“Samostojna Slovenija? Končajmo s to zablodo, dokler ne bo prepozno!”

Tomaž Mastnak (foto: Printscreen/Youtube).

“Nehajmo že enkrat s slovensko samostojnostjo! Končajmo s to zablodo, dokler ne bo povsem prepozno!” je bilo zapisano v naslovu članka, objavljenega v Mladini leta 1991. Kolumnist Mladine in sociolog Tomaž Mastnak je vztrajal, da si ne želi samostojne Slovenije, češ, kdo nas bo pa priznal?

Mastnak je bil prepričan, da v Evropski skupnosti (zdajšnja EU) in v Združenih državah Amerike ne bodo podprli slovenske neodvisnosti. “Česar komunistom ni uspelo v pol stoletja, je Demos dosegel v letu dni. Ljudje so se petdeset let upirali komunizmu, ker jim je kratil človeka dostojno življenje. Zdaj si ljudstvo prosto voli, da bo živelo kot živina. Plebiscitarni podvigi so žabja volna,” je med drugim zapisal Mastnak dober mesec pred osamosvojitvijo Slovenije od Jugoslavije.

Avtor članka je poudaril tudi, da nacionalna država lahko obstaja le v mreži sistemskih razmerij z drugimi nacionalnimi državami – če je druge suverene države ne priznajo, je ni. “In zdaj je že postalo očitno, da samostojne Slovenije druge nacionalne države ne mislijo priznati,” je bil jasen.

Podporniki samostojne Slovenije – izobčenci?
Dimitrij Rupel naj bi v izjavi za The European takrat dejal, da obstajata dve državi, ki bosta novonastalo Slovenijo zagotovo priznali. Mastnak se je zato pozanimal, kateri dve državi sta to. Po njegovih ugotovitvah naj bi šlo za Avstrijo in Južnoafriško republiko, govorilo pa se je tudi o Južni Koreji, Tajvanu, Singapurju in Argentini. “Ne razumem, kako je druženje z izobčenci in parijami mednarodne skupnosti mogoče imenovati ‘Pot v Evropo’,” je zapisal v Mladini.

“Pogubno bi bilo užaljeno in kljubovalno oklicevati samostojnost Slovenije”
Mastnak bi del “neuspehov slovenske zunanje politike” pripisal cinični zainteresiranosti ter zainteresirani neumnosti zahodne politike in tudi javnosti. “Vendar je to ugibanje, dejstva pa so jasna. Pogubno bi bilo užaljeno in kljubovalno oklicevati samostojnost Slovenije proti njim,” je zapisal v članku.

Slovenija je takrat propadala politično, ekonomsko in kulturno. Po njegovem se je namreč osamila tako v Jugoslaviji kot v Evropi. “Slovenci so bili še nedavno moderen in evropski narod. Z religijo nacionalne suverenosti pa se selijo v politično Zakarpatje,” je še Mastnak zapisal 21. maja 1991.

Kljub nasprotovanju osamosvojitvi Slovenije in kljub temu, da je prihodnost njegove besede kmalu postavila na laž – samostojno Slovenijo so namreč v slabem letu od objave njegovega članka priznale skoraj vse države, tudi ZDA -, je imel Mastnak pozneje v samostojni Sloveniji uspešno kariero. Zdaj je znanstveni svetnik na Filozofskem inštitutu Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

N. K.

 • AlojzZ

  Ni toliko problem v ljudeh, ki so imeli ali še imajo odklonilno stališče do neodvisne, mislim, da je to boljši izraz kot samostojne, Slovenije. To je pravzaprav definicija demokracije. Problem je, da smo zamenjali politični sistem, obdržali pa staro politično elito. Sedaj se pa sprašujemo, kam so izginile spremembe.

 • Lovro

  a pa ti veš, koliko Mastnakov še rovari po naši domovini?!

 • janez zorman

  Še eden, ki je neskončno verjel v Titejeve posmrtne ostanke.

 • francelj3

  “Samostojna Slovenija? Končajmo s to zablodo, dokler ne bo prepozno!” Pred 25 leti je bila ta izjava veleizdaja. Danes je resnica in dober nasvet. Tako daleč so nas spravile režimske vlade in komunizem. Priključimo se že enkrat Avstriji, če nas bo le hotela!

 • Caetano

  Ta je tud en okoreli marksist.

 • macon

  Ni problem, če je take izjave dajal doktor naravoslovnih znanosti, problem je, če je taka izjava povezana z družboslovno izobrazbo tega človeka, ker kaže, da je ničvredna. Tako nesposoben in omejen človek torej nima kaj iskati na akademski poziciji, ker zanjo ni sposoben pa naj bo njegova formalna titula karkoli že.

  • Duhec

   Zame komentatorji tud pišejo, da sm neumna.

   • FORT WORTH

    Ampak prasku se pa nisi pustila…baje je sam debelo gledal pa se prestopical :-)))

    • Duhec

     Še nikol v življenju se nobenmu nisem… gledu me je, ker si nikol ni mislu, da se bom pojavla. Vedla pa sm, da je patološki lažnivc. Pa naj mu njegov Kučan prjatu pomaga. Žalostno je vse skup, povsod po svetu bi to golazen pobil…. pa ne sam zarad izdaje, milijardne kraje…. predvsem, ker nimajo časti in ponosa.

     • FORT WORTH

      Ce bi bil tam s tabo bi pocil od smeha. Dej mal opis,kako je zgledal tale obisk.

     • Duhec

      Povedal so mi kdo je, kje je in sm šla sama, pustla avto na sred ceste in pozvonila. Njegova je odprla, sm rekla, da rabm moža. Ga pokliče, pride, jst pa…. živjo prašek, jst sm Ana Duhec. Sm mu povedla svoje, je reku, da grem. Sm odg, da naj bo srečen, ker sm jst pršla, da si ponavad ne vzamem časa in, da mi je žal, ko vidm, da gre Kučanovemu bedniku tolk slabo.

     • FORT WORTH

      Verjetn so pol leteli piskri po tisti podrtiji :-)))))

     • Duhec

      Ne vem in me tud ne zanima. Mene vidiš sam enkrat in nikol več.

   • Lokomotivführer

    Pa saj ni tako hudo, če se tega spomniš, da ti pišejo.

    • Lokomotivführer

     To sem napisal za njihovo tolažbo…

  • ljubinica

   Dobro opažanje.
   Da sociologija sploh ni “znanost”, se vidi po tem, da ni bila sposobna npr. leta 1980 napovedati propada SZ in komunizma …. Nasprotno: Na fakulteti so učili o socializmu kot svetovnem procesu ….
   Enako je danes. A je sociologija sposobna napovedati, v katero smer se bo razvijala Evropa? Ni.
   Če b bila sociologija znanost, ki odkriva zakonitosti družbe in njenega razvoja, bi to lahko storila.

  • totex39

   Saj to je ravno problem v tej državi, da vsi ti doktorji družboslovne smeri, ki so se šolali v komunističnem levičarskem režimu , imajo vprašljive izobrazbe, zasedajo pa vidne polažaje. Imajo sicer visoke nazive so pa totalno nesposobni, ampak na žalost režim jih ščiti.

 • Nata

  A, navkljub temu , da je požrl veliko zarečenega kruha ……….pa dokazano se je motil ……..je kaj in kje ??
  Znanstveni svetnik ?
  Za crknit , no !

 • Brutus

  Še en dokaz ”nano” nivoja FDV kadrov…

 • garfi

  “jugozlovenija? Končajmo s to zablodo, dokler ne bo prepozno!”

 • Antonius

  JASNO, ‘tomaž ‘mastnak je zaradi svojega “drecka”, ki ga je takrat naročeno razmetaval po naporih Slovenije, ker je hotela na svoje, danes tiho nagrajen in uživa mesto, “znanstvenega svetnika na Filozofskem inštitutu Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti.”

