Po nesreči v Avstriji: veliko smradu, malo informacij

Včerajšnja nesreča v proizvodnji podjetja Mondi Frantschach na avstrijskem Koroškem je zaradi smradu, ki se je širil po celotni slovenski Koroški, vzbudila veliko strahu in vprašanj med Korošci; avstrijske oblasti slovenske javnosti niso pravočasno obvestile o nesreči v okraju Volšperk (Wolfsberg). Tovrstne nesreče so se v omenjenem podjetju že dogajale, tamkajšnji prebivalci so smrada že navajeni.

Podjetje, ki je povzročilo včerajšnji smrad, je že vrsto let pod drobnogledom okoljevarstvenikov
Podjetje Mondi Frantschach se ukvarja s predelavo celuloze in papirne celuloze ter jo dobavlja številnim proizvajalcem embalaže in predelovalnim podjetjem po vsem svetu. Skupina Mondi, ki ima po svetu več kot 100 proizvodnih in storitvenih obratov ter pisarn, zaposluje več kot 25 tisoč ljudi in razpolaga z 2,3 milijona hektarji gozdnih površin. Iz proizvodnje celuloze, v kateri so zaposleni tudi številni Slovenci, se je včeraj širil močan smrad, ki je dosegel celotno Koroško. Širil se je po Dravski in Mislinjski dolini vse do Prevalj v Mežiški dolini. Nesreča, ki se je pripetila v noči s četrtka na petek, pa ni bila prva okoljska nesreča tega obrata.

Prebivalci okrožja Volšperk, kjer ima podjetje Mondi Frantschach proizvodnjo, so na smrad že navajeni. Da smrdi po žveplovem plinu, je v tamkajšnjih občinah nekaj povsem normalnega, včeraj pa je bil smrad nevzdržen. Kot je poročal avstrijski ORF, je v domove prebivalcev občine Sankt Gertraud in okoliških krajev kljub zaprtim oknom udarjal vonj po plinu. Zadnja odmevna industrijska nesreča se je v tem podjetju zgodila pred dobrim letom.

Že 6. oktobra 2016 je prišlo do velikega izpusta organskih žveplovih spojin, le nekaj tednov pozneje, natančneje 25. oktobra, pa se je tekočina z lugom razlila iz 800 kubičnih metrov velike posode, strupena tekočina je prišla tudi v vodo. Odkar sta se pripetila ta dva incidenta, ki sta bila potencialno nevarna za okolje in ljudi, pa imajo avstrijske okoljske oblasti proizvodnjo Mondi Frantschach pod posebnim drobnogledom. Prebivalci okrožja Volšperk so očitali pristojnim, da so bili o nesreči pozno in pomanjkljivo obveščeni, danes so na njihovem mestu Korošci.

D. Č.

 • Soave

  No, saj nesreče se pač dogajajo. Kar tako, ali pa zaradi človeške napake.
  Mene najbolj moti to skrivanje! Pa koliko časa traja, da ti , ki kontrolirajo, ugotovijo, ali je nevarno, ali ne !!Pa toliko inštitucij imamo !
  Pa še pripomba. Najbolj zanimivo pa je , da takile nevarni obrati stojijo blizu meja !!
  Kako že pravimo. . . . . . če sosedu krava crkne. . . .

  • Franc Šink

   Tudi moj sosed trosi gnoj po travnikih okoli moje hiše,ampak vem da prideluje hrano.pa naj malo “smrdi” .Vonj podeželja.

   • Soave

    Hm, meni pa pravi gnoj ne smrdi. Ampak tisto umetno gnojilo im pa res neprijeten vonj.
    Pa nič hudega. Imaš prav !!

 • Janko Gedlička

  Tudi v Avstriji imajo “KEMIS” in podobne neodgovorne onesnaževalce, k nam pa izvažajo MAGNO STEYR. Pa vendar tam naši dela zmožni ljudje dobijo službe in plače, ki so boljše od naših tudi po tem, ko jim še naši odškrnejo davek.

 • Olga_10

  Cerarjeva vlada bi onesnazevalcem verjetno dala še nagrado tako kot Magni. Pa kaj, če se ne držijo okoljskih predpisov, saj je Slovenija že itak ena sama okoljska bomba. Slovenci so pa zadovoljni s tako “vlado” in tatovi, saj se jim še na volitve ne ljubi! Srečno Butalci!

 • Franc Šink

  Denar ne smrdi.

 • cosmosjasnovidec

  Tudi Mariborčani in na veliki krog okolica okrog Rač se že naj pripravljajo za posledice katere bo prinesla Magna.
  Rezultati se bodo pričeli kazati že takoj ko bo pričela obratovati a levaki niso posredovali,ko so še imeli priložnost.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!