Se vračamo v čase trdega režima? Tajne hišne preiskave, vdori v računalnik, nameščanje trojanskih virusov bodo slovenski vsakdan

Foto: STA.

Spletni portal Podčrto.si je od anonimnega vira uspel pridobiti občutljive informacije, ki zadevajo osnutek novega Zakona o Slovenski varnostno-obveščevalni agenciji (ZSova). Novi zakon, ki ga skupaj z ozko skupino sodelavcev piše profesor s Fakultete za družbene vede, zdaj državni sekretar Erik Kopač, daje Sovi zelo široka pooblastila delovanja tako doma kot tudi v tujini, kar daje slutiti, da na vladi nastajajo zametki nove Udbe. Novi zakon naj bi Sovi tako dal pooblastila za lovljenje vohunov tujih tajnih služb v Sloveniji, slovenski agenti pa bi lahko opravljali tajne hišne preiskave slovenskih državljanov in v njihove domove nameščali celo snemalno opremo. Takšne preiskave bi lahko po novem zakonu ostale v tajnosti, kot bi tajne ostale tudi sodne odredbe in imena sodnikov, ki odločajo o odredbah.

Si predstavljate Slovenijo, v kateri državna varnostno-obveščevalna služba v domove Slovencev namešča snemalno opremo, vdira v računalnike posameznikov in za pridobitev telefonskih številk uporablja lovilce IMSI? Vse skupaj močno spominja na akcije neke druge zločinske organizacije v nekem bivšem sistemu.

A to še ni vse; vlada Mira Cerarja je dala zeleno luč osnutku zakona, ki predstavlja velika tveganja v mednarodnih odnosih. Sovino delovanje v tujini zaradi narave obveščevalnega dela pogosto krši zakone držav, v katerih varnostno-obveščevalna služba izvaja svoje operacije in pridobiva informacije. Kot poroča portal Podčrto.si, protiobveščevalno delo namreč ne sme kršiti zakonov domače države, v kateri takšna služba deluje. Ravno zato policija ne more izvajati tajnih hišnih preiskav, osumljence kaznivih dejanj pa mora po končanem postopku obvestiti, da jih je preiskovala.

V tujini praksa ločenih obveščevalnih in protiobveščevalnih služb
Naj spomnimo; obveščevalne agencije morajo spoštovati zakone v lastni državi, praviloma pa kršijo zakone v tujini, zato imajo države praviloma ločene obveščevalne in protiobveščevalne službe. Portal Podčrto.si navaja primer Združenih držav Amerike, kjer obveščevalno dejavnost vodi CIA, medtem ko je za protiobveščevalno dejavnost pristojen FBI. Podobno je v Nemčiji, kjer obveščevalno dejavnost opravlja BND, protiobveščevalno pa Zvezni urad za zaščito ustave. Združitev obeh dejavnosti pod eno streho bi predstavljala veliko tveganje, da bi se nezakonito pridobljeni dokazi doma ali v tujini proti državljanom nato uporabili na sodišču.

Za Slovence je sporen predvsem 2. člen novega predloga ZSova, ki predvideva širjenje delovanja Sove na slovenske državljane. Po trenutnem zakonu lahko namreč Sova preiskuje zgolj informacije iz tujine ali v povezavi s tujino, pomembne za zagotavljanje varnostnih, političnih in gospodarskih interesov države. Po novem pa bi lahko Sova zbirala informacije tudi o organizacijah, skupinah in osebah v Sloveniji, ki naj bi pozivale k nestrpnosti ali nasilju, ogrožale nacionalno varnost ali strateške interese Slovenije.

Podčrto.si opozarja tudi, da daje novi zakon Sovi tudi močnejše politične predstojnosti. Po 4. členu osnutka ZSova bi imel direktor obveščevalne agencije enaka pooblastila in odgovornost kot ministri glede vodenja ministrstva. Seveda se tako poraja veliko vprašanje, ali nemara to pomeni, da bi direktor Sove sodeloval na sejah vlade ter skupaj z ostalimi ministri glasoval o aktih izvršne oblasti in predlogih zakonov, ki jih vlada pošilja v parlament. Zakaj je potrebno takšno širjenje pooblastil šefa Sove, ni povsem jasno.

Foto: YouTube. Novi zakon o Sovi nastaja pod vodstvom državnega sekretarja Erika Kopača.

Sova bo lahko prišla do vseh osebnih podatkov Slovencev
Kot gre sklepati, bi odvetniki obdolženih po novem dobili le povzetke ugotovitev o domnevnem kršenju zakonov obdolžencev, ne pa tudi podatkov, kako je Sova do informacij o domnevnih kaznivih dejanjih sploh prišla. Odvetniki nato ne bi mogli preveriti, ali je Sova podatke dejansko pridobila zakonito.

Na omenjenem portalu izpostavljajo tudi 8. člen osnutka zakona, ki se tiče avtomatskega dostopa do osebnih podatkov Slovencev. Trenutni zakon določa, da morajo različne državne institucije Sovi osebne podatke državljanov poslati na podlagi obrazložene pisne zahteve direktorja obveščevalne službe. Po novem pa bi lahko direktor Sove z drugim državnim organom sklenil dogovor za neposreden dostop do zbirk osebnih podatkov Slovencev. Sova bi do podatkov lahko dostopala kar prek neposrednega elektronskega vmesnika. To pomeni, da bi lahko agencija pridobila avtomatski dostop do centralnega registra prebivalstva, ki vsebuje EMŠO, naslove in ostale osebne podatke Slovencev.

Morda še najbolj »filmski« je 16. člen novega zakona, po katerem bi lahko agenti Sove v Sloveniji ustanavljali lažne pravne osebe za svojo aktivnost, preiskovali stanovanja, poslovne prostore in vozila slovenskih državljanov, celo prestrezali in odpirali pisma, vdirali v računalnike posameznikov, prestrezali elektronsko komunikacijo v Sloveniji in uporabljali t. i. lovilce IMSI za pridobivanje telefonskih številk posameznikov.

Neizbežni vdori v mobilni telefon tudi tistih Slovencev, ki jih Sova sploh ne preiskuje
Takšni lovilci IMSI so hud poseg v zasebnost državljanov, opozarjajo na portalu Podčrto.si. Lovilec namreč ne »ujame« le mobilnika osumljenca, temveč tudi mobilnike vseh ostalih posameznikov, ki se v nekem trenutku nahajajo na območju okoli lovilca IMSI. To pa pomeni, da bi lahko Sova dobila tudi podatke, kje se v nekem trenutku nahaja množica posameznikov. To seveda odpira možnost zlorab pri nadzoru nad državljani. Uporaba lovilcev IMSI v Sloveniji tako nepresenetljivo z zakonom ni dovoljena.

20. člen pa govori o internetnih pooblastilih Sove, ki bi lahko prestrezala internetno komunikacijo slovenskih državljanov s tujino. Trenutni ZSova namreč določa, da lahko Sova prestreza in snema internetno komunikacijo med dvema ali več uporabniki, če se nihče izmed njih ne nahaja v Sloveniji. Predlog novega zakona pa pravi, da bi lahko Sova internetni promet prestrezala tudi, če bi se vsaj en določljiv telekomunikacijski indentifikator nahajal v tujini. Po novem bo torej pomembno le, da osebe komunicirajo prek strežnikov, ki se nahajajo izven Slovenije, še oddaja pri Podčrto.si.

Konec internetne svobode na socialnih omrežjih? Sova bo lahko brskala po vseh vaših aktivnostih
Če bo zakon sprejet, bo konec internetne svobode za sto tisoče Slovencev, ki za komuniciranje med seboj uporabljajo popularna socialna omrežja, kot sta Facebook in Twitter, ali pa ponudnike elektronske pošte, kot je Gmail. Sova bo namreč lahko opazovala vaše brskanje po spletu in vaše pogovore s prijatelji na omenjenih socialnih omrežjih.

Po zgledu ameriške obveščevalne službe CIA bi lahko ZSova po novem na računalnike nameščala trojanske viruse, zlonamerno programsko opremo, s pomočjo katere napadalec pridobi občutljive podatke z računalnika tarče ali celo popolnoma prevzame nadzor nad njim. Trenutno trojancev ne sme uporabljati noben državni organ, za kakršnokoli spremljanje komunikacije slovenskih državljanov pa Sova potrebuje odredbo sodišča.

Poraja pa se tudi veliko vprašanje, kako bo vlada z novim zakonom zagotovila zakonito delovanje agentov Sove, če bodo le-ti po novem lahko opravljali tudi hišne preiskave – trenutno jih lahko izvaja le policija. Osumljeni mora biti namreč o preiskavi obveščen in ji lahko prisostvuje, policija pa je dolžna zagotoviti tudi dve priči. Takšna pravila policiste dobesedno prisilijo, da delujejo v skladu z zakonom.

Vsaj zaenkrat glede priprave novega zakona o Sovi na vladi molčijo. Kabinetu predsednika vlade smo poslali sklop vprašanj, ki zadevajo Kopačev zakon in sporne člene, primerjave z Udbo ter druga sporna pooblastila, a odgovora vsaj zaenkrat nismo prejeli. Edina informacija, ki jo imamo, je potrditev, da takšen zakon res nastaja, saj je trenutni zastarel in kot takšen potrebuje nujne spremembe.

T. F.

 • Anton

  jaz uporabljam tutanoto, pa protonmail, gmailu pa ne zaupam več, da o hotmailu ne govorim

 • AlojzZ

  “Sova bo lahko prišla do vseh osebnih podatkov Slovencev”

  Kot da sedaj tega ne dela, če ji tako ukaže klika, ki ima oblast.

 • PikaPolonica

  Prihajajo volitve in verjetno je treba imeti vse pod nadzorom. Slišati pa je, de se že zdaj krši zakonodaja, de se vsepoprek prisluškuje.

 • plamen100

  Saj če pogledamo. Janša je v tej državi, ki ji pravimo Slovenija presedel več kot pa v Yugoslaviji proti kateri se naj bi zaradi kršenja človekovih pravic na vseh področjih, boril. V bistvu pa je ta današnja Slovenija veliko večja kršiteljica človekovih pravic kot pa je bila Yugoslavija v 80 letih, že številne padle sodbe na Evropskem sodišču o tem dosti povedo, tisti ki pa se zaradi denarja niso mogli pritožiti na ESČP pa so bili v veliki večini v Sloveniji po krivem obtoženi. Ta zakon ki se pripravlja pa je seveda v skladu s tem slovenskim krivosodjem in z sprememembo zakona o prekrških in pripravo dopolnil na področju kazenske zakonodaje ki se nanašajo na “sovražni govor”. Vse te sprememembe pa iomajo samo en cilj, ohranitev levofašističnih strank na oblasti, saj so le te zaslutile, da bodo zaradi številnih svinjarij ki so jih povzročile Sloverncem od neokomunističnih penzij, plač do čakalnih vrst v zdravstvu, na volitvah 2018 močno izgubile. In prav zaradi tega si poizkušajo z novo zakonodajo v zvezi varnostnih služb in spremembami kazenske zakonodaje pridobiti verčjo moč, da bodo lahko opozicijo razglasili da širi nestrpnost. Pravi udbaški stavek pa je to: “Po novem pa bi lahko Sova zbirala informacije tudi o organizacijah, skupinah in osebah v Sloveniji, ki naj bi pozivale k nestrpnosti ali nasilju, ogrožale nacionalno varnost ali strateške interese Slovenije”. “pozivati k nestrpnosti” pomeni, če napišeš, da vlada plačuje za enega migranta 2000 eur za penzionista ki jeb 40 let crkoval v levofašističnem sistemu pa 500 eur, pomeni da širiš nestrpnost in že postaneš predmet obdelave obveščevalne službo. Enako če napišeš da je potrebno izgnati iz Slovenije vse Islamiste s tem pozivaš k nasilju in Sova te že lahko obdeluje. Če bi dejansko prišlo do sprejetja takšne zakonodaje, potem ta portal in Nova 24 ur ne bosta več delovala niti 3 dni! Obstaja pa velika verjetnost da bo ta zakonodaja sprejeta saj je opozicija razdrobljena levifašizem pa se vse bolj krepi. Zaradi tega priporočam odgovornim na Nova24, da kot prvi korak za lastno varnost kot tudi varnost nas uporabnikov tega portala, da svoje delovanje preselijo na strežnike v tujino saj tam Sova svojih krempljev ne bo upala stegovati. Doma pa bomo morali začeti resno razmišljati o uporu zoper levi fašizem in to ne zgolj na verbalni, deklarativni ravni!!!!

  • Krtača17

   Domobrančki ste za v arest in nikamor drugam. Sploh po tem kaj je Primc povedal za Ibrota. Podpihovanje in zagovarjanje nasilja, rasizem itd pač v današnjo družbo ne sodi. Sploh pa vaše zagovarjanje hitlerja ne.

   • totex39

    Ti očitno zagovarjaš krajo milijonov v Sloveniji in Sova ima namen take še bolj ščititi.

    • Krtača17

     Niti ne. Ampak desni pa pri koritu nimate kaj iskati ker takrat ko ste bli, ste glede kraje vrgli v turbo.

     • totex39

      No vidiš sam pohlep vas je, ste pač levičarske sorte in iščete vse mogoče kako bi lahko uničili ljudi, ki ne pljuvajo v vašo skledo.

     • Krtača17

      Treba bo odpret Goli otok pa zdraharske domobrančke pometat gor. Po celem svetu je zagovarjanje nacizma fašizma in domobranstva obsojeno in kaznivo. Samo pri nas ne vem zakaj se vas še tolerira. Da pa kradete in lažete so pa tudi že zgodovinska dejstva. Takih na oblasti ne rabimo in tudi nikdar ne bojo. Arest je pravo mesto, pa nadzor nad vami kot je predlog zakona.

     • tohuvabohu

      Prekleti rdeči bandit, ali te ni sram? Ne, seveda ne, kdaj je pa še kakšnega komanča bilo sram? Edino, česar se sramujete, je vaša veleizdaja Slovenije s krvavo revolucijo, ki ste jo sprožili v času eksistenčne stiske slovenskega naroda zaradi tuje okupacije. Zato je beseda revolucija izginila iz vašega slovarja, vse ostalo je enako kot prej. Nasilje, diskvalifikacija, sovražna propaganda in potvarjanje zgodovinskih dejstev – to je vaša legitimacija.

     • etrusk

      Z takimi budali se ni vredno špitireti

   • plamen100

    pa kaj bluzis?? Kaksni domobranci neki?? Prvic sem v3x premlad za to, drugic pa malo levaki spreglejtenkaj kam ste drzavo pripeljali v 20 letni vladavini! menda ne bos rekel da je Rop, ki je pokradel penzioniste desnicar ali kaj? Prej ko pa zacnes govoriti o multikultiju pa pojdi v Italijo, dosti do Trsta, pa poglej kam ta multi kulti pelje. Glede Primca in Ibrota pa pojma nimam kaj mu je rekel, nista moja favorita. Dejstvo je da 20 let vodite drzavo in ste jo pripeljali do tegs da je danes 55.000 lacnih otrok in ljudje umirajo v cakalnih zdravstvenih vrstah. To je rezultat levega fasizma in 170.000 zaposlenih v JU. Ebala vas vasa Nusdorferca in Cebaskova, to so prave levakinje, pogoltne na denar!

    • Krtača17

     Zato pa pišeš take nebuloze ker si funkcionalno nepismen če ne fuknjen.

     • plamen100

      odjebi budala zahojena! S tabo niti pod razno ne mislim izgubljati casa, gnoj od karakterja!

     • Krtača17

      Da se ne boš usrau (kot itak vedno).

     • plamen100

      ti si preprosto psihicno bolana oseba, kar se dobro vidi tudi iz ostalegs tvojega kracanja tu gor. Konflikti pa so ti dusevna hrana zato pa jih neprestano izzivas, ker uzivas v tem, verjetno ne le psihicno ampak tudi telesno. Bog ve kako tesko te domaci prenasajo, zato se opogumi in se pojdi zdraviti, saj tako zgreseno ja ne mores ziveti, ker unicujes sebe in svojo okolico!

     • Krtača17

      Se mi zdi da si ti ta. Jaz nobenemu nič nočem. Razen če se me kdo loti.

   • slosin

    Po tej novi zakonodaji boš prvi, ki te bo treba zapret…

    • Krtača17

     Zakaj pa? A jaz napadam z berglo brezdomce. A jaz streljam direktorje kemijskega inštituta? Kolikor vem je to bolj desni ekstremizem kar pa jaz nisem.

   • tohuvabohu

    Kdo je bolj rasist in šovinist od tebe, rdeča hijena?

   • Levicar nikoli! … in hetero

    A to tistega Hitlerja, s katerim ste komunajzli imeli of 24 avgusta 1939 do 22 junija 1941 podpisan pakt?? Pa se to ga je pametni Hitler prelomil z vami, ker ste se rdece pizde pripravljale, da mu zapicite noz v hrbet.

  • Anton

   Novo slovenijo jaz žal več ne uvrščam pod desnico, niti kot krščansko, ker preveč poudarja neoliberalizem v svojem programu.Ljudske stranke takoreč ni, so zgolj zametki, kar je ostalo od pomladanih strank, je zgolj še SDS, vsem ostalim pa zaupam toliko kot lisici/lisjaku v kurniku kokoši

   sarkazem press

   • plamen100

    ja res se cudne stvari dogajajo s to Novo Slovenijo predvsem pa to da prevzema neoliberalisticno miselnost. No to jo bo tudi v prihodnosti stalo mesta v parlamentu!

 • totex39

  Borimo se proti udbo komunističnemu režimo, sedaj pa nam ga počasi vpeljujejo nazaj po vzorcu Severne Koreje ali še huje.

 • Argentinec

  A če se vračamo v čase trdega režima? Ja ….. se še spomnim kako so za časa “trdega režima” vdirali v računalnike in nameščali trojanske viruse. Najhuje je bilo tam nekje v 50. letih prejšnjega tisočletja …. LOL

  • totex39

   Če veš kakšen režim je bil takrat, pa svojega mnenja o njem ne spremeniš. Kako to?

   • Argentinec

    Ravno zato, ker lahko primerjam današnjega in takratnega. Ti pravim, komunisti so na veliko vdirali v računalnike v 50. letih prejšnjega tisočletja. Sicer pa ima vsak politični sistem svoje dobre in slabe strani. Samo ovce gledate pač na svet črno-belo, oz. rdeče-belo. Sicer pa, če že govoriš o komunizmu: poglej si današnjo naslovnico na CNN-ovi spletni strani. “China’s new world order.” Kitajska je namreč komunistična država.

    http://edition.cnn.com/

    • montyamp

     Komunisti so vdirali v družine in razdirali zveze .
     Moške so odvlekli na zaslišanje , medtem pa doma posiljevali žene .
     Če ni bila voljna biti posiljena , so ji rekli da bo pač ostala brez moža .
     To so bili udbojebači in to drugorazredni .

     Politkomisarski Casanove so natrosili svoje smrdljivo seme po deželi , ki je nazadnje pod Avstroogrsko zgledala normalno .

  • montyamp

   Komunisti so vdirali v družine in razdirali zveze .
   Moške so odvlekli na zaslišanje , medtem pa doma posiljevali žene .
   Če ni bila voljna biti posiljena , so ji rekli da bo pač ostala brez moža .
   To so bili udbojebači in to drugorazredni .

   Politkomisarski Casanove so natrosili svoje smrdljivo seme po deželi , ki je nazadnje pod Avstroogrsko zgledala normalno

   • Argentinec

    Pod Avstroogrsko smo bili navadni švercerji s soljo, lolek.

    • montyamp

     Lolek te je pustil udbomateri .

     • Argentinec

      No pol si pa navadna ovca.

 • Viktorh

  Da, da, tovariši.
  Skozi stranska vrata ste pripeljali verbalni delikt, organizirate “sodobno udbo”, pričakujemo lahko le še tajne uradne liste.

  dr. Miro Cerar‏Ovjeren akaunt @MiroCerar 21 hprije 21 sat
  više.
  Odgovor korisnicima @MiroCerar @STA_novice i sljedećem broju korisnika: 9
  Tisti, ki blokirajo uveljavitev zakona #2tir, delajo proti interesom Slovenije. Vredno bi bilo raziskati, kdo stoji v ozadju. #intervju.

  S tem tvitom pa grozi tistim, ki smo proti takšni gradnji 2. tira, ki jo je na hitro sprejela koalicija.
  RAZISKOVAL BI RAD KDO STOJI V OZADJU.

  A je to mogoče izpod prstov predsednika vlade?

  • montyamp

   To je izpod prstov murglosrbskega terorizma , katerega podpirajo tisti ki bojkotirajo volitve .

  • sodnikisozločinci

   Kdo pa stoji v ozadju Cerarja? Angela Frankenstein in Soros.

 • Fireblade

  Javnosektorski paraziti so delavci UDBE !!! Plačujte čim manj davkov in položnic to je edino orožje!!

  • sodnikisozločinci

   Ni edino je pa najbolj enostavno.

 • Demonkrat

  Komunisticki so v za arest in nikamor drugam

  • Artur

   Zdaj si lahko damo duška po teh uvedbah tajnih hišnih preiskav, vdorih v računalnike, nameščanje trojanskih virusov ko bo to postalo slovenski vsakdan , če ne bomo peli hvalnice režimu smo ga opleli.

   • Demonkrat

    Preko Facebooka boš zaslišan in kazen bo blokada .

 • montyamp

  Kje in kdaj je morilec vzgojil normalnega naslednika ???
  Kdaj bodo raziskali kdo je ubil Krambergerja ???
  IVEK KDO TE JE UBIL ???
  https://www.youtube.com/watch?v=7AaeV17w3Os

 • VERZIFIKATOR

  Mičo Cepar

  FRIZERSKI VAJENEC IN SOVA

  Frizerski vajenec, krtačar znani,
  glej, česa se poštirkanec domisli,
  ne gre za lastne kajpada zamisli,
  jih zgolj pobira vajenček predani.

  Skrtačil ptička bi si rad na novo,
  sfriziral ga v plenilca prve vrste,
  da drugim gledal bi ta ptič pod prste,
  omisli si krtačar lastno sovo.

  Krtačnik tokrat spet je šel čez mero,
  saj ptička bi v celoti se razkrila,
  ponoči ne, podnevi bi lovila,
  za to odstranil vsako bi oviro.

  Ne ve, bedaček, vajenski frizerski,
  da sova ostrovidna je ponoči,
  podnevi pa stvari da komaj loči,
  slabo je poučen fantin pozerski.

  Ko sovo v dnevno ptico si sfrizira,
  na videz vso pohlevno, miroljubno,
  brez mere je dejanje to pogubno,
  saj fant se na naravo ne ozira.

  Prvi lovec slepo ptico pihne,
  ko sredi dneva izgubljena tava,
  da perje v zraku odfrčalