva je vlada , prvo pa volivci, ki so volili ” nove frise ” !

 • Borut Stari

  Starejša generacija pozna te parole in floskule,nevarne za resnično demokracijo, že 70 let. Žal so še vedno duševna hrana za 60 % ovac in dokler so še vedno delujoče ne bo napredka. Laganje samega sebe in s pomočjo prostituiranih medijev tudi ljudstvo je klasična psihopatija.

  • Olga

   ++++++++++++++

 • xtc

  Zadevo je možno razumljiveje in bolj jasno in krajše povedati takole:”Ne živite in plačujete;davke;položnice;stroške od BDP JA ;AMPAK OSTANKA(KI GA NI ZARADI VSEPOŽREŠNEJŠE DRŽAVE); in rast BDP vam brez ostanka ne koristi nič oziroma nazadujet;ker ne pokrivate več stroškov;zato se zadolžujete in greste navzdol:
  Gre pa še za eno zadevo rast BDP je vendar se zamolči še nekaj delate vedno več;za vedno nižjo ceno(ker vas (odjemalec vse bolj privija)stroški se večajo;požrešnost države zraven in kljub temu da delate vse več in nominalno kažete rast ste vse bolj zadolženi in praznih žepov;ker vaš ostanek enostavno izpuhti:

 • domovina mili dom

  Je pa zdravilo to, kar se dogaja v Poljski državi. Komunisti uporabljajo iste metode po celem svetu. Se ne imenujejo zaman internacionala. Prispevek to lepo razloži:
  https://kavarnahayek.wordpress.com/2016/12/19/precz-z-komuna-dol-s-komunizmom/

 • KIKI

  Jalova tolažba tole Cerarjevo napihovanje! Glede na njegov IQ tako ni kaj pričakovati, le mlatenje
  prazne slame, ki mu jo v otepih nastavljajo dobro plačani svetovalci in trenerji ( izraelec za 40.000 eur) Butast narod ( Kučanova izjava) pa mu slepo sledi in trpi.
  Ko si v zaporu (Jugoslaviji) preživel večino svojega življenja , je frustracija človeka neizmerliva in lahko vodljiva, kar je bil večni cilj vseh diktatur.
  Iz srca pa se moram smejati njegovi zvesti, lojalni Kozlovički, ki ga gleda tako zaljubljeno, da imam občutek, da ji “pride” vsako minuto ( prava Eva Braun) No, pa vsaj tiho je .

 • Borut Stari

  Vse vlade, od Pahorjeve do današnje imajo velik problem. Janez Janša je z vladavino v letih 2004-2008 postavil nedosegljiva merila.

  • Jovo Jamnica

   Ja. Nikoli več ne bo mogoče tako svobodno krast, vladi za hrbtom na račun davkoplačevalcev, kot se je to dogajalo med leti 2005 in 2008. Ljudstvu je vlada takrat prikazovala vsak dan, kako uspešna, da je. Na hrbet pa smo dobili 24 milijard €, v samo treh letih, ki so poniknili “neznano kam”.

   • Aron
    • stajerc5

     Ne seri z Damijanom, rajsi pojdi kar na Mencingerja!
     Aha, kako je ze to z USA, je ze crknila ali sem kaj zamudil?

     • Aron

      Aja, Damijan je sam skonstruiral tabelco s statistiko slabih kreditov v času 2004-2008…

   • tarantela

    So bili pa res delavni!!!

   • Johan

    Tako kot se danes krade, se do sedaj nikoli ni !

   • Borut Stari

    Jovo čas je, da se zbudiš skuhaš kavo jo popiješ in nehaš srat klamfe. Ti si tudi tista ovca, ki je pod vplivom smrdečih floskul. Je pa fajn a ne, da drugi mislijo namesto tebe?

   • Ruggedplant

    O tistim, ki so posojila odobrili in tisti, ki so jih jemali, je še kako znano kam. Ko jih boš naslednjič volil, jih kar direktno vprašaj.

    Še enkrat (upam da zadnjič); naučite se ločevati med zunanjim javnim dolgom (za katerega je neposredno odgovorna vlada) in notranjim privatnim dolgom, ki je stvar gospodarskih subjektov. Gre za dve popolnoma ločeni zadevi.

    • stajerc5

     Ne muci se z njim, ker ne bo razumel!
     O ja, mogoce pa, ko mu bodo otroci(ce jih sploh ima?) nabili par deset jurjev kredita, brez da bo sploh vedel!!!
     Seveda se bo potem jokal po portalih, da se mu naj pomaga…
     Mislis, da bo vsaj tole razumel?

     • Ruggedplant

      Težko, a dopuščam možnost. Jovo je na momente v primerjavi z ostalimi levimi provokatorji tega portala pravi Einstein.

     • stajerc5

      Imas tudi prav, samo danes je pa totalno “ausglaizal”.

     • rrrrr

      Res je že danes Jovo malce evforičen, Bliža se 22. december, dan Jugoslovanske poražene armije.

     • Jovo Jamnica

      Veš da se nea spomnim če je bil 22. december v Jugi, fraj dan. Ti se ziher spomniš…

     • neny

      Jaz se še spomnim samo praznika 29. november, čeprav ga nisem nikoli dočakala. Pionirčke sem, omladinci pa so me prešišali oz. padli v 90.

     • Jovo Jamnica

      O, mladenka! Veseli me kramljati z mlajšimi… :-)

     • neny

      sam je zamudno…. če si vmes med komunisti…haha … se pa še spomnim kako zgleda bit v onih časih samoupravljanja…. pa stari doma kar naprej na nekih sestankih za neke kaj vem sindikate delov. ljudstva… zelo so bili zagnani za delo, nič jim ni blo težko… tako kot je to danes.

     • rrrrr

      S tem se pa strinjam

    • Jovo Jamnica

     Seveda te dobro razumem. Tudi tvoje argumente. Mene pač prepričajo drugi argumenti. Spomnim se, kako sem bentil nad zmago stranke pod vodstvom Janeza Janše, leta 2004. Nu, potlej sem se jel čuditi, kako je Janša v svojih javnih nastopih postal spravljiv. Všeč mi je bila poteza – strateški svet z Mrkaićem, Damjanom in Šušteršičem, ki je obetala. Mencingera naprimer, nikoli nisem prebavil.Na splošno imam stare komi prdce v želodcu. No, pa tudi Lahovnik mi ni bil posebej “simpatičen”. Ampak, glej ga zlomka.”Volonterski” Strateški svet je bil kratke sape. Veš mogoče zakaj, in bi mi to predočil? Baje nista bila kompatibilna Bajuk in P.Damjan, Janša pa je bil na strani Bajuka…

     • Ruggedplant

      Si si že sam odgovoril. Ubogi P. Damijan pač ne spada v družbo zgoraj omenjenih gospodov, čeprav je bil na prvi pogled čisto ok.

      Zdaj te pa jaz nekaj vprašam: Bentil si nad zmago SDS-a, a hkrati pozdravljal potezo z ustanovitvijo sveta z Mrkaićem, Damjanom in Šušteršičem? Mi lahko razložiš logiko tega mentalnega preobrata?

     • Jovo Jamnica

      Ja. Všeč so mi bili zato, ker mi je delovalo, da so verodostojni in iz stroke. Z Janšo na oblasti sem se pač sprijaznil, čeprav od nekdaj nisem njegov pristaš. Zato tudi venomer drezam z idejo, da bi mogel prepustiti svoje mesto komu drugemu iz stranke. Naprimer Logaru. Kakorkoli, ta scenarij še ni bil preigran in ne trdim, da bi bilo potem bolje. Sem pa za to, da je vredno poskusiti. Mogoče potem ljudje ne bi volili kogarkoli, samo da ni Janša.

     • rrrrr

      Da si nataknnjen na J. Janšo me glede na tvoj profil niti ne preseneča. Ti ga niti ne razumeš, ne spoštuješ niti ne voliš. V redu! Prav tako ne SDS.OK! Ne razumem pa te, da imate nasprotniki obeh vedno nove (mislim Mladinine, Večerove, Hanzijeve, Delove…..manjkajoče si vpiši kar sam) ideje, kdo naj vodi SDS! Halo! Zakaj tega ne predlagaš kaki šaka jada tranzicijski udbomafijski stranki, ki si ji na voliotvah namenil svoj glas?

     • Jovo Jamnica

      Tvoja predpostavka, da sem komu od tranzicijskih udbomafijskih strank, namenil svoj glas, je napačna. Nazadnje sem volil leta 1992, SDSS, na čelu katere je bil takrat spoštovani dr.Jože Pučnik.

     • rrrrr

      To spoštujem. Ampak zadnje volitve niso bile daljnjega 1992. Če praviš, da si takrat zadnjič volil Pučnikovo SDS , tudi prav. Da pa si udbomafijskim tranzijskim strankam odtegnil svoj volilni glas, pa žal živiš v zmoti: neposredno ne, posredno da. Tudi ti si jih volil in izvolil ne da bi se opogumil in prišel na volišče in prevzel nase najvišjo državljansko odgovornost. Abstinenti volitev tudi glasujete za udbomafijska interesna združenja! Se strinjaš?

     • Ruggedplant

      Bravo.

     • Jovo Jamnica

      Zaenkrat se še ne strinjam, ker imam še vedno pred očmi plakat:

      http://www.crimethinc.com/tools/downloads/preview_big/ballot_big.gif

     • Ruggedplant

      Z drugimi besedami: podpiraš njegov program, ne podpiraš pa NJEGA osebno. Zakaj? Ti je kot otrok ukradel frnikulo? Nek razlog vendar moraš imeti, da se ga tako trdoglavo ogibaš. Zelo preprosto in tisočkrat ponovljeno vprašanje imam tudi zate: zakaj?

      (Da se razumeva – tudi meni je Logar všeč, saj vsaj zaenkrat spada med pokončne in ostre borce proti rdečim parazitom, a ne vidim enega samega razloga oziroma prednosti, ki bi jo imel pred Janšo, razen dejstva, da je mlajši, kar pa je v borbi proti izkušenim stricom iz zaodrja prej minus kot plus)

     • Jovo Jamnica

      Eden od mojih sinov, univerzitetno izobražen in zelo naklonjen Janezu Janši, me že leta poskuša benevolentno prepričat, da spremenim svojo trdo linijo. Če in ko mu bo uspelo, bom z veseljem poročal, če bom še živ. Ker se bliža moj rojstni dan, ugibam, katero knjigo mi bode “moj fant” to leto kupil v branje. Dejansko živim v velikem pričakovanju. Kakorkoli, z besedami težko opišem to svojo “fobijo”. Sem se pa precej unesel… :-)

     • Ruggedplant

      Potem pa bodi konstruktiven skeptik in se z argumenti “janšistov” spopadaj s svojo glavo in le tam kjer je to res potrebno. Če bi janši nenaklonjeni sodržavljani tako razmišljali, danes v parlamentu ne bi imeli niti več zametkov komunizma, ampak bi se dejansko lahko pogovarjali le še o pravi levi-desni politiki, o konservativcih in liberalcih, namesto da še vedno bijemo boj z nepokopanimi demoni totalitarnega komunizma, ki družbi preprečuje normalen političen dialog in posledično napredek države.
      In, za Božjo voljo, izogibaj se floskulam mainstream medijev, ko napadaš demokratično opozicijo. Demokrati v debatah vse prenesemo, a smo argansko alergični čim v debati začutimo papagajevsko ponavljanje družbeno-sprogramiranega rdečega agitpropa.

     • Jovo Jamnica

      Hja, ni to tako enostavno. Recimo poglejva zadnji referendum. Nisem bil ZA, ampak tudi nisem vedel, zakaj bi naj bil PROTI. Pa sem vzel lekcijo iz:

      https://kritikakonservativna.com/2015/12/14/naravno-pravo-zakonska-zveza-in-posvojitve/

   • montyamp

    SDS je hotela 2006 razbiti podganje gnezdo NLB .
    DESUS je bil proti .
    Toliko o demokraciji .
    Res je da nekaj veš , izvedeti moraš še , da veš zelo malo , ali je pa nekaj narobe .
    JANŠA HEROJ — KUĆAN GNOJ

    • Jovo Jamnica

     Ti si pravi špecjalist za krivce. Zato pa je DeSUS še danes v vladni koaliciji. Za Janšo je bil Erjavec vendar – nepopisan list papirja…

   • Borut Stari

    Poniknile so v mojo nogavico. Verjemi če hočeš.

 • tarantela

  Kako pa kaj Zvonko Černač? Menda ima po odločbi sodišča zaradi žalitev nekoga nekaj za plačat.

  • Johan

   Super, vsak dan bolše, ko vidi da levica crkuje !

  • Aron

   berem, da je ostal brez božičnice…

   • tarantela

    Ha-ha…

    • rrrrr

     Ampak tale vaš udbovec B. Bratuša je pa res pravi razsipnež, saj je kupil poleg potrdila o SVOJI izobrazbi še (ob)sodbo Černača na SVOJEM sodišču. Bebo, pa saj bi oboje lahko dobil zastonj!
     Se strinjaš?

     • tarantela

      No, potolaži se, saj bomo zbirali zamaške za plačilo kazni jezikavih desničarjev.

     • Borut Stari

      Moj predlog je drugačen. Za invalide in otroke naj gre denar iz proračuna- Za poslance pa zbiranje zamaškov

     • rrrrr

      Kaj ne bi morda raje dodala zbirki pravljic na tvoji knjižni polici kašno ta pravo, hudo knjigo za odrasle? Tako, brez kužkov pa ptičkov, pa to?

    • Borut Stari

     Vprašanje je, kdo je postavil mejo?

 • Vera

  Cerarjev kalkulator je v okvari , že od začetka prisiljenega vladanja .

 • APMMB

  Druže Tito mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!
  Ata je predal štafetno palico,in sineka vzgojil, da hodi po titovi poti.

 • stajerc5

  Mislim, da je to sele prvo, predbozicno darilo za frau smerkl! Ostala sledijo, na neznanem kraju, ob neznem casu in seveda od neznane osebe…

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO PRIDE MARIONETA ŽVEPLENEGA VAJENCA OD HITLERJUGEND DOLANCA , NELIGITIMNO , OB ZMONTIRANO ZAPRTI OPOZICIJI , NA OBLAST .
  Agitpropovsko nakladanje NKVD okuženih pasjejebcev , zelo dobro uspeva med teroriziranimi Slovenci , katerim CSD KAČE IN KRIVOSODSKE ZAFRUSTRIRANE FURIJE grenijo življenje , ker so jih vzgajali polnilci 700 HUDIH JAM .

 • piko8

  Zgornja slika kaže dve najhujši PODGANI v samostojni zloveniji !!!

 • Poštenje velja

  komunjarska pokojna kuzla je povrgla kar je!
  In vi ste volili!
  ENJOY

  • tarantela

   Operi tipkovnico! Skrajno umazane besede!

   • traktor

    On ima umazane samo besede, ostali omenjeni pa dejanja.

 • Duhec

  Hvala bogu, da gre navzgor. Preseneča razočaranje na portalu…

  • tarantela

   Bolje gre, bolj so napadalni, kot brenclji poleti ob soparnem dnevu, ha-ha…

   • Steiermark

    slepci pač mislite, da če vi “ne vidite”, potem so vsi ostali tudi , slepi……

  • xtc

   Kaj gre navzgor?
   Razen požrešnosti države;JS IN ZAPOSLENIH TAM;POLOŽNIC;DAVKOV IN CEN IN NOVIH DAVKOV :
   Sicer pa tvoj komentar odzvanja tvoje ekonomsko in gospodarsko znanje;razlagati pa ti itak nima smisla:
   UŽIVAJTE V NEUMNOSTI_EDINA SMOLA JE LE TO ;DA JE TO VSE DRAŽJE_ŽAL TUDI NA NAŠO ŠKODO:

  • Vlado77

   Očitno nisi prebral dovolj pozorno. Mi v primerjavi s primerljivimi državami ( kar je edino merodajno) lezemo po polžje . Oni pa tečejo . S takim tempom bomo lahko prišli na odlično zadnje ali predzadnje mesto . Še sosedje Hrvatje delajo bolje. Si predstavljaš šok ko bodo oni pred nami!! Ne verjetno – ker bo raja še naprej volila nove obraze ali tiste ,ki jih pripravijo v kuhinji foruma 21

   • stajerc5

    Tezko dvomim, da bo razumel, pa cetudi upanje zadnje umre…

   • garfi

    duhec izgleda levaška propaganda

   • Adolf Hitler

    a si mislu rec rvate!

 • ogledalo

  Jugoslavija? Sektaši ste edini, ki še obujate spomine na Jugoslavijo. Veste, Jugoslavije ni že četrt stoletja!

  • Steiermark

   Če jugoslavije ni več, že četrt stoletja, zakaj pa vas je toliko jugoslovanov ostalo, da nam celo vladajo oz. poglej si vlado, sestavljeno iz jugoslovanov, kakor tudi najpomembenjše veje oblasti, kjer so na najvišjih mestih , izključno jugoslovani in njihovi sfukatorji!

  • Adolf Hitler

   NIKOLI NI BLA JUGOSLAVIA AMPAK JUGOSLOVENIA SE PRED TEM SO BILE SLOVENSKE kraleve DEZELE KI SO SEGALE OD Veneta PA DO BELEGA GRADu PA OD POLA, ISTRA ZAGRBA SLOVENSKEGA BRDA PA DO DUNAiA celovca gradca pa do blatnega jezera! dokaz lezi zapisan u
   Venetu!

 • neny

  za koliko se zvišale v JS – JU? a niso šle gor za 3,5% pred kratkim – se ne gre čudit nad blaginjo za privilegirano kvoto ljudstva.

  • Vera

   Ne meči vseh v en koš , ker je JU zelo širok pojem.Veliko je takih, ki s plačo ( minimalcem )komaj preživijo !

   • neny

    velikokrat se poudarja, da so med njimi tudi medicinke, policija, varnost, čistilke – samoumevno, da je zanje premalo in da težko preživijo, a teh ne vem če je pet procentov od 100.

  • stajerc5

   Porocas to direktno iz kavarne “Zvezda”?

 • Govekar

  Zadnjič ste z eno tabelo jamral, kako ima Cerar nizke minimalne urne postavke, danes pa o neki konkurenčnosti…

 • Adolf Hitler

  kie mie tabun!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!