  SAZU še danes ni nič manj rdeč, kot bivši CK ZKS na Tomšičevi v Ljubljani.
  Politikantsko nagrajeni člani Akademije znanosti in umetnosti, z avreolo najvišjih časti nad svojo glavo, ne “čivknejo” niti ene “moralne”, poštenju v podporo, čez kriminalno početje tistih, ki so jih spravili v SAZU. Tudi izdajalca ‘kmecl in ‘zlobec sta nagrajena z laureatskimi častmi in denarjem, ki jima ga “navrže” članstvo v SAZU!

  Dokler bodo na oblast voljeni ‘küčanovi stari prefarbani in najnovejši obraz, bo Slovenija zlata jama za vse vrste političnih in krivosodnih zlorab in s tem povezanega kriminala.

 • Duhec

  Sam sliko pogledaš in je jasno, da je produkt incesta.

 • Duhec

  Če se vse konča pri analizah, jih je škoda časa delat…. če pa predstavljajo začetek, so pa nujne a le prvi korak. Sprememb samih od sebe ne bo…. lohk zase napišem, preden jih začnem, sm zgovorna. Ko jih začnem, rabim mir, pol pa sploh več ne govorim.

 • MEFISTO

  Danes je tako lep dan, v Kopru pa se dve sekti slovenske prevarantske in plenilske levice borita za prestižno vlogo, katera bo prej spravila na kolena Luko Koper in katera jo bo hitreje in bolj učinkovito oplenila ter izčrpala.

  Ne vem še, kateri sekti pripada Milan Kučan.

  • Mojca pokraculja

   Ja OBEMA, katerakoli sekta bo zmagala, bo on zmagovalec! Tko dela mafija.

   • FORT WORTH

    Ce se pojavi se tretja levaska sekta bo tudi zmagal. Kucan v socializmu,Kucan v demokraciji,Kucan za vedno…

  • komar marko

   Ja sem videl zraven mesečnikov, ki so bili zamaskirani in imeli naj bi katane. To je bila najbrž osebna varnost!

  • karpelec

   Tisti pri kateri več pade.

 • Mojca pokraculja

  Ko sem prebrala samo naslov, ne pa vsebine članka, sem pomislila, no tole je pa pravi poziv, končajmo z zablodo o samostojni in demokratični Sloveniji , počistimo s starimi strukturami in začnimo na novo . Dokler ne bo prepozno ! Potem sem šele ugotovila, da to ni današnja izjava-poziv, ampak iz leta 1991 !!!! Ha, ha “znanstveni svetnik”, se sploh ne zaveda kako prav je napovedal in to celo za 25 let vnaprej !

  • Duhec

   Hahahaha…. a ni dober naziv, znanstveni svetnik?!

   • Mojca pokraculja

    Ja čist taprav naziv, sej je tud prou napovedu! Še šlogarca tega ne bi , kaj šele kakšen znanstveni astrolog.

 • Franc Šink

  Mladina ga je pokvarila.

 • Duhec

  Čas je za proteste…. in menjavo levih debilov. Aja…. to so znantveniki. Hahahaha….

  • komar marko

   Dokler so zlizani z represivnimi organi in mediji ne bo nič! Dokerl bodo zvesto VOLIlci letali k novi stranki ne bo nič. Dokler bo desna stran bila doma in se ne bo udeleževala volitev ne bo nič- Samo pripravi denarčke, da jih bodo cuzali.

   • Duhec

    Vseen sanjam, da bo…. enkrat bojo dobil zasluženo.

    • komar marko

     Za te stvari pa rabimo še 25 let, sesutje financ in penzionerskega sistema. Potrebno bo postaviti vse na novo. Poslovanje v skladu z običaji in navadami je prišlo v GENE!

     • Duhec

      Ja…. vse se mora sesut. Žal…

   • tarantela

    Problem, je v tem, da so volivci desnice razočarani, amapk zdaj bodo spet udrihali po meni, ko bom rekla, da je potrebna strpnost, narod je naveličan zmerjanja in sovražnosti vsevprek. To poskušam že nekaj časa dopovedati, pol se pa vsuje name, čeprav mislim povsem pošteno in je v resnici tako.

    • macon

     Strpnost ni možna, ker levi režim in sistem širita nestrpnost in sovražnost, hkrati pa se spakujeta, da to počne opozicija. Razumem človeško nelagodje, samo prosim okrivi krivca.

     • tarantela

      Dobro, nadaljujmo v tem stilu.

     • macon

      Še ogreli se nismo.

  • Steiermark

   Kako “za menjavo levih debilov”? Ali jih želiš “zamenjati” z drugimi levimi debili, tako kot to počnejo jugomafijaši, v Sloveniji, ko nam ob vsakih volitvah ponujajo “nove” debilne obraze (ker drugih nimajo)!

   • Duhec

    Ne…

 • Franc Šink

  Če ne bomo pridni bomo znanstveni svetniki na SAZU.

  • komar marko

   Akademikov imamo dvakrat toliko kot Francija, pa jih je v Franciji glede na prebivalce 50 krat več- Predvidevam da je na dobri poti za MOLŽO naših denarčkov!

 • komar marko

  Ko pogledam članek najprej ugotovim kdo je zapisovalel pravljic. Ko to ugotovim enostavno članek preskočim. Tako je berljivih avtorjev manj od 10% v udarnih SLO medijih enako na TV. Zelo žalostno in mašinerija FDV deluje naprej . Sam ne vem ali za pranje uporabljajo ariel ali kak drug prašek?

  • Darth Vader

   sam FDV mašinerija ima en velik problem…..in sicer so ekstremno neumni….to pa v tej globalni sliki ne pije vode niti kratkoročno, tudi v Sloveniji ne…..

 • Duhec

  Občasno gledam prenose sej, vse te njihove komisije, občasno berem intervjuje…. edino kar izustim, moj bog kdo vlada?!

  • komar marko

   Kje pa si videla da kdo VLADA. Samo en zakon zapiši ki so ga sprejeli za GOSPODARSTVO! Samo enega in potem se bova pogovarjala o vladanju!

 • elh

  /////////////////////////////////////Zdaj je znanstveni svetnik na Filozofskem inštitutu Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti.////////////////////////////////////////

  LOL, znanstveni svetnik!, bolje bi bilo umetniški svetnik, glede na to kako neeksaktne so njegove ocene, obenem pa bi tak naslov vseboval približno enako dozo nadutosti za njegov ego. Naslov, ki vliva spoštovanje samo med najbolj preprostim ljudstvom in dobro vpliva na plačo in penzijo. Sejalci megle pretežno.

 • Steiermark

  Rdeča jugosrbska “žival” se je pač “preobrazila”….

 • Duhec

  Eden večjih problemov je neenotnost desnice….

  • Anton

   dokler bo Peterle in njemu podobni špilal podoknico Kučanu, do tedaj ni za pričakovati Zedinjeno desnico.

   • Duhec

    Ja…. in Ljudmila, Bavčar, Rupel.

 • janez.pokoncni

  ” je imel Mastnak pozneje v samostojni Sloveniji uspešno kariero. Zdaj je znanstveni svetnik na Filozofskem inštitutu Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti.”

  Filozofija je znanost, ki se ukvarja s preučevanjem splošnih, abstraktnih in načelnih problemov, ki se nanašajo na znanje, um, moralo, naš obstoj, jezik in eksistenco. Za stare Grke so bili filozofi prijatelji modrosti.

  Slovenija ima v večini filozofe tipa Mastnak. Če so takšni ljudje zadolženi za usmerjanje družbe, potem ni čudno, da zblojenci Luke Koper ne dajo (?) in, da je Slovenija v takšni “malori” kot je.

  • svatne

   Poleg genijalnih znanstvenikov se v Podalpju dela gnoj tudi iz ekscelentnih pravnikov. Ti mojstri znajo zapisati člen 7 v Zakon o volitvah v državni zbor in povzorčiti totalno nezakonito stanje. Pa še nerodno jim ni: “Mi že vemo, kaj smo mislili…”..

 • althar

  Zelo jasnoviden človek, ni kaj.

 • MižekFiga

  Predlagam, da vse zaprisežene komuniste osrečimo z minimalno pokojnino in jih pred tem skrajšamo za vse denarne privilegije!

  • francelj3

   Jaz bi jih raje skrajšal za glavo. Je bolj zanesljivo.

  • samsara

   kučanu pa naložit vračilo njegovega predsedniškega dodatka k pokojnini (ki ga še vedno ima po zaslugi tovariša Tonina). Če ne vrne pa zaseg, zaplemba…

 • Olga

  Časopis Mladina je itak poden! Ne kupujemo blata! Vse imamo v svojih rokah! Prepričana sem, da nam gre počasi, a zanesljivo na bolje! Sloveniji bomo pomagali, če bomo redno hodili na volitve in ne pristajali na vsegliharstvo! Tudi tako imenovani rumeni tisk, ki ga v tujini ne jemljejo resno, se pri nas ukvarja s politiko! Ne kupujemo teh neumnosti! Raje pojdimo s prijatelji na čaj ali kavo in se razveselimo v krogu enakomislečih!

 • Hribouc

  T.Mastnak : Zdaj je znanstveni svetnik na Filozofskem inštitutu Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Tako to je narobe svet Kučanovih Butal. Ko vladarijo kriminaludbokučanisti / Fakof!

 • antimur

  Vsi antiosamosvojitelji so več manj nagrajeni, osamosvojitelji pa preganjani ali pa vsaj šikanirani. Toda ni konec, zdaj se bodo zadeve obrnile, te antiosamosvojiteljske barabe bodo prišle na svoj račun, kajti vsako delovanje proti svojemu narodu je prej ko slej kaznovano. Barabe kučanistične, zdaj je prišel tisti čas, čas obračuna, v posebnem tretmaju boste pa izdajalci in kolaboracionisti, to vam ne uide.

 • karlina

  Enostavno ne moreš razumeti, da so vsi tisti ljudje, ki so bili proti osamosvojitvi Slovenije, bili nagrajeni z dobrimi sluzbami, sedaj pa verjetno ze 25 let propagirajo in učijo mladino zopet proti Sloveniji in ni čudno, da je vse več mladih, ki sploh niso poznali Jugoslavije, jugonostalgikov.

 • Poštenje velja

  za ubit ja za ubit govedo birokratsko

 • FRANC3

  No in taki danes pišejo zgodovino slovenske osamosvojitve. V teh zapisih pa sebe opišejo ko neutrudne delavce za osamosvojitev.
  Laž je neumrljiva duša komunizma.

 • Unikatna

  Na žalost je v SLO tako, da še nagradimo takšne ljudi z boljšo službo ali položajem!!

 • Osti jarej

  ..koliko let pa je bila “samostojna”…..še od yuge se do danes ni odcepila….no,pol je šla pa za slugo pokorno angeli in bruseljskim tehnokratom….

 • janez zorman

  Ali mi sedaj končno verjamete, da so se komunistični ateji na položajih in njihova deca samo potuhnili, do Drnovškovega prihoda iz Beograda.

 • Meho

  In kako poteka danes znanstveno delo tega “akademika” na ‘Filozofskem inštitutu’ Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti?

  Trenutno se skupaj s še nekaterimi levičarskimi ‘znanstveniki’ in teoretiki iz Inštituta ukvarjajo z znanstveno teoretično misljijo, kako dobiti več dodatka na stalno pripravljenost. Poleg seveda kokodakanja o neoliberalizmu, kar je pa itak njihova konstantna dolžnost.

 • samsara

  Je pa treba priznati prvemu med veleizdajalci, da je nadvse premišljeno kadroval in pozicioniral njegove somišljenike, posnemovalce, podrepnike, prisklednike…, ki s tem, ko ščitijo svoje grešne ‘ritke’, ščitijo tudi njegovo.
  Od vrhov sodstva navzdol.

 • Peter

  Bolj ko je bil kdo proti osamosvojitvi, više je prilezel v samostojni državi.
  En red pa more bit, no.

 • xtc

  Ja idiotizem;kraja;laž;rusofilija ;komunizem so stvari;ki na pokoppavajo že od odhoda iz gnile propadleprezapufanekomunuistične(kučanove intimnop željne) yUGE:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!