Preberite pričevanje voznika kamiona, ki je sodeloval pri povojnih pobojih

Fotografija je simbolična (foto: STA)

Vabimo vas, da preberete magnetogram pričevanja Jakoba Ugovška, ki je pričal pred preiskovalno komisijo državnega zbora o raziskovanju povojnih množičnih pobojev. Komisijo je vodil dr. Jože Pučnik.

PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Spoštovane kolegice in kolegi, lepo vas pozdravljam. Namesto otvoritve današnje seje, ki ni sklepčna, predlagam, da ravnamo skladno s sklepom 8. seje komisije. Po tem sklepu je dopustno, da tudi skupina članov komisije zasliši priče, posname zaslišanje in to zaslišanje shrani med gradivom komisije. Ali so kakšni ugovori? Sprašujem oba kolega, glede na to, da nismo sklepčni. Prav tako smo prisiljeni, da 1. in 2. točke predlaganega dnevnega reda ne obravnavamo, ker pač ni sklepčnosti in se ukvarjamo samo s 3. točko, to je zaslišanje danes povabljenih prič v smislu sklepa 8. seje.
Tukaj pozdravljam gospoda Ugovška, ki je bil povabljen kot priča pred to komisijo in predlagam, da začnemo z zaslišanjem priče.

Gospod Ugovšek, po zakonu vas moram najprej opozoriti na naslednje: kot priča pred to komisijo ste dolžni povedati resnico in to vso resnico. Vi imate pravico zavračati odgovore na vprašanja, ko bi s tem morebiti bremenili sebe ali kakšnega sorodnika ali mu s tem prizadeli javno sramoto ali kaj drugega. To velja za bližnje sorodnike. Moram vas vprašati še za ime in priimek. Prosim, da pritisnete na ta gumb.

JAKOB UGOVŠEK: Ugovšek Jakob.
PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Rojen?
JAKOB UGOVŠEK: (zakrito)
PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Kje ste bili rojeni?
JAKOB UGOVŠEK: St. Florjan pri Gornjem Gradu.
PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Kje zdaj stanujete?
JAKOB UGOVŠEK: Stanujem pa Kam…. (Se ne razume.) /Podutik; Kaminova ulica?/
PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Ljubljana, ja. Po narodnosti ste Slovenec.
JAKOB UGOVŠEK: Slovenec.
PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Državljan tudi Slovenec?
JAKOB UGOVŠEK: Tudi Slovenec.
PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Gospod Ugovšek, ta komisija se v tej fazi svojega dela ukvarja s tem, kar imenujemo povojni poboji. Zato bi vas prosil, da na kratko poveste, kaj ste bili ob osvoboditvi, to se pravi v maju leta 1945 in kaj veste o teh dogodkih? Prosim, gospod Ugovšek.

JAKOB UGOVŠEK: Preden sem bil invalid, invalid sem postal, ko sem bil šofer, sem vozil s tovornjakom Wermachta. Moral sem jih peljati iz Braslovč na Vransko. Bil sem šofer privatnik in sem zamudil tisti termin, zato sem malo bolj pozno prišel in sem naložil okrog 30 Wermachtov. Pri Žoharjevem mlinu, tam pri Braslovčah, sem padel v zasedo, v partizansko zasedo. Tam je bila tretjina mrtvih, druga tretjina ranjenih, tudi jaz sem bil ranjen. Potem pa sem na podlagi tega še malo simuliral, da me ni ne eden ne drugi mobiliziral. Potem je bila leta 1945 v Zgornji Savinjski dolini blizu Radmirja zajeta nemška kolona, tam so imeli tovornjake, sam pa sem bil na Ljubnem. Šoferjev takrat ni bilo lahko dobiti, vedeli so zame, da sem šofer in so me mobilizirali, češ, naj peljem tovornjak v Celje. Tam sem potem ostal v enoti. To je je bila enota KNOJ-a.

PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Torej ste bili nekje v maju, kmalu po osvoboditvi, mobilizirani kot voznik v enoto KNOJ-a. Prosim, če kaj poveste v zvezi s prevozi, ki se nanašajo na te povojne poboje.

JAKOB UGOVŠEK: Potem sem bil tam. Prvič, nisem slutil, da smo v glavnem pobirali vojni material v Savinjski dolini. Potem, enkrat ponoči me je nek šofer opozoril in je rekel: “Jaz sem ponoči vozil avto, ko so jih pobili.” Ni mi pa povedal nič konkretnega, jaz ga pa tudi nisem nič vprašal. Potem sem bil nek večer poklican v Stari pisker, kamor sva odšla dva: jaz s tovornjakom in še en šofer z avtobusom. Naložila sva poln avto ljudi, to je moških, ženske, starejše, mlajše, različno, in sva jih peljala v Laško, pred železniško postajo. Tam so bili bombni kraterji. Tam so jih streljali. Zapeljala sva jih tik ob krater in so samo po dva ali tri potegnili s tovornjaka in vsakemu nekaj prebrali. Ne vem kaj, ker me to ni zanimalo, sem samo bolj gledal, in so jih postrelili, tam, v tisti jami.

PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Gospod Ugovšek, koliko ljudi je bilo, ko sta jih vidva peljala pred tiste kraterje? Približno, koliko bi jih lahko bilo?

JAKOB UGOVŠEK: Po mojem mnenju bi jih bilo skupno, všteti še tisti iz avtobusa, okrog 50.
PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Ali so bili ustreljeni oblečeni v uniforme ali so bili civilisti?
JAKOB UGOVŠEK: Sami civilisti. Tudi enega ni bilo v uniformi.

PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Samo civilisti, mhm. Ali so bili pred ustrelitvijo slečeni ali oblečeni?
JAKOB UGOVŠEK: Po enega so vzeli iz avta, mu nekaj prebrali in nato ustrelili. Nekatere so nato še vlekli na dno kraterja.

PREDSEDNIK JOŽE PUČNIK: To se pravi oblečene? Oblečene, ja. Kdo je poveljeval tej akciji?
JAKOB UGOVŠEK: Poveljevala je neka civilna oseba. Takrat so bili to civilisti. Samo izvršitelji in stražarji so bili vojaki.
PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Ali je bil ta civilist Slovenec ali kakšne druge narodnosti? Ste slišali, da je govoril?

JAKOB UGOVŠEK: Kolikor sem jih jaz slišal govoriti, so bili sami Slovenci. (Vprašanje dr. Pučnika: Tudi vojaki?) Tudi. In tudi v tisti enoti, v kateri sem bil, so bili samo vojaki. To so bili vojaki iz Savinjske doline in Trboveljčani. Ni bilo drugih. Večina, kolikor sem jih poznal, so iz teh krajev.
PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Gospod Ugovšek, ali bi lahko rekli, kako dolgo je trajala izvršitev smrtne kazni oziroma kako dolgo je trajalo streljanje? Se da povedati približno, za lažjo predstavo?
JAKOB UGOVŠEK: Mogoče eno uro; dalj ne. Prej manj kot dalj.
PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Ste izvajali še kakšne druge tovrstne prevoze?

JAKOB UGOVŠEK: Čez nekaj dni, več šoferjev nas je bilo, ne morem reči koliko, smo bili s tovornjaki poklicani na Teharje. Tam smo naložili vojake bele garde. Na tovornjaku sem imel dve prikolici. Ena je bila navadna tovorna, druga pa je bila kot delavnica, visoka, lesena, v obe so jih naložili. Zraven so bili še drugi tovornjaki. (Predsednik dr. Pučnik: Koliko približno?) Ja, okrog štiri, pet mogoče. Več ne, zato ker za vse tudi ne vem, ker smo jih vozili eden za drugim in smo opravili več voženj. Zvečer smo začeli voziti, bila je tema in pred svitom smo nehali.

PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Torej, od kod ste vozili? Iz Teharij, kam?
JAKOB UGOVŠEK: Iz Teharij v Rudnik Laško. Jaz sem imel prikolico, vem, ki je bila visoka, da ni šlo v podvozu. In kaj zdaj? Drugi so imeli polno. Komandant je rekel: Potegni. Stražarjem, ki so bili na prikolici, je rekel, naj gredo dol in so na prikolici ostali samo ujetniki in je rekel: Potegni. Jaz sem potegnil in vse skupaj se je zrušilo, polomilo. Lomilo se je po jetnikih. Nato smo jih vozili pred rudnik. Tam so spraznili tovornjak in prikolico. Videl sem še toliko pred jamo, ko so jih s pazniki gnali naprej in od daleč sem slišal strele. Streljali so pred jamo. Potem je že drugi avto pripeljal. Okrog dve do tri vožnje je vsak naredil en večer.

PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: In koliko noči je to potekalo?
JAKOB UGOVŠEK: Ne morem ravno reči in se spominjati, da bi točno vedel, koliko. Je pa trajalo okrog tri dni, tako približno, en teden. Toliko vem, ko so se potem pogovarjali in je eden od oficirjev rekel: Kam jih bomo pa zdaj? Zdaj bo pa polna jama. Potem smo zadnji vožnji, zdi se mi, najmanj ena je zagotovo bila, peljali naprej od Laškega proti Zagorju, po tisti cesti. Tam so praznili in slišal sem precej daleč gor, ko so jih streljali.

PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Kako so bili ti ujetniki? So bili zvezani?
JAKOB UGOVŠEK: Vsakega ujetnika so zadaj zvezali s telefonsko žico in dva po dva sta bila tako zvezana zadaj z rokami in čez … Prosim?
PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Kako so se vedli ujetniki? Kako so se obnašali? So stokali? Veseli zagotovo niso bili. Kako je bilo?
JAKOB UGOVŠEK: Vsega je bilo. Vse se je slišalo: imena so vpili drug drugemu, bilo je grozno. Ko so jih nalagali pred barako – zapeljal sem pred barako -, tam so jih vezali, jih nakladali na tovornjak brez vsakih klopi. Kar tako zvezane kot drva so jih potiskali enega čez drugega, tako, da niso bili prosti. Tako so eden na drugem sedeli. Slišal sem med vožnjo, ko so jih stražarji pretepali. Na vsakem tovornjaku je bilo par stražarjev in so jih pretepali in celo zahtevali in celo so jih prisilili med vožnjo, da so peli domobranske pesmi. To vse med vožnjo. Gotovo so se maščevali, tisti vojaki in tisti spremljevalci nad ujetniki. Najprej so izbirali funkcionarje, nato so prišli starejši na vrsto. Mlade, stare 17 in 18 let, so najprej pustili pri miru. Potem pa, ko je onih zmanjkalo, so pa še mlade pobrali, da smo še njih vozili.

PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Gospod Ugovšek, vi ste imeli “šleper”, če sem vas prav razumel. To se pravi tovornjak s prikolico. Vlačilec.
JAKOB UGOVŠEK: Ja, bil je vlačilec, kjer je bilo več prostora in tudi precej velika prikolica je bila.
PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Koliko jih je lahko šlo naenkrat? Koliko mislite, brez stražarjev, seveda?
JAKOB UGOVŠEK: Po mojem mnenju okrog 30 jih je bilo najmanj. Zato, ker niso bili razporejeni tako po prostoru. Bili so naloženi kot drva.
PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Gospod Ugovšek, ali bi lahko rekli, kdaj približno časovno, katerega meseca je to bilo? Govorimo zdaj o prevozu iz Teharij.
JAKOB UGOVŠEK: Po mojem mnenju je bilo junija, kolikor lahko presodim. Ne morem točno reči. (Predsednik dr. Pučnik: Junija ali julija?) Junija je bilo to.

PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Junija. To je bilo nekaj dni, vi ste rekli okrog pet dni bi lahko to trajalo. Ali ste kasneje še kaj prevažali iz Teharij?
JAKOB UGOVŠEK: Iz Teharij ne. So me pa iz Teharij enkrat poklicali, da sem tam naložil samo osebne stvari: kovčke, razne obleke, osebne stvari, poln tovornjak, polno prikolico, kolikor se je dalo naložiti gor. Zapeljal sem v skladišče, na eno dvorišče. Tam ni bilo nobenega, da bi to spraznil. Potem so prišli vojaki, da so to spraznili v eno drvarnico. Tam sem bil sam in sem začel malo brskati po tistih stvareh. Mislil sem, zakaj pa jaz ne bi nekaj vzel in sem vzel en tak čisto majhen kovček. Rekel sem si, da bo mogoče kakšna večja vrednost notri. Seveda, jaz tisto domov pripeljem in so bile same otroške plenice v kovčku.
PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Kam ste pa osebne stvari iz Teharij odpeljali?
JAKOB UGOVŠEK: V drvarnico, na dvorišče takratne gimnazije. (Predsednik dr. Jože Pučnik: Katere? Celjske gimnazije? Gimnazije v Celju?) Ne. Tam so bile, ne vem, ali so bile nune ali ne vem kaj. (Predsednik dr. Pučnik: V Celju?) V Celju, ja. Tam smo tudi šoferji stanovali. Na dvorišče v drvarnico so zmetali to.

PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Ali ste še kakšne druge takšne prevoze opravljali kot voznik?
JAKOB UGOVŠEK: Ja, potem sva bila poklicana dva – jaz in eden z avtobusom. Šla sva v Slovenj Gradec. V Slovenj Gradcu sva nekaj naložila in nato še nakladala v Slovenj Gradcu, Velenju, Šoštanju, Šmartnem ob Paki, Braslovčah in nazadnje še v Žalcu. (Predsednik dr. Pučnik: Kaj ste nakladali?) Nakladali smo ljudi. Nekaj moških, nekaj žensk. Te so ločili. Ženske so dali v avtobus, moške na tovornjak in sva oba vozila polna, okrog 60 do 70 jih je bilo na obeh. Peljala sva in proti večeru smo prišli v Celje. Tam sva stala okrog dve, tri ure, da se je popolnoma stemnilo. Potem so prišli stražarji, vojaki iz enote. Bilo jih je precej. (Predsednik dr. Pučnik: So bili to Slovenci ali so bili kakšne druge narodnosti?) Sami Slovenci. Kolikor sem vedel in poznal, je bil samo šofer avtobusa druge narodnosti. Peljali smo jih v Brežice, tam je bil tisti pancergraben (protitankovski jarek – op.) in tam sva zapeljala. Najprej so stražarji odpeljali moške in so se vrnili čez okrog tri četrt ure ali uro. Prišli so po ženske. Ženske so bile takrat že v avtobusu, stražarji in tisti, ki so se vrnili, so vse ženske do golega slekli. Še prej pa so moškim in potem še ženskam vse ure in zlatnino pobrali, da je bilo tiste zlatnine za eno aktovko. Tisto zlatnino je meni komandant dal in rekel: “Na, to čuvaj, pa da boš v Celju dal Zdovču.” To sem nato v Celju njemu izročil v njegovi pisarni in izgleda, da so si to vse sami razdelili. (Predsednik dr. Pučnik: Ali ste poznali ime tega oficirja?) Nisem. Nisem poznal. Toliko vem, da so bili sami Slovenci. Večina, vsaj po govorici in po tem, kolikor sem po služenju poznal, so bili sami Savinjčani in tam okrog Trboveljčani.

PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Še nekaj. V Brežicah ste slišali strele? Rekli ste, da so najprej odgnali moške. Ste slišali strele?
JAKOB UGOVŠEK: Nisem slišal strelov. Moralo je biti precej daleč, da se ni slišalo.
PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Ali ste slišali strele potem, ko so odgnali ženske? (Odgovor Jakoba Ugovška: Ne, tudi ne.)
Ali bi lahko povedali natančneje? Ali ste bili kdaj po tistem še v Brežicah? Bi lahko približno pokazali, kje ste obstali in od kod so jih peljali naprej?
JAKOB UGOVŠEK: Ne vem, zato, ker naprej ni bilo ceste. Bilo je pa ponoči, tako, da si tudi nisem “zamerkal”. Vem, da je v okolici Brežic moralo to biti. In toliko vem, kje je bil tisti “pancergraben” skopan.
PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Katerega meseca je ta vožnja potekala? Lahko rečete?
JAKOB UGOVŠEK: To je bilo malo pozneje. Tam nekje konec junija, v začetku julija. Potem pa je bila celotna enota prestavljena iz Celja v Maribor. V Mariboru vem, da je samo enkrat par tovornjakov bilo naloženih, vseh tudi nisem videl. Vem, da je bilo več tovornjakov, naložili so samo civilne osebe. Naložili so jih in peljali na Pohorje. Tam pa si nisem mogel zapomniti, ker je bilo ponoči in prej nisem bil še nikoli gor. Tudi ne morem reči, v katerem kraju. Bili so naloženi sami civilisti. Takrat je bil tisti zloglasni komandant “Puklasti Miha”. Njega sem osebno videl, ko je prav grdo postopal z ujetniki in videl sem, da so bile celo ženske z dojenčki in on se je največ nad tistimi zgražal. Ko smo jih s tovornjaki zapeljali, so jih nato naprej gnali in tam smo slišali streljanje.

PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Kje ste jih v Mariboru naložili?
JAKOB UGOVŠEK: Nisem si zapomnil kje v Mariboru. Gotovo, zdi se mi, da je bilo to pri nekem arestu, zaporu. (Predsednik dr. Pučnik: Ali so bile zraven tudi ženske?) Saj pravim, da so bile ženske. To sem si še celo bolj zapomnil, ko sem videl eno mater z dojenčkom v naročju. Toliko, kolikor sem bil jaz udeležen kot priča, da sem videl, je pa po govorici kolegov bilo tega več. Jaz nisem bil pri vsem udeležen. Po mojem mnenju so bili tudi drugi. Potem sem bil zamenjan kot šofer in sem sanitetni avto vozil. In s sanitetnim avtom sem imel samo en primer. Iz zapora sem peljal nekega moškega, ki je bil invalid. Imel je leseno nogo. Tega invalida sem peljal k pokopališču in so ga tam ustrelili vpričo mene. Sem še videl, ko so prav …, kje naj obstanem, pa so ga tam ustrelili. Tam sem videl, ko je že eden drug krsto nesel. Drugače pa drugih takšnih pobojev nisem točno videl. So pa že leta 1943, to so pa bili terenci v Zgornji Savinjski dolini, mojega očeta ubili. On je v kleti spal. Bil je kmet. On se sploh ni zanimal za nobeno stvar, za politiko ali kaj. Tam so ga … pobili. Pri tistih terencih je bil udeležen celo moj bratranec in takšni, ki sem jih poznal. Tisti bratranec …, rajši ne povem, in en drug sosed, je še tudi danes tam v Savinjski, saj je čisto zmešan in zelo v strahu živi. In na račun tistih, pa še enega drugega – to je bilo pa leta 1943, na veliki šmaren, 15. avgusta, so potem Nemci ustrelili 50 talcev. Med tistimi talci je bil tudi moj bratranec in najboljši prijatelj. No, vidite, kako je to.

PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Kako je vse to prepleteno. Hvala lepa, gospod Ugovšek. Prosim člane komisije. Gospod Polajnar.
IGNAC POLAJNAR: Gospod Ugovšek, mene zanima najprej to, ko ste pripovedovali za Laško, o tisti prikolici, ki se je zagozdila. Ali je bilo to v Tremarjih ali potem pod železnico že v Laškem? Tam, kjer je podvoz, ko ste šli s temi obsojenci? Ali je bilo to v Tremarjih, kjer se je zagozdila prikolica, ali se je zagozdila že v Laškem, ko ste zavili v desno pod železnico?
JAKOB UGOVŠEK: Pod železnico. (Polajnar: V Laškem? Aha, ja.) Tista cesta …
IGNAC POLAJNAR: Ki gre potem proti rudniku. Ja. Hvala lepa. Ali je bilo tam po vašem vedenju tudi že kaj žrtev, ko se je ta nesreča zgodila oziroma, ko so vas prisilili, da ste peljali naprej kljub temu, da ni šlo skozi?
JAKOB UGOVŠEK: Ne vem. Mislim, da ni bilo takrat toliko hudega to. Samo prelomila se je streha in tisto. Potem sem peljal naprej in prikolica je ostala pred rudnikom, kot je bila, je nisem potem nazaj peljal.
IGNAC POLAJNAR: Ali ste poznali koga osebno od teh, ki so bili likvidatorji v Laškem? Pravite, da so bili iz Savinjske doline in Trboveljčani.
JAKOB UGOVŠEK: Jaz osebno nisem nikogar poznal. Zato tistih likvidatorjev v Laškem nisem poznal in tisti niso bili iz te enote. Tisti so že bili gor, tam v Brežicah in v Laškem še prej. To so bili vojaki iz tiste enote, kot sem bil jaz, to je iz KNOJ-a. Tisti, ki so bili pa že prej tam, tistih pa sploh nisem videl. So že bili … delali notri v rudniku. Jaz sem videl samo, ko so par metrov v rudnik šli in ne, kaj se je v rudniku dogajalo. Tudi iz rudnika nisem strelov slišal. Tudi nisem bil dolgo časa tam. Vse skupaj so samo na hitro izpraznili in sem šel nazaj po druge.

IGNAC POLAJNAR: Kakšen je bil ukaz, preden ste peljali ujetnike? Da morate o vsem molčati in da tudi potem, ko se bo to zgodilo, nikjer ne smete ničesar povedati? Če je bilo tako, koliko časa ste potem še bili tam kot voznik v KNOJ-u in kdaj ste s to službo prenehali in ali ste morali podpisati kakšno izjavo, da ne boste ničesar nikoli nikjer povedali?
JAKOB UGOVŠEK: Ni bilo nobene takšne stvari.
IGNAC POLAJNAR: Do kdaj ste bili voznik v enoti? (Vprašanje dopolni dr. Pučnik: Kako dolgo ste ostali v KNOJ-u kot voznik?)
JAKOB UGOVŠEK: Tam v tisti legitimaciji je datum odpusta. (Vmes dr. Pučnik: 10. 10. je en datum.) 10. oktobra, ali je to mogoče leto 1945?) Ja, takrat sem bil odpuščen.
PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Odpuščen, ja. To je datum. Saj tu so tudi imena političnega komisarja in komandanta. Bomo skušali razvozlati. Prosim, gospod Polajnar.
IGNAC POLAJNAR: Ali ste bili takrat član partije? (Odgovor: Ne.) Niste bili nikoli? (Ne.)
JAKOB UGOVŠEK: Nikoli. Jaz sem se tega izogibal. Bil sem že prej od Nemcev 1941. leta zaprt. (Predsednik dr. Pučnik: Povejte, kje ste bili zaprti?) Zaprt sem bil na Borlskem gradu. To je bil prehodni lager. Iz tistega lagerja so šli na tri strani. Eni so šli v Dachau, eni domov, eni pa pod “šus” v Maribor kot talci. In jaz sem leta 1941, takrat, ko so me Nemci zaprli, smo peli (v Šoštanju), tam nas je bilo nekaj, ko so tistega šefa selili. Imeli smo nekaj takšnega kot poslovilni večer. Peli smo jugoslovansko himno, javno, na terasi. Takoj je dotični, ki je bil takrat šoštanjski župan, osebno gnal nas na Gestapo. Seveda Gestapo nas je malo sem in tja zasliševal in je rekel: “Ja, kaj hočemo z njimi?” Malo smo tudi “pod gasom” bili, ker smo se … nadelali, kot se je izrazil župan rekel: “Jaz zahtevam, da se zaprejo. Meni je vseeno, če danes gredo pod ‘šus’.” Na podlagi tega smo bili zaprti. Bilo nas je pet, ki smo bili zaprti v celjskem Piskru dolgo časa. Enkrat so nas poklicali na zaslišanje za streljanje talcev. Bil sem poklican. Nas je bilo poklicanih 25, da smo bili kot sodišče. Na sodišču se je leta 1941 še bolj uradno delalo. Med tistimi je bilo 25 ustreljenih, dva sva odstopila, sva ostala. Potem sem bil premeščen v lager Borl. To je bil prehodni lager.
PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: In kdaj ste bili izpuščeni od tam?
JAKOB UGOVŠEK: Tam sem bil okrog jeseni 1941.

PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Dobro. Gospod Polajnar, nadaljujte z vprašanji.
IGNAC POLAJNAR: Gospod Ugovšek, ali je kdo od teh voznikov v tem času, ko ste vozili ljudi, protestiral, da tega ne bo več počel in ali so mu tudi zagrozili, če ne bo izvršil ukaza?
JAKOB UGOVŠEK: Tega jaz ne vem, zato, ker nisem z nobenim šoferjem debatiral. Nismo debatirali o tem. Za druge ne vem. Za sebe vem, da sem bil tiho. Sploh nisem z nikomer razglabljal, zato, ker sem tudi takoj začutil, da je kakšna nevarnost za življenje, kar je tudi bilo. Za dva vem, ko sta potem izginila. Ni ju bilo več.
IGNAC POLAJNAR: Preden ste začeli voziti te obsojence, ali vas je poklical oficir, politkomisar ali varnostni oficir in vam povedal, kaj boste počeli in zakaj boste neko stvar počeli in kako se bo tisto dogajalo in da morate o stvareh, ki jih boste videli, molčati?
JAKOB UGOVŠEK: Mi smo bili poklicani in so nam samo naročili: tja in tja morate iti. Prišli smo na tista mesta in potem so začeli nakladati. Tega, kar sprašujete, ni omenil nobeden.
IGNAC POLAJNAR: Ste morda poznali koga izmed teh, ki ste jih vozili? V Teharjah ste morda spoznali koga izmed teh ujetnikov?
JAKOB UGOVŠEK: Spominjam se edino enega trgovca v Pesjem. Tam pri Stari cesti, od elektrarne dol, pod klancem je imel trgovino. Tistega sem osebno poznal, drugih pa ne, od tistih ujetnikov, ki so bili ustreljeni v Brežicah.
IGNAC POLAJNAR: Ste se morda pozneje, ko ste nehali delati v KNOJ-u, še morda srečali z UDBO? Da so vas, recimo, poklicali na pogovor ali obiskali in vam govorili o tem, da o teh stvareh ne smete pripovedovati ljudem?
JAKOB UGOVŠEK: Ne. To ni bilo nič omenjeno. Tudi potem ne, ko sem bil odpuščen. Bil sem samo poklican na tisti sestanek dvakrat, da naj bi bil član partije. Jaz tega nisem hotel in sem se vsakič toliko umaknil, da nisem tega sprejel.
IGNAC POLAJNAR: In ni bilo nobenega pritiska na vas, recimo, da ste zaradi tega imeli občutek, da so vas zasledovali ali da bi pazili na vas, ker ste vendarle veliko vedeli?
JAKOB UGOVŠEK: Za to pa ne vem. Lahko, da je bilo. Po eni strani so mi zmeraj tudi v službi, pa pri zaslužku bolj polena pod noge metali. Tudi, ko sem prišel k Viatorju za šoferja avtobusa, je bilo različno. Eni so imeli boljši položaj, drugi slabšega. Jaz sem imel vedno slabšega. (Vmes predsednik dr. Pučnik: Se pravi, da nekega preganjanja niste opazili?) Ne, preganjanja nisem opazil, opazil pa sem zoperstavljanje, da sem vedno tudi slabše zaslužil kot so moji kolegi.
IGNAC POLAJNAR: Pa ste kdaj o teh stvareh pripovedovali kje v kakšni družbi?
JAKOB UGOVŠEK: Tega nisem jaz nikjer povedal in tega nisem povedal niti lastni ženi. Bil sem vedno tiho.
IGNAC POLAJNAR: Se opravičujem. Verjetno ste povedali zdaj po letu 90. (Ugovšek: Prosim?) Zdaj po letu 1990 ste stvari povedali, ne? (Ugovšek: Ja, … Kratek odgovor se ne razume.)
Če imam prave podatke, vi ste želeli že pred našo komisijo o tem govoriti? Ali ne? Hvala lepa.
JAKOB UGOVŠEK: … (Ni takoj vključen.) to komisijo … povem.
PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Je še kakšno vprašanje? Če ni, bi zaključil ta pogovor z gospodom Ugovškom. Za stroške, ko ste sem prišli, vam bo naša sodelavka razložila, ker imate pravico do povrnitve stroškov. Zahvaljujem se vam, da ste prišli na komisijo in nasvidenje. Verjetno nasvidenje, če bo potrebno, se še vidimo.

24kul.si

 • Fogglof Tunnek

  A ste SPET pri povojnih pobojih?… Ivan Janez, naj te bo sram !!!

  • Slovenec 33

   Spet blejanje enega topoumnega produkta usmerjenega izobraževanja. Beljanje, blejanje in še blejanje.
   Pravzaprav, koga od svojih pa ščitiš ???

  • centurion

   Izmeček komunistični!!
   Upam, da pridemo do tvojega IP in kasneje na pogovor na štiri oči….
   Admin, objavi podatke o komunističnem zmazku, ki grobo žali
   človeško dostojanstvo.
   Iz takih so se razvili Pulasti Mihe!!

   • Yety

    Keri admin? Da nisi ki mislo…Amir

   • Kekec.Mali

    Menda je prfoks.

  • Lord H.

   Narediti v imenu stalinizma genocid nad lastnim narodov je kar izjemen civilizacijski dosežek. Skoraj na nivoju tega, da po 45 letih komunizma na prvih demokratičnih volitvah demokratično izvoliš namesto disidenta komunista.

 • Anton

  Vsak dan en tak članek! V Slovenskih novicah!

 • Anton

  Tunnek najbolj uživa ko bere kako so morili Slovence.
  Enkrat sicer trdi da to ni res, spet drugič da je prav da so jih poklali. Zblojen komunist

 • Viktorh

  Saj vemo, da to ni res, vse so si izmislili….bomo brali kasneje.

  Na sosednjem portalu sem zjutraj prebral članek “Boštjan M. Turk: Rožman in Stepinac: moteča za Hitlerja in Tita”, potem pa komentar nam dobro znanega komentatorja:

  “Mihael Skumavc · Fakulteta za strojništvo UL
  MOLITEV!
  Vsak dan, dan za dnem, MOLIM DA BI HUDIČ VZEL K SEBI SVOJEGA SINA, SATANA FRANČIŠKA!
  naj gre v pekel, potomec moricev in kurb! naj gre k hudiču, Sionistični agent v Vatikanu!” in
  Mihael Skumavc · Fakulteta za strojništvo UL
  PRJATLI-RAZUMNI: mi pa lahko le upamo in molimo, da nas spet obedini Avstrija z Marijo Terezijo ali pa, vsaj, Maršal Tito in Kardelj!

  Mihael Skumavc · Fakulteta za strojništvo UL
  Soditi škofu Rožmani danes, z pšozicije, ki jo imamo komentatorji, je neumnost! NIČ NE VEMO, NIČ NE RAZUMEMO!
  TODA, PRJATLI-RAZUMNI:
  »Cerkev je največja korupcija, kar si jih je mogoče zamisliti.«
  Nietzsche, nemški filozof

  »Mi kar gorimo od pohlepa po denarju in medtem ko rohnimo proti denarju,
  polnimo vrče z zlatom in nič nam ni dovolj.«
  Škof Heronim

  To pa je realna slika RKC! Predvsem Vatikana!
  Kako prav je imel, pokojni, Kardelj, slava večnemu spominu, ki je Slovensko cerkev, po vzoru pravoslavcev in pred tem protestantov, hotel IZVITI iz pohlepnega in nacionalno uničujočega OBJEMA Vatikana!!!

  Da, želi si broza in kardelja

 • janez.pokoncni

  Težko berljivo a se da tudi iz te zgodbe razbrati nekaj, kar dejansko veje iz vseh podobnih zgodb. Nihče ne “pozna” odgovornih. Vsi so izvrševali ukaze “višjih”, teh pa kar ni oziroma jih še danes čislamo in jim plačujemo posebne dodatke za njihove “zasluge”.
  Janez Stanovnik recimo, je bil ob koncu vojne šef kabineta Edvarda Kardelja, ki je bil takrat podpredsednik Jugoslovanske vlade. A je bil previsoko ali prenizko na hierarhični lestvici?
  Niti enega zločinca še nismo ne obtožili, še manj obsodili. 26 let po osamosvojitvi še vedno nič?!?

  • Kekec.Mali

   Hard članek.

  • Borut Stari

   Na Nürnberškem procesu se ni nihče izgovarjal na ukaze višjih.Prevzeti odgovornost je dolžnost pravih poveljnikov. Izgovore ima le drhal, kar komunisti tudi so.

 • Peter

  Uf, spet bomo ves dan gledali Dis Luzer Iz Blokd…
  Ne vem, kaj jih take teme tako privlačijo, bi nas radi prepričali, da ni res, kar zgoraj piše?
  Da so resnične bajke in povesti, s katerimi so nas pitali 45 let?

  Tudi če bo tumpek ves dan sral tukaj, dejstev ne bo mogel spremeniti, no.

  • komar marko

   oglaša se vest. Ne morejo spati. Resnice se bojijo. Ni čudno e so v nočnem času hodili pred CERKVA. Le zakaj to počno. Le koliko jih je končalo na čuden način. Ja še malo, BEOGRAJSKI in VATIKANSKI arhivi prihajajo na dan!

 • komar marko

  prepročan sem da je NORČEK v pustni opravi. le tako ej korajžen. Samo kaj,ko se bo sredi tedna zopet pokazal boleča resnica in SIROMAŠTVO PIJANČKA.

 • Tetka iz ozadja

  Janšisti zelo radi hodijo korak nazaj. Zakaj ne stopite dva koraka nazaj in malce analizirate Napoleonove vojne. Mi ostali (antijanšisti) gremo pa dva koraka naprej.

  • sprehajalec

   Napoleonove niso bile tako krvave niti niso pobijali jetnikov v njih. Sploh pa ne potem, ko so se sovražnosti končale. V bistvu bi morali pet korakov nazaj in analizirati pobijanje mongolske Zlate Horde.

   • Tetka iz ozadja

    Ali pa inkvizicijo,s tem se lahko ukvarjate, da vam ne bo dolgčas.Ostanite v srednjem veku ali pa 75-80 let nazaj. Mi gremo naprej

    • sprehajalec

     Krvoločnosti oziroma nagnjenja k iztrebljanju lastnega naroda ni nihče zdravil v narodu in je še prisotna. Še več, se še danes glorificira, kar je nevarno stanje. primeri so pokazali, kam to vodi, naprimer v Ruandi, kjer so Hutujci iztrebili Tutsije. Le da je tam UN obsodila to dejanje in vsaj nekaj Hutujcve postavila pred sodišča. Pri nas so bili pa dekorirani z najvišjimi odlikovanji.

     Nevarno je, ker je ta ubijalska sla še vedno v ljudeh, pa čeprav gredo naprej.

     • Tetka iz ozadja

      V človeku je zver, vi se stem ukvarjajte , mi gremo pa naprej

     • sprehajalec

      Z zverjo v sebi?

     • Tetka iz ozadja

      Človek je najnevarnejši plenilec na Zemlji.To je zapisano v genih in ne v članski izkaznici

     • sprehajalec

      To je res, samo da so drugi narodi na svetu ,manjši plenilci do lastnega naroda. Če pa so že bili, so šli skozi psihološko obdelavo, s krivci vzroki in sodišči.

      Slovenec pa ima gene, ki izgleda sodijo izven tega konteksta. .

     • montyamp

      Ne človek , komunistični HLAPCI , koruptivne Stalinove gliste , daleč od človeka .

     • Tetka iz ozadja

      Morš nekaj vedeti večina Slovencev nismo kumunisti,Večina Slovencev smo antijanšisti

    • Anton

     A se že prštimujete za novo klanje?

   • Peter

    Oh, če bo treba opravičevati povojne poboje, bomo šli nazaj do prve bitke v zgodovini, ko je krdelo pol opic pol ljudi napadlo drugo krdelo. Zmagovalci so poražence požrli, kar seveda opravičuje povojne poboje, no.

  • traktor

   Če že greste tolk naprej vsaj sezujte te težke blatne škornje. Vsi se pogrezamo zaradi njih.

   • Tetka iz ozadja

    Mi povojna generacija jih tudi ubuli nismo,zato gremo lahkotnim korakom napre

 • Kučko pod pručko

  Dobro jutro, dober dan vsem slovenskim domoljubom!!!

  • komar marko

   No danes se bodo spet pojavljale LAŽGOŠE v živo. le kako ji take stvari stopijo v podzavest!

  • Viktorh

   Bogdaj.

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, a ste že čuli za zložene skladovnice arhiva italianske pehotne divizije “Isonzo”?… V aktih so poročila o nasilju bele garde, to je prostovoljne protikomunistične milice, po italiansko MVAC. Milizia Volonteria Antikomunista, plave garde, mihailovičefcef, rupnikofcef ali kakor so se končno zedinili, slovenskih domobrancef DMB !!!… Grozljivo…gre ti na bruhanje !!!

  • Fogglof Tunnek

   Spet kri, sama slovenska kri, ki so jo začeli pretakati poleti leta 1942 belogardisti, ko so začeli napadati skupaj z italijansko vojsko partizanske enote.

   • Caetano

    Do nastopa t.i. bele garde so komunisti pobili okrog 900 ljudi, v enem letu torej. Fašisti na Primorskem pa 20 letih okoli 30 ljudi. Pravimo, da je bil odpor Tigra pravilen. Koliko bolj je jasno, da se je bilo treba komunističnemu terorju nekako upreti.

    • komar marko

     Saj zato pa je bil potreben ukrep na neki gori pri RIBNICI. Le zakaj je moral šele JJ dati pravo težo TIGRU un PrIMORCEM. Le zakaj so si zopet prisvijili te zasluge in spet pljuvajo. No zanimiv je tudi dokument o ROŽMANU, kjer ga SOVRAGI označujejo za največjo nevarnost. Ni bila za njih nevarnost OF, pač pa ROŽMAN s CERKVIJO.

     • Caetano

      V času nastanka omenjenega dokumenta komunisti niso bili nevarnost ampak zaveznik za naciste.

    • Fogglof Tunnek

     A si ti tudi pomagal postavljati spomenik na Grahovem? Si mel oblečeno domobransko uniformo? Si stal mirno ob igranju domobranske himne Moja domovina?

   • dr Janez Sveti

    Kaj je vzrok za nastanek domobranske vojske?
    DR Janez SVeti genij

    • Tetka iz ozadja

     Topla oblačila in postelja,ter najbolj nagnusna stvar: denar okupatorske vojske.

     • Viktorh

      Le zakaj si sprejemal “umazan” denar?

     • dr Janez Sveti

      Takšne laži trosijo v Združenju za vrednote morilcev. Saj veš, zakaj so bile ustanovljene domobranske enote a ne? Poskušaš zpa zizrazom zabitega teleta pokazati, da ne veš. Bilo je tudi veliko častnih partizanov, kakor tudi domobrancev. Krvava revolucija je kriva za morije. Komunistom je bila svobodna in demokratična Slovnija zadnja misel. Tako kakor vidimo danes, ko imamo vse podatke, vidimo, kako lahko narediš iz običajnih mladih fantov krvoloke in sadistične morilce.
      DR Janez Sveti genij

  • sprehajalec

   Iščem po Arhivu Isonzo, pa sem našel le zapis o njihovih srečanjih s partizani.

   Dušan Kveder 5 Na inicijativu komandanta italijanske divizije »Isonzo«, generala Cerrutti-a, došlo je do kontakta između njega i pretstavnika Glavnog štaba jer izgleda da ćemo i tim putem omogućiti, odnosno olakšati prenos težišta naših akcija protiv Nemaca. Razgovori su tek u toku. Izvestićemo Te čim dobijemo tačnije podatke.

 • Caetano

  Ta pričevalec je bil očitno del enot KNOJ kamor so takoj po vojni avtomatično vključili del partizanov. Eni so skrbeli za logistiko, prevoze, stražarjenje, drugi pripadniki specialnih enot partije

  KNOJ je bil podrejen Mačku in OZNI, ta je moral dobivati redna poročila, Maček pa je poročal direktno CK, katerega del je tudi bil sam. Veliko ljudi v CK je bilo njegovih sorodnikov, recimo Pepca Kardelj je bila njegova sestrična. Tu vidimo vzorec, ki so se ga naučili komunisti že v SZ in je trajal do konca, da je politična policija udarna pest CK.

  • MEFISTO

   A ni bila Pepca sestra Matije?

   • Caetano

    A. Svetina -Erno pravi, da je bilo sestrična, ponekod na internetu pa piše, da je bila sestra.

    • Viktorh

     Takole piše:
     Kot mlado dekle je delala v tovarni Saturnus. Leta 1935 je postala članica KPS, 1941 pa pristopila v NOB. Med vojno je dve leti preživela v zaporu, tudi v Begunjah, od koder je bila skrivnostno izpuščena (tako kot Zdenka Armić-Kidrič in Vida Tomšič). Njeno partizansko ime je bilo Pepina.

     Poročena je bila z Edvardom Kardeljem. Bila je sestra slovenskega politika Ivana Mačka – Matije in mati pesnika Boruta Kardelja

     • janez zorman

      Tako je vsa svinjarija ostala v žlahti.

     • Viktorh

      ..in drug drugega so lahko tolažili in se hvalili kdo je bil večji zločinec.
      Fuj!

     • Caetano

      Ja to je iz wikipedije.

   • Viktorh

    …da, lepa in neumna sestra.

 • dr Janez Sveti

  Lahko se kregamo sto let, kaj kdo misli, da je prav. Dejstvo je, da so morilci morilci in govoriti, kako je takšno početje pravilno pove samo to, da morilcev ni težko najt za takšno morijo niti danes. Opravičevati pobijanje ujetnikov PO VOJNI je nagnusno in se mi vsi idioti, ki to pišete gnusite.Kar sejete, to boste želi.
  DR Janez Sveti genij

  • komar marko

   in kako komentiraš otroške kite, ki so jih najdli. A za to HRABRI dobivajo plačane zasluge, danes jih je še vedno preko 25.000, več kakor jih je bilo 45 leta. A še vedno prihajajo iz host?

   • dr Janez Sveti

    Zakaj mene sprašuješ?
    DR Janez SVeti genij

  • indijanka

   ..o tu si spet..lepo..

   • dr Janez Sveti

    Sem privibriral mimo, zaradi tebe :)
    DR Janez Sveti Črni hrast

    • indijanka

     Zdaj bi morala vsaj ene tri ure počakat z odgovorom ampak jst tega ne zmorem. Si me pa nasmejal s komentarjem, čeprav vem, da sm jst tebe pocukala za rokav.

     • dr Janez Sveti

      Indijanka, ti si edini sonček tukaj.
      Dr Janez Sveti vesoljc

     • indijanka

      Veš, da se brez ” tukaj ” sliši veliko bolje, glede na to, da je vesolje široko in si vesoljski avtoštopar.

     • dr Janez Sveti

      Ne vem kakšna si drugje. Tukaj si prijazna. :)
      DR Janez Sveti analiza

     • indijanka

      :) še vedno si navihan

     • dr Janez Sveti

      Nisem. Samo všeč si mi virtualno. Ker pa dam veliko na notranjo lepoto, si mi všeč tudi fizično, pa tudi če imaš grbo.:)
      DR Janez Sveti Bulldog

     • indijanka

      Malo si me pustil brez besed. Prideš in greš. Navadila sem se, da te ni. Nikjer. Le v mojem srcu na posebnem mestu.

     • dr Janez Sveti

      Odkril sem Facebook :)
      Dr Janez Sveti fejstbukov

     • indijanka

      Uživaj.

     • dr Janez Sveti

      Saj uživam. Kako si?
      DR Janez SVeti klepetalo

     • indijanka

      Tut zvezde me ne ubogajo več. Naročila sem jim, da morš mal trpet. Pogrešam te tu.

     • dr Janez Sveti

      Tule je gnojna jama (sem jim napisal) omejencev, ki so jim dovolili, da svoje umobolne zapise objavljajo. To nima prav nobene zveze z novinarstvom in ne z mediji, ki želijo biti resnicoljubni in resni. FUJ. Sramota za slovensko desnico! Nova24, bo propadla zelo hitro. Zapomni si kaj sem danes rekel. Tega sranja nihče resno ne jemlje, razen neumnežev, ki pišejo ene in iste komentarje. Bolniki.
      Tako sem se razjezil. Nad sabo, ker sem sploh pomislil, da bo iz tega portala res kaj nastalo.
      DR Janez Sveti Jeznoritnik

     • indijanka

      Hmm..jst te ne morem razjezit pa sem se trudila na vse kriplje Nova te pa lahko. Noben medij ni resnicoljuben in tisti, ki imajo bolj točne informacije še lažje lansirajo trojanskega konja. Sicer se pa nekateri komentatorji trudijo, da bi dodali vsebino.

     • dr Janez Sveti

      Saj nisem razočaran nad tem, da kažejo vse črno belo. Ti neumni , primitivni zapisi, ki jih berem in sem zaradi tega sam nase jezen.
      DR Janez SVeti lastnoritogriz

     • indijanka

      Življenje sestavlja sivina. Njena odsotnost pomeni strah, saj to veš a ne vesoljček moj. Grozljivo je, da si ljudje v Butalah ne želijo sprememb. Da ne čutijo, da bi lahko živeli lepše in predvsem svobodnejše. Zgodba o migrantih bo prej ali slej pridobila na verodostojnosti. Unicef je že objavil poročilo.

 • MEFISTO

  Fogglof Tunnek, ki širi samo svojo resnico, naj se vendar opogumi in predstavi s pravim imenom in prizna, da gre za Mihaleka Skumavca, gorenjskega nadangela.

  Predstavi naj še vse svoje nicke.

  Res mora NOVI24TV, kot na Reporterju razglaša tudi Tumpek, teči voda v grlo, da jih ne odklopi.

  • komar marko

   Narobe. Vsak dvor ima svojega NORČKA. Torej?

   • Viktorh

    ..in prav je tako! le, da se naš dnevno nekaj krat preobleče, da se lahko sam sebi smeje.
    Ubogi na duši, “pravi” potomci švabov.

  • Fogglof Tunnek

   Moje pravo ime je Anton Tič, Gramozna cesta na Breg 3B, 2283 Haloze… A bo v redu?

 • Fogglof Tunnek

  Teror nad življenji, ki je hodil ponoči po vaseh, po Barju, po Kozlarjevi gošči, ob cerkvici sv. Duha, po bregovih Ljubljanice in valovih Save, s pridučenimi kriki smrtne groze, s pljuskom v valove Save. Razmesarjena, od strelof prerešetana, od vbodljajef zmaličena, od pobojef razbita, naplavljena, izorana, zoglenela, napol strohnela trupla in grobovi po gozdovih pa molče obtožujejo domobransko fašistični teror nad Slovenci.

  • Kerfatik

   tebe treba izsledit in te pospremit v enega od teh rudnikov in po istem postopku

   • Fogglof Tunnek

    Ma, drugorazredna tema…pa to…

  • sprehajalec

   Pesniki NOB so imeli 45 let časa za pisanje takšnih sestavkov, izdatno začinjenih s podrobnostmi. Pa še dobro so bili plačani zato.

 • MEFISTO

  RUNKL, eden od mnogih nickov MIhaela Skumavca vulgo Tumpeka oziroma Fogglof Tunneka je danes na Požareportu izjavil tole

  “Z kretensko Emo se gnjavi kretenski Petek, keremu je zakon beseda “menda”. F Petek bomo lahko čitali na Nori fse, kaj se je menda zgodlo na totem žnj festivali.”

  • Fogglof Tunnek

   Zakaj si me izdal?

 • Peter

  Aha, tumpeku se počasi dviguje pritisk. Še malo pa bo začel onemoglo zmerjati in še pred večerom bomo prišli do bistva njegovega prepričanja: še premalo so jih.

  To je tukaj že kar nekajkrat izjavil, zato naj vas njegova trenutna izvajanja ne zavedejo.

 • Viktorh

  Josip Broz Tito je na balkonu Univerze v Ljubljani, 26. maja 1945 napovedal izven zakonske pomore vojnih ujetnikov in civilistov. In začelo se je uporabljati revolucionarno pravo:

  »Roka pravice, roka maščevalka našega ljudstva je že dosegla ogromno večino, a samo manjšemu delu izdajalcev se je posrečilo pobegniti pod okrilje pokroviteljev izven naše dežele. Ta manjšina ne bo nikdar več gledala naših divnih planin, naših cvetočih polj. Če bi se to vendarle zgodilo, bo to trajalo zelo kratek čas.«

  Kardeljev Edi pa je nadaljeval, ko je 25. junija 1945 napisal Kidriču – osebno pismo:
  » Najkasneje v teku treh tednov bodo razpuščena sodišča nacionalne časti, vojna sodišča a bodo sodila samo vojnim osebam, vse druge bodo prevzela redna sodišča. Proglašena bo nova avnestija. Nimate torej nobenega razloga biti tako počasni v čiščenju kot doslej.
  KARDELJ.«

  Ja, takrat se je začelo »čiščenje« političnih nasprotnikov s krampom po glavi ali nožem v hrbet, brez izjeme – če nisi z nami, si proti nam.

  Začeli so montirani procesi – ne boste verjeli – ISTO SE DOGAJA DANES.

 • Fogglof Tunnek

  Glej, zakaj me gnes spet napadate? Nikogar nisem žalil… NovaTV nonstop iše “krvoločne” partizane in komuniste, češ kako so klali… jas pa pač opozarjam na drugo stran…kako so klali belogardisti in domobranci !!!… Da je fsaj neka uravnoteženost komentarjef. A ni to cilj demokracije in svobode govora? Zakaj ste tako ozkogledi?

  • sprehajalec

   Razmerje je bilo visoko v korist partizanov, pa niso prenehali niti ko je sodnik zažvižgal konec. V tem je težava.

   • Fogglof Tunnek

    Žal se ne morem strinjati…

    • sprehajalec

     Zato pa je potrebna pač analiza, ki bo prinesla neke številke in se bomo lahko strinjali…..

 • Peter

  Aha, tumpeku se počasi dviguje pritisk. Še malo pa bo začel onemoglo
  zmerjati in še pred večerom bomo prišli do bistva njegovega prepričanja:
  še premalo so jih…

  To je tukaj že kar nekajkrat izjavil, zato naj vas njegova trenutna zavajanja ne zavedejo.

 • Viktorh
 • Anton

  MOJA DOMOVINA bi morala biti SLOVENSKA HIMNA!

  • Fogglof Tunnek

   Domobranska himna?

   • sprehajalec

    Naprej zastava slave je bistveno bolj slovenska od tiste poljske v uporabi 45 let.

   • Anton

    Ker vsi vemo da ti ne maraš Slovencev in Slovenstva to ne bi bila tvoja himna.
    Samo zate bi ustanovili posebno državo s posebno himno v posebni ustanovi….

    • Peter

     Hejmašincazagodi je njegova himna, no.

     • sprehajalec

      Na sumu ga imam, da mu Internacionala igra v srcu. Saj nekaj omenja Združeno levico, občasno.

     • Anton

      Ja pa kako lepo mu bo odmevala po hodnikih vojniške umobolnice….

 • andreas82

  Tiste Trbovljačane hribovske, tiste bi jaz polovil, jih peljal direkt na sodišče, pa da jim sodijo! Kravjim pastirjem je treba soditi, zato je treba desnico, pa poravna račune, ne smemo biti tiho!

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, domobranci so izvajali fizični teror… gnes pa ena stranka pri nas izvaja psihični teror… teror nad dušami. Ukloniti je treba narodu svobodno voljo, streti mu njegove misli, ki se izvajajo skozi mračni kaos dobe k spoznanju resnice, zajeti je treba njegovo mišljenje in ga pod strahovitim pritiskom tisočkrat povečane in neprestano ponavljane laži prisiliti v smer, ki je zaukazana od Velikega Pastirja. Stare dementne ofce mu sicer nasedajo, a hvalabogu, da je fSloveniji dovolj mladih in inteligentnih ljudi ki ne nasedajo !!!

  • montyamp

   Kako zabit mora biti naslednik morilske avantgarde , da kikirika s kupa
   rdečega gnoja , poleg katerega bodo Germani – ” okupatorji ” , danes
   gradili fabriko , kot je Hitler med WW2 , TAM IN ŠTERNTAL- kidrićevo ???

   Komunisti , ki so vse podrli , so natrosili po Sloveniji , edino
   svoje štorasto nasledstvo , ki dandanes laja v Luno o samozapravnem
   fašizmu .
   Tipičen primer garjave hijene , ki bevska med umikom ,
   imamo na portalu , prepričal bi nas Slovence najraje , da živimo v raju .

   Kuga katero si komunisti pri prvem vdihu zabetonirajo v svoje votle duše , se imenuje : : :
   LAŽ JE NESMRTNA DUŠA KOMUNIZMA .
   Fogellttunč
   , kratko vprašanje , mogoče boš razumel , zakaj morilcev potomci samo
   kradete in podirate , gradijo pa tisti , po katerih pljuvate , šoder
   rdeči pasjejebski ???
   Spet bomo HLAPCI Germanom zaradi morilske golazni , tvojih mentorjev …

  • šmentanamuha

   Tunnek, kaj ne vidiš, da je prav to agenda rdeče politike, ki nam ves čas vlada? Saj ta Pastir, o katerem govoriš, se je tega naučil prav pri njih. Vsak, ki naseda taki manipulaciji je ovca, dokler ne spregleda. Torej? Tudi ti prenehaj biti ovca, js sn se že streznila, kdaj se boš ti?

 • Peter

  Aha, tumpeku se počasi dviguje pritisk. Še malo pa bo začel onemoglo
  zmerjati in še pred večerom bomo prišli do bistva njegovega prepričanja:
  še premalo so jih..

  To je tukaj že kar nekajkrat izjavil, zato naj vas njegova trenutna zavajanja ne zavedejo.

 • Fireblade

  krasno, to bi morali brati srednješolci

  mi rabimo en velik monument nekje v Sloveniji, velik spomenik partizanom, tistim zavednim slovencem, ki so res verjeli, da se upirajo okupatorjem. Zraven še en spomenik vsaj 20m visok, ki bo v spomin vsem žrtvam povojnih pobojev. Vmes pa eno globoko liknjo, z rdečo zvezdo na dnu, na katero se bo pljuvalo ob obiskih. Komunisti so vse nategnili tako ali drugače, in še danes se to dogaja.

 • MEFISTO

  Tun(mp)ek, razloži nam, kako je s tvojo družinsko narodno osvobodilno tradicijo?

  Nekoč si razlagal in to ponovil tudi na Reporterju, da je bila tvoja blagopokojna mama vsa štiri vojna leta zaposlena na nemškem štabu, ki je imel najprej sedež na Bledu potem pa v Ljubljani, kar samo po sebi ni nič narobe.

  Za generala SS in policije Roesenerja si dejal, da je bil blag in fin gospod, kar je mogoče celo bilo res.

  Nekoč si dejal, da so vojaki v hotelu Toplice, kjer je imel Roesener svoj štab, zvečer nekoliko predolgo veseljačili, pa jih je general blago opozoril, da njihovi kameradi na ruski fronti zmrzujejo ter krvavijo in da naj se umirijo.

  Na Reporterju pa si zgodbo modificiral in povedal, da se je mama ponoči sprehajalo z nekim visokim nemškim oficirjem po Bedu, ki ga je zmotilo, da so bili gostje v neki gostilni preglasni in ki naj bi jih umiril na približno enak način.

  Fakte in argumente, prosim!

  • Fogglof Tunnek

   Ka mene mečeš na Bled če pa sn iz Haloz? In btw…ne laži !!!

   • yetibanned

    Pusti ga, saj ni pr sebi. No, po mojo, nikol ni biu!

 • Peter

  Marsikdo od levosučnih ob teh temah zamahne z roko in se priduša, Pa kaj je treba to zdaj vleči na dan…
  Ja, ko bi s tem razčistili tam okoli let 60 in 70 prejšnjega stoletja, taki članki danes res ne bi bili več potrebni.
  Ker pa se je takrat to zamolčalo in pometlo pod preprogo, je pač treba govoriti o tem zdaj.

  Čigava krivda pa je, da se o tem ni govorilo prej?

  • yetibanned

   Ja, jas sn kriu…

   • sprehajalec

    kakšen jezik pa je tole?

    • Peter

     Blokiral sem ga 5 sekund za tem, ko se je pojavil.
     Jovo no novo, no…

     • Anonimni_Profesor

      Dobra poteza.

    • yetibanned

     Kaj se te zaj norega delaš?

     • sprehajalec

      kwa s rku?

     • yetibanned

      A ti bi se meno z meno?

   • indijanka

    Pozdravljen neandertalec. Pogrešali smo te :).

    • yetibanned

     Daj no, nisn neandartalec, sam avatar sn si na brzino sposodo, ker so me banali na Novi. Nisn se potrudo, da bi najšo kaj bolšega.

     • indijanka

      Škoda.

    • MEFISTO

     Govori v prvi osebi ednine!

  • sprehajalec

   Tako je, neporavnani računi staršev, vedno obremenijo potomce….

 • montyamp

  Kako zabit mora biti naslednik morilske avantgarde , da kikirika s kupa rdečega gnoja , poleg katerega bodo Germani – ” okupatorji ” , danes gradili fabriko , kot je Hitler med WW2 , TAM IN ŠTERNTAL- kidrićevo ???
  Komunisti , ki so vse podrli , so natrosili po Sloveniji , edino svoje štorasto nasledstvo , ki dandanes laja v Luno o samozapravnem fašizmu .
  Tipičen primer garjave hijene , ki bevska med umikom , imamo na portalu , prepričal bi nas Slovence najraje , da živimo v raju .
  Kuga katero si komunisti pri prvem vdihu zabetonirajo v svoje votle duše , se imenuje : : :
  LAŽ JE NESMRTNA DUŠA KOMUNIZMA .
  Fogellttunč , kratko vprašanje , mogoče boš razumel , zakaj morilcev potomci samo kradete in podirate , gradijo pa tisti , po katerih pljuvate , šoder rdeči pasjejebski ???
  Spet bomo HLAPCI Germanom zaradi morilske golazni , tvojih mentorjev .

  • Peter

   Zabit ali plačan, to je vprašanje zdaj, no…

   • montyamp

    Saj komunisti samo zabite plačujejo , pametni se jih ogibajo kot kriminalci policajev .
    A si že našel pametnega komunista ???
    Boš prej januarja na Triglavu jurčke nabiral .

   • macon

    Samo zabit, takemu bebcu ne bi namenil niti centa, če bi bil levičarski stric. Meče slabo luč na levičarstvo.

  • Fogglof Tunnek

   Čuj monty, tvoj mentor JJ pravi, da je v silobranu proti “levim fašistom” blo za časa WW2 dopustno sleherno sredstvo, ne le oborožena borba zoper lastnega brata ampak tudi umor, uboj, da, celo narodno izdajstvo, zveza z okupatorjem, s katerimkoli, najpoprej z Italianom, potem Nemcem, pa čepraf s samim Satanom… Tako je takrat RKC naščuvala domobrance proti lastnemu narodu in praf takšne teiste laži širijo gnes med ljudi… Nova24TV, SDS in desničarska gamad na tem portalu. Kapish???

   • šmentanamuha

    Socialistična vzgojno-izobraževalna indoktrinacija ti je pustila hude posledice (upam, da ne trajne), Tunnek. V resnici ne vemo, koliko je sploh resnice v teh zgodovinskih konstruktih, ki so nam jih zabijali v glavo. Žive priče in najdene kosti pripovedujejo drugačno zgodbo. Umiri se malo in ne razumi mojega posta kot podporo cerkvi. Da pa z današnjimi levičarji in potomci rdečih nekaj ni v redu, pa lahko vidimo v praksi.

  • Peter

   Aha, tumpeku se dviguje pritisk. Še malo pa bo začel onemoglo zmerjati in še pred večerom bomo prišli do bistva njegovega prepričanja:
   še premalo so jih…

   To je tukaj že kar nekajkrat izjavil, zato naj vas njegova trenutna zavajanja ne zavedejo.

 • MEFISTO

  Tale naš Fogglof Tunnek se rad spreneveda.

  Nekoč je razlagal, da so mu ga pušile, kot se je pohavalil, precej mlada dekleta in se zgražal, kako pokvarjeni so dandanes otroci.

  Mi smo se mu pa prizanesljivo smehljali, ker smo vedeli, da mu je bilo nerodno priznati, da so bili v resnici enako stari fant(k)i.

 • yetibanned

  Če nebi blo Tumpeka, bi tu blo pet komentof. To je cela korist ot članka…

  • Anonimni_Profesor

   Sej zame ga ni. Tebe pa tudi ne.

   • yetibanned

    Jas pa v jok pa na drevo… ROTFL

  • Duhec

   Res je…. in ne sežejo mu do gležnjev.

   • yetibanned

    Ja. Čitaj oni Peter na veter. Meša se mu ot sile… :-)

   • macon

    Ubogi Duhec, če zabitemu primitivcu nihče ne seže do gležnjev.

    Če se v realnosti tako izraža in obnaša, dobi batine vsakih petnajst minut.

 • Duhec

  Pogrevanje zgodovine, da ne bi razmišljali o sedanjosti in prihodnosti…

  • sprehajalec

   Narod brez zgodovine, nima prihodnosti. Mislim, da je to Churchill rekel.

   • Duhec

    To mladim brez službe dopovej…

    • sprehajalec

     Saj zato pa nimajo služb, ker se je tale družba narobe razvijala…

     • Duhec

      Ja… to bo. Desni pa trajno nerazviti.

     • sprehajalec

      To mladim brez službe dopovej…

     • Duhec

      Že vejo…

     • sprehajalec

      Da je Ivan Janez vsega kriv. Neskončna lahkost spoznanja….

   • yetibanned

    Kako prihodnost te mi mamo? Mislim Slovenci? Še Lahe pa Mađare polek v drek vlečemo, ker smo jim dali majnšine…

   • Fogglof Tunnek

    In JJ…ko krade govore…

  • šmentanamuha

   Kdor ne razume in ne pozna zgodovine, je obsojen na njeno ponavljanje. Tvoj stavek, Duhec, je samo nojevska drža. V Sloveniji praktično ne moreš zapičiti lopate v zemljo, ne da bi ven pogledala kakšna kost iz povojnih pobojev. Saj veš, resnica prej ali slej pride na dan ali drugače povedano, življenje prej ali slej izstavi račun. Očitno je ta čas prišel in rdečim ni všeč, to kar so zagledali v ogledalu. Če si se odločil, da si ovca, boš pač ovca.

  • macon

   Pa dajmo razmišljati o milijardni bančni kraji komunajzarjev-levajzarjev. Čakamo sodišča in nič se ne zgodi, kenede.

   Tudi to ne pogrevajmo, glejmo v prihodnost, kenede.

 • Peter

  Marsikdo od levosučnih ob teh temah zamahne z roko in se priduša, Pa kaj je treba to zdaj vleči na dan.
  Ja, ko bi s tem razčistili tam okoli let 60 in 70 prejšnjega stoletja, taki članki danes res ne bi bili več potrebni.
  Ker pa se je takrat to zamolčalo in pometlo pod preprogo, je pač treba govoriti o tem zdaj.

  Čigava krivda pa je, da se o tem ni govorilo prej?

 • Peter

  Zdaj, ko je tumpek začasno utihnil, so se spet, čudežno pojavili njegovi kloni…
  Tudi prav, klik na klik..dva klika, no.

 • indijanka

  Brez solza ob prebiranju tega prispevka ne gre. Čeprav gre za preteklost. Izrabili so moje dekliško srce in zaupanje. Verjela in zaupala sem morilcem. Ne vem, kdo to sploh so. Ker nikoli niso bili ožigosani. Vem samo to, da so mi prepovedane Balantičeve pesmi odprle pot k iskrenosti. K človečnosti.

  • yetibanned

   No, zdaj se bom pa za dans poslovo. Nečem dobenemu teškega srca delat!

   • RATATA

    Vratio se barba avtohtoni neandartalec (iz amerike?)

 • Peter

  Hm, zato, ker so mladi brez služb se o teh stvareh ne bi smelo govoriti, baje, a ne duhec?
  Smešn,u socjalizmu so vsi mel službe pa se vseen ni smel o tem govort?

  Kaj bomo pol, duhec? Kdaj bomo govorl o tem, ti puvej, no…

  Oh, seveda ti ni do debate, ko zmanjka argumentov…ti kar debatiraj s tarantelo, no…hihihi.

  • Duhec

   Dej me blokiraj… ni mi do debat z vami, vsaj večino ne.

  • sprehajalec

   Mladi so naučeni, da le socializem z državno lastnino produkcijskih sredstev ter zaposlitvijo prebivalstva v Javnih in državnih službah lahko naredi našo državo konkurenčno v razmerah globalnega svetovnega gospodarstva. Treba je le najti dobre menedžerje, pa bo denarja ko pečka. Treba je le gledati naprej.

   Pa že 25 let se iščejo menedžerji…

   Mlade je nekdo naučil tega načina razmišljanja. Nekdo ki vleče korenine nazaj, v čase internacionale in kominterne….

   • KIKI

    Ej, skoraj vsi menedžerji državnih podjetij so postali navadni
    “eurožerji!” in žerejo in kradejo, si izplačujejo, transferirajo pokradeno
    v oaze e.t.c. Nikad dosta a njee?

    • sprehajalec

     Hotel sem poudariti da še kar gojijo mit o poštenem menedžerju na državnem in javnem in poštenih nadzornikih. Pred leti so uvedli celo kadrovanje nadzornikov iz baze s pomočjo razpisov, da bodo ja pošteni. Če so že bili pošteni, pa so se izkazali za nekompetentne in jih je stari maček iz vrst menedžerjev hitro zasukal okoli s kakšno mamljivo nagradico. V glavnem pa niso vedeli zakaj se gre in so bili le veseli dnevnic.

     To je tisto, boj se hlapca, ki zajaha konja…. Vse bodo poskusili, le privat lastnine (seveda ne lastne) se otepajo, ki se je edina izkazala dosedaj kot najboljši garant poštenosti.

 • Fogglof Tunnek

  Bogdaj Duhec !!!… Čuj, desnosučni se bunijo o istspolnih porokah in transeksualcih…fse bi poklali. Samo če pa tote pogledaš pa dobiš kar skomine… Jas bi eno tako rad enkrat probal…tak bolj iz firbca :)

  http://shemale-chicks.com/

  PS: Priznajte, da so seksi…ne pa tiste slike na NovaTV…

  • Duhec

   Živjo, jih maš med komentatorji, sam komentarje morš prilagodit za tisti prvi korak.

  • montyamp

   Izrojenost morilske expedicije neuravnovešenih izkrivljencev , izvira v HUDOJAMSKI vzgoji , ki zareže globoke brazde v čustvovanje posameznika , katerega kot potencialnega morilca intuitivno identificira zdrav del družbe .
   Vsaka absolutna vladavina temelji na resnih bolnikih , paranoje je največ .

  • MEFISTO

   Zakaj odvračaš pozornost od narodno osvobodilnega bojaI

   • Fogglof Tunnek

    Priznaj, da bi eno tako nategno…kljub temu, da ma piceka…

    http://shemale-chicks.com/

    • Anton

     Ti kr glej pa drkaj.

     • Fogglof Tunnek

      Ti si tudi pogledal…100%…

      PS: Pa drkal tudi…100%…

     • Anton

      Ja pa še posnel sem se. Ti pošljem posnetek?

     • Fogglof Tunnek

      Ne, ti si sigurno ogaben…fuj…

     • Anton

      Saj nisem komunist. Pa še jajca mam pobrita…?

  • sprehajalec

   Tudi ti takšen/na?

  • indijanka

   V Halozah te ne bodo najdle. Predlagam, da se preseliš v kakšno bolj svetovljansko mesto in prepustiš užitku. Tu ti je dolgčas.

   • sprehajalec

    Menda ima bogato zgodovino kot nekdanji sekretar občinskega komiteja. Tako s sekretarji, kot s sekretarkami….

    • Peter

     Čistilci in čistilkami sekretov, misliš, no?

   • Fogglof Tunnek

    Maš ti slučajno piceka? Nič hudega, samo lepa moraš bit…fse mora biti ženstveno…razen piceka!!!

    • indijanka

     Ko si me že skor prepričal, da maš veliko domišljije, si vse pokvaril s temi slikcami. Moški mora biti Moški, da se mu ženska lahko preda.

     • Peter

      Ne ga zdaj še ti, no…že tko je bogi, hihihi.

     • Fogglof Tunnek

      Se popolnoma strinjam…samo a niso eni transeksulaci prave “lepotice”? Eni na totem portalu bi fse pobili !!!

     • Anton

      Vidiš od danes naprej se lahko poročiš s tvojo sosedovo Juliko

 • Peter

  Torej, zdaj ne bomo več o povojnih pobojih, bomo raje kaj drugega, no?
  A čmo raje rečt kakšno o transsssseksualnih porokah, homoseksualcih, paradah ponosa…? To zelo paše pod zgornji članek, no…

 • Fogglof Tunnek

  Vi na tem portalu lahko lažete kolko vam je volja, dejstvo pa je, da se je mogočno dvignil najboljši del slovenskega naroda v odpor proti tujemu okupatorju. Zvezal se je z bratskimi južnoslovanskimi narodi v močno vojsko pod svojim voditeljem TITOM, pridružil jo velikim zaveznikom in tako vzel usodo svojega naroda v lastne roke… Zaradi tega mamo gnes svojo državo !!!… Če bi blo po domobransko bi gnes bili bečki konjušari… Bobu bob !!!

  • montyamp

   Rajši HLAPEC Germanom kot Srbom.
   Rajši govorim sit nemško , kot lačen murglosrbsko .
   Rajši plačo 2000 EUR , kot 400 EUR.

   • KIKI

    Nekdo je napisal pred kratkim: general Maister bi moral braniti Južno
    mejo Slovenije, ne Severno! !! Moja babica je bila Dunajčanka in je kljub
    slovenskim koreninam tisočkrat preklela socializem in komunizem!…
    Zavedni slovenski družini so komunisti naredili toliko hudega, kot v stoletjih
    našega družinskega obstoja niso uspeli kuga in lakota!
    Klub vsemu hudemu, doživetemu , se je pri nas vedno govorilo slovensko in
    Slovenijo imamo nadvse radi in smo ob osamosvojitvi hrepeneče želeli
    le pravico do svoje domovine. In glejte, kdo jo je ponovno okupiral in zmaličil :
    KOMUNISTI in njih oprode, hlapci večni!

  • b323130

   Ja, super je ta bratskost. Se je videlo, kakšni dobri bratje smo, v letih 1991-1999.

  • sprehajalec

   Kdo sedaj laže, Jakob Ugovšek v članku zgoraj, ali kdo?

   • Fireblade

    vsi lažejo razen Oomladina v Dražgošah in njihovi sponzorji

  • Fireblade

   morda so tam tvoji brača, kar odseli se dole in uživaj. z balkanom slovenstvo nima prav nič, morda več s švicarji če gledamo dnk in kulturo pred lumpenproletarsko revolucijo.

 • Olga

  Zločinci! “Sami Slovenci”! Kaj so čutile žene z dojenčki v naročju? Človeku se obrača želodec! Morilci dobivajo PRIVILIGIRANE penzije!??? Zaslužijo si edino štrik!

 • Peter

  Tumpek spodaj pač še vedno razpravlja o transesksualcih in podobnih. Upa, da bo s tem preusmeril pozornost z zgornjega članka, no.

 • Peter

  Tumpek, kaj ti je zdaj nerodno.
  Povej, kar si že velikokrat tukaj povedal: še premalo so jih.
  Zakaj se sprenevedaš, če že poznamo tvoje stališče o tem vprašanju, no…

  • Fogglof Tunnek

   Res je…premalo jam je blo… To se vidi po današnjem podmladku…

   • Anton

    Misliš da bi morali pobiti starše tvojih otrok?

    • Fogglof Tunnek

     Če so petokolonaši…absolutno…

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO PRIDE MORILSKI HLAPEC NA OBLAST .

  • sprehajalec

   Star ljudski pregovor se glasi; Boj se hlapca, ko zajaha konja…..

  • MEFISTO

   Tumpek ni hlapec, on je diplomirani strojni inženir, na nekaterih portalih tudi elektroinženir.

   Vodi pa ga družinska narodno osvobodilna tradicija.

   S pokojnino pa ni zadovoljen, ker je takrat, ko so dugi delali, zapravljal čas po raznih portalih in izobraževal nevedno slovensko ljudstvo.

   • KIKI

    Kaj praviš na to Mefisto, ,da tale Tunnek ali Tumpek še ni prišel iz hoste (umsko)? Veliko jih je kar not ostalo (umsko), samo po penzijo in privilegije še pridejo!

  • Fogglof Tunnek

   Kdo? JJ?

   PS: Mislim na Johan Ježovnika…da me ne bi kdo slučajno tožil.

 • diler resnice

  Genocid,ki ga lahko primerjamo samo še z “RDEČIMI KMERI” in polji smrti v Kambodži!Kar pa je najbolj nagnusno,odvratno nečloveško,da so na morišča gnali matere z dojenčki,ostarele in invalide in to še danes podpira ta pokvarjena barabonska falanga..ne moreš verjet ?!

  • sprehajalec

   Gre za enak svetovni nazor, zato to ne čudi. Delavski internacionalizem…

   Čeprav so sami vodje tega internacionalizma v glavnem nosili očala, pa so jim bili sumljivi ravno tisti, ki so nosili očala. Češ, da so preveč brali. Zgraditi so želeli novega človeka.

   Tiste z očali pa je Pol Pot avtomatsko pobil.

  • Fireblade

   tudi danes kradejo otroke, frizirajo davke da je 70% revežev, kar ostane v žepu poberejo razni uradni inkasanti s položnicami ali cestnimi kaznimi, inšpekcijami … zakone se bere kot komu kdaj paše, ko si bolan te ne ozdravijo, ko greš na sodišče zmaga partijec-komunist, službe so vse državne, paradržavne ali odvisne od javnih naročil, tako da je večina umetno blokirana s svobodnim življenjem, … sistem, je povsem enak, samo namesto s strelom v jamo ljudi pahnejo v izoliranost in socialistično enakost-bedo.

 • Peter

  Tumpek, kaj bi ti brez JJ-ja?
  Tvoje bedno žalostno življenje bi izgubilo ves smisel.
  Zato bodi vesel, da ga imaš. JJ-ja, ne bedno žalostno življenje, hihihi, no.

 • Peter

  Glejte, ljudje, pustili smo se tumpeku zapeljati, klikamo na njegov nick in mu s tem zvišujemo honorar.
  Dost ma za dons, kaj pravte, no?

  • Anton

   Ja minus mu prtegn!

   • Fogglof Tunnek

    Ti mi tudi daj minus… Uživam ko me klero-fašisti mrzite…pa to…

    • Anton

     Zmisl se kej bolžga..klero-fašist zame ni žaljivka.

     • Fogglof Tunnek

      Seveda ni…ker si klero-fašist…

     • Anton

      Hvala.

     • Fogglof Tunnek

      Si tudi nacist…

     • Anton

      Ja in peder, nisem pa komunist!

     • Fogglof Tunnek

      Tvoj firer je bifši komunist…pohodnik v Jajce…

     • Anton

      Jaz sem tudi že pa bil v jajcu samo ne ven a v levem al u desnem…
      Itak v desnem…..

    • Rožle

     Tut minus si nisi zaslužil ….požrešnež ..

 • Fogglof Tunnek

  Hvalabogi da se je narod v primorju, na štajerskem, gorenjskem in dolenjskem, v beli Ljubljani zgrnil in strnil okoli novega gibanja, ki se mu pravi Osvobodilna Fronta !!!

 • MEFISTO

  Pri Fogglof Tunneku ne ocenjujte pameti, temveč voljo in vztrajnost.

  Komu od vas bi se zdelo vredno oglašati se pod toliko nicki kot našemu Tumpeku.

  Veliko samoazatejevanja je potrebno, da se kot Tumpek oglašaš še kot tarantela, Duhec, yetibanned, janez cepec, Tetka iz ozadja, legendarni Jovo Jamnica in še pod mnogimi drugimi slikvitimi imeni.

  Menda niste prezrli, da je Tumpek nekoliko nižje kot yetilbanned zapisal:

  “Če nebi blo Tumpeka, bi tu blo pet komentof. To je cela korist ot članka…”

  • Peter

   Kot petleten otrok, ki s stisnjenimi pestmi cepeta in goni svoj prav, hihihi, no…

  • Make SLO great again

   Hvala Mefisto, svojemu seznamu blokiranih bom dodal še nekaj imen. Tunnek verjetno ustvarja nicke, ker želi umetno ustvarjati enako misleče. In on nam o poštenju in tako naprej..

 • Peter

  Tumpek, ti še kar o heteroseksualcih in homoseksualcih?
  Tudi prav, hihihi, no.

  • MEFISTO

   Boš že moral razumeti, da o pedrih lahko iz prve roke govori le tisti, ki je sam uglašen na njihovo vižo.

   Ne provociraj ga, ker je znan tudi kot velik strokovnjak za vprašanja riti in njenih izločkov.

 • luckyss

  Zelo zanimivo pričevanje, pa to itak vemo, da je po vojni udba pobijala belogardiste in njihove družine…Pa tiste premožne, ki niso nujno bili tudi politično opredeljeni in kakšnega farja in tiste ki so Nemcem pomagali pri sestavljanju seznamov za talce, itd…..Svinjarija..res..

  Kot v vsaki vojni so zmagovalci plenili in pobijali in če bi zmagal Hitler in njegovi podrepniki, bi bilo tega še precej več..in verjetno bi jih kar skurili, ker je Dolfi ugotovil, da je to najceneje..
  Je pa res, da bi precej Slovencev takrat preživelo, če ne bi kolaborirali s Hitlerjem..
  Torej po toči nima smisla dreka mešat..

  • Olga

   Ravno edini kolaboranti – komunistični kolaboranti so preživeli! KOLABORIRALI so celo vojno! Da je resnica so pričali sami partizani!

   • luckyss

    Tudi tam so bili kolaboranti, res je…in so nekateri preživeli tako kot tudi mnogi desni kolaboranti – kljub temu da niso pobegnili v tujino..

    • Olga

     Levi so jih dobesedno prisilili v kolaboracijo, da so se lahko sploh oborožili in branili lastna življenja in življenja svojih družin pred zahrbtnimi komunističnimi revolucionarji! To so današnji “zmagovalci”???? Zame samo teroristi in zločinci! Zato pa s takšno lahkoto uvažajo teroriste in propagirajo spleve Slovenk in gejevstvo ter feminizem! So popolnoma brez vseh vrednot! Saj so morilci in njihovi nasledniki, rdeči baroni! Kar poglejte jih! Polna usta sociale, živeli bi pa v gradovih!???

     • luckyss

      Olgica počakaj še nekaj let, pa bo vse rešeno okrog feministk in splava..
      Pa lahko boš šla brez sramu na ulico, čeprav mogoče ne sodiš med najlepše..
      Geji bodo preteklost itd.
      In za celotno modno kolekcijo boš rabila le pet metrov črne tkanine in nekaj maskirne mreže ;)

     • Olga

      ????

 • Anton Zor

  Takih pripovedi bi bilo zelo veliko . Poznam morišča in tudi sem poznal morilce,posiljevalce in požigalce vasi. Kako so klali otroke in žene ter starce pod Pustim gradom , mi je pripovedoval sošolec , morilec pa čeprav je imel le 7-8 let. Na morišče ga je vozil vsak večer brat. Ko se je potem, ko se je streznil ustrelil , ker ni mogel ne živeti , ne umreti , Kajti čeprav je bil vedno pijan , mi pove , da ga uči umorjenih še vedno prosijo za milost.
  Eno zanimivost pa še lahko povem . V Mošnjah še sedaj po tolikih letih piše na tabli osnovne šole . vas so požgali Nemci, Resnica pa je ta , da so vas požgali sami Mošnjani , Pripovedovalec mi pove, R, ata, pravi Mošnjanski mladi falotje ki so ponoči prišli iz Rsja. Te je videl in tudi vse poznal. Zanimivo pri vsem tem pa je tudi , da so kmetom pomagali živino iz gorečih hlevov vleči prav Nemški vojaki.
  Še bolj zanimiva pa je zgodba Avstrijkih-Nemških čuvajev v Begunjah , Pa veste kje so pristali kosti ubitih in z buldožerji zmleti . V Verigi , tam ki je bil plac za železo . Ko so jih zmleli , so zmlete, skupaj z peskom porinili za ograjo. mazovčega pruga.

  • Anton

   No kdaj bo prišel dan da se taki lažnjivi zapisi zbrišejo z šol in ostalih javnih ustanov?

 • Poštenje velja

  PROKLETA KOMUNISTIČNA SLOVENIJA.

  • luckyss

   Hja, če bi bila res komunistična, ti tega ne bi imel možnost pisati, ker bi že tolkel kamen…če bi imel srečo ;)

   • sprehajalec

    Slovenija je komunistična, ker iz komunizma nikoli ni izšla. Sekretarji občinskih komitejev so postali direktorji občinskih uprav, generalni sekretar komunistične partije je pa postal predsednik države.

    Sedaj te samo še čakam z zlajnano zgodbo, da pa pri nas “komunizem ni bil zares komunizem”.

 • Viktorh

  No, ja:

  25 krat se je oglasil Tuunek – dobil pa je kar
  45 krat ugovor.

  Pa pravite, da z njim ni kaj debatirati.

  • Fogglof Tunnek

   Tebi pa šus v glavo !!!

  • luckyss

   Na tem portalu nujno rabijo “Tuneke”….Tako kot ZDA rabijo Kima iz sev. Koreje..
   Drugače bi se sesuli sami vase s svojim pretiravanjem in enoumjem..

  • Make SLO great again

   Z goljufom pač ne greš kartat, saj veš, da je goljuf..

 • Fogglof Tunnek

  Nemci, ki so priklopili Gorenjsko in Štajersko Reichu, so v zasmeh mednarodnim Haškim konvencijam, božjim in moralnim zakonom začeli z načrtnim iztrebljanjem slovenskega naroda. Nad 10.000 talcef je padlo pod gestapovskimi kroglami. Okrvavljena Sodna ulica v Mariboru, velikanski množični grobovi v Gradcu, kriki v Begunjah, na mesarske kavlje obešene žrtve v Celju, uničevalna koncentracijska taborišča Dachau, Mauthausen, Auschwitz itd., 60.000 razlaščenih in izseljenih kmetof iz Posavja in od Sotle razkropljenih po Šleziji, v taboriščih, rudnikih, plavžih, v Todtovih podjetjih, ob atlantskih utrdbah in na vzhodnem bojišču, desettisoči prisilno mobiliziranih, umirajočih za kljukasti križ po vsej Evropi, mučenje v ječah in ubijanje po deželi…TO JE BILO NAČRTNO IZTREBLJANJE SLOVENSKEGA NARODA !!!

  • Anton

   Ja zakaj ste pa potem paktirali z nemci?

 • črnaovca

  O izbrisanih pa nič, predsednik DZ se sedaj opravičuje nič kriv nič dolžan a bi se morali opravičiti desničarji ki so bili na oblasti in sprejemali zakone

  • Peter

   Ja, glej, o izbrisanih nič. Grozn, a ne.
   Pa nič o podnebnih spremembah, pa nič o topljenju ledu, pa nič o tem in onem.
   Po tvojem mnenju bi moral bit vsak članek, članek o vsem, al kva?

   • luckyss

    Res je, na tem portalu se piše le tista “resnica”, ki je voda na mlin enoumju..o vsem ostalem se ne govori…

    • Anton

     O vsem ostalem si lahko prebereš v drugih medijih…

     • Peter

      Idealno bi seveda bilo, da bi obstajal en medij, ki bi bil res strogo nevtralen in enako strupen do vseh.
      Vendar pa situacija v Dolni še zdaleč ni taka, da bil tak medij realno možen, no.

     • luckyss

      Takšen medij je seveda možen…toda to vodi k poenotenju ovc, kar pa ni v interesu ne leve, ne desne politike..

     • Anton

      Bog ne daj da bi bili enotni treba je samo priznat da je slovenski komunizem najokrutnejši diktat v zgodovini Slovenstva

     • luckyss

      Res je, zmagovalci so si privoščili diktaturo…
      Če bi zmagal Hitler, tega ne bi bilo …ali pač ;))

     • macon

      Kaj bi bilo, če bi bilo, ne šteje. Prav tako ne miselni delikt. Naciji in komunisti so bili oboji morilska golazen.

     • komar marko

      A niso imeli pakt. Le h komu so šli na ogled kako se množično iztreblja ljudi in jih kuri!

     • luckyss

      Lahko na novo napišete zgodovino druge svetovne vojne in Evropi predlagate ustrezne popravke..imate legalno pot, če res verjamete v to…mogoče pa gre zgolj za bevskanje psov, ki so bili v napačnem tropu..
      Še enkrat poudarjam ..Hitler je vojno izgubil..

     • von Rhein

      Kja bi sploh rad? macon ti je lepo napisal…naciji in komunisti so bili oboji morilska golazen.Zgodovina je napisana,tudi v EU parlamentu sprejeta deklaracija.

     • macon

      Nimam nobene simpatije ne do Hitlerja ne do Stalina, ne do pudljev obeh megaklavcev in se nikoli nisem drugače izražal. Povojni pokol se mi gnusi iz čisto človeškega stališča.

     • komar marko

      in diktaturo nad lastnim narodom. Kaj praviš, kateri so zadnji zakuril človeka?

     • Anton

      To ne bomo nikdar izvedeli.

     • luckyss

      No, s tem si pa vse povedal…
      Ampak Hitler tudi do slovanskih narodov ni imel kaj več spoštovanja kot do Židov..Tako da tudi vi potomci kolaborantov bi kvečjemu preživeli le kot sužnji “Arijski nadrasi”..

     • luckyss

      Ja, ampak medij, ki ima slogan povezan z resnico, ne bi smel objavljati le ene plati medalje..
      Sam vam predlagam slogan : ” V službi našega pogleda na resnico”..

     • Anton

      To kar je ta šofer povedal pred komisijo je torej čista laž? Ali je samo naša resnica? Ali ni g. Jakob povedal resnico za vse nas?

     • luckyss

      Osebno bi presodil, da je govoril resnico…
      Poznam pa tudi mnogo zgodb o nasilju “belih”, izdajstvih in ovajanjih gestapu..
      Nobena resnica ni enoznačna kot se to skuša prikazati na teh straneh..

     • macon

      Večina nas ne verjame, da so bili beli kaj prida, ampak tole povojno početje je bilo res grozljivo. Mimo vsakega prava, na gobcih pa sam napredek, pravičnost in boljše življenje. Boljše življenje za partijski vrh, za ostale je bil pa fevdalizem in tlačanstvo.

     • luckyss

      Jebi ga, takšno je življenje..zmagovalci si pravico običajno razlagajo po svoje….In potem so tu še osebne zamere in prilika, da prideš do sosedovega premoženja…
      Je v vojni pač treba biti na pravi strani in upam si trditi, da je proti hitlerjevska koalicija oz, zavezniki to tudi bila..

     • sprehajalec

      Drugje so to rešili s sodišči.

      Le tam, kjer so na oblast prišli komunisti (bivša Jugoslavija) je bilo tako.

     • luckyss

      Praksa kaže, da nikjer v svetu državljanskih vojn ne rešujejo na sodiščih..Če pa že, so ta sodišča v rokah zmagovalcev in le formalnost…

     • sprehajalec

      To ne drži, tako je bilo le pri nas.

      Drugje so pa obstajala, Francova so obsojala, Ameriška praktično ne, Stalinova so pa naprimer poslala Vlasovce v Gulage in ne v brezna…

     • Anton

      Se strinjam s tabo.
      V našem kraju je tudi polno spomenikov na katerih piše kaj je počela bela garda… V krajevnem časopisu so o tem tudi redni članki.Nisem pa še vidu da bi kdaj pisali o zločinih komunizma. Kaj šele da bi poleh 1000 in 1 komunističnega spomenika kdo vklesal še resnico….!
      Nova24 je torej 1g protiutež vsem ostalim medijem.

     • luckyss

      Pač privilegij zmagovalcev…vsepovsod je to enako…

     • sprehajalec

      Ni vseposvod tako. Pri nas je tako.

     • Anton

      Še dobro da so zmagali! Le kam bi danes z vsemi Slovenci?
      V Trst bi jih lahko dali če ne bi komunisti zmagali.

     • luckyss

      Ali pa v plinske celice, če bi zmagal Dolfi & Co

     • Anton

      Saj je zmagal komunizem in potem so Slovence herojsko dali v HUDE JAME. Ker trst ni bil več primeren za Slovence

     • luckyss

      Ja, in ?!
      Zmagovalci so pač pobili kolaborante, nemške ujetnike in zraven še kopico nedolžnih, celo otroci so bili vmes..
      Kaj bi sedaj rad ?! Namesto, da nekaj napravimo iz te države danes in tukaj,.oboji mešate drek izpred več kot pol stoletja..Eni s pretiranimi proslavami, drugi s takšnimi portali..
      Nič ne bo iz teh slovenskih ovc, sami bebci, ki jih polpismeni politiki sprovocirajo z enim tvitom..

     • radames

      Zakaj pa Italijanov niso pobijali? Kot talce so pobili veliko ljudo, veliko jih poslali v taborišča in požgali lepo število vasi.
      Za nagrado so jim partizani po kapitulaciji zavarovali pot umika.

     • radames

      Nehi relativizirat! Slovenska tla so priča najhujšemu poboju po 2. vojni. Nikjer drugje. V Sloveniji pa!

  • Rožle

   Teli ubrisani sami niso hoteli državljanstva, ker so verjeli pač v veliko Yugo .. in ne se že sprenevedat…
   Tako kot se je vaš tovariš Milan na vse pretege trudil, da bi za vse večne čase obtičali v Yugi …

  • komar marko

   In ubrisanih se je prijavilo nekaj čez tisoč. Kje so številke 25.000 s katerimi se še vedno opreira. Zakaj je LAŽ postala del vsakdanja.

  • von Rhein

   Njegovo hinavsko opravičilo ni vredno nič.Opravičil se je vsem ,po krivici izbrisanim,špekulantom,in jugokalkulatorjem,ki so se ušteli.

  • sprehajalec

   Kolikor vem je bil takrat na oblasti prefarbani komunist “Murgl’c” s svojimi..

  • Olga

   “izbrisani”???

 • Hribouc

  Zelo v redu se lotevate satanistično komunističnih grozljivk.Hvala, NOVA24 TV, tako naprej, opirajte slovenske zlepljene oči!
  ————————————————-
  PROSIM PA
  Pojdite k Hudi jami.Ne vemo kaj se dogaja in kaj tam zdaj čarajo.
  Nihče, živ krst o dogajanju v Hudi jami ne poroča –
  – ali izkopavajo in zlagajo trupla v kompletu ?
  – ali jemljejo vzorce dosledno in natančno ?
  – kdo so firme, ljudje, ki delajo na projektu, kaj pravijo ?
  – kam devajo in kako devajo, shranjujejo izkopane reveže ?
  – je možen obisk pred samo jamo, v sami jami za navadne smrtnike, sorodnike, društva ?
  – kdo je / so glavni odgovorni za izvedbo izkopa, shranjevanja žrtev in prekopa
  – koliko žrtve je že izkopanih – ali imamo nove inmdice o številu vseh žrtev
  – kdo so žrtve ? Slovenci in ostali, kako je razmerje, če spolh je?
  – kakšne so najdbe lastnine žrtev, kako se to dokumentira, hrani-kdo je odgovoren?

  Ali spet Dežmanov Joža skrbi za “Psssst, da ne bo vznemirjanja !” in kdaj bo kaka vmesna novinarska konferenca, sporočila za javnost, za svojce ?

  Ali tuji mediji spremljajo dogajanje?

  NOVA24 TV, naredite tako, da se bo vedelo, čutilo, slišalo, razpravljalo, popravljalo anomalije, ki so jih skrni strici in tetke zagotovo vgradili kot varovalke – saj so tuhtali 7 pravljičnih let kako bodo zadevo zmutili ! ?

  • Fogglof Tunnek

   Ma ka lapleš o Hudi jami…to je že zdavnaj drugorazredna tema…

   • Hribouc

    Ljubček zahojeni in pozabljeni, poslušaj dobro!
    Putin je že dal 6 Migov in jih še 12 glonca in pegla, da jih bo dal Srbijancem, da bodo imeli najjaću armiju na Balkanu.in , potem bo dal izkopati Dražu i Tita.
    Če v Brozovi škatli ni kosti in plesni od Josipa, ampak mivka, kot pravijo udbovčki, potem se ti, bumbar , zelo slabo piše, ker bo Draža postal prvorazredna tema in si ga po bizantinsko najebal.Očitno, da šteti znaš, ne znaš pa mešetariti. Bolje , da si ugasnjen, da ne serješ sam po sebi.

  • Vera

   Napisano je bilo samo to, da svojci ali kdo drug ne sme zraven, ter prižgati sveč . Očitno se vladarji bojijo mrtvih, ker duše pobitih so še kako žive . Vest nekdanjih vladarjev, ki so še živi in njih potomcev ni čista , zato jih je strah .

 • Fogglof Tunnek

  12.10.1943 so domobranci ustavili na bloku, ko se je vračal s šentviške meje s svojo družino, železničarja Jožeta Stermeckega, ga pretepli, pobili na tla, davili, da je drugi dan umrl.

  • Fogglof Tunnek

   Nekako v istem času so domobranci ponoči aretirali dijaka Mačka iz Zadobrove in Puharjevo, ženo upokojenega orožnika iz Dev. M. v Polju. Oba sta izginila brez sledu.

   • Fogglof Tunnek

    Na dolenjskem bloku so domobranci potegnili z voza priletno kmetico, doma nekje z Dolenjske, mater šestih otrok, jo odpeljali proti Orlam in jo za cerkvijo v Rudniku ubili. Žrtef so popolnoma izropali.

    • sprehajalec

     Tukaj so znana poimenska imena žrtev. Žrtve komunističe strani pa so v takšnih množicah, da so postale brezimne…

     Še danes se otepajo dati jim imena.

  • Rožle

   Pridi Tunnek bova skupaj zapela eno domovinsko
   *********************************************

   Oče, mati, bratje in sestre,
   koče mesta, trate in steze,
   holmi, skale večnega snega:
   to je moja domovina!….

 • CyberWorm

  : )))

 • Fogglof Tunnek

  A vete ka je KOZLARJEVA GOŠČA?…Poleg cerkvice sv. Urha na Dobrunjah in gramozne jame pri sv. Križu pri Ljubljani je ta gozd ohranil svoje ime kot najstrahotnejše morišče podivjanih domobrancef.

 • CyberWorm

  kok je že reku hitler : )) ljubim izdajo pa sowražim izdajalce : ))) kolaborantou nuben ne mara še uni ne za katere kolaborirajo : )))

  • sprehajalec

   Kje si našel “delavca” socialista in zagrizenega levičarja Adolfa Hitlerja? njemu so pa res vse naprtili.

   Mislim, da je to rekel Cezar, ali eden od Rimljanov. Ne ljubi se mi iskati.

   • CyberWorm

    možno da je sam kopiral od rimljanou : ))) je pa ziher reku naredte mi to deželo spet nemško w mariboru : ))) “domobranci” in domoljubi so se s tem strinjali glede da so mu zaprisegli : )))

    • yetibanned

     To je reko oficirom v Gracu.

     • CyberWorm
     • yetibanned

      Tut če nekaj v neki knigi piše, ni rečeno, da je to tut res.

     • sprehajalec

      Evo lajk, misel je globoka. Še sploh, če je izvor te knjige iz naših logov.

     • CyberWorm

      konc konceu pa sploh nima weze kje je to reku dejstwo je da so domobrančki držali 4 leta puško na napačno stran pa strelali : )))

     • sprehajalec

      2 leti, zopet zavajaš Cyber. Kdaj bo konec tvojega zavajanja? Saj se ne piše leto 1972.

     • CyberWorm

      pardon prej so ble waške straže k so se pol prelewile w domobrančke : ))) isto sranje drugo pakowanje : )))

     • sprehajalec

      Zavajanje na zavajanje, kako imaš obraz tako zavajati? Si postal neobčutljiv?

      Vaške straže so pobili na Turjaku že 1943. Kako naj se prelewijo? Kaj si na Poljskem?

     • CyberWorm

      sam en del waških straž : ))) ostali so se pa pol prelewili w domobrančke : ))) weš kaj bla ironija? k je preširnowi brigadi pomagu en italjanski topničar da so jh zbezali iz grada : ))) beri gor da izdajalceu nuben ne mara : )))

     • sprehajalec

      Zopet zavajanje. Pa veš, da jaz s tvojim znanjem zgodovine sploh ne bi upal tukaj o tem debatirati. Samo pri nas je to možno. Pa v Dražgošah.

      Ne en italijanski topničar, kar celo topništvo je bilo njihovo. Drugače Turjak ne bi padel. Pa veš zakaj? Ker so bili italijani socialisti-komunisti in so dobili ukaz, naj to storijo iz njihove centrale. V zameno za življenje in umik v italijo.

     • CyberWorm

      wrjetn so bli tut angleži komunisti k so w komunistični awstriji zajeli na wlaku ene 20 000 domobrančkou pa jh wrnili w slowenijo hahaha

     • sprehajalec

      Kjer jih je tvoj stari fotr likvidiral. Angleži so zajeli tudi nekaj deset tisoč Vlasovcev, ki so jih vrnili Stalinu.

      Vendar ta jih za razliko od tvojega starega fotra ni likvidiral, temveč poslal v Gulage. Ni ga bilo večjega morilca od tvojega starega fotra.

     • CyberWorm

      stalin je bil bolj praktičen : ))) zakaj bi jh ubil če pa lohka delajo do smrti kje w gulagu : ))) pr nam so pa “zastonj” delawno silo kr w jame zmetali : ))) pač niso bli praktični : )))

     • sprehajalec

      To imaš prav, predno jim je tvoj stari še spraznil žepe. Pa s statusom borca ukradel sosedu hišo in posestvo.

      Odtod tvoje bogastvo…

     • CyberWorm

      moj stari? nwm če blo glih tko : ))) star fotr bil res partizan sam wem iz prwe roke da tista hiša k jo je meu dans ni wredna 10 jurjeu : ))) tut borčewska penzija ni bla tko wlka kokr kle nabijate itd : ))) je še wedno mogu delat w rudniku pa je pol dobiwal razliko med penzijo w rudniku pa med borčewsko penzijo itd : )))

     • sprehajalec

      100 let stara bajta danes res ni vredna veliko. Vendar še vseeno dosti, če je dediju padla iz neba v roke. V Rudniku je bi pa benificiran staž, pa borčevska leta itd. Dedi je bil hitro v penziji…

     • CyberWorm

      sej tut takrat ni bla kej preweč wredna : ))) mela je stranišče na štrbunk itd : ))) ne mi k sm bil tam wčas na počitnicah pa ni blo neko raskošje : ))) nima ne kopalnice ne wcja s školjko itd : ))) drgač pa tut wojaki pa policaji majo benificiran staž : ))) w čem je problem : )))

     • sprehajalec

      Vse so imele takrat v glavnem na štrbunk. Še danes poznam eno.

      Ni problem za benificiran staž, penzija je hitro. Slišal sem za tajnico na policiji, ki je šla s 40 leti v penzijo. verjetno tudi dedi….

     • CyberWorm

      mislim da pr okol 55 letih je šu w penzijo : )) umru je pa pr 66 letih : ))) 10 let žiwljenja je ziher pustu w partizanih : ))) rad bi tebe widu če bi 4 leta zmrzowal po hosti itd : )))

     • sprehajalec

      Mu je že partija tako ukazala, zna pa biti, da je ušel v gmajno pred mobilizacijo. Drugega razloga takrat ni bilo.

      Poznal sem takšne, ki so po 4 leta zmrzovali v rovih na karpatih pa Soči, pa so živeli 80 let.

      Vidiš moja penzija bo pa pri 70tih, če ne kasneje, če sploh bo. Vse se plača za nazaj, tudi za dedijevih 55.

     • yetibanned

      Čuj, saj ni nič narobe, če veš, kaj je res.

     • Rožle

      Borili so se izklučno za Slovenijo …ter slovenski narod …

     • centurion

      Nć hudga, bosniću.
      Jih bomo zdaj v ta pravo smer usmerli….

     • Make SLO great again

      še en levičar? tudi tebe blokiram.. Koliko je dolga lista blokiranih levih obupancev se pa ne bom hvalil, ker je to greh, pa še nedelja je..

     • CyberWorm

      kle si preber k piše : )))

    • sprehajalec

     Zopet zavajaš cyber. To je naročil v Grazu svojemu Gaulajterju, leta 1941. Konec koncev je bila Južna Štajerska takrat zelo narodnostno mešana. Na koncu je vsem Gorenjcem in Štajercem dal pasuše. Kaj bi nekateri gastarbajterji 20 let kasneje naredili za nemški pasoš.

     Domobranci so pa prisegli 3 leta kasneje, ne takrat ko je to rekel. Da
     pa je prišlo do te prisege (ki je enaka prisegi, ki jo je izreklo tudi
     70.000 mobilizirancev, Slovencev v nemško vojsko), je pa dolga zgodba.

   • yetibanned

    Po legendi se je nekoč pijan pred svojimi podaniki, hvalil tračanski kralj Rhometalkes, kakor je prevaral Marka Antonija in prestopil na stran Augusta Oktavijana. Ko je August Oktavijan zvedel za to prigodo, je pred svojimi generali menda okarakteriziral to nečastno dejanje svojega “zaveznika” z besedami, “Ljubim izdajo, sovražim izdajalca!”

    • sprehajalec

     Tračan = Srbin.

     • yetibanned

      Ja, recimo. Anpak to je zavito v skrivnost.

  • yetibanned

   To je reko August Oktavijan.

   • Rožle

    Tunnek …
    Zakaj si Avtohtonu Avatar zvizno…?

    • yetibanned

     Ker so me bannali, pa sn na brzino pač nekaj is mojega koša vun potegno…

 • if

  Sistem, ki je zgrajen in vzdrževan na krvi, laži, potvorbi, je ustvarjen v propad. Vse, kar se veže nanj, propade.
  Prejšnja država je propadla, tudi Slovenija bo, če ji bo vladal nazor, ki vzdržuje komunstično laž za lastno preživetje.

  Ta sistem ta hip vzdržujejo predsednik države Pahor, predsednik vlade Cerar, predsedniki državnega zbora Brglez, šolski sistem, sodstvo …
  Prvi kolaboranti z nacifašizmom so bili slovenski komunisti, tedaj tudi v vlogi klasičnega okupatorja.

 • Rožle

  Če bi radi spet Yugo nazaj, si jo greste lahko komot na novo graditi tja nekam v Severno Korejo…
  Vam bo Kim Đon Un že kakšen košček zemljice našel ….

 • Fogglof Tunnek

  Franc Frakelj je Novembra 1943 je postal poveljnik domobranske postojanke na Igu v prostorih tamkajšnje osnovne šole. Skupaj s svojimi pomočniki… imenovali so se 12 križarjej… je (kakor je sam zatrjeval v Kristusovem imenu) s palicami okrutno pobil prek šestdeset ljudi, preprostih civilistof fseh starosti in spolof.

 • Peter

  Vidim, da tumpek piše o domobranskih zločinih.

  Glej, tumpek, o vsem tem so nam že veliko povedali in to vse že vemo. Iz dneva v dan smo 45 let poslušali o teh zločinih. O zločinih druge strani se je molčalo.
  Pozanamo Kozlarjeve gošče, poznamo Sveti Urh, Turjaški grad…vse to poznamo.

  Če misliš, da tvoje objavljanje zločinov druge strani zmanjšuje zločine tvoje strani, se hudo motiš.

  • sprehajalec

   Zgodovinarji NOB so imeli 45 let časa, da so napisali imena žrtev. na sumu jih imam, da so jim mnoga tudi podtaknili, ker pač ni bilo nikogar, ki bi protestiral nad takšno prakso.

   Žrtve komunističe strani pa so v takšnih množicah, da so postale brezimne…Še danes se otepajo dati jim imena.

 • Fogglof Tunnek

  Eno fprašanje…Odkod @Peter točno ve o čem pišem če pa me ma blokiranega?… Ka je voluhar smrdljivi…ka si se malo zajebbal ????… ha ha ha ha ha ha ha ha ….

 • Fogglof Tunnek

  Črna roka je bila organizacija, ki je med 2. svetovno vojno izvrševala atentate oz. umore političnih nasprotnikof. Velja za eno najbolj kontroverznih organizacij, ki so bile prisotne na ozemlju današnje Slovenije med drugo svetovno vojno.

 • Peter

  Tumpek, tumpek…
  Kaj tebe, carja portalov skrbi, kdo te bere in kdo ne?
  Sem pa vesel, da sem tako pomemben, da me car portalof omenja v svojih komentarjih, no…
  Glej, še malo pa boš zgubil živce, spet, no. Nisem ze zajebal, ljubček, namenoma te jebem v glavo, no.

  Bomo zdaj rekli kakšno o VOSu in njihovih umorih Slovencev, ki niso bili po volji KPS?

 • Fogglof Tunnek

  Zakaj @Peter laže, da me ma blokiranega?

 • Peter

  Blokeranega, tebe?
  Carja portalof, kdo bi si pa upal kaj takega, no?

 • Peter

  Zgubljaš živčke?
  Nič ne skrbi, še huje bo danes, no…

  • Rožle

   Njega so že parkrat odpeljali…
   Njegov osebni psihijater je pa končal na štriku zaradi njega ….potem veš koliko je ura …

   • indijanka

    Rožle, kdo je sedaj ta neandrtalec? A ma Nova admina, a koga blokirajo in brišejo?

    • yetibanned

     Pa jas sn Jovo, no.

     • Rožle

      Povej geslo … ??
      na neki lokaciji …

     • yetibanned

      kero geslo???

     • Rožle

      :)
      pogrnu si …

     • Peter

      Kašn pero, dej nehi no, če ga mam blokeranga, no…

     • indijanka

      Ne morš Jova blokirat.

     • Rožle

      Sam si je kriv…kaj se pa skriva …

     • indijanka

      Kriv je dolg jezik od sončnice. Rada prizadane ljudi. Nič se ne skriva. Povedal je, da je on. Razen tega je tut slog njegov.

     • yetibanned

      Seveda se “skrivam”. Še “neandartalec” me je kdaj pa kdaj opozoro, da se gibam na noževi konici. On bojda že ve, kaj te danes lahko vse doleti.

     • Peter

      Zakaj pa ni Jovo?

     • indijanka

      Zarad sončnice.

     • yetibanned

      in tovuvabohu…

     • indijanka

      Vem. Sem prebrala. Ne potrebuješ se klonirati. Dober človek si.

     • yetibanned

      …preveč… :-(

     • indijanka

      :) vem. Kakor se boš odločil, bo prav. Na moja vrata lahko vedno potrkaš s kakršnim koli nickom. Moj e- prijatelj si.

     • yetibanned

      Nikoli te ne bom pustil v dvomih!

     • indijanka

      vem. lep dan ti želim.

     • Peter

      ????

     • indijanka

      provocirala ga je.

     • Peter

      Kokrat so že mene kle provociral, no…

     • indijanka

      Ljudje smo različni. Tudi mene včasih tu kaj prizadane.

     • Peter

      Pa ta sončenca pa res ni en kaliber, ki bi ga človk upošteval, no.
      Pa jovo je tak izkušen portalovc,,,
      Ja glej, nism vidu, bom raj tih zdej…

      Mal kitare zate

      https://www.youtube.com/watch?v=6-WMbP1RcC4

      https://www.youtube.com/watch?v=jj_g7NuTXAc

     • indijanka

      Preberi si v zavetju. Tokrat je šla s provokacijo izjemno daleč. Vsak od nas ima svoje meje. Hvala za musko :).

     • Rožle

      Osti jarej je žleht k sam satan…..se rada na tipe spravlja …

     • Rožle

      Zaradi unega posta sej veš …

     • Peter

      Neki sm zamudu, vidm, no…

     • indijanka

      A so te blokirali?

     • yetibanned

      Ja. Nekaj me občasno jezijo. Sem probo nekaj cajta kot Yety, pa so me banali. Zdaj pa se mi ne da več nekih profilov zmišlevat, pa pograbim prvo, kaj mi pride na misel.

     • indijanka

      A spet blokirajo in brišejo? Čudno. A ostalo majo pa protekcijo?

     • yetibanned

      Eh,m jas sem imel vedno probleme, ker dostkrat prilepim gor kaj takega, kar jezi in kakor leve, tako kakor desne.

     • indijanka

      Ti si sam svoj. Drži. To mi je všeč pri tebi.

     • Rožle

      Jest mislim, da jih jeziš s svojim fejk IP-jem

     • yetibanned

      Ne, ne. Gre za vsebino, ne formo. Če bi pisal, njim všečne poste, jih ne bi zanimal IP.

     • Rožle

      Potemtakem jim je Tunnek všeč … ???
      Zanimivo …

     • yetibanned

      Absolutno. Drugače bi ga brisali ali ukinili profil, tako, kakor meni.

     • Rožle

      Povej o čem sva nazadnje razpravljala .., če si Jovo

     • yetibanned

      Kaj… recimo BC107

     • Rožle

      sedi 5

     • yetibanned

      LOL

     • Rožle

      S kom si pa pomagaš nazaj na portal …?

     • yetibanned

      Ma, novi profil prek disqusa pa dispostable mail, pa tor… Dostkrat tut ne gre, zato se ne trudim z nekimi eskapadami, v katere bi vlagal dragoceni čas.

     • Rožle

      No, zdej si pa 100% …
      se pravi ….Ti si ta Avtohtoni …
      Dol si celo njegovo slovnično napako zadel …

     • yetibanned

      Nisem, nisem. On je visokoizobražen mislec, ki sem ga izjemno rad prebiral in se tudi kdaj pa kdaj sporekel.

     • Rožle

      No zdej vsaj poznaš geslo ..
      Naslednjič bo “random”

     • Rožle

      Če ne pozna geslo …potem to ni on …
      in če ni Admina kako ga naj blokirajo…

     • indijanka

      Jst tut ne poznam gesla. Kaj če nisem jst to?

     • Rožle

      Namig ….
      PRIMER:
      “Se dobiva pred Kolosejem”

     • indijanka

      Nenavadno. Sama čutim negativno energijo od popolnoma drugih ljudi kot preostali. Še tunnek mi je samo nekdo, ki se dolgočasi, pa mu je do gostilne predaleč.

 • centurion

  Zgodovinske resnice o polpretekli zgodovini slovenskega naroda in
  o NOB ter o WW2 na naših ozemljih levi komentatorji na tem in ostalih
  forumih črpajo iz raznih verodostojnih zgodovinskih virov in
  enciklopedij pisanih s strani spoštovanja vrednih revolucionarjev in zgodovinarjev
  zato ne čudijo razlage po dolgem in počez.
  Eden boljših, resničnih in verodostojnih virov so gotovo ta pričevanja

  https://www.google.si/search?q=slavko+i+mirko&tbm=isch&imgil=Oh__uDGU51YSZM%253A%253BK16-u9fPjvPN2M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.vestinet.rs%25252Fpogledi%25252Fzasto-mirko-i-slavko-nikada-nisu-ubijali-cetnike&source=iu&pf=m&fir=Oh__uDGU51YSZM%253A%252CK16-u9fPjvPN2M%252C_&usg=__6se6MeIaGach0R3fQ-sQM-WZ0TI%3D&biw=1366&bih=662&ved=0ahUKEwjq7_Li3a3SAhWJiywKHaIHAh8QyjcIJw&ei=6MWyWOrbNYmXsgGij4j4AQ#imgrc=fdWjpQt1eFesUM:

 • Prebral tole. Komu ne vrže pokrova dol ko bere o teh svinjarijah. Nekateri ! to celo zagovarjajo – hudobnih ljudi je še vedno. No seveda je bil zadaj samo načrt zmanjšanja slovenske populacije v imenu mešanja z drugimi. Vse ostalo so bili samo motivatorji, da so to naredili.

 • Rožle

  Počakimo, da začnejo levaki kar svoje v jamo metat …

 • Valuk

  CK KPJ je bil kot tudi v ZSSR in drugod v domeni kaviar-židovskih “smrtnih neprijatelja ljudi” (Joseph Broz, Moses Pijade, Waldemar Kupferstein – Bakar-ić, Edward Kardal …, Kardal poroči hčerko z beograjskim kaviar-židom Šoltesom …) — ta zemeljska kuga, ta svetovni parazitizem je že davno tega razvil parazitizem do recimo ji zavidljive stopnje in zato neuke zlahka naplahtajo, ker menda kakor govorijo jezik lokalnega prebivalstva.
  Glede izvajalcev, torej klavcev, torej komandantov Titove jugokomunistične bande, pa je zadeva jasna:

  1.) Šaranović Milovan: komandant prve operativne cone (Dolenjska); načelnik glavnega štaba

  2.) Jovanović Zdravko: načelnik štaba druge operativne cone (Notranjska )

  3.) Tonasković Rajko: načelnik štaba Gubčeve brigade; komandant 15. divizije; komandant 7. korpusa

  4.) Kilibarda Mile: načelnik štaba 14. divizije; komandant 4. operativne cone (Štajerska); namestnik komandanta 7. korpusa; načelnik štaba 7. korpusa

  5.) Dapčević Milutin: načelnik štaba 3. operativne cone (Alpska), načelnik štaba 9. korpusa, vodja operativnega odseka pri 9. korpusu

  6.) Popivoda Pero: načelnik štaba Tomšičeve brigade; komandant 2. operativne cone (Gorenjska); načelnik štaba 14. divizije; komandant 15. divizije; komandant 31. divizije; komandant 7. korpusa, nato poslan v vrhovni štab.

  7.) Jevtić Predrag – Dragan: namestnik komandanta Gubčeve brigade;

  komandant 3. bataljona Šercerjeve brigade; namestnik komandanta 1. operativne cone (Dolenjska); komandant 15. divizije

  8.) Božović Radomir – Raco: načelnik štaba 15. divizije, namestnik komandanta 2. bataljona Tomšičeve brigade; komandant 2. bataljona Tomšičeve brigade; komandant 12. brigade; namestnik komandanta 15. divizije; namestnik komandanta 15. divizije

  9.) Ignjatović Radojica – Grujica: načelnik štaba Bazoviške brigade; načelnik štaba 30. divizije

  10.) Brajović Petar – Pero: načelnik štaba Gubčeve brigade; komandant 2. bataljona Gubčeve brigade; komandant 15. divizije; komandant 18. divizije; načelnik štaba 18. divizije; komandant 18. divizije; načelnik štaba 4. operativne cone (Štajerska)

  11.) Došenović Mičo: načelnik štaba 14. divizije

  12.) Vojnović Aleksandar – Vojin: načelnik štaba 18. divizije;

  namestnik komandanta 15. divizije, komandant 3. bataljona Ljubljanske brigade

  13.) Čubrić Mile: načelnik štaba 18. divizije, komandant 2. Bataljona Gubčeve brigade; namestnik komandanta Gubčeve brigade; namestnik komandanta 18. divizije; namestnik komandanta 18. divizije; komandant 9. brigade, komandant posebne oficirske šole.

  14.) Marjanović Ratko: komandant Gradnikove brigade, komandant Bazoviške brigade; komandant 9. brigade, načelnik štaba Ljubljanske brigade, namestnik komandanta Gradnikove brigade, major splošne vojaške partizanske bolnišnice Franje, kapetan v 31. diviziji

  15.) Šorović Danilo: komandant Gradnikove brigade, član operativnega odseka 9. korpusa

  16.) Vidačić Nikola: načelnik štaba 2. Soške brigade; načelnik štaba 30. divizije; komandant Bazoviške brigade, načelnik štaba Bazoviške brigade

  17.) Marjanović Aleksandar – Leko: komandant Levstikove brigade, komandant 2. bataljona Gubčeve brigade; namestnik političnega komisarja 15. divizije,

  18.) Djukić Drago: načelnik štaba 3. bataljona Bazoviške brigade, komandant čete 3. bataljona Bazoviške brigade

  19.) Vukadinović Dušan: načelnik štaba Gradnikove brigade; komandant Vojkove brigade; politični komisar 1. bataljona Gradnikove brigade.

  20.) Knežević Vladimir – Volodja: komandant l. Soške brigade; komandant 17. brigade Simona Gregorčiča, politični komisar 2. čete 3. bataljona Tomšičeve brigade; politični komisar 1. bataljona Tomšičeve brigade; prvi komandant Novega Mesta.

  21.) Jovanović Svetolik – Mito: namestnik komandanta Gradnikove brigade; bil je spremljevalec Šaranovič Milana.

  22.) Vuković Džordže: politični komisar Kozjanskega odreda

  23.) Popović Vuko: komandant 2. bataljona Gregorčičeve brigade, komandir minersko-sabotažne čete v Goriških Brdih

  24.) Srdić Simon: komandant 2. bataljona Prekmurske brigade

  25.) Vučinić Djoko: namestnik komandanta 2. bataljona Tomšičeve brigade

  26.) Radulović Branko: politični komisar 2. bataljona Gubčeve brigade; politični komisar 3. bataljona Gubčeve brigade; politični komisar Gubčeve brigade; namestnik. politkomisarja 1. Kokrškega bataljona; namestnik komandanta Kokrškega 3. bataljona; komandant 3. bataljona Kokrškega odreda

  27.) Kubić Nikola: v Šercerjevo brigado je prišel za bataljonskega in četnega starešino; bil je gojenec posebne oficirske šole pri vrhovnem štabu NOV in POJ

  28.) Beslać Mirko: isto kot Kubič Nikola.

  29.) Dedejić Boško – Pope: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade; namestnik komandanta 3. bataljona Bazoviške brigade; namestnik komandanta Bazoviške brigade, komandant Bazoviške brigade, bil je tudi spremljevalec Šaronović Milana.

  30.) Vukša Jovo: načelnik štaba Štajerske brigade

  31.) Perović Radoje: načelnik štaba 3. Soške brigade, namestnik komandanta 12. brigade; načelnik štaba 12. brigade, načelnik štaba Bazoviške brigade

  32.) Badovinac Ilija: namestnik komandanta Šlandrove brigade; namestnik komandanta Štajerske brigade, komandant 1. bataljona Šercerjeve brigade

  33.) Alfirević Petar – Pero: namestnik komisarja Vojkove brigade; namestnik komisarja Prešernove brigade

  34.) Karapadža Branko: komandant Prešernove brigade; namestnik politkomisarja 31. divizije

  35.) Latinović Djuro: komandant štaba l. bataljona Gradnikove brigade, komandant bataljona v 31. diviziji

  36.) Vojnović Milan: namestnik komandanta Gubčeve brigade

  37.) Dukić Mirko: načelnik štaba Vojkove brigade; namestnik komandanta Vojkove brigade, operativni oficir 31. divizije

  38.) Nenezić Ljubo: komandant 2. bataljona Gregorčičeve brigade, načelnik štaba Vojkove brigade, vodilni funkcionar v tolminskem vojnem področju, načelnik štaba Kosovelove brigade, vodja inženirskega oddelka pri 9. korpusu

  39.) Gliša Radomir – Raco: komandant Ljubljanske brigade, komandant Bazoviške brigade; komandant 30. divizije; načelnik štaba 18. divizije

  40.) Arso Jovanović: načelnik vrhovnega štaba Jugoslovanske partizanske vojske. Prišel v Slovenijo po ukazu Tita, z namenom da razporedi srbske in črnogorske poveljnike na najvišje položaje v vseh slovenskih partizanskih enotah

  41.) Vukčević Vaso: načelnik štaba Bazoviške brigade; operativni oficir v Bazoviški brigadi.

  42.) Isaković Radoslav: načelnik štaba Bazoviške brigade; operativni oficir v Bazoviški brigadi, načelnik štaba Kosovelove brigade, komandant 2. bataljona Kosovelove brigade, politični komisar 3. bataljona Kosovelove brigade

  43.) Ibraimović Ibro: komandant Bazoviške brigade; komandant 2. bataljona Gradnikove brigade.

  44.) Jovanović Milan: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant l. bataljona Bazoviške brigade .

  45.) Dabanović Mitar: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant 1. bataljona Bazoviške brigade.

  46.) Ignjatović Anatolij: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant 2. bataljona Bazoviške brigade; namestnik komandanta 2. bataljona Bazoviške brigade.

  47.) Popović Svetislav: pomočnik politkomisarja Bazoviške brigade; namestnik političnega komisarja Gregorčičeve brigade,komandant 4. bataljona Bazoviške brigade; sekretar SKOJ-a.

  48.) Djuričić Vidok: komandant komandnega mesta Sežane.

  49.) Dženadija Sreten: komandant 2. bataljona Bazoviške brigade, komandant Bazoviške brigade

  50.) Raisović Boris: komandant 2. bataljona Bazoviške brigade; komandant štaba 2. bataljona Bazoviške brigade.

  51.) Mijić Dušan: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade.

  52.) Terzić Bogdan: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade.

  53.) Pavlović Velislav: namestnik komandanta 1. bataljona Bazoviške brigade.

  54.) Ataklilović Džuvad: načelnik štaba 2. bataljona Bazoviške brigade.

  55.) Viktorović Mihael: komandant 1. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.

  56.) Nikolajević Bruno: komandant 2. čete Bazoviške brigade.

  57.) Filipović Aleksej: komandant 3. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.

  58.) Kajunović Nazar: komandant 4. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.

  59.) Jukić Drago: načelnik štaba 3. bataljona.

  60.) Zurić Rastimir: operativni oficir v Bazoviški brigadi.

  61.) Armić Zdenka Kidrič: šef VOS-a za Slovenijo.

  62.) Vukčević Blažo: šef operativnega odseka Gradnikove brigade, član štaba Goriške divizije, operativni oficir Goriške divizije

  63.) Peraić Vladimir – Planin: komandant 1. Kokrškega bataljona; namestnik komandanta 2. Kokrškega bataljona; komandant 1. bataljona Kokrškega odreda

  64.) Božić Lazo – Vuk: komandant 2. bataljona 15. brigade; komandant 1. bataljona 15. brigade; načelnik štaba Šlandrove brigade

  65.) Džordžević Branko – Jure: politkomisar 2. bataljona Kokrškega bataljona, komandant 1. bataljona Kosovelove brigade, politični komisar 4. manevrskega bataljona Gorenjskega odreda

  66.) Bratković Peter – Zvonko: politkomisar 2. bataljona Kokrškega odreda; politkomisar 2. Kokrškega odreda

  67.) Ulepić Zdenko: načelnik oddelka odseka za zveze 3. operativne cone, načelnik oddelka za zveze pri 9. korpusu

  68.) Čakarević Milenko: komandant zaščitnega bataljona 15. divizije, komisar srbske čete v Bazoviški brigadi, komandant l. bataljona 15. brigade

  69.) Miljković Vlastimir: načelnik štaba 1. Soške brigade, načelnik štaba 17. Gregorčičeve brigade

  70.) Djurovič Milovan: sanitetni referent 4. bataljona Gregorčičeve brigade

  71.) Šantić Sreten: vodja odseka za zveze pri štabu Goriške divizije, načelnik štaba 3. bataljona Bazoviške brigade, komandant podoficirske šole 30. divizije

  72.) Šeferović Branko: politični funkcionar Jeseniško-bohinjskega odreda in Kosovelove brigade

  73.) Radusinović Blagota: član štaba Goriške divizije, vodja geodetskega odseka pri 9. korpusu, oficir šole 31. divizije, član operativnega odseka 9. korpusa

  74.) Djenadije Sretan: komandant bataljona 17. brigade

  75.) Jauković Svetomir: komandant bolnišnice 30. divizije

  76.) Gojković Dušan: politični komisar minerskega voda Ljubljanske brigade

  77.) Radulović Slobodan: komandant 3. bataljona Ljubljanske brigade

  78.) Bošković Filip: načelnik štaba 1. bataljona Bazoviške brigade, komandant zaščitne čete Goriške divizije, član štaba Goriške divizije

  79.) Rajković Bogdan: načelnik VOS-a 31. divizije

  80.) Arandjelović Žarko: glavni inštruktor oficirske šole pri 9. korpusu in nato pri glavnem štabu NOV in POS

  81.) Lalić Ibro: komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 2. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 3. bataljona Gregorčičeve brigade

  82.) Munjica Dragoljub: komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 3. bataljona Gregorčičeve brigade

  83.) Hadjević Daut: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Gregorčičeve brigade

  84.) Pejanović Savo: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Gregorčičeve brigade

  85.) Vasić Ivan – Jovo: politični komisar 1. bataljona Gregorčičeve brigade, politični komisar 2. bataljona Gregorčičeve brigade

  86.) Nilević Branko: namestnik političnega komisarja 1. bataljona Gregorčičeve brigade

  87.) Hajduković Blažo: politični komisar 1. bataljona Gregorčičeve brigade

  88.) Džukić Nikola: načelnik štaba Gregorčičeve brigade

  89.) Ilić Sreten: načelnik štaba 17. Gregorčičeve brigade, predavatelj v podoficirski šoli 9. korpusa in 7. korpusa, vojaški inštruktor Kosovelove brigade, namestnik komandanta 4. bataljona Kosovelove brigade, operativni oficir Južnoprimorskega odreda, inštruktor podoficirske šole 30. divizije in 9. korpusa

  90.) Stanić Jovo: namestnik komandanta 3. bataljona Kosovelove brigade, komandant 3. bataljona Kosovelove brigade, namestnik komandanta Kosovelove brigade, komandant Gregorčičeve brigade

  91.) Sladić Marko: član štaba Goriške divizije, oficir šole 31. divizije

  92.) Ljubić Bogomir: vodja poučevanja pehotnega oddelka 31. divizije.

  93.) Kolerac Lazar: komandant podoficirske šole 31. divizije komandant podoficirske šole v 9. korpusu

  94.) Gerdović Leopold: komandant Levstikove brigade

  95.) Bogojević Milorad: sanitetni referent 2. Soške brigade in 18. Bazoviške brigade

  96.) Nikolić Ljubo: član vojnega sveta v Šercerjevi brigadi

  97.) Ilić Gavrilo: član vojnega sveta v Šercerjevi brigadi

  98.) Ševa Zija: član vojnega sveta v Šercerjevi brigadi

  99.) Kujundžić Ludvik: član vojnega sveta v Šercerjevi brigadi

  100.) Kurt Hunzija: član vojnega sveta v Šercerjevi brigadi

  101.) Popović Drago: komandant 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik komandanta 2. bataljona Ljubljanske brigade, komandant 4. bataljona Ljubljanske brigade

  102.) Ljubić Vojislav: član štaba 31. divizije

  103.) Vrleta Krulj: član sodišča Gradnikove brigade

  104.) Milačić Mojsije: komandant 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik komandanta 3. bataljona Ljubljanske brigade

  105.) Stojanović Miladin: komandant 1. bataljona Bazoviške brigade, namestnik komandanta 1. bataljona Bazoviške brigade, namestnik komandanta Kosovelove brigade, komandant Kosovelove brigade, komandant bataljona Gregorčičeve brigade

  106.) Prole Jovo: namestnik komandanta Kosovelove brigade

  107.) Dević Jovan: načelnik štaba Kosovelove brigade, referent za zveze v Kosovelovi brigadi

  108.) Knežević Mihajlo: komandant 1. bataljona Kosovelove brigade, namestnik komandanta 1. bataljona Kosovelove brigade

  109.) Pećanac Dragoljub – Drago: komandant 1. bataljona Ljubljanske brigade

  110.) Vlajšević Dušan: namestnik komandanta 2. bataljona Kosovelove brigade, komandant 2. bataljona Kosovelove brigade

  111.) Dženadije Sreten: namestnik komandanta Gregorčičeve brigade, komandant Gregorčičeve brigade

  112.) Zorić Lazo: komandant bataljona v 31. diviziji

  113.) Knežević Gojko: komandant bataljona v 31. diviziji

  114.) Bajraktarević Ibro: politični komisar 1. bataljona Ljubljanske brigade, politični komisar 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik političnega komisarja

  Ljubljanske brigade

  115.) Malešević Dušan: komandant šolskega taborišča 9. korpusa

  116.) Prodanović Jaša: politični komisar 2. bataljona Kosovelove brigade, politični komisar 3. bataljona Kosovelove brigade

  117.) Matinović Andrija: politični komisar Kosovelove brigade

  118.) Karadžić Miloš: politični komisar 3. bataljona Kosovelove brigade, bataljonski vojaški inštruktor, komandant težke čete, komandant bataljona, operativni oficir Kosovelove brigade

  119.) Jovović Ilija: namestnik komandanta 2. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 2. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 3. bataljona Gregorčičeve brigade

  120.) Popović Džuro: namestnik političnega komisarja Gregorčičeve brigade

  121.) Kusovac Blaž: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Ljubljanske brigade.

  122.) Djukić Nikola: sanitetni referent 1. Soške brigade, načelnik štaba Kosovelove brigade, načelnik štaba 30. divizije

  123.) Klajn Vladislav: sanitetni referent Goriške divizije

  124.) Miljašević Vaso: komandant podoficirske šole 31. divizije125.) Rajčević Mitar: član štaba 30. divizije, vodja poučevanja minerskega oddelka 31. divizije

  126.) Muzlović Stanko: pomočnik političnega komisarja Bazoviške brigade

  127.) Radulović Dušan: namestnik komandanta 1. bataljona Bazoviške brigade

  128.) Vitković Ljubo

  129.) Popović Gregorij

  130.) Gošević Radislav: komandant 4. bataljona Loške brigade, komandant 3. bataljona Loške brigade

  131.) Knežević Milenko: operativni oficir Loške brigade, komandant Bračičeve brigade

  132.) Rakić Miodrag: operativni oficir Loške brigade

  133.) Tiodorović Budimir: politični komisar 5. bataljona 1. brigade VDV

  134.) Jukić Ante – Mato: načelnik štaba 3. VDV brigade, komandant Jelovške čete Cankarjevega bataljona

 • Peter

  Milovan Šaranović, v zahvalo je bila po njem imenovana kasarna za Bežigradom v Ljubljani, tam kjer so zdaj bloki…

 • sončnica
  • yetibanned

   Po mesecu marcu, 1945, so postali pripadniki narodnoosvobodilne vojske in partizanskih formacij na tleh bivše Kraljevine Jugoslavije, pripadniki vojske Jugoslavije. Vojska Jugoslavije se je imenovala: Jugoslovanska armada. Zato povojnih likvidacij ni mogel izvrševati nihče, z nazivom – partizan!

   • sprehajalec

    Vojska Jugoslavije je prodrla do Maribora in Trsta za umikajočimi se nemškimi oddelki, ter vase vključevala terenske partizanske oddelke. Ti oddelki so izvrševali likvidacije. Svaki svoje, je bilo načelo…

    • yetibanned

     Gre za to, da v “kavarnihayek” berem, kakor so povojni likvidatori bili partizani, kar po nobenem kriteriju ne drži.

     • sprehajalec

      Ok, oprosti za izraz. Borci za svobodo so bili, imaš prav..

     • yetibanned

      Niso bili borci za svobodo, ampak pripadniki državne oblasti, ki je služila prisili.

 • Rožle

  Tele domoljubne slovenske pesmi se Tunnek boji kot hudič križa :
  ********************************
  Oče, mati, bratje in sestre,
  koče mesta, trate in steze,
  holmi, skale večnega snega:
  to je moja domovina!….

 • Fogglof Tunnek

  ŠE POMNITE TOVARIŠI… premnogo žrtef, ki so bile ubite, mučene, odpeljane v uničevalne nemške internacije ali na prisilna dela tukaj na tem portalu ne omenjajo. Niti svinjarije petokolonašef !!!… Smrduhi desnosučni !!!

  • Rožle

   Proklet švaboti …

  • montyamp

   Nihče ne potvarja zgodovine bolj kot tvoji rdeči zločinci, lažnivci in manipulatorji. Komunisti se nikoli niso borili za osvoboditev izpod okupatorja, ampak za komunistično revolucijo – po vzoru ruske. Okupacijo domovine so podlo izkoristili za bratomorno državljansko vojno in pobijanje političnih nasprotnikov, pobijanje pa nadaljevali še dolgo po končani vojni. To je resnica o tvoji “svetli” NOB in tvojih “hrabrih” partizanih. Preberi si še kakšno drugo knjigo od uradnih partizanskih pravljic za lahko noč. Kar se pa kolaboracije tiče, so tvoji boljševiki kolaborirali s Hitlerjem že dolgo pred domobranci. Zaradi te njihove kolaboracije (Pakt Ribbentrop-Molotov), s katero sta si Stalin in Hitler razdelila Evropo in potem družno napadla Poljsko, se je sploh začela druga svetovna vojna. Ta kolaboracija je bila veliko usodnejša in pomembnejša od obskurne prisege domobrancev, ki ni v ničemer spremenila poteka vojne. Takih resnic seveda lobotomirani opranoglavi rdečkarski bebci nočete slišati, raje kot pokvarjene plošče ponavljate boljševistične laži, ki so vam jih natrosili v vaše prazne betice in s katerimi opravičujete zločine komunistične bande. Zlezi jim za hip ven iz riti in se pouči o resnici.

 • Peter

  O, lepodišeči levosučnik je že nazaj.
  VOS, sva rekla, ne?

 • Peter

  VOS je bil v prvi vrsti namenjen usmrtitvam nasprotnikov komunistične revolucije na Slovenskem med 2. svetovno vojno in teroriziranju prebivalstva. Med najvidnejšimi žrtvami VOS so bili predstavniki slovenskega predvojnega političnega življenja, učitelji, župani, oficirji, sodniki, duhovniki, člani Katoliške akcije, intelektualci, veliki kmetje, podjetniki in vsi, ki so odkrito nasprotovali komunistični ideologiji.[1] Ocenjuje se, da je VOS med junijem 1941 in majem 1942 samo v Ljubljanski pokrajiniizvensodno usmrtila okoli
  1000 slovenskih civilistov,
  kar je po mnenju nekaterih bistveno prispevalo h kasnejšemu organiziranju protikomunističnih vojaških enot in posledično državljanski vojni na Slovenskem.[2]

  • CyberWorm

   skoj še bolj : ))) skoj je ubil una zakonca hribar itd : )))

   • sprehajalec

    Una dva je ubil kokrški odred in Franc Štefe – Miško. Nič ni bilo Skojevcev.

  • CyberWorm
  • CyberWorm

   skrajni lewičarji : )))

   • sprehajalec

    Skrajni levičarji takrat niso obstajali, obstajali so pa komunisti-partizani. O njih govori Peter.

    • Peter

     Kdo je ta črv? Pri meni je že od prej blokiran, no.

 • alojz

  V oddaji Pričevalci sem dve uri sedel in poslušal brez besed. Gost je bil 90 let star Uroš Šuštaršič.
  Kako bi lahko zahtevali ponovitev? Šolska ura za vse Slovence.

  • fmg9

   Lahko gledate prek internetnega arhiva (poiščite v spisku) tukaj:
   https://www.rtvslo.si/pricevalci/

   • alojz

    Krasno.Ogled toplo priporočam tudi tuneku. Zapomnite si ime Uroš Šušterič.

    • sprehajalec

     Oni tega ne gledajo. Že za samo oddajo pričevalci je ZZB NOVJ vpila, kaj to dajejo na TV. Pa so jo potem prestavili na ure, da jo čim manj ljudi gleda.

     • yetibanned

      Enih par oddaj sem gledal in mi niso sedle. Pričevalci so se zapletali v takšna protislovja, da mi je bilo zanje, pred zaslonom, hudo. Dvomim, da so imeli širok krog gledalcev.

     • b323130

      Saj so tvoje blodnje tudi protislovne. Ampak verjetno si ti mnenja, da so tvoje blodnje objektivne?

     • yetibanned

      Mogoče sem imel nesrečno roko pri izbiri pričevalcev. Nisem jaz kriv, ampak oni, da me niso prepričali. Saj to je vendar namen. Kali?

     • b323130

      Ma samo povem, kaj si mislim o tvojih komentarjih. Saj verjetno si ti “avtohtoni neandertalec”?

     • yetibanned

      Đizus Krajs…

     • b323130

      Kaj je?

     • b323130

      Aja, si spremenil nick..

     • yetibanned

      Ma ne. Samo sliko v avataru. Nisem avtohtoni!

     • b323130

      Ok. Potem pa oprosti, je šlo za pomoto. Sem mislil, da je on pisal. haha

     • b323130

      Vzamem besede nazaj :D

     • b323130

      In avatar. :D

     • tohuvabohu

      Ne, to je Jovo na Novo.

     • alojz

      Tale je pri devetdesetih bolj bister kot Luka Mesec. Retoriko pa tudi obvlada.
      Od njega sem izvedel več kot v celem obdobju prej.

     • yetibanned

      Povem samo svoje mnenje. Niti sajna se mi ne, kaj si lahko novega zvedel.

     • sprehajalec

      Gre za zelo stare ljudi. In velik casovni odmik.

     • tohuvabohu

      Ne marajo, da bi ljudje gledali to oddajo. Sami pa ne zamudijo nobene.

    • fmg9

     Še link na konkretno oddajo (Šušterič) na Youtube:
     https://www.youtube.com/watch?v=b7kNoFjgIKk

     • Peter

      Gospoda Uroša osebno poznam. Zanimiv človek je, ga pa že dolgo nisem videl…

     • RATATA

      Edino kar me je malo zmotilo je bilo to, ko je rekel, da srbom zavida kralja.

 • montyamp

  KOMUNISTIČNA KOLABORACIJA Z NEMCI MED WW2

  Primorska
  Vsa Primorska je bila pod italijansko oblastjo do septembra 1943. Italijanom se je z vojsko in še bolj s fašistično milico posrečilo blokirati razvoj partizanstva. Zato v tem delu ni bilo vse do septembra 1943 kaj več kot 100 partizanov in še to večinoma tistih, ki jih je OF poslala iz osrednje Slovenije na Primorsko.
  (…)
  Še med tragiko na goriški fronti, kjer so partizani načrtno žrtvovali več kot 3000 prisilno mobiliziranih mladih primorskih fantov, so partizani v gornji Soški in Kanalski dolini že sklenili premirje, ki je nacistom jamčilo varnost cestne in železniške povezave na liniji Beljak – Tržič – Videm. Po tej transportni liniji je šlo do 90% vojaškega transporta iz Avstrije (takrat Nemčije) v Italijo. Železniška proga med Pontebbo in Vidmom je ekstremno ranljiva, ena sama bomba bi napravila dolgotrajno ogromno škodo. Dejansko so to lahko rušljivo progo zavezniki z avioni rušili šele od jeseni 1944 dalje.
  Podoben sporazum je bil podpisan konec septembra 1943 na sodniji v Bovcu na Goriškem med SS in Maksom Miklavčičem, ki je bil župan v Kobaridu in med politkomisarjem Skalarjem. Sporazum je določal, da smejo partizani nemoteno imeti oborožene sile, ti pa so se obvezali, da ne bodo ovirali premikov nemških čet …
  S tem je bilo skladno tudi povelje glavnega partizanskega štaba, na katerem sta podpisana B. Kraigher, politkomisar in Jaka Avšič, general, z dne 12. septembra 1943: »Nemce, pomikajoče se na sever, pustite pri miru.«
  Vsakršno partizansko vojaško NOB akcijo, in to na ozemlju celotne Primorske, je dokončno onemogočilo premirje, sklenjeno v Biljah pri Gorici in nato v Idriji med 3. in 6. julijem 1944. Na to premirje so se pripravljali več mesecev. Najbolj aktiven je bil grof Marino Pace, ki je imel kot prefekt Goriške ogromno opraviti s partizani. Partizani so oklevali s to pogodbo, toda ko so Nemci v Baški grapi obkolili in deloma zajeli dve veliki enoti partizanov, so sporazum hitro podpisali in tako rešili obkoljene in zajete partizane, ki so jih Nemci takoj ob premirju izpustili. Dokument so podpisali general nemške vojske Ludwig Kübler, ki je bil poveljnik v Istri in Primorskem, prvi človek SS s tega območja – general Odilo Globotschnigg, goriški prefekt grof Marino Pace, goriški župan grof Alessio Coronini Cronberg, dr. Friedrich Rainer, obrambni komisar Adriatisches Küstenland. Partizane so zastopali predsednik OF za Primorsko France Bevk, tajnik OF za Primorsko dr. Jože Vilfan in Jožef Srebrnič, poslanec v Rimu, leta 1924!
  Glavna določila sporazuma so bila:
  a) zajamčeno svobodno partizansko ozemlje je vsa Primorske razen 10 km pasu ob železnici;
  b) nenapadanje Nemcev in partizanov.
  Sporazum je vseboval še neke gospodarske odločbe.
  Originalna pogodba se hrani v Ljubljani. Najbolj je bil zanimiv 4 ali 5 člen, ki določa: partizani lahko občasno rušijo železniško progo (tudi progo Postojna–Trst!) pod pogojem, da predčasno obvestijo Nemce in da škoda ne bo zahtevala več kot eno uro, da se popravi. Ta člen so pogosto uporabljali v premirjih z Nemci, očitno z namenom, da se ustvari videz NOB akcij. S premirjem so bili seznanjeni tudi v Ljubljani, kjer je nastalo silno razburjenje in je SS–general Erwin Rösener potem v posebnem razglasu, 7. julija 1944, ki ga je objavil časopis Jutro, izjavil, da sporazum za Ljubljansko pokrajino ne velja.
  To premirje je zakrivilo tragedijo Črnega vrha. Ko so bili domobranci napadeni, so prosili za pomoč Nemce, ki so zaradi premirja to pomoč odklonili. Prepovedali so tudi pomoč s strani domobrancev iz ljubljanske pokrajine! Posledica: Črni vrh je padel in 120 tamkajšnjih ljudi je v borbi in po njej izgubilo življenje.
  Premirje je držalo do konca aprila 1945. 23. aprila sta se pred Ilirsko Bistrico predali partizanom dve nemški diviziji, zmanjkalo jim je hrane in municije. S tem je bila pot v Trst za partizane prosta, za vse Nemce pa je predaja pomenila pot v smrt nekje pri Reki in Sušku.
  Intenzivna kolaboracija slovenskih partizanov z okupatorjem nedvomno potrjuje, da je mit o narodno–osvobodilnem partizanskem boju največja slovenska zgodovinska prevara.
  http://www.casnik.si/index.php

 • montyamp

  »…Prvih šest ur po koncu vojne bo odločilnih za komunistično stranko. Če zmaga tedaj bo vladala, če ne, pade za vedno. Če propade, so izgubljeni voditelji in prvaki, zakaj bežati ne bodo mogli nikamor. Zato mora vsak pripadnik Osvobodilne fronte in Komunistične partije brezpogojno izpolniti svojo nalogo in bliskovito likvidirati vse nasprotnike in vse, ki bi bili komunizmu kakorkoli nevarni. Uiti ne sme nihče, zato odgovarjajo tisti, ki so za likvidacijo določeni, s svojo glavo…..Družina, ki ima v svoji sredi enega samega izrazitega protikomunista, se likvidira totalno, to je do zadnjega dojenčka.
  1.)— Znani voditelji protikomunističnega in protiofarskega gibanja, voditelji vseh nacionalnih organizacij itd.
  2.)— Vsi duhovniki, redovniki in njihovi najožji sodelavci
  3.)— Likvidirati je treba vso inteligenco, ki ni včlanjena v komunistični stranki. Kdor samo simpatizira z Osvobodilno fronto, mu ne bo prizanešeno, ker bi taki mlačneži utegnili nezadovoljstvo v bodoči sovjetski državi.
  4.)— Poklati je treba vse trgovce, obrtnike, državne uradnike, zasebne nameščence in male hišne posestnike ter njihove družine
  5.)— Jasno je, da morajo izginiti tudi vsi bogataši, veliki posestniki, industrialci in podobno.
  6.)— Likvidirani bodo vsi mali zastopniki dosedanjega reda: častniki, podčastniki, orožniki, policaji, financarji z družinami razen tistih članov komunistične stranke
  7.)— Med prvimi bodo pobiti vsi imovitnejši kmetje in njihove družine…

 • montyamp

  Naša sedanjost in prihodnost je precej bolj povezana s preteklostjo kot nas krmijo rdeči srp-kladivo fašisti . Zato, ker nam še vedno vlada ista udbo-mafijska banda kot v najbolj svinčenih časih komunizma. Dokler ne bomo s temi lopovi in kriminalci enkrat za vselej razčistili, kot so to naredili v vseh nekdanjih socialističnih državah razen Sloveniji(!), toliko časa se bo ta preteklost vračala in nam grenila sedanjost in bodočnost. Slabo se piše narodu, ki se ne spominja svoje zgodovine in se iz nje ničesar ne nauči. Zločini nikdar ne zastarajo, slovenski komunistični zločinci pa nikdar niso odgovarjali za svoje zločine. Nasprotno, tako kot Taufer, Stanovnik, Potrč, Kučan in ostala banda se čedalje bolj repenčijo, lažejo, manipulirajo, nas vračajo v preteklost in nam vsiljujejo svoj preživeti model totalitarizma.

 • Fogglof Tunnek

  Ko so prišli fašisti fSlovenijo, so našli tu že svoje stare prijatelje. Bili so to ljudie, ki so bili že pred vojno povezani s fašisti, ki so fašistom izdajali poštene Slovence, ki so potem služili Hitlerju in pobegnili z razbito Hitlerjevo vojsko…Prekprokleta golazen izdajalska !!!

  • tohuvabohu

   Seveda, saj ste imeli pakt s Hitlerjem že od leta 1939.

 • Fogglof Tunnek

  Partizanska misel in partizanska borba ni priznala in spoštovala fsiljenih meja iz žice in betona, kakor ni priznala te oblasti v črnih srajcah in škornjih. Fašisti inj petokolonaši so čutili na svoji koži ljudski upor.

  • CyberWorm

   sej sploh newejo kaj je partizanstwo : ))) je sam taktika bojewanja proti močnejšemu nasprotniku : ))) tut francozi so meli partizane pa italjani pa norwežani itd : ))) al pa dans gwerila : )) s politko pa komunizmom nima nubene weze : ))

   • sprehajalec

    ha, ha, taprav se je oglasil pri definiciji partizanstva.

    Poslušaj, svetovna zgodovina loči;

    partizani = komunistični gverilci (na severu Italije garibaldinci, titovi partizani, nekaj partizanov članov francoske komunistične partije, poljska Armija Ludowa, partizani Enverja Hodže, Vietkong strička Hoja, Maovi komunistični gverilci, Grški komunistični partizani) Za njih je značilno, da so bili bili vodeni iz Moskve in šlo se je za prevzem oblasti ter revolucijo. Pojavili so se in obdržali tam, kjer je imela Moskva neposreden vpliv ter jih je oskrbovala z orožjem. Po vojni pa so s pomočjo rdeče armade prevzeli in ostali na oblasti, kjer je bil neposreden stik z Rdečo Armado. kjer tega stika ni bilo ali je bil dogovor drugačen, so propadli (Garibaldinci, Francoski FTP in grški komunisti).

    odporniško gibanje = ostali gverilci (Makijevci v Franciji, poljska Armija Krajowa, Četniki, Četniki Majorja Novaka v Sloveniji, TIGR v Sloveniji, ter odproniška mreža vodena iz Londona v Zahodnih državah, Norveški, Danski, Nizozemski, Belgiji itd.) Osredotoča se na vojaške cilje in se večinoma izogne akcijam, kjer bi sledile represalije nad civilnim prebivalstvom.

    Zaključek; Partizanstvo NI celotno odporniško gibanje, temveč je le veja tega, opisana zgoraj. Povsod tudi sproži državljansko vojno z ostalimi odporniškimi gibanji, v boju za oblast. Primarni cilj je izpeljava revolucije ter prevzem oblasti.

  • sprehajalec

   Ni priznala, uporabljala pa žico, da je zvezala roke antikomunistom, predno jih je porinila v brezno, ter beton, da jih je žive zazidala v rudnike.

  • Goran Fatovic

   Milči je palček ,ima grdo ženo in grde otroke.Milči je preživel, ker je njegov fotr bil madžaron/izdajalec, mati pa pritlikava kobila.

 • Peter

  Niti besedice o VOSu, vidim, no.
  Se hočeš tej temi izogniti?

  Pod streli VOS so padli mnogi znani Slovenci predvojnega časa: katoliški duhovnik in narodni buditelj Lambert Ehrlich, organizatorja nekomunističnega odpora poveljnik Slovenske legije Ivo Peršuh in Fanouš Emmer, podjetnik, industrijalec in lastnik gradu Strmol Rado Hribar, pravnik in ban Dravske banovine Marko Natlačen, bankir in podjetnik Avgust Praprotnik, katoliški študentski organizator Jaroslav Kikelj, študentski funkcionar Frančišek Župec, pesnik in član Katoliške akcije Lojze Grozde in številni drugi. Na VOS-ovem seznamu za usmrtitev sta bila tudi tedanji ljubljanski škof Gregorij Rožman in organizator slovenskega domobranstva Leon Rupnik. Na Rupnika so VOS-ovci poskušali izvršiti atentat
  že septembra 1941, vendar jo je general odnesel le z lažjimi
  poškodbami. Tako Rupnik kot Rožman sta kasneje odigrala vidno vlogo v
  organiziranju slovenskega protirevolucionarnega tabora.

  Ocenjuje se, da je VOS skupaj z ostalimi partizanskimi enotami že v letu 1941 na ozemlju Ljubljanske pokrajine usmrtila vsaj 116 oseb, samo med marcem in avgustom 1942 pa vsaj še dodatnih 853 oseb (od tega 717 civilistov) [3].

  Druga študija navaja, da so enote VOS s pomočjo posameznih partizanskih enot na osvobojenih ozemljih Dolenjske in Notranjske do konca julija 1942 usmrtile vsaj 941 domačih ljudi.[4]

 • Peter

  Prvih šest ur po koncu vojne bo odločilnih za komunistično stranko. Če
  zmaga tedaj bo vladala, če ne, pade za vedno. Če propade, so izgubljeni
  voditelji in prvaki, zakaj bežati ne bodo mogli nikamor. Zato mora vsak
  pripadnik Osvobodilne fronte in Komunistične partije brezpogojno
  izpolniti svojo nalogo in bliskovito likvidirati vse nasprotnike in vse,
  ki bi bili komunizmu kakorkoli nevarni. Uiti ne sme nihče, zato
  odgovarjajo tisti, ki so za likvidacijo določeni, s svojo
  glavo…..Družina, ki ima v svoji sredi enega samega izrazitega
  protikomunista, se likvidira totalno, to je do zadnjega dojenčka.

 • Peter

  Družina, ki ima v svoji sredi enega samega izrazitega protikomunista, se likvidira totalno, to je do zadnjega dojenčka.

  Boris Kidrič
  Njegov spomenik še dandanes stoji ob Prešernovi.

  • Rožle

   A ni tale Tunnekov soimenjak … ?

   • Peter

    Kva zdej ti tko k žmigovc?

    • Rožle

     Mal zginja ..ha

 • Peter

  Tumpek, ne komentiraš?

  Družina, ki ima v svoji sredi enega samega izrazitega protikomunista, se likvidira totalno, to je do zadnjega dojenčka.

  Nimaš besed ob tem, kaj?

 • montyamp

  HITLER SE Z BANDITI NE POGAJA , HAHA , TA JE PA DOBRA

  Zamolčana početja slovenske partije
  Višek sramotne povezave in poskusa sodelovanja partizanov z Nemci se je zgodil 11. marca 1943 v Gornjem Vakufu pri Sarajevu in 17. marca 1943 v Zagrebu, kjer se je v nemškem štabu sestala Titova delegacija (Koča Popović, Milovan Djilas in Vladimir Velebit) na tajnih pogovorih z Nemci. Partizanska delegacija je nemškim visokim oficirjem dopovedovala, da ne vidijo razloga, zakaj bi se bojevali proti nemški armadi, partizani se hočejo bojevati samo proti notranjim sovražnikom – četnikom. Nemci so ponudbo za sodelovanje zavrnili. Sam Hitler je v Zagreb sporočil, da se z banditi ne pogaja. (Walter Hagen: Die geheime Front; Walter R. Roberts: Tito, Mihailović and the Allies.)

  Naslednja povezava med partizani in Nemci se je zgodila ob koncu vojne v Topolšici, ko so partizani nemškemu generalu Alexandru Löhru dovolili neovirano oditi (pobegniti) proti Avstriji. Na državni meji ga je Tomšičeva brigada brez pomislekov pustila naprej. Nikogar ni obsodila ali kaznovala, čeprav so bili Nemci najštevilnejši in najbolj kruti uničevalci slovenskega naroda (streljanje talcev, masovna umiranja v nemških taboriščih …) Za slovensko partijo je bilo pomembno, da so največje krvnike v drugi svetovni vojni prijateljsko pospremili domov (podobno kot Italijane 8. septembra 1943), kmalu za tem pa so »zaščitili« in pospremili »na varno« v Kočevski Rog na tisoče, tudi mladoletnih in nedolžnih, slovenskih domobrancev. (Kolaboracije med partizani in Italijani tu ne omenjam, ker bi prispevek zavzel preveč prostora.)
  Da, potrebno je veliko brati in razumeti, tudi in predvsem tisti del zgodovine, ki so ga slovensko-boljševistični fanatiki tako vneto prirejali in načrtno zamolčevali.
  http://www.politikis.si/?p=865

 • Peter

  …. do zadnjega dojenčka, tumpek?

 • Fogglof Tunnek

  Do zadnjega dojenčka?… V Trnovem je prišla v stanovanje bivšega jugoslovanskega oficirja Ravnika Rudolfa domobranska patrulja, ki se je izdala za ČRNO ROKO in oficirja fpričo žene, ki je bila v sedmem mesecu nosečnosti v postelji ustrelila.

  • montyamp

   To so se komunisti preoblekli v domobrance in udarili po svojem .
   TO NAJBOLJ ZNAJO .
   ČRNE BUKVE SI PREBERI : : :
   http://www.safaric-safaric.si/knjige/1944%20Crne%20Bukve.pdf
   Le zakaj so bile prepovedane ???
   Ker iz njih sije resnica , SMRT za komuniste .

   • sprehajalec

    Sem hotel reči, znani so primeri, da so preoblečeni pobijali svoje, da bi krivdo naprtili ta belim ali pa domobrancem.

 • primoz

  No še danes imate množico ljudi v Sloveniji,ki bi v imenu neke ideologije brez pomisleka izvajali take zločine!

 • Fogglof Tunnek

  V Črni vasi so domobranci več družin popolnoma izropali in mnogo ljudi zaprli. Praf tako v Kotu pri Igu, kjer so kradli živino, živila in kokoši. Požrešnost teh kristusovih borcef je nepopisna. Teden dni stare zajčke in brejo zajklo so na mestu skuhali in pojedli.

  • sprehajalec

   Bojim se, da lepiš nedela partizanov, kristusovim borcem… tudi to se je dostikart dogajalo v zgodovinospisju.

   zakaj bi kradli krave, če so imeli dobro oskrbo?

  • centurion

   Mirko in Slavko sta obranila siromake iz tvoje Črne vasi.
   In vrnila kokoši. Tut v tvojo glavo.

  • montyamp

   Preoblečenim komunistom ni trebalo prati uniform , oblekli so tisto , ki je bila , glede na okoliščine najbolj koristna ,
   Le kdo bi lahko vzgojil toliko lopovov kot jih imamo v Sloveniji ???
   Stalinove gliste , jackpot , pravilen odgovor .

  • Goran Fatovic

   Zakaj tvoja mama ni splavila ?

 • Peter

  Likvidirati je treba vso inteligenco, ki ni včlanjena v komunistični
  stranki. Kdor samo simpatizira z Osvobodilno fronto, mu ne bo
  prizanešeno, ker bi taki mlačneži utegnili povzročati nezadovoljstvo v bodoči
  sovjetski državi.

 • Peter

  Nekam neaktiven, si tumpek, no?
  Počasi zmanjkuje “dejstev”, al kva, no?

 • garfi

  rtvmurgle danes neprestano o prebrisanih-izbrisanih
  sedaj imajo že obletnice in sledil bo državni praznik
  ti poklani so za njih manj kot plevel

  • centurion

   Včeraj pa o buzerantskih porokah.
   Če nisi v Sloveniji ritopik, je s teboj kot
   državljanom nekaj narobe…
   Če je človek normalen je hendikepiran, no…

   • garfi

    ritvtikači in levuharji so skoraj tam kot pred referendumi
    še ena njihova vlada in sledilo bo posvajanje otrok in pederska ideologija v šolah

    • rubec

     In šolske ekskurzije v viško garažo.

   • sprehajalec

    V Ljubljani je moderno biti gej.

    Kar je v Ljubljani moderno, posiljujejo še ostalo Slovenijo s tem…

    • Peter

     Od nekdaj nisem dal kaj dosti na modo, hihihi, no.
     Še dobro.

    • RATATA

     u holivudu tud

    • Maja Novak

     največ ritopikov je itak med desnakarji, to je zgodovinsko dejstvo.

     • sprehajalec

      Vec od Ljubljancanov jih ne more biti.

 • garfi

  Kako se je začelo – dr. Drobnič – Extended
  https://www.youtube.com/watch?v=dsoZsgY7Zgk

  • b323130

   Zdaj smo že 26 let v demokraciji. Ljudje volijo levico, ker jih desnica ne prepriča.

   • Peter

    V bistvu ljudje ne volijo desnice, ker so jih mediji v to prepričali, no.

    • b323130

     Ja, ampak tudi tale medij, Nova24, ne pomaga kaj dosti.

     • Peter

      Ne, še ne…

     • Maja Novak

      sprijaznite se desnakarji. v sloveniji ne boste nikoli imeli večine, ker ste zagrešili izdajo naroda. vodi vas pa največja komunjara ivan janez jajčko grosupeljski, bolj rdeč kot rdeča pesa. štango mu pa drži vinko gorenak, ki se je še leta 1992 oklepal portreta dolanca. tako pač je. naseda mu pa 15% vernikov, ki so nadomestili vzklike tito, tito z janša, janša. zrelo za psihiatrijo.

     • Bogdan Šalamun

      Kaj, a te boli resnica? A, je bil tvoj ata ali stari ata zraven, da tako gobezdaš?

     • Maja Novak

      Sramujem se izdaje sonarodnjakov, ampak kaj hočemo. v vsakem narodovem telesu je nekaj gnilega. malo smo izrezali leta 45/46, ampak se je zaraslo nazaj. zgodovina se pa vedno ponavlja. hehehehehehe

     • tohuvabohu

      Kar sramuj se. Vaša izdaja se je začela na Čebinah, dresirali so vas v Španiji, nato ste sklenili pakt s Hitlerjem in mu pripravili okupacijo. Med vojno ste pospravili četrt Dolenjske, po vojni pa še ostalo.

     • Maja Novak

      prvi so sklenili pakt s hitlerjem angleži (muenchenski sporazum) ti neizobraženo teslo. prisega hitlerju je vaš obraz, obraz izdaje slovenskega naroda! partizani so nam izborili primorsko, ki jo je zakockala desnuharska avstro lizunska klika.

     • sprehajalec

      Še prej so bili Italijani, pa Španci.

     • tohuvabohu

      Lažeš, rdečkar. Angleži niso sklenili vojaškega pakta s Hitlerjem.

     • Bogdan Šalamun

      Najbolj gnilo in največja katastrofa, ki se je zgodila slovenskemu narodu, so komunisti! Smrt komunizmu!

     • sprehajalec

      To sva z Majotom (gre namreč za njega) že ugotovila pred časom, ne ata, ampak dedi.

   • rubec

    Seveda ne. Vsa levica ima službe v javnem sektorju.

    • Vera

     Največ v državnem !

   • Olga

    Zaradi tržiških trobil! Dvomim pa tudi v izide volitev!

   • garfi

    Zdaj smo že 26 let v demokraturi. Ljudje volijo levico, ker jih desnica ne prepriča z življenjem na kredit

  • Maja Novak

   ta gestapovski ovaduh bo pameten, dej nehi no. zavezniške sile so vedele kako s kolaboranti. na vlak pa v jarek.

 • MEFISTO

  Meni je pa žal, da smo se norčevali na račun Fogglof Tunneka, vulgo Tumpeka.

  Tudi on bi rad bil tako pameten kot smo mi desničarji, toda kaj pomaga, če pa še vedno bije krvavi boj z Nemci v Dražgošah in prešteva mrtve med civilisti ter razmišlja ali bo izkupiček dovolj velik za partijo.

  Razpet med narodno osvobodilnim bojem, ljudsko revolucijo in OF na eni strani in med hudimi domobranci na drugi strani, si niti tovariša Tita ne upa tako častiti, kot bi ga moral.

  Potem so pa tu še RKC, SDS in Janša

  • Peter

   Ni čudno, da se mu meša, no.

   • Rožle

    No ja, če to celo on sam potrdi ..potem je vse jasno

   • RATATA

    Foglov Tuntek je bil likvidator, zato je tako zmešan že od informbiroja.

 • Rožle

  Mar imamo zopet izpad …?

  • Peter

   Ti si pa nostradamus?
   Si napovedal majev izpad še preden se je zgodil…

   • Rožle

    Eh, tut to se mi zgodi ..

 • Maja Novak

  nova24, general jajčko in katolibani so še vedno globoko v 2. svet vojni, kar je v bistvu dobro. to pomeni zagarantirano zmago na volitvah preostalih drekačov. ivan janez jajčko pa že glonca svojo komunjarsko izkaznico. ni dolgo tega, ko je romal po poteh avnoja kot danes klečeplazi v prvi vrsti pri maši. papež je pa lepo povedal, da so še ateisti boljši kot hinavski katolibani.. desnakarji pa v jok in na drevo.

  • yetibanned

   Gotovi smo. Zdaj te je Mefisto na Janšo spomno… :-)

   • Rožle

    Si ti večkrat gledal Avatar ..?
    mislim na movie, da nou pomote ..

    • yetibanned

     Ma ne. Sn ftipko v brklalnik … funny avatar pics, pa se mi je toti čudni Putin zasveto… :-)

     • Rožle

      Aha, na random..

  • sprehajalec

   Jaz osebno vsakega Slovenca pozivam naj voli Združeno levico. Bo prej konec tele agonije.

   Pa za trebuhe se bomo držali, ko bo novi Cipras – Mesec grozil EU, pa bankirjem. Pa na koncu vzel gasilcem pa sestram, potem pa z Falconom pobegnil z Violeto in Kordišem ter državno blagajno v Venezuelo…

   • Maja Novak

    nikar ne misli da v sloveniji obstaja klasično pojmovanje levice in desnice, ki se je razvilo v razvitih demokracijah. pri nas je zmes političnih oportunistov vseh barv, ki so za ponovno izvolitev pripravljeni tudi jesti drek. konzervativci žal z jajčkotom, ki je relikt preteklosti, zavirate proces demokratizacije slov. političnega prostora..

    • sprehajalec

     Ne obstaja, obstajajo novodobni komunisti, nasledniki SZDL in ZSMS ter Zveze komunistov in drugi. Loči jih vizija razvoja Slovenije. Prvi gledajo na prihodnsot kot na državno lastnino produkcijskih sredstev, z večino zaposlenih na javnem, z vladajočim razredom žlaht in svojcev vplivnih prvih. ostali pa naj si denar služijo čez mejo. Zunanjepolitično se vidijo v tesni naslonitvi na Rusijo in Putina.

     Drugi gledajo na prihodnost Slovenije po nekem avstrijskem modelu.

 • RATATA

  Foglov Tuntek je bil likvidator, zato je tako zmešan že od informbiroja

  • tohuvabohu

   On je najbrž presmrkav za to, ima pa sovraštvo v rodu po klavskih starših.

  • Rožle

   Potem ga je treba čimprej pofočkat in mu na hitro sodit …., če ne nam bo še ta prej škripnu …

 • Peter

  Tolk si ti sposobn puvedat u enem stavku, maj?

 • Peter

  Aha, maj napada že februarja.
  Bomo prežvel, več k jajotov pa jajc itak ne sprav skupi, hihihi, no.

  • Rožle

   Pa vice o Čak Norisu …

   Transvestit Maj …

   • Maja Novak

    a ma vaški župnik kuharja pa si malce zmeden, ko si ju videl plesati poušter tanc in ritohvat.

    • b323130

     Zgleda si ti potomec enega klavca, da pišeš take kozlarije.

     • sprehajalec

      Njegov dedi ni imel čistih rok….

  • Maja Novak

   petriček je spet neki pametn, sam kaj ko to ni veronauk ampak politična debata.

 • Tetka iz ozadja

  Tako lepo in enostavno je biti antijanšist

  • Rožle

   Neki se nam ponavljaš … Da nis Digitalna Tetka…

   • Tetka iz ozadja

    Da,zato ker mi je všeč.

    • Rožle

     In čakaš, da se nekdo v past ujame ….

   • Peter

    Podrepna muha, brez kakšnih idej, no…

  • indijanka

   Vprašanje človečnosti je veliko bolj osebno vprašanje od vprašanja o politični pripadnosti. Vprašanje duše in srce je. Ne razuma

  • centurion

   Dovolj je že, da si bedak.
   Brez truda…

  • tohuvabohu

   To je res lepa služba, pa še bogato nagrajena. Lahko si nepismen, lopov in totalen kreten, ampak če si antijanšist, si izpolnil svoje poslanstvo na tem svetu.Tudi če si Sančo Pansa ali celo Rosinanta.

  • b323130

   Pa če se človek rodi neumen, je tudi preprosto bit neumen. Pameten pa malo težje.

 • črnaovca

  Kdo bi vedu kaj se je v resnici dogajao med vojno in zakaj so enim zavezniki priznavali status vojske v boju proti fašizmu drugim pa ne. Dejstvo je da je od osamsovojitvene vojne preteklo samo 26 let pa že imamo resnic kolikor hočeš, celo dve veteranski zdrušenji teritorjalcev ker eno menda ni pravinlo oziroma po volji kvazi generala, usmerjeno. Tako je to vsak razlaga svojo resnico kot misli da mu bo najbolj koristila. Teh povojnih pobojev po toliko letih ne bomo zlahka razčistili, pa saj še orožarskih poslov in kam je šel denar ne moremo pa je od takrat preteklo bistveno manj časa ali pa so ti trgovci znali bolje skrivati svoje početje

  • b323130

   To je sicer res, ampak je pa zanimivo prebrati tale intervju. Klavcem in tistim, ki so dajali ukaze, se tako ali tako ne bo zgodilo nič.

  • Olga

   Nobena vojska ne izvaja izvensodnih pobojev! Upoštevati mora ženevsko konvencijo o zaščiti vojnih ujetnikov!

   • Maja Novak

    hahahahahaah. dej ne nakladej katolibansko govno. nacifašisti so streljali brez sojenja vsepovprek, še posebej v slovanskih deželah.

    • tohuvabohu

     Teleban.

    • sprehajalec

     ha, ha, ha, koliko blebetanja iz prazne glave. ne moreš verjeti, da je nekdo sposoben nastopati prepričljivo z znanjem petošolca.

 • Maja Novak

  kva je zdej desnakarski papki? imate spet srce v gatah k leta 41, ko ste na kolenih romal k fašistom po podporo in zagrešili tisočletno izdajo slovenskega naroda?!

  • b323130

   A misliš, da je kdo od teh ljudi tu še komentira? Ne bluzi, mona. Mora biti človek res debil, da podpira izvensodne poboje brez dokazov, ne glede na to, na kateri strani je kdo bil.

   • Maja Novak

    poveličevanje kolaboracije, zatajevanje krivde, so vzroki in ne posledica. kdo pa odpira vse te teme? res, povojni poboji so pač bili posledica kolaboracije in izdaje. razumeš vzrok-posledica?! zavezniki so pokazali, koliko so vredni! na vlak in v jarek. res je bila njihova usoda tragična, res so se dogajale krivice, ampak za izdajo naroda je edina kazen smrt!!!!!

    • sprehajalec

     Uboj je uboj, umor je umor. Ali gre za morjenje, ker se z nekom ne strinjaš glede njegove politične pripadnosti, ali pa zato, ker ti je njegova ženska všeč, pa bajta, ni važno. Moril si. Tukaj ni vzroka in ni posledic. Ker z dnem kapitualcije prenehajo veljati vojni zakoni. Ti pa takrat šele začneš moriti.

     • Maja Novak

      pridigaj sorodnikom žrtev jasenovca, piskra, sv. urha, matthausna, dachaua, auscwiza….. dej nehi, kdor je začel agresijo bo zato tudi plačal. je bilo pravično, ko so slovenske civiliste razseljevali, mučili in pobijali nacisti in fašisti skupaj s kolaboranti. svinje domobranske niso spustile orožja ob kapitulaciji in so nadaljevali z boji. dej nehi nakladat! vsaka akcija ima svojo reakcijo! komu so se pa lahko pritožile žrtve prej omenjenih taborišč!? kaj je rekel nacistična svinja rožman, ko so žene ujetih prosile za njihovo milost!? svinja dvolična pokvarjena.

     • sprehajalec

      Tudi jaz sem sorodnik žrtev dachaua, ene od izpostav. Tam so končali, ker so hodili partizani delat mitinge v vas, potem pa pičili v gmajno. Dachau je imel več plati in več stopenj kaznovanja. Če si šel z orožjem nad takratno oblast, si pristal v najhujši stopnji. Moji predniki so imeli srečo, pa so prišli domov bolj rejeni, kot pa so odšli tja.

      Jasenovac pusti Srbom in Hrvatom, zaradi njega se je začela vojna leta 1991, zato ni pietetično, da sedaj podpihuješ še ti.

      Kolikor vem, devetega maja ni bilo nikogar več tukaj, zato so osvoboditelji lahko vkorakali v prazna mesta. Imaš ti kakšne druge podatke?

     • Maja Novak

      seveda so tvoji sorodniki, da so si kupili življenje izdajali zavedne slovence, ki so se uprli okupaciji. zdaj je pa vse jasno. tvoja gorečnost je predvsem oprati umazanijo izdajstva s svojega imena. žal mi je zate. ni pravično, da moraš prenašati breme izdaje svojih prednikov. zdaj te bolje razumem.

      boji so pa na slovenskem ozemlju trajali vse do 15. maja, ko so nacisti in kolaboranti predali orožje.

     • sprehajalec

      Ha, ha, ponujali so prednikom celo novo bajto pa status. Pa so odklonili, toliko morale je vseeno v genih. Za razliko od tvojega dedija, ki si je nafilal žepe pa se napil krvi nedolžnih.

      Kako bo v dachau izdajstvo? Nikoli ga ni bilo in ravno to je razlikovalo sisteme kaznovanja enih in drugih levičarjev.

      Pričevanja pravijo, da je zapornike na Golem otoku, ki so dali skozi Dachau in Goli najbolj depremiralo to, da so v dachau držali vsi skupaj in so bili oni in na drugi strani Nemci. na Golem, je bil pa po kominternovsekm vzoru zgrajen sistem ovaduhov in revidirancev in nisi mogel zaupati nikomur. Goli je bil hujši kot Dachau, so se strinjali.

      Izspostave Dachaua so imele tudi vrtce za otroke, odrasli so pa delali šiht 8 ur, pa nekaj denarja so dobili.

    • b323130

     Ja , razumem ja. Po tvoje bi morali volivci Trumpa zdaj pobiti vse volivce Hillary Clinton.

     Pa še ena napaka. Nikjer v civiliziranem svetu se niso dogajali izvensodni povojni poboji, sploh pa ne ve takem številu, kot pri nas, ko je bilo pobitih preko 100.000 ljudi.

     Kar se pa tiče vzroka in posledic: za tvojo nizko inteligenco so krivi tvoji starši. Oni so vzrok, da si ti tako neumen.

 • Peter

  Prvih šest ur po koncu vojne bo odločilnih za komunistično stranko. Če
  zmaga tedaj bo vladala, če ne, pade za vedno. Če propade, so izgubljeni
  voditelji in prvaki, zakaj bežati ne bodo mogli nikamor. Zato mora vsak
  pripadnik Osvobodilne fronte in Komunistične partije brezpogojno
  izpolniti svojo nalogo in bliskovito likvidirati vse nasprotnike in vse,
  ki bi bili komunizmu kakorkoli nevarni. Uiti ne sme nihče, zato
  odgovarjajo tisti, ki so za likvidacijo določeni, s svojo
  glavo…..Družina, ki ima v svoji sredi enega samega izrazitega
  protikomunista, se likvidira totalno, to je do zadnjega dojenčka.
  1.)— Znani voditelji protikomunističnega in protiofarskega gibanja, voditelji vseh nacionalnih organizacij itd.
  2.)— Vsi duhovniki, redovniki in njihovi najožji sodelavci

  3.)— Likvidirati je treba vso inteligenco, ki ni včlanjena v
  komunistični stranki. Kdor samo simpatizira z Osvobodilno fronto, mu ne
  bo prizanešeno, ker bi taki mlačneži utegnili nezadovoljstvo v bodoči
  sovjetski državi.
  4.)— Poklati je treba vse trgovce, obrtnike,
  državne uradnike, zasebne nameščence in male hišne posestnike ter
  njihove družine
  5.)— Jasno je, da morajo izginiti tudi vsi bogataši, veliki posestniki, industrialci in podobno.

  6.)— Likvidirani bodo vsi mali zastopniki dosedanjega reda: častniki,
  podčastniki, orožniki, policaji, financarji z družinami razen tistih
  članov komunistične stranke
  7.)— Med prvimi bodo pobiti vsi imovitnejši kmetje in njihove družine..

  • Maja Novak

   ne laži svinjski pokvarjenec!!!!!! spet ena lepljenka ponaredkov in laži s trstenjakove.

   • sprehajalec

    Si začel s psihološko terapijo? Skozi tole so šli Nemci, ko so spoznali, kaj so počeli njihovi očiji in dediji. Tudi ti boš moral.

   • Franc Novak 1979

    Jups, tale je bila objavljena že v Financah leta 2009 https://forum.finance.si/index.php?m=453568

 • Peter

  Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi.Stoga
  mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće
  naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo
  ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj
  način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni
  stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku
  pljačku.

  • Aresnica

   Peter .-
   To je govor Iluminata Moše Pijade na zasedanju Avnoja- tovariš Moša Pijade je bil uradno po rangu nižje od morilca TITekA – A je moral TITO izpolnjevat vse ukaze, ki jih je dal MOŠA PIJADE
   ________________
   Lep pozdrav

   • Peter

    Ne, to so zlepili na Kotnikovi, al ke že, hihihi, no.

 • Peter

  Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza
  se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom… Tako
  ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću,
  zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne
  vredi. Mi odnjih moramo načiniti beskućnike, proletere… Samo
  nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u
  očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i
  mira…

  (Dokument se nalazi u Arhivu vojnoistorijskog instituta u Beogradu u fajlu Štaba vrhovne komande (JVUO) pod oznakom K-12, 30/12)

 • Vera

  Jakob je tudi kriv za poboje , saj je tisti, ki vozi enak tistim, ki so ljudi nalagali na priklopnike.Zakaj je bil tiho toliko let ? Če bi imel vsaj malo srčne kulture bi raje pobegnil v tujino ( Ameriko, Argentino , Kanado , Anglijo ) ter tam povedal, kaj se v Sloveniji v resnici dogaja še po vojni . S takim dejanjem bi mogoče ohranil pri življenju več tisoč naših domoljubov!

  • alojz

   Saj so vsi vedeli. Čerčil je namerno zavrnil transporte ker z slovani ni hotel imeti nič. Njemu je šlo za Italijo, potrugalsko….

 • CyberWorm

  uglawnem lohka se na glawo obrnete : ))) partizančki so bli priznani kot del zawezniških enot : ))) nwm zakaj domobrančke ne powabjo wsako leto na proslawo w normandijo : ))))

  • Maja Novak

   lohk pridejo domobrančki v normandijo, ampak samo v žari!

   • CyberWorm

    hahaha

   • Viktorh

    Bilo pa mi je hudo, ko so nazadnje šli tja naši dementni pob’či, ki jim ni bilo jasno zakaj so tam.

  • Rožle

   No zdej se pejt pa nazaj na Kure z dosadnim rdečim mačkom prepirat ….

   • CyberWorm

    lohka sam plawate ke w argentino : )))

    • Rožle

     Z njem bosta daleč prlezla ….z glavo skos zid …..

   • Peter

    A čru je spet kle…kej pametnga ni skp spravu, rajtam…

    • Rožle

     Črw…ja

  • sprehajalec

   Kdaj so pa partizane povabili?

   Misliš pred leti, ko so se sami povabili pa so jim dali stole tam zadaj, če so že prišli. So še kdaj bili? Pa ko so internirance porinili v sklop holokausta?

   Vse za notranje politične potrebe po diktatu ZZB NOVJ.

   • CyberWorm

    nwm pahor jh je pošilju w normandijo : ))) drgač pa tut ruski partizani so bli tam itd : )))

    • sprehajalec

     Sovjetski partizani so bili del Rdeče Armade.

     Pahor je komunist od otroštva, sedaj se je prefarbal, ker se bližajo volitve. Ne tč, ne mš, pravijo.

     • CyberWorm

      itaq sami komunisti wsepowsod : ))) tut angleži so bli komunisti pa američančki itd : ))))

     • komar marko

      N eboš verjel. Ti se hudiča BOJIJO. Sedaj se na začetku govora MOLI in predsednik priseže na BIBLIJO, pri nas pa na MARMELJADO!

     • tohuvabohu

      Komunistov je povsod kot dreka. Saj je lepo in vabljivo biti rokomavh in manipulirati s tujim premoženjem.

     • komar marko

      Razumem, da rokomavhi živijo na drugi račun. Samo ne razume ljudi, ki jih volijo, ali res ne dojamejo bistva tega dela ljudi?

     • sprehajalec

      Pahor ni nikoli izstopil iz partije. Imaš kakšen podatek, da je to storil?

     • Viktorh

      Bodi tako prijazen, pa malo bolj podrobno opiši tole tvoje razmišljanje.
      A bo šlo?

     • komar marko

      in kaj ti ni jasno?

     • Viktorh

      No, potem pa mi ti pojasni njegovo razmišljanje.
      A bo šlo?

   • CyberWorm

    nism pa nikol widu nikjer domobrančke : ))) baje so plawali w argentino : )))

    • sprehajalec

     Ne, nisi jih mogel videti, ker jih še niso odkopali. Grobišč je registriranih čez 600. Vse so pobili, po vojni.

     • Maja Novak

      od kje pa drobnič, bernik in ostali kolaborantski drekači!? dej ne nakladaj! še preveč milosti so jim naklonili.

     • sprehajalec

      Bili so stari 16 let. Takšne so pretepali in na koncu poslali domov, kjer so jih pijani skojevci in komsomolci terorizirali in so se skrivali po gmajni. Dokler niso ušli čez mejo.

      Tudi “delavec” socialist in levičar Adi ni streljal mlajših od 18 let. Razen Judov, te pa je.

     • Maja Novak

      dolfi je kar lepo desničarske ideologije sin, če bi bil levičar bi se lotir nacionalizacije in razlastitve, tako je pa pomagal bogateti aritsokraciji in magnatom.. in to je tvoje opravičilo!? dej ne nakladej. v naši odvetniški pisarni samoinciativo pripravljam prijavo na center simona wiesenthala zaradi prebujanja in poveličevanja antisemitskih ideologij. ta tvoja izjava bo kmalu pripomogla k zaprtju tega gnusnega portala preoblečenih nacistov in fašistov.

     • tohuvabohu

      Kakšna razlika pa je med levimi in desnimi ekstremisti? Vsi ste isti.

     • Viktorh

      To je prava beseda.

     • sprehajalec

      Dolfi je začel z obsežnim delavskim socialnim programom, za svojo pa je vzel rdečo zastavo revolucije. Uvedel je inštitut kot prvi v zgodovini pri nas “minimalne plače”, ki je bila zakonsko določena. Znani so tudi njegovi programi počasne nacionalizacije, eden prvih projektov je bil Volkswagen, ki še danes živi. Dolfi ni šel na počez, pa uničil vse pa povzročil lakoto.

      Če ne narediš nacionalizacije pa nisi levičar ali kaj? Potem pri nas nobena vlada ni leva, niti socialdemokrati po svetu niso levi, niti združena levica ni leva. Lev ali desen je le tisti, ki ga komunist določi.

      Ha, ha, ha, bednik beden. Če nekdo pravi, da je bil Dolfi levičar in socialist, za kar se je sam progalsil, je pa antisemit? Prav antisemitizem Adolfa Hitlerja dokazuje, da je bil levičar. ker levičarji so antisemiti, to še danes dokazujejo, z ljubeznijo do palestincev pa sovraštvom do Izraela.

      Simon (če je še živ) vas bo lepo postavil pred vrata, ker so mu znana levičarska preganjanja Judov, od Stalinovih do Adolfovih.

      Če boš že prijavljal, prijavi metelkovce pa Rogovce. To je trdno jedro antisemitov pri nas.

     • Viktorh

      Že pred dnevi sem ti rekel, da se NE smeši.

     • sprehajalec

      Izogibaj se me, pa knjige v roke.

     • Viktorh

      …a tiste, ki si jih napisal ti?

     • Maja Novak

      zmešal si pa mineštro vredno samega plaščarja dežmana. toliko laži in zavajanja človek težko najde. kaj pa ig farben!? za to je dolfe potamanil celotno kp nemčije!? požgal reichstag in obtožil komuniste!?
      in da, pri nas ni levičarjev. vse stranke so predstavnik crony kapitalizma, to je zlizanosti političnih elit z gospodarstvom. brez skrbi, ccenter simona wiesenthala že nekaj časa opazuje pojav poveličevanja kolaboracije in neodomobranske ideologije. dolfi je bil skrajni desničar, mokre sanje vseh današnjih ultradesničarje. na tem portalu je kar nekaj osebkov, ki se navdušuje nad njegovo politiko. boš rekel da so levičarji!? dej ne nakladej.

     • tohuvabohu

      Lažeš kot prasica. Tukaj NIHČE ne hvali Hitlerja. Dejstvo pa je, da med levimi in desnimi ekstremisti ni nikakršne razlike.

     • sprehajalec

      Butl neumnen, kako se je z vami fino dajati, ko pojma nimate. Na pamet govorjenje pa lapanje. Kaj IG farben – današnji BASF. A kasete so ti bile pa dobre ali kaj?

      Levičar kot levičar, ali delavski socialist (frakcionist) ali pa komunist najprej uniči oziroma likvidira celotno nasprotno politično garnituro, ko pride na oblast. Lenin, Stalin, Mao, Adolf, Benito, striček Ho, Pol Pot, Maršal Tito, Hodža, Chauchescu spisek je dolg.

      Na sojenju so obtožili komunista za požig Raichstaga. Ne vem zakaj bi ga Dolfe požgal, če je imel oblast v rokah. Komunisti so se tolikokrat zlagali v zgodovini, da jim ne verjamem nič. ker tako kot njihovim naslednikom, Združeni levici, pa Metelkovcem, jim je za dosego cilja dovoljena uporaba vseh sredstev.

      Butast bednik (tebe mislim, ne Wiesenthala), Wisenthal preganja zločine nad Judi in pomoč pri deportacijah Judov. Domobranci pod razno niso sodelovali pri tem, ker jih do 1943 Judov ni bilo več v Sloveniji, in ni bilo deportacij. kako malo imaš znanja.

      Če je bil pa komu slučajno bil Dolfe všeč se pa Wiesenthal nima časa ukvarjati. Zabrisal te bo skozi vrata, da boš po štengah odletel. Tako kot je počel znani levičar in komunist Maček Matija.

     • Viktorh

      ..saj ne ve kaj piše…

     • CyberWorm

      kaj hočeš rečt da so se domobrančki borili za zaweznike al kok? hahaha

     • Maja Novak

      sej so mahal z britanskimi zastavmi v plibergu, pa je churchil reku sam nazaj, na vlak pa v jarek.

     • Viktorh

      ..in imel je prav, le pobili so napačne…

     • tohuvabohu

      Ali ste se vi borili za zaveznike? Haaaahaha, v gmajni ste čakali, da se Nemci umaknejo in sestavljali klavske sezname.

     • sprehajalec

      Ne, domobranci za Slovenijo, kakršne vizijo so pač imeli. Računali so, da bodo prišli sem Angleži.

      partizani so se borili za vizijo Slovenije, kakršno so pač imeli. (danes vemo kakšna je bila). Računali so, da bo sem prišel Stalin in jih vključil v Zvezo Sovjetskih Republik.

      Prvi so se ušteli, drugi so imeli prav, zato so drugi pobili vse prve, po vojni.

     • CyberWorm

      domobranci za wizijo slowenije hahaha swašta : ))) dolfe je bil pa žid al kok? : )))

     • sprehajalec

      Tako je, računali so, da bodo sem prišli Angleži. Potem bi bilo marsikaj drugače. Tako pa so prišli Sovjeti.

     • CyberWorm

      plačani pa oboroženi so bli pa od gestapo itd : ))) fula so mel wizijo za slowenijo : )))

     • sprehajalec

      Slovensko domobrantsvo je bilo v okviru enot SS. SS je proti koncu vojne imela enote iz 33 različnih nacij, blizu milijona ljudi, največ Rusov. Tako imenovani Vlasovci pri nas.

      To sploh ni sporno. Sporna je njihova izvensodna likvidacija po zaključku sovražnosti. Podobnega primera Europa ni poznala.

  • komar marko

   ha, ha, ha, ha in na 70 letnico praznovanja je BORČI na kolenih prosil, da so sprejeli še SLO delegacijo. HA; ha, ha. Bili so del. Česa. po 70 letih jih še vedno težko gledajo in šele oktobra 44 se je ZAHOD odločil za partizane. Tik pred koncem.

   • CyberWorm

    nwm zakaj so pol snemali filme kot je bitka na neretwi pa je bil glawni igralc američan richard burtun k je igrau titota : ))) pa pol pr filmu bitka na sutjeski k je bil glawni igralc američan đul briner itd : )))

    • RATATA

     Zato da je titej sofijo loren in teylorco požlajfal.

     • CyberWorm

      poglej si film bitka na neretwi k richard burton igra titota : ))) ameriški igralc je to drgač : ))) nikol pa niso snemali filma recmo škof rožman pa domobrančki so izdajali folk za w jesenowac pa to : )))

     • komar marko

      ha, ha, ha. In ko so napadli naciji Yugo, je bil ROŽMAN kot najhujši nasprotnik nACIZMA opredeljen na strani SOVRAGOV. Ne pa naši osvoboditelji, ki so jih je mali za zaveznike. Ti dokumenti so sedaj JAVNI!Žal je to RESNICA!

     • CyberWorm

      še američančkom to powej : )))

     • komar marko

      saj oni to vedo. Zato pa na začetku vsakega GOVORA sedaj MOLJO!

    • komar marko

     ha, ha, ha. Ne boš verjel, Na NERETVI so dvakrat podrli maketo, ki je enaka ORIGINALU. Uničevali so prave tanke. In ko je zmanjkalo denarja je TITEK dal denar iz rezerv. No ja, mednarodni igralci, pa nekaj veljajo. CENA NI VAŽNA. Narod jo je povrnil in TRIKRAT BANKROTIRAL. Si premlad, da bi to vedel!

     • RATATA

      o tem je bil srbijansk dokumentarc.

 • Aresnica

  Neverjetne grozote so počenjali in zdaj nam vladajo že od 45 leta._
  grozn je pa to, da jih še vedno ovčke ter seveda plačanci podpirajo_ tu
  na Novi24 TV pa oskubljene ovčice meketajo-ker pa so ovčke jih ni sram.
  _______________
  Lep pozdrav

  • centurion

   Nič jih teh na forumu ne plačujejo.
   Sem pošiljajo zastonj pocestne kurbe, saj jim je
   IQ tak, kot Puklastega Mihe.
   So tepčki veseli, da delajo za “stvar”. Kakšno? Ne vedo.
   Seštevek IQ levih idiotov na forumu ne presega
   številke majhnega ženskega čeveljčka.

 • Gretta Garbo

  NO IN KAJ JE OSNOVNA ZGODOVINSKA RESNICA? ==================== NI slo za pomor domobrancev, slo je za likvidacijo narodnih izdajalcev. Seveda je slo za izdajo, narodne izdajalce so izdali Anglezi in jih vseh 130 tisoc vrnili v Jugoslavijo. Titova Jugoslavija ni hotela da se vrnejo, vendar so Anglezi vrnili svoje “prijatelje”, niso si hoteli mazati rok z izdajalci. Vedeli so da gre za ljudi brez principov ki bi tako kot so izdali svoj narod nekega dne izdali njih. Ljudje danes pozabljajo na ocitno resnico: ko je Hitler hotel pokuriti vse Zide, Slovane, cigane, homoseksualce in prizadete so mu zal nekateri Slovani skusali pomagati. Vec jim je bilo do morilskega Hitlerja kot do lastnega naroda. Mislili so da bo Hitler zmagal in da bodo oni kot “ponemceni Slovani” v novem sistemu dobro ziveli. Usteli so so in placali zasluzeno kazen. Priznam pa da je bilo med likvidiranimi tudi nekaj nedolznih, pac imeli smo malo casa da bi prav za vsakega preverili kako in kaj. Ce bi jih Anglezi vrnili par tisoc, bi bila situacija drugacna. Vendar je bila nasa vlada mlada in ni imela dovolj izkusenj in casa da bi sojenje bilo izpeljano bolj profesionalno.

  • komar marko

   če me spomin ne vara je bilo v začetku vojne pobitih z naše strani 700 SLO prbivalcev, italijani pa so jih v istem obdobju pobili 20. Če me spomin ne vara so nekje na dolenjskem množično pospravili ROME, pa to niso bili naciji niti fašisti. Če me spomin ne vara, so za PLAČILO najeli ITALIJANE, da so s topovi razdejali TURJAK. Knjige z to vsebino pišejo popolnoima drugače. Samo ne vem pri vsem tem, kako so se v rudniških jaških našle OTROŠKE KITE. Očitno so bili v tistih časih OTROCI velike rasti in so jih slučajno spregledali! Se motim?

   • Gretta Garbo

    sPOMIN TE VARA, HUDO. OCITNO TE TETA ROZA PONEUMLJA.

  • sprehajalec

   Gretta, iz katerega predala si pa ti skočila? Učbenik za OŠ 7 in 8 razred Zgodovine?

   Hitler ni hotel skuriti Slovanov. Slovence je celo povišal v nemške državljane. kaj bi danes Sirci pa pakistanci dali za to. Da ne omenjam drugih.

   Ko so Angleži videli, da Tito ubija, so jih nehali vračati. Ko so Stalinu vrnili osovražene Vlasovce, jih ta ni pobil, ampak poslal v Gulage. Zato so mu vrnili vse. Tito vseh niso zaupali, ko so videli, da edini pobija.

   “Priznam pa da je bilo med likvidiranimi tudi nekaj nedolznih,”

   Ha, ha, tale je pa najboljša. V stilu tistega govornika na Vstali primorski pred leti, ki se je opravičil in naredil s tem Narodno spravo z besedami “Tudi svinjarije so se dogajale”.

   Dišiš po “starem borcu”.

   • Maja Novak

    hahahaha hitler ni hotel skuriti slovanov, hahahahaa.pa ne morš verjet. to je res nevarno. nacizem, fašizem, antisemitizem je spet v vzponu. prokleta katolibanska gamad spet dviga svoj glas. bo spet zavihrala rdeča zvezda in spet bomo potamanili izdajalsko gamad, ki uničuje slovenski narod kot rakova tvorba!

    • Viktorh

     To, Mihica, to je prava beseda, vredna zavidanja.

     • Peter

      Februvar v nemočnem besu še kar naprej divja in svinja tukaj?

     • Viktorh

      No, za moje pojme se obnaša kot kurba, kar tudi je.
      Malo prej je menjala avatarja…??

    • sprehajalec

     Bednik beden, upaš s tezo o kurjenju Slovanov na resen zgodovinski forum?

     Daj postavi vprašanje oziroma odpri temo, če upaš? To se vi šopate na komitetu pa osnovni celici ZZB, samo tukaj pri nas se še kar šopate;

     http://forum.axishistory.com/

   • komar marko

    ja čuti se von sveže zemlje.

  • Olga

   ??????? Imate blodnje?

  • RATATA

   Kam gre ta garbo?

   • Peter

    En ga je garbo, no.

 • Peter

  Nekaj so pobili tudi nedolžnih, ker ni blo časa…

  Škoda, da ni blo vmes tvojih strašev, bi imeli enga glupga komentarja manj na portalu, no.

 • komar marko

  Ah, sedaj je pa udaril NORČEK v preobleki, A je on imel v PETEK prvo poroko, saj je na tem portalu tako KOKODAKAL!

 • domovina mili dom

  Žrtve so, zločincev ni!!!!!!!!!!!! Dokler bodo komunisti, prikrivali, ščitili zločince preko svojega sodstva , se lahko pravica valja v rdečem blatu še dolga leta.

  • Maja Novak

   ko bo rožman spet obsojen, rupnik in ostale domobranske gnide. ko se bo desnica opravičila za kolaboracijo, šele takrat lahko govorimo o spravi!

   • tohuvabohu

    Klati ste začeli rdečkarji že leta 1941. Do domobranske vstaje ste poklali že več kot tisoč golorokih Slovencev. Da ne omenjam, da ste npr. požgali, oropali in razgnali celo Suho krajino. Ko bo eden (1) od komunističnih zločincev spoznan za krivega, se lahko začnemo pogovarjati tudi o spravi.

   • sprehajalec

    Hipotetično če se bo to kar fantaziraš zgoraj res zgodilo (Rupnik je bil itak Likvidiran, tako kot 98% ostalih domobrancev), kako bo levica plačala za vse tisoče pomorjenih in požganih žrtev? kakšne bodo odškodnine?

   • domovina mili dom

    Malo beri pravo zgodovino, ne ta rdečo.

 • RATATA

  Ena mojih boljših potez je bila, da sem poleg drugih kretenov bokiral tudi nick Maja Novak.
  Umirjen sem, ko mi ni treba brati njenih pokvarjenih laži. S tem ko tpiše laži misli, da bo še dolgo časa imela komunajzarske privilegije. Pa jih ne bo.

  • Peter

   Včasih na kašni nelogirani tablici vidim njegove komentarje.
   Takega primitivizma in slepega bolestnega sovraštva do drugače mislečih ne najdeš daleč okoli.
   Liter šnopca mu dej pa pištolo, pa bo ubijal…

  • Rožle

   No, če je bil Foglov Tuntek likvidator ga treba čimprej pofočkat in mu na hitro sodit …., če ne nam bo še ta prej škripnu …

  • sprehajalec

   Na čase se pojavlja nek lik pod imenom Viktorh. Mislim da so mu ukradli nick, ali pa gre za dvojno osebo, nekakšen dr. Jenkil in Mr. Hyde na temle portalu.

   • RATATA

    Še nisem bil dovolj pozoren (?)

   • Rožle

    Kwa mal se mu je sfuzlal …kje je potem ORG…

   • indijanka

    Kot bi bil Mefisto.

 • Vrhovni sodnik

  V letu 1945 je vojna trajala le še štiri mesece in pol, toda krvavi davek je v tem letu najvišji: vseh žrtev je bilo skupaj s 14.800 pobitimi po vojni (sem so všteti tudi umrli v zaporih in povojnih taboriščih) kar 34.100. Ljudje so umirali v zadnjih hudih bojih za osvoboditev, v koncentracijskih taboriščih in pod roko zmagovalcev. Struktura žrtev je naslednja: 7200 partizanov, okoli 1000 aktivistov, 6200 civilistov in skoraj 13.000 pripadnikov oborožene protirevolucije, v glavnem domobrancev. V tem letu je na podlagi sodb vojaških sodišč umrlo 83 oseb. Tudi leta 1946 je smrt še kosila: vseh žrtev je bilo 646. Razlogi za te smrti so različni. Ljudje so še umirali za posledicami življenja v taboriščih in zaporih, zaradi obsodb na smrt (usmrčenih je bilo 39 ljudi) ali zaradi pripadnosti nemški narodnosti. Med 149 ubitimi brez sodnega postopka je bila večina nemške narodnosti.
  V oči bode : V tem letu je na podlagi sodb vojaških sodišč umrlo 83 oseb, se pravi 14.717 je bilo pobitih izven sodno, na ukaz in to je vsega obsojanja vredno, moriti po ukazu, brez sodbe, pa če pustimo vnemar, da so bila sodišča pristranska, si teh 14 717 niso upala sprovesti preko sodnega postopka, ker niso imeli dokazov in to je objavil DNEVNIK.
  https://www.dnevnik.si/1042535335

 • komar marko

  Dokler bomo plačevali za to, da se gredo maškarade na naš račun in pravljice v stilu LAŽGOŠ, toliko časa SLOVENIJI ni pomoči. Gleda te v oči, ti laže, roko pa drži v tvoji malhi. Jap navade hlapcev so brezmejne.

 • Vrhovni sodnik

  “Slovenski državljan, ki med vojno pomaga sovražniku pri rekviziciji, jemanju živeža ali drugih dobrin ali pri kakšnih drugih ukrepih proti prebivalstvu, se kaznuje z zaporom do petih let. Enako se kaznuje državljan Republike Slovenije, ki med vojno politično ali gospodarsko sodeluje s sovražnikom,” piše danes v 372. členu slovenskega kazenskega zakonika.

  V praksi, maja leta 1945, je bilo seveda drugače. Severovzhodni del Slovenije, štajerski pas s Celjem in Zidanim Mostom, je bil tedaj “morilski epicenter Evrope”, pravi direktor Inštituta za novejšo zgodovino dr. Jože Dežman, ki je v intervjuju za Večer celo omenil, da naj bi v Sloveniji ležalo skupaj približno 10 “Srebrenic”. Ob sondiranjih v Tezenskem gozdu pri Mariboru je namreč vladna komisija za prikrita grobišča z izračuni najdenih ostankov potrdila domnevo, da naj bi v tamkajšnjem tankovskem jarku res ležalo več kot 15 tisoč pobitih Hrvatov, ustašev, Srbov, Črnogorcev, četnikov, morda celo Kozakov, ki so jih Britanci iz taborišč pri Pliberku na avstrijskem Koroškem vrnili v Jugoslavijo. Dokazov o tem, kdo so bili likvidatorji, za zdaj ni, znano je, da so bili to izbrani oddelki tretje jugoslovanske armade. So si pa zgodovinarji danes edini, da je pri teh pobojih šlo za odločitev najožjega jugoslovanskega vrha, vključno s Titom in tudi Edvardom Kardeljem.
  http://www.mladina.si/95456/zadnja-skrivnost-ii-svetovne-vojne/

 • RATATA

  Maja Novak je bila lani dvakrat v junajtid stejts of amerika.
  Obakrat v upanju, da jo bo opazila Killarija.
  Natavit se je šla tudi Mišeli oBama. Tam je kupila tista sončna očala, ki jih ima na foti.

  • Peter

   Si nor.
   Kot prvo, takega levičarskeg vernika ne spraviš v JUES of Ej.
   Kot drugo, očala zahoda vidla niso, so očitno ruska.
   Ergo, Maja je šel v Moskvo gledat, kje so putinova jaja, no.

   • RATATA

    Aja.
    Pol me je pa fogelova tunka nategnla, ko sem ga garbal, naj koga zašpeca.

 • Vrhovni sodnik

  Ugotovili ste, da je okoli 15 odstotkov slovenskih žrtev umrlo takoj po koncu vojne, večina v povojnih pobojih. Kako pa je bilo v drugih državah? Na primer v Franciji, kjer je del prebivalstva prav tako sodeloval z okupatorjem?
  Francija je imela okoli 10.000 zunaj sodnih pobojev med okoli 40 milijoni prebivalcev. Dokaj hitro so se dogovorili, da ne bo obračunavanja. Vzpostavili so več kot 300.000 kartotek kolaborantov, ki so jih preiskovali. Okoli polovico so jim sodili na sodišču, na smrt pa so jih obsodili 7.000 – kar nekaj od teh je bilo obsojenih v odsotnosti – smrtna kazen pa je bila dejansko izvršena v 791 primerih. Procesi so potekali tudi v drugih državah, povsod so jih poskušali spraviti v nekakšne sodne okvire, čeprav včasih z retrogradno zakonodajo.
  https://www.rtvslo.si/slovenija/prvi-pravi-popis-v-vojnem-in-povojnem-nasilju-je-umrlo-6-5-slovencev/284939

  • Maja Novak

   kolaboranti v franciji niso klali v takšnem obsegu kot kolaborantje na območju jugoslavije. da ne govorimo o taboriščih in zaporih, jasenovac, pisker, sv. urh, matthausen ljubelj, rab…. zato je bilo pa maščevanje strašno.

   • tohuvabohu

    V Franciji so klali v glavnem rdečkarji. To so počeli tudi po koncu vojne, doler jih ni zatrl general de Gaulle. Francija je drugačna tudi v tem, da je bilo tam premalo rdečkarjev, da bi lahko zakuhali revolucijo.

    • Maja Novak

     francozi so že imeli svojo revolucijo.egalite, fraternite, liberate! se spomniš? in takrat so klali na polno.

     • tohuvabohu

      Eh, ne serji. Tudi mi smo imeli nekakšno revolucijo 1848.

     • sprehajalec

      To so počeli bolj humano. Giljotina je bila izumljena za te namene. Hitro in neboleče.

      Tukaj pa zazidati pri živem telesu in pahniti žive čez skale z zvezanimi rokami….

 • komar marko

  zgodovinarji, dr. Janvit Golob, dr. Peter Vodopivec, dr. Tine Hribar, dr. Janko Prunk in Milena Basta, leta 2005 v zborniku Žrtve vojne in revolucije v uvodu krivdo za to pripisali komunistom: “Nastane državljanska vojna, ki so jo na eni strani povzročili komunisti, predvsem s svojimi preventivnimi oz. provokativnimi likvidacijami, na drugi strani pa iz Katoliške akcije izvirajoči aktivisti antikomunizma, ki svoj ideološki boj zdaj preoblikujejo v oborožen antikomunistični boj. Boj, ki se zaostri z ustanovitvijo domobranske vojske na začetku leta 1944, njegov simbolno najbolj zaznaven izraz pa je prisega, s katero so domobranci obljubili zvesto sodelovanje v skupnem boju z nemško oboroženo silo pod poveljstvom vodje velike Nemčije. Šlo je torej za aktivno domobransko kolaboracijo z nemškim okupatorjem. Toda namerni in neposredni povzročitelji, s tem pa tudi glavni krivci državljanske vojne, tega nujnega pogoja komunistične revolucije, so komunisti.”

  VIR http://www.mladina.si/95456/zadnja-skrivnost-ii-svetovne-vojne/

  • Maja Novak

   isti članek:
   Pa vendar razlika med moralo zaveznikov in vodstvom NOB ni bila tako velika. “Ne gre za to, da bi bili po značaju v Sloveniji kaj drugačni. Gre za specifično situacijo, po eni strani smo imeli kulturni boj, po drugi strani odsotnost državnih institucij. In seveda, vojna v Sloveniji je bila zelo krvava: Nacistična okupacija je bila strahovita in v ljudeh se je nabral en strahoten gnev ter želja po obračunu. Povojne oblasti so ves ta gnev usmerile še na druge kategorije nasprotnikov nove ureditve, denimo na kriminalce. Težnja po moralnem čiščenju je bila velika,

   • Srečko Starič

    mama ti je moralno čiščenje, ko te je rodila….nimaš pojma o pojmu

   • Nada

    Ljudje na Štajerskem so vojno doživljali, bili obveščani o njej po radiu
    in iz časnikov, več ali manj kot o nečem, kar se dogaja tam nekje daleč
    (vsaj leto 1943 je bilo takšno) na hudih svetovnih frontah na vzhodu in
    zahodu. Krvavo je bilo na našem ozemlju še najbolj zaradi
    komunističnega terorja.

 • Fogglof Tunnek

  Ka vam ni jasno, naj še enkrat napišem… NO IN KAJ JE OSNOVNA ZGODOVINSKA RESNICA? ==================== NI slo za pomor domobrancev, slo je za likvidacijo narodnih izdajalcev. Seveda je slo za izdajo, narodne izdajalce so izdali Anglezi in jih vseh 130 tisoc vrnili v Jugoslavijo. Titova Jugoslavija ni hotela da se vrnejo, vendar so Anglezi vrnili svoje “prijatelje”, niso si hoteli mazati rok z izdajalci. Vedeli so da gre za ljudi brez principov ki bi tako kot so izdali svoj narod nekega dne izdali njih. Ljudje danes pozabljajo na ocitno resnico: ko je Hitler hotel pokuriti vse Zide, Slovane, cigane, homoseksualce in prizadete so mu zal nekateri Slovani skusali pomagati. Vec jim je bilo do morilskega Hitlerja kot do lastnega naroda. Mislili so da bo Hitler zmagal in da bodo oni kot “ponemceni Slovani” v novem sistemu dobro ziveli. Usteli so so in placali zasluzeno kazen. Priznam pa da je bilo med likvidiranimi tudi nekaj nedolznih, pac imeli smo malo casa da bi prav za vsakega preverili kako in kaj. Ce bi jih Anglezi vrnili par tisoc, bi bila situacija drugacna. Vendar je bila nasa vlada mlada in ni imela dovolj izkusenj in casa da bi sojenje bilo izpeljano bolj profesionalno.

  • montyamp

   Žalostno je to , da so morilci na oblasti zagonili državo .
   Še bolj žalosten je pogled na mentalno revščino sinov in hčera klavcev .
   KDAJ IN KJE JE MORILEC VZGOJIL NORMALNEGA NASLEDNIKA ???
   MORILEC JE MORILEC , NAJHUJŠI JE PA IZDAJALSKI MORILEC , KI SE OBLAČI V UNIFORMO KATERO DOBI NA BOLŠJAKU

   • domovina mili dom

    Te uniforme šivajo na Kitajskem za te morilce, ki hodijo rajat k svojim totemom krvave izdajalske revolucije.

 • Vrhovni sodnik
 • komar marko

  V Belgiji, v kateri je živelo 8 milijonov prebivalcev, so po vojni zaradi suma kolaboracije vzpostavili 405 tisoč dosjejev. Od 53 tisoč obsojenih Belgijcev so jih na smrt obsodili 2940 in 2340 na dosmrtno ječo, a so leta 1964 v zaporu sedeli le še štirje kolaboracionisti. Čeprav je bil pravni aparat v Belgiji najbolj neusmiljen, so dejansko izvršili le 242 usmrtitev, zgodovinarji pa so našteli še 35 izvensodnih likvidacij. Tudi v Luksemburgu, ki je imel tedaj 270 tisoč prebivalcev, je po vojni prišlo do “zgolj” sedmih izvensodnih usmrtitev, ugotavlja Mlakar.
  VIR http://www.mladina.si/95456/zadnja-skrivnost-ii-svetovne-vojne/

 • Maja Novak

  offtopic:
  ni boljšega recepta za mnogo postov kot pa tema partizani in domobranci. ob vseh aktualnih temah seveda. dobro so osamosvojitelji vnesli razdor v slovenski narod.res nam ni pomoči.

  • indijanka

   Nekoč bo lepo

   Nekoč bo lepo,
   ko blazni bomo ob ognjih čepeli
   in bomo odprte rane imeli —
   nekoč bo lepo…

   Pijana bodo legla naša telesa,
   v zubljih steklenih veter bo pel
   in mehke trave in zemlja in mirna drevesa
   bodo tonila v brezmadežni spev.

   Med prsti dnevi bodo drseli kakor semena,
   srca ne bo nam več trgala rast,
   v očeh bodo žarela domača slemena,
   čas večnega molka naša bo last.

   Nekoč bo lepo,
   nekoč bomo roke v prst zakopali
   in bomo življenja sokove spoznali;
   takrat bo lepo…

   • Maja Novak

    domobranski pesnik si je skušal od svojih gnusnih zločinov olajšati dušo. balantič je bil tragična figura, ki jo je zavedel resnični zločinec france kremžar. žal mi je tega nadarjenega fanta, ki je na začetku celo simpatiziral z OF in bil zaradi tega interniran v gonarsu.

    • sprehajalec

     Bednik, ima Balantič kakšen dokazan zločin? Kar na plan z njim.

     Govorite o borbi proti “revanšizmu”, sami (oziroma tvoj dedi) ste pa pobijali vse povprek, če komu frizura ni bila všeč.

     Europa tega ni videla od luteranskih vojn 16. stoletja.

     • Maja Novak

      balantič je padel v spopadu na grahovem. ne zavajaj!!!!

     • indijanka

      Kakšen spopad? Zažgali so jih. Na začetku življenja je umrl v ognju. Če bi živel dlje, bi bil večji od Prešerna. Bil je prepovedan. Odvzet ljudem.

     • sprehajalec

      Največji posmeh je pa bil, da je bil pred leti naveden na spisku “Žrtve Jasenovca”, ko so Srbski nacionalisti prišli do arhivov in jih dali na net. Da bi povečali število Jasenovca, so dali kar vse gor tudi Balantiča. Čisto urejeno, France Balantič rojstvo, Rojen v Kamniku. Umrl v Jasenovcu na dan požiga cerkve v Grahovem.

     • macon

      Kvečjemu še v francoski revoluciji.

     • domovina mili dom

      Zato so se pa bali komunisti, leta 91, revanšizma, tako so ga sami poimenovali. Ker so po sebi sodili druge. Zaradi civilizacijskih norm desnice so preživeli, živeli in nazaj ugrabili to kar so prej s krvjo odvzeli.

    • indijanka

     Maja, saj veš da življenje ne sestavljata črna in bela ampak ogromno sivine. Tega nisem še nikoli zapisala. Moj pradedek je bil delavski voditelj rudarjev. Ustreljen je bil kot talec v prvih dneh vojne. Prababica po drugi strani pa bogatejša meščanka poročena z Nemcem. Njega se ne spomni nihče razen nas domačih. Njen grobek pa kljub dejstvu, da so jo preganjali, ji vse pobrali in da sta bila njena sinova del nemške vojske prekrijejo svečke. Verjetno bi jo tudi likvidirali, če se ne bi zatekla v Avstrijo. Ni otroka, ki mu ni stisnila hrane ali pa ga popazila v našem kraju. V življenju šteje edino to, da si Človek v vsakem trenutku. Mene te morije v imenu zmage bolijo.

     • Peter

      Maj ve, da življenje sestavljata rdeča in bela. Rdeče dobro, belo ne dobro.
      Kaj daleč dlje, pa žal ne gre…razen do kšne roza, hihihi, no.
      Nima smisla se s takim zblojencem pogovarjati normalno, no.

     • Maja Novak

      tragična zgodba. če te morija v imenu zmage mori, se spomni tvojega pradedka, ki je padel, ker se je zavzemal za delavske pravice! moj dedek je bil tudi rudar v zasavju. vodil je rudarsko stavko za prosto nedeljo. bil interniran v dachau, tam bil do konca vojne. moja babica, nosilka partizanske spomenice, izdana in internirana v auschwiz do konca vojne. veliko nas ima tragične usode in zgodbe. morija v imenu zmage je bila samo epilog črnega obdobja človeške zgodovine.

     • indijanka

      Naključje ali pa ne. Moj je vodil zasavske rudarje. Spomenica je samo papir. France Balantič je tudi ljubil domovino. Kdo sem jst, da bi lahko ocenila, da je bila njegova ljubezen manjša. Ali misliš, da spomenica pomaga ob zavedanju, da je bila zmaga s krvjo civilov prepojena. Moj pradedek je umrl zato, ker je verjel v boljši svet in ne pobijanje dojenčkov.

     • domovina mili dom

      Bolečina odpre duha. Da razkriješ vsebino duše, je bolečina velika,
      Bravo indijanka.

     • Peter

      Tudi veliko partizanov je slo v hosto zaradi postenih namenov, zaradi borbe proti okupatorju, njim gre cast, ker jim ni bilo lahko.
      Potem pa so NOB prevzeli komunisti in ga spremenili v razredni boj, v revolucijo.
      In potem se je zacela drzavljanska vojna….

     • Maja Novak

      najprej je bila okupacija in zločini kolaborantov. NE POZABI KDO JE ZAČEL!!!!!! Babica je šla v partizane, ko so internirali dedka. ne drzni dvomiti v spomenico. Moja stara starša sta oba verjela v boljši svet in se zato tudi boril!

     • indijanka

      Če sta bila plemenita se distanciraj od morilcev.

     • Maja Novak

      se boš ti distancirala od domobranskih kolaborantov?

     • indijanka

      Obsojam morilce na obeh straneh. Nikoli več ne bom obsojala domobrancev, niti jih štela kot kolaborante. Verjeli so v svojo resnico in svojo ljubezen do domovine.

     • Maja Novak

      no pa smo tam, spet pod hitlerjevo zastavo. in potem se boš zopet čudila, ko se bo zgodovina ponovila.

     • tohuvabohu

      Zanimiva je ta rdečkarska logika. Za vas ni zločin vaše klanje neoboroženih civilistov, požiganje, ropanje. Po vašem je zločin SODELOVANJE z oblastjo.

     • sprehajalec

      Načrtno so zmešali tehnično kolaboracijo z oboroženo kolaboracijo. Vse je postalo eno in isto. Kolaborant je bil vsak po oceni ali sumu odločevalca.

      Kako je to v praksi izgledalo; V parizu so francoski policisti pod nemško okupacijo opravljali svoje delo (usmerjanje prometa, preganjanje tatvin in kriminala), pri nas pa so jih streljali. Vsi dnevi vstaj se začnejo z ubojem orožnika.

     • Maja Novak

      nacifašistični okupator je okupacijska oblast in sodelovanje s takšno oblastjo je kolaboracija.pika.

     • baldeagle

      Bedak brezspolni opranoglavi komunistični!

     • tohuvabohu

      Vidiš, kakšen kreten si. Čisto vsak okupator je oblast, ne samo nacifaši. Ampak če poražena država kapitulira in crkne, je to tudi EDINA oblast. Nesodelovanje z oblastjo je največja neumnost. Narod mora (pre)živeti tudi v razmerah okupacije. Saj ste tudi rdečkarji pošiljali otroke v nemške šole, plačevali ste z markami, poročal vas je nemški uradnik, hodili ste k nemškemu zdravniku, kupovali ste v nemških trgovinah, delali ste pri nemških delodajalcih itd. itd. Potem ste tudi vi bili KOLABORANTI.

     • indijanka

      Zgodovina se je ponovila. Ker se popolnoma nič nismo naučili iz nje. Ker ne premoremo kritičnega odnosa. Smo svobodni ali našo usodo kroji Nemčija? Njim smo zlahka in hitro odpustili.

     • sprehajalec

      To je njihova logika Indijanka. najprej se ti distanciraj pa opraviči, potem bom pa jaz morda rekel “tudi svinjarije so se dogajale”, kot pred leti predsednik ZZB na govoru na vstali primorski.

     • Maja Novak

      a ste se opravičili za kolaboracijo?

     • sprehajalec

      Se nima kdo opravičiti, ker tisti ki so kolaborirali so bili likvidirani, od prvega do zadnjega.

      kaj se ti bom jaz opravičeval?

     • sprehajalec

      danes imamo pa tole….

     • Maja Novak

      se strinjam. mrtve so sanje naših dedov.

     • sprehajalec

      Mislim, da so kar sami krivi, da je temu tako, mislim na tvojega dedija…

     • Antonius

      Indijančica, spomeničarji so izbrana smetana revoluciji in moriji zavezanih samozvancev, ki so si z izmišljenim odporom 6. aprila ’41, takoj po vojni z dekretom zmagovitih, izborili neverjetne privilegije.
      Zaradi obelodanjenja resnic o komunističnem odporu vezanem na nemški napad na Rusijo 22. junija ’41 so spomeničarji raztegnili datum izmišljenega odpora, ker ga ni bilo na odpor v celem letu ’41.
      Enega teh spomeničarjev sem imel v hiši za soseda. Njegova “spomeničarska” zaslužnost je zabeležena dvakrat. Tudi v Črnih bukvah so ga zapisali.
      Na povezavi je kar nekaj spomeničarskih imen zelo izpostavljenih jezikov in krvavih rok.
      https://sl.wikipedia.org/wiki/Seznam_nosilcev_partizanske_spomenice_1941

     • indijanka

      Ne vsi. Spomenico so prejeli tudi tisti, ki so umrli takoj. S srcem za domovino in za pravice zatiranih. Več kot vem, bolj razmišljam o tem, da so bili zaradi čistega srca žrtvovani.

     • Antonius

      Kako naj si pa razlagam, ne vsi. Če ne bi še ostalih, več ali manj, prikoritnih dodali, bi bili potem takem, spomeničarji samo člani predvojnega partijskega komiteja. Kdo bi jim pa verjel, da so se prav te, maloštevilne zahrbtne in prevarantske barabe že naslednje jutro po šestem aprilu leta ’41 uprle nemškemu agresorju.
      S spomenico ni nič drugače, kot s partizanskimi dodatki. Poštenim fantom v partizanih so z obljubljenim privilegijem zavezali usta. Kdo bi bil pa toliko nor, da bi reskiral pravico do predčasne upokojitve in borčevski dodatek k pokojnini. Da ne razpredam o šikaniranju najbližjih, če bi se mu slučajno jezik razvezal.
      Kdor v enobejevskem kotlu brska z idealizmom opremljen, se je lotil napačnega kotla. V tem kotlu so zametane tudi zasvinjane resnice o izmišljenih spomeničarjih.
      Pepca Kardelj se je uprla Nemcem 6.aprila leta 1941? Tej risanki ne bi nasedli niti predšolski otroci. Maček Matija je bil pred vojno tat v Zalogu, kjer je kradel material iz tovornih vagonov. Ti povem, čez dan se je kazal kot imeniten gospod.
      Ko je leta ’45 prišel z zmagovitimi na oblast, so mu po partijski krvi sorodni, predvojno kriminalno delovanje spremenili v revolucionarnega.
      Pepca je bila njegova sestra, če še ne veš.
      In še malenkost k revolucionarnemu, komunističnemu in partizanskemu spomeničarju Matiji Mačku. Ko ga je pobiralo, je bil na njegovo željo pri njem župnik. Ko je odhajal, nobenega privilegija ni nič več potreboval.

     • indijanka

      A res? Zelo malo vem o tem. To področje me je vedno navdajalo s strahom in zato ga nisem raziskovala. Vem samo, da se priimek narodnega heroja v mojem mestu nahaja pod sklepom krivice, ki se je dogodila dedku in babici. Ns vem niti, če je to on. Samo sovražila sem njegovo hladno srce.

     • Antonius

      Kam si se mi zgubila, ko sem po duši brskal izbrano, da bi ti prinesel, kar sem napisal.
      Madonca, kam naj zdaj s tem, v cekar nabranega?!
      Prinesel sem ti samo s srcem izbrano, pa se je, kot razumem, avtobus mudilo.
      V svežo spokojno noč se bom obrnil. Korak bom prilagodil dolgemu potu in v mislih v družbi s teboj, počasi odšel v temo proti domu.

     • indijanka

      Nisem se izgubila. Le razmišljam, zakaj se zdaj vsi jezijo name, ker me Maja N. ni zmerjala. Aja zbrisala sem. Dolgo sem potrebovala, da sem prebolela družinske tragedije, ki jih je prinesla ta vojna. Ne morem jih vseskozi obujat. Sicer sem pa mislila, da si šel spat.

     • Antonius

      Indijančica, pripovedovana krivica, storjena tvojemu dedku, bo skoraj čisto mimo tvojih spominjanj, za teboj neslišno hodila celo tvoje življenje. Ostani v družbi, tebi dragih verzov, otožnega Balantiča. Z njimi si na najlepši način v družbi s tvojim ljubim dedkom.
      Ne brskaj v tem kraterju pekla Slovencem storjenih krivic, prelitih solza, tragedij in nesreč. Skozi življenje pojdi po svoji poti z mirom v srcu in hvaležnostjo v njem, ker je tvoj dedek prispeval svoje, da danes lahko ti v spominu, zanj živiš, on pa s teboj po svetu vandra, nepozabljen v tvojem srcu.
      Zelo pomembno je, ne pozabiti, spominjati se, ljubiti.

     • sprehajalec

      Vendar se le redko kdo naslaja nad tragično usodo likvidiranih in jim odreka pravico do groba.

  • Rožle

   As pozabu na članke o Janši …

  • montyamp

   Pomoč obstaja : : :

   NORMALNE VOLITVE

   BREZ KRIVOSODJA

   BREZ RTV HANZI KURBENHAUS ………………….

  • tohuvabohu

   Debato o partizanih in domobrancih ste začeli rdečkarji in to naredite VEDNO, ko kdo omeni hude jame. Slovenski narod (razen zavedenih in zapeljanih od rdečkarjev) prekleto dobro ve, kdo je pri nas zakuhal razdor, kdo je začel klati neoborožene ljudi in kdo je začel rušiti in požigati.

 • Peter

  tumpek se je zbudil, glej no glej…
  Kaj ti ni jasno tumpek:

  Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi.

  Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo stanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo ćese i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku.

  Teže
  će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se
  predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom… Tako ćemo
  postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću, zemlju i
  stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od
  njih moramo načiniti beskućnike, proletere… Samo nesrećnici postaju
  komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi
  smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira…(Dokument se nalazi u Arhi

  Rabiš prevod, je to problem, no?

  • Rožle

   Zdej bo malo težje sodeloval, ker more še 2 svoja klona po forumu sprehajat …

   • Peter

    Kdo mu je kriv, no?

    • RATATA

     Prešaltal bo še na mihec sKumarc

 • Peter

  tumpek se je hvalu, da je komunist, no…

  Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira.

  A ne veš. kdo je biu Moša Pajade? Ja pajade, no.

 • Fogglof Tunnek

  V Črni vasi so domobranci več družin popolnoma izropali in mnogo ljudi zaprli. Praf tako v Kotu pri Igu, kjer so kradli živino, živila in kokoši. Požrešnost teh kristusovih borcef je nepopisna. Teden dni stare zajčke in brejo zajklo so na mestu skuhali in pojedli…Toti bi še splavljene fetuse jedli…fuj !!!

  • montyamp

   Šala dneva , domobranci okradli ušive , umazane in kradljive komuniste .
   Fogglltunč , tam kjer ni še vojska ne more vzeti .
   Komunistom bi lahko kradli edino topoumnost , tega pa nihče noče .

 • Peter

  Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom… Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od
  njih moramo načiniti beskućnike, proletere…

 • Peter

  Vidim, da mu zajci ne grejo v glavo.

  Kunčje meso vsebuje veliko proteinov in nenasičenih maščob. Kljub
  temu pa ima kunčje meso manj maščob kot nekatere vrste perutnine
  (purani, piščanci), govedina in svinjina. Kunčevina vsebuje tudi izjemno
  nizko raven holesterola – veliko manj kot prej omenjene skupine mesa.
  Študije ugotavljajo, da je doma rejeno kunčje meso najbolj hranljivo
  meso, ki je znano človeku. Kunčevina v naši spletni mesnici je od
  priznanih slovenskih rejcev. Njihova kakovost se stalno preverja in
  zagotavljamo vam, da boste pri nas dobili najboljše kunčje meso.

  Kunčje meso je posebej primerno za ljudi, ki imajo posebno dieto
  zaradi bolezni srca in ožilja. Primerno pa je tudi za ljudi, ki želijo
  izgubiti nekaj odvečne teže. Kunčje meso ima manj kalorij na kos kot
  katera koli druga vrsta mesa (pol manj kot ovčje meso in dvakrat manj
  kot svinjina).

  Kunčje meso je bolj hranljivo kot katero koli drugo meso. Kunci pa so
  precej enostavni za vzrejo. Z enako količino krme lahko dobimo 3
  kilograme kunčjega mesa in le pol kilograma govejega mesa. Kunčje mleko
  je tako hranljivo, da lahko mlad zajček že v 6 dneh podvoji svojo težo.
  Majhen prašič za enak podvig potrebuje kar 14 dni, teliček pa 47 dni.

  Kunčje meso je belo. Običajno je cenejše od teletine in tudi bolj
  hranljivo. Res pa je, da je kunčje meso najboljše v poletnih mesecih.
  Seveda pa ga lahko jemo skozi vse leto.

 • Vrhovni sodnik

  cin, cin

 • Rožle

  Se še spominjate stožiškega nočnega sprehajalca, ki se je kasneje izkazalo, da je bil ta tudi bivši miličnik …
  Zlorabljal in mučil kobile ter ostal nekaznovan, ker pač rdeči z rdečimi držijo
  https://s28.postimg.org/7nzmn0ysd/Tunek_plus_Julka_pru_ka.jpg

  • RATATA

   A so me tut tle naregnil, da je bil dec ćapac od bratušce kobile?

 • Fogglof Tunnek

  V začetku 1944. leta se je poleg tolikih grozot, ki so jih v okupatorski službi uprizorili domači izdajalci, pojavila Črna roka. Njena pošastna senca se je skrivnostno pofzpela nad slovensko domovino, na najbolj ogaben način segala po življenju naših ljudi ter s svojim zločinskim početjem kronala svoje umazano hlapčevanje krvnikom slovenskega naroda.

  • tohuvabohu

   Rdečkarji so klali že od leta 1941 naprej. To je izvor zla.

 • Fogglof Tunnek

  V Šmarjeti so kradli domobranci pod vodstvom komandanta Cvetkoviča. Preoblekli so se v partizane in plenili predfsem živino in živila. 16.4. so od tu odpeljali 40 ljudi, stare ženice, ki so težko hodile so zmerjali s kurbami in jih suvali s kopiti. Neki kurat je eno celo posilil. Gamad katoliška.

  • Rožle

   Vedno je kradel samo kumunist …
   Tardeči so vsej svoji zgodovini preživeli samo z lopovščino nikoli nič svojega niso ustvarili …

  • tramal

   Take bujne pravljice ti še tvoji otroci nebi verjeli.Sicer pa komunisti imate same pankrte saj ni nobeden omožen.

 • Peter

  Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi.

  Stoga
  mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće
  naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo
  stanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj
  način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni
  stoke, brzo ćese i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku
  pljačku.

 • Peter

  Prvih šest ur po koncu vojne bo odločilnih za komunistično stranko. Če
  zmaga tedaj bo vladala, če ne, pade za vedno. Če propade, so izgubljeni
  voditelji in prvaki, zakaj bežati ne bodo mogli nikamor. Zato mora vsak
  pripadnik Osvobodilne fronte in Komunistične partije brezpogojno
  izpolniti svojo nalogo in bliskovito likvidirati vse nasprotnike in vse,
  ki bi bili komunizmu kakorkoli nevarni. Uiti ne sme nihče, zato
  odgovarjajo tisti, ki so za likvidacijo določeni, s svojo
  glavo…..Družina, ki ima v svoji sredi enega samega izrazitega
  protikomunista, se likvidira totalno, to je do zadnjega dojenčka.

 • Make SLO great again

  Večerna molitev. Oče v nebesih, daj da bi na prihodnjih volitvah zmagali desničarji. Daj, da bi se na volitve prijavili le desne stranke zato, da bi naredili red v naši majhni deželici, v kateri levičarji obvladujejo večino medijev. Amen.

  • Rožle

   A takole Brglez moli …?

   • Make SLO great again

    Da bi bog dal! morda, če bi spil kakšen kozarček ali pa dva.

   • Peter

    Ne, tako moli tumpek…

    • Make SLO great again

     Tunnek se v življenju še ni pokrižal..

 • Make SLO great again

  jutranja, dnevna in večerna molitev na nova24, odžene še tako zagrizenega levičarja s portala stran!

 • Krtača17

  Še kar domobrančki ne morejo prebolet poraza? Medtem so stvari v padli Nemčiji takoj po 2sv vojni reševali na precej bolj civiliziran način (če verjameš v domobranske palčke). Evo vam:https://youtu.be/s3fIX8L7yBk

  • sprehajalec

   Kaj v vrsti stojite? kaj imate tole neko akcijsko celico Združene levice? Podmladek?

   Poraz domobrančki niso mogli preboleti, ker so bili likvidirani s kroglo v glavo ali pa zazidani pri živem telesu. Kot v srednjem veku.

  • garfi

   ne moremo preboleti butalcev kot si ti

  • Viktorh

   Že sinoči sem ti omenil, da bi bilo prav, če si opereš usrane noge. Na daleč se vidi, da doma stojiš v govejem dreku do gležnjev, kar tudi zaudarja, še preko interneta se vidi in vonja. Res pa je, da je mešanica svinjskega in govejega govna.
   Torej, najprej v banjo, potem pa…

   • MEFISTO

    Če bi upošteval, da je Krtača17 le drugo še bolj neumno ime za Fogglof Tunneka, bi itikrtača še bolj zaudarjala.

  • sprehajalec

   Posnetek ni iz nemčije, ampak Češke, Sudetov. Tam so obračunavali čehi (s pomočjo Rdeče Armade z nemci). Pri nas je bilo drugače in so Slovenci na takšen način obračunali s Slovenci.

   • Krtača17

    Kaj pa kaj porečeš na tega? https://youtu.be/hbp61fOVFaE

    • sprehajalec

     Levičarji kot levičarji, delavski socialisti ali pa komunisti povsod zgradijo sistem taborišč za politične nasprotnike. Od Stalinovih Gulagov, do nemškega sistema kazetov.

     ne vem kaj je tukaj spornega?

     • Krtača17

      Še enkrat poglej.

     • sprehajalec

      Dolg dokumentarec je pa večino sem že videl. Ciljaš na nemške ujetnike ameriške vojske ali kaj?

 • Peter

  Spet ofenziva blokeranih luzerjev. Bo kdo ukrepal, no?

 • Peter

  A krtaca je na vrst. Jest sm prejle u pasji drek stopu, pa sm si cevle spucu s krtaco 17, uporabna zadeva. Sam je pol tok smrdela, d sm jo stran vrgu. Pa ni problem, krtac po 0.5 eura kokr ces, no.

  • sprehajalec

   Izgleda imajo izmensko tole rešeno. “Dežurstva”, tako priljubljen izraz v komunističnih, pa tudi naših sedanjih sistemih. “A sedaj je pa Krtača dežuren”.

   • Peter

    Vazno da pokasira dodatek na pripravljenost, pa da lahko dvojno kilometrino racuna, no…

    • Krtača17

     Se ni treba velik trudit. En post spustim pa 10 domobrančkov takoj joka kot mevže. No zdaj pa strumno čakajte kdaj bom spet usekal. Saj imate radi dežurstva ne? Žalostno da osebkom ala Peter ki cel dal visijo na tem forumu – le to predstavlja življenje. Uboge dušce – domobranske hehehehe

     • tramal

      Vem da se čez dan še sedaj skrivaš po goši tako strah te je.Mi domobranci, po tvoje, si ne mažemo rok z drekom

     • Peter

      Kva prau tist nad tabo?

      Spet o domobrancih? Madona, pa tem se res meša no.
      Če bi mene tkole partizani vse dneve pa noči preganjal…

     • Krtača17

      Seveda da ne. Vedno in povsod ste se lastnemu narodu usral na glavo. Pa še danes ne priznate. Jojojoj.

  • RATATA

   Tuneka vidm gor, sem na tablici.

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, vi ste pogumni pisuni in lizuni murgelskega čukavca … Kapish???
  … LAHKO NOČ !!!

  Jaz sem nor,
  jaz sem ubogi bogi bogi bogi bogi stvor,
  jaz sem nor,
  jaz sem ubogi bogi bogi bogi bogi stvor,
  jaz sem nor,
  jaz sem nor, haha,
  jaz sem ubogi bogi bogi bogi bogi stvor.

  POZOR ! POZOR !
  Čujte, partizane je treba fse fjame zmetat… Kapish?

  • Vrhovni sodnik

   Sem vedel, da boš k pameti prišel, zdaj pa redno tabletke 3 x na dan, kot je psihiater napisal.

   • Rožle

    He….čedalje bol se mu trga ! …

    • Vrhovni sodnik

     itaq, sem ti napisal

     • sprehajalec

      Cel dan ga je lizal po malem, sedaj je pa udarilo…

     • Vrhovni sodnik

      PIA poglej

     • Peter

      Hihi, kva sta zdej vidva ušpičla, no?

  • Krtača17

   No zdaj so domobrančki pomirjeni in bodo lahko mirno šli spat hehehehe

  • rubec

   Tebe sem imel blokiranega zato me zdaj diskus sprašuje do you want to block this majmun again. Če me bodo zaradi tebe majmun še nadlegovali ti odbijem jajca.

   • Peter

    Ti maš dobro varjanto diskusa.
    Jest mam eno bl vulgarno, mi je reku Pa jebote, kva s pa tega zblojenca odblokeru, no.

    • RATATA

     Vrhovnega sodnika je treba preverit! Me je ogovoril, pa takoj deletiral!!!

 • MEFISTO

  Smili se mi Indijanka, ki je nasedla Fogglof Tunneku, ki se je za njo prelevil v Majo Novak.

  Kot da še ni bila opozorjena, da so vsi oštevilčeni in neoštevilčeni Novaki ter Novakeci rezervirani za Fogglof Tunneka, vulgo Tumpeka.

  • Vrhovni sodnik

   žal je še enemu hujše nasedla

   • indijanka

    Komu pa?

 • Krtača17

  A samo 4 podpornike imate na forumu? A ne gre vsaj tja do 10 glasov. Slabo slabo. Na rtv ju bi bilo vsaj tja do sto. Tle pa taka žalost hahaha

 • tramal

  Morilci so bili in bodo tile komunisti in nikoli se ne bodo spreobrnili.So kot vampirji ki samo iščejo kri nedolžnih.

  • Peter

   Kva pa ta krtača kle dol tečnar?
   Nej mu en puve, da mamo use popucan, d nej gre kr drgam krtačt, no.

 • Fogglof Tunnek

  Čuj Maja Novak jast vem da si ti moški,pa kaj potem jast fse kresnem.

  • Peter

   Tunnek dobi od mene debel plus, hihihi, no.

  • Vrhovni sodnik

   ne smeš roza tablet zjutraj jemat, te so za zvečer, boš narobe navit do konca

 • baldeagle

  Še danes se zgražamo nad tistimi, ki so leta 1941 ustanovili PIF. Začetek komunistične okupacije Slovenije in komunističnega zasužnjevanja in terorja nad lastnim ljudstvom.
  Komunizem je zločinska ideologija smrti, v imenu katere so partijski zločinci na najokrutnejši in krvav način odstranili svoje politične nasprotnike in si tako na nedemokratičen način, mimo volilnih skrinjic prigrabili oblast.
  Niti enega komunističnega režima ni bilo na svetu, ki ne bi bil do skrajnosti krvav in zatiralski do lastnih ljudi, ki ne bi uporabil najhujših podlosti za polastitev oblasti. Tak je bil pri nas, tak je bil povsod drugod.
  Komunizem je huda civilizacijska sramota, ki jo po vsem, kar o komunizmu vemo danes, lahko zagovarja samo umsko prizadet individuum.

 • RATATA

  Vrhovni sodnik je sumljiva oseba!!!!
  Ogovoril me je, pa se takoj zbrisal!
  Rožle preveri !!! Ekšn naw!

  • Rožle

   Hmmm…..UDBA ???

   • RATATA

    Da ni Knoj, ko je enkrat tolk o F.Bučarju vedel.

  • Vrhovni sodnik

   jolbe, še ti se zbriš

   • RATATA

    Ne bom. Kar sm reku sm reku.

    • Rožle

     Nč, pol pa na silo …

    • Vrhovni sodnik

     lohk so tud drugi dobil link, zato sem zbrisu, Rožle razlož mu

     • indijanka

      komu sm jst nasedla?

     • Vrhovni sodnik

      a ti bi pa kar tuki o tem, hitro tole skopiri [email protected]

 • ney

  V Novem mestu uradna pogajanja med odposlanci Slovenskih komunističnih tolp ter med…
  https://uploads.disquscdn.com/images/ddc2be388f93524a37790a6011aa47a4300b13b18df597411fd90e3358928573.jpg
  Sodelovanje italijanskih topniških in NOB 9. September 1943. V Novo mesto.

 • baldeagle

  Nobeno “ljudstvo” se ni uprlo, kot bi to radi prikazali dediči komunističnih morilcev. NOB je vodila izključno mala teroristična organizacija, potem ko se je končalo prijateljevanje med Hitlerjem in Stalinom. Za svoje račune je naredila pokol med svojimi in jih namerno sprla, kar je težek zločin. Zato si ne zasluži pohvale, pač pa kazen.

  • RATATA

   To ka je izvedla takrat KP, bo poskušala ZL.

   • baldeagle

    Zato moramo biti tisti, ki nam je kaj stalo do Slovenije, v stalni pripravljenosti, da bomo v stanju kadarkoli odločno odreagirati na morebitne akcije levičarskih zblojencev in jih zatreti v kali. Tudi z orožjem, če bo potrebno.

    • RATATA

     Južnjaki so trdno prepričani, da so v Sloveniji ogroženi, zaščitijo jih le leve stranke vključno z instantnimi.
     Mladina se druži in prijateljuje z južnjaki-vrstniki. V sr.šolah rafalno, vsako leto jeseni in spomladi organizirajo ekskurzije po jugovini! Tam se imajo vsi fajn.
     Iz tega sledi, da čas ni na naši strani.
     Moje ime je skrbno izbrano, klima v deželi je pa čudna. Označim jo lahko “vsi smo naši” 75% populacije.
     Me preganja skrb, da bo vse spolzelo, če že ni!
     Problem imamo že kar nekaj časa, vedar se ta problem lahko reši le s konfliktom!
     Govoril sem.

     • baldeagle

      Bojim se, da resnično vse drži, kar si napisal. Slovenija je v hudem problemu. Sem včeraj pod eno novico napisal, da je verjetno edino bankrot tisti, ki jo lahko reši. Kajti umiranje na obroke, kar se trenutno dogaja s Slovenijo, je nekaj najhujšega.
      Če pa bi prišlo do bankrota Slovenije in posledično do hude revščine, sem skoraj prepričan, da bi se narodu začele odpirati oči in tako bi ponovno začeli državo graditi na zdravih temeljih.

     • RATATA

      Sem prebral to tam, verjetno spvoutal nisem, če se jaj poznam. Je pa res na žalost kar res!
      Vendar nas je zgodivina naučila, kdo je v primerih kolapsa zaradi revščine najuspešnejši! Moji, pa tvoji ne!!!

 • Fogglof Tunnek

  Orel je simbol
  velikodušnosti, moči, božje sile, poguma in pravičnosti. Že v pradavnih
  kulturah starega vzhoda je veljal za kralja ptic, predstavljal najvišje
  božanstvo, božjo moč, oblast in poosebljal vladarja, sprva v Babilonu,
  kasneje pa v stari Perziji in celo pod Ptolemajci v Egiptu. V helenski
  Grčiji je bil znak Zevsa, v Rimskem cesarstvu pa simbol Jupitra. Orel
  antičnega Rima je bil tudi simbol cesarske moči in navsezadnje samega
  imperija. Tudi krščanska simbolika ga je vzela za svojega. Dvoglavi orel
  je bil zelo pomemben simbol Hetitov, Asircev, Egipčanov in kasneje tudi
  Bizantincev.

  • Vrhovni sodnik

   si vidu, saj gre, sam počas, da ne boš v dilerij padu.

   • indijanka

    jst unga ne poznam niti nočem poznat

    • Vrhovni sodnik

     katerga, to je en od mojih divjih mailov, tam mi tud Rožle piše

     • indijanka

      pol ti bo dal rožle moj mail, ki ni divji

     • Rožle

      Hmmm….o čem teče debata ….?

     • indijanka

      pojma nimam in maja ni tunnek preveč ve o financah.

     • Vrhovni sodnik

      seveda ni, je tvoj kolega

     • indijanka

      zadnjič sva se pogovarjali tu na novi o financah

     • Vrhovni sodnik

      ne štekaš, sem rekel rožletu, da te opozori, pa je pozabil

     • indijanka

      slabo se počutim, ker se kar nekaj jeziš name..

     • Vrhovni sodnik

      jaz se nič ne jezim na tebe, ti bom pisal

     • RATATA

      Sicer ti je nekdo, ki ga imam blokiranega nejaj odgovarjal….., pa vendar: četudi je nekdo zagrizen “kajvemkaže”, ima lahko tudi izobrazbo in poklic, ki ga morda celo obvlada.
      Menim, da so te zavedli naši grdi in sovražno nastrojeni napadi na M.N.
      Vedve pa ste se tako skulirano in strokovno pogovarjali.
      Kako enostavno se je “spoprijateljila” s teboj(!), da kar ne moreš verjeti njeni drugi plati.
      Vem, da si že pisala o prijateljstvu, “spuščanju” drugih v tvoja razmišljanja idr., pa vendar so tudi strokovnakinje na področju financ lahko dvoosebne, kot smo porajtali nekater mi “nestrokovni”.
      Pa b.z.

     • indijanka

      Pojma nimam kaj vam je. Me Maja N. pač ni zmerjala. Nikoli nisem rekla, da sem kogar koli spustila v svoj svet. Zid do moje duše in srca je izjemno visok in ga že dolgo dolgo ni nihče preplezal.

     • RATATA

      Kako potrpežljiva si.
      Jaz sem lahko takšen samo 1x tedensko.

     • indijanka

      Nisem potrpežljiva. Trenutno sem jezna.

     • RATATA

      Od jeze rt rase

     • indijanka

      Jezo porabljem konstruktivno. Ker se me izjemno malokrat poloti, mi služi za spremembe.

     • Rožle

      morm prvo še njegovo vprašat … :)

     • indijanka

      zakaj

  • ney
 • baldeagle

  Slovenija je plačala in še plačuje ogromen davek za svojo medvojno in povojno komunistično avanturo – hlapčevanje neki zgrešeni, protičloveški ideologiji smrti in zločinu. Nikoli v zgodovini nismo imeli toliko žrtev, nikoli ni bilo izrečenih toliko laži in nikoli v zgodovini ni bilo toliko nesramnih žalitev nasproti mrtvim in živim sorojakom.

  Gre za izrazito primitivnost, pokvarjenost, nekulturo in neciviliziranost, ki se v vsej surovosti pokaže ravno ob ravnanju z mrtvimi. S tem se je izgubila vsaka sled za kulturo, ki so jo izoblikovali naši spoštovanja vredni predniki in ki nas je naredila za narod. Osnovno človeško civiliziranost so prodali za – “borčevsko”.

  • Fogglof Tunnek

   Peace Brother, Peace !

   • Vrhovni sodnik

    vidiš, kako tabletke delajo, le tko naprej

    • Fogglof Tunnek

     Jast sn haloški ubogi stvor nea me bit.

     • baldeagle

      Ti si @Jovo Jamnica, ki si ukradel nick Tuneku.

 • Peter

  Ja a zdej bosta pa vse zbanala? S kom se bomo pa pol zabaval, no?

  • Rožle

   Men še zmer ni jasno ..a mamo Admina al nimamo … ?

   • Peter

    Zgleda da mamo neuradnga, no….

   • RATATA

    Jaz sem svoje sam zbrisu. Vrhovnemu in Petru.

  • Rožle

   Kera dva ???

   • Peter

    Sori, pa en, no…

   • indijanka

    vrhovnemu daš lahka moj mail

    • Rožle
     • Vrhovni sodnik

      Narobe mail, vse vrača

     • indijanka

      :)

     • Vrhovni sodnik

      Narobe mail, vse vrača

 • baldeagle

  Znano zgodovinsko dejstvo je, da bi brez partizanskega boja na tem področju vojna trajala cca 14 dni dlje, kot je. Kajti zelo dobro vemo, da takrat Američani in Britanci niso igrali pokra, temveč imajo prav oni, največje zasluge, da je bil nacizem in fašizem premagan. Torej je bil partizanski boj, glede na upor proti okupatorju s strani velesil na svetovnih bojiščih, takrat le kaplja v morje in nič drugega. Še več, da ni bilo takrat teh zločinskih boljševikov, ki so ta “upor” organizirali, bi bilo danes v Sloveniji veliko več intelektualcev, ki jih je ta boljševistična sodrga pobila, ali pa so bili prisiljeni pobegniti v druge demokratične države, ker v totalitarnem zločinskem boljševističnem režimu niso imeli nobene perspektive in možnosti za svoj intelektualni doprinos napredku.
  Zaradi tega pa je slovenski narod tehnološko, duhovno in mentalno zelo zaostal za razvitimi in demokratičnimi državami. In te posledice so v veliki meri prisotne še dandanes, kar se lepo vidi v miselnosti mnogih ljudi, ki imajo povsem sprane možgane in niso sposobni samostojnega razmišljanja z lastno glavo.
  Torej praznovanje takratnih zločinov, ki so jih storili komunistični zločinci ni nič drugega, kot praznovanje zasužnjevanja in mentalne popačenosti slovenskega ljudstva s strani boljševističnih zločincev in morilcev, pod vodstvom enega največjih zločincev in morilcev tega planeta, Josipa Broza- Tita – kumrovškega šlosarja.

 • xtc

  Ja dec je povedal bolečo resnico o osvoboditelji_ki niso nič drucega kot navadni zločinci:

 • Rožle

  Pero as ti spet za sabo poste zbrisu al je tole biu en drug …?

  • Peter

   RATATA, sej je reku dol…

   • indijanka

    pa jst tut

    • Peter

     Kasna zmeda, no, hihihi…

     • Rožle

      Na Kurah maš 10 minut cajta, da za sabo zbrišeš …potem več to ne gre ..
      ostane DNK sled ..

     • RATATA

      Jst znam vse na pamet, kar sem enkra napisu.
      Če želiš, jih ponovno napišem.

 • Ana Job

  Seveda so v Zagorje vozili ljudi streljat v rudniško jamo, to vedo stari rudarji. In voda je krvava tekla. Leljaku se ni dalo tega raziskovat čeprav je bil o tem pred leti obveščen. So pa več let to jamo nasipali s pepelom iz termoelektrarn, za kar naj bi določeni ljudje vodilni v Zagorju prejemali provizijo.

  • baldeagle

   @Ana Duhec, kaj te je pa ob tej uri prineslo na portal?

   • Ana Job

    Živjo baldeagle, prebrala sem to, pa poznam bedno zgodovino tega kraja.

    • baldeagle

     Zakaj pa ne komentiraš pod svojim običajnim nickom?

  • baldeagle

   @ana_job:disqus alias @Duhec, zakaj si tako bliskovito zbrisala spodnji post, da še replicirat nisem imel časa. Ne moreš se meni skrit, pa lahko uporabljaš sto nickov, ker te voham že na daleč.

  • RATATA

   Določeni v Zagorju …. ja saj imajo imena in priimke ko npr. Drnoušk, Urbanija, Švagan, Garantini,… RZVZ majstri……
   To napiš, ne pa nekateri.

   • Ana Job

    Ne mislim tvegati tožb, če si iz Zagorja točno veš kdo in si tudi videl pred leti pokrite tovornjake, ki so cele dneve vozili od Ruardija naprej in zastrupljali našo drago podtalnico s strupom.

    • RATATA

     Vidu kamione iz Lublane TETO Moste.
     Pepel ni bil iz slovenskega kulma.
     A mi svetuješ, ker si naša – protikomunajzerka, da imena zbrišem?

     • Ana Job

      Lahko jih pustiš, ker niso noben svetniki,daleč od tega.

     • RATATA

      Hvala.

     • Rožle

      Še en, ki briše komentarje za sabo …kva je to modna muhca …?

 • Vrhovni sodnik

  Fogel onemogel je omagal, zdaj, ko ga je psihiater v roke vzel, se mu bo stanje postopoma izboljševalo, sicer bo imel še izpade, ampak bo vsak dan bolje.

 • baldeagle

  Ne vem, zakaj si mi potem v preteklosti pod eno drugo novico takoj odgovorila, ko sem @Duhici rekel naj gre prodajat sesalce.
  Ti si odogovorila pod nickom @ana_job:disqus, da nikoli nisi prodajala sesalcev, kljub temu, da je bil moj komentar nemenjen @duhec1:disqus-u. Zanimivo, ni kaj.

 • Rožle

  Ja ga poznaš tegale ?

  • Vrhovni sodnik

   nisem videl, kdo je bil

   • Rožle

    se je kar zbrisu ..

    • Vrhovni sodnik

     kwa je napisu

     • Rožle

      Ja samajlije ti je pošilju ..
      Ana Job

     • Vrhovni sodnik

      s tabo si res ne morem pomagat, saj kopiru bi

     • Rožle

      A mislš, da sm fotokopirc …?

     • Vrhovni sodnik

      ITAQ, ti imaš vse arhivirano

 • Fogglof Tunnek

  Moji vučenci morajo tole pesem znati na pamet in si jo skupaj fsak den popevamo.

  Mi legionarji, mi domobranci,
  mi se borimo za svojo zemljo;
  je pila kri pradedov,
  je pila znoj očetov,
  škropimo jo, še mi s svojo krvjo.

  Mi legionarji, mi domobranci,
  mi se borimo za svojo zemljo;
  stoletja je obstala,
  zdaj da bi propala,
  se uničila, za revolucijo.

  Mi legionarji, mi domobranci,
  mi se borimo za svojo zemljo;
  smo upe vanjo dali,
  se v domobrance zbrali,
  in zdaj jo s puško v roki branimo.

  Mi legionarji, mi domobranci,
  mi se borimo za svojo zemljo;
  strnimo se v enoto,
  v kamenito gmoto,
  sovrag ob njej razbil si bo glavo.

  • Vrhovni sodnik

   Si vidu, danes psihiatrija čudeža dela.

   • RATATA

    Je že naš.

    • Vrhovni sodnik

     ITAQ, pa to

 • Fogglof Tunnek

  Još jedan pozdraf moji rodbini.

  Za Dom – spremni!!!

  U Zagori na izvoru rijeke Čikole,
  Stala braća da obrane naše domove.

  Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi,
  Nešete u Čavoglave dok smo živi mi!

  Puče tomson, kalašnjikov a i zbrojevko,
  Baci bombu, goni bandu preko izvora!.

  • RATATA

   Za njih je bila banda samo pravoslavni Srb.

   • Rožle

    Nism vedu, da ima Tunnek ustaško kri …

    • Vrhovni sodnik

     psihopat bit je res velik problem, pa tko je dol že + rezultate kazu, ga mam na sumu, da je Šmarnico tanku spet, 2 osebi v njem

     • Rožle

      Uffff…pa še čez je zalivu …al kaj

    • RATATA

     Zdej ga pa topelt ne maram.

  • Vrhovni sodnik

   sram te bilo ustaša, zdej si preveč tabletov požrl, 112 pa gremo

   • Rožle

    Itaq..zdej bo spet 1 teden u jopiču s predolgimi rokavi ..
    3 x na dan ti je reku dohtar …ne pa 3 naenkrat ccc…tis pa res en Tumplek …

   • Franc Šink

    Šmarnica in antipsihotiki ne grejo skupaj.

 • Fogglof Tunnek

  Kuža pazi, z repkom miga,
  vstane, leže, tačko da.
  Hišo čuva, jezno laja,.ZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzz zzzzzzz …..

  • Vrhovni sodnik

   to je že boljš, sam vseen 112 poklič

  • antimur

   Tebi pa res ni pomoči, zapri svoj bolan rdeči gobec, kajti iz njega prihaja samo neartikulirano kozlanje, pač nisi dorasel za pravo komunikacijo, sprijazni se že enkrat s tem dejstvom.

 • janez cepec

  pa kje ste ga zdej našl, idijoti, a mu je guma počla, al kuga. prou važn je, de j’ biv šofer. krateni

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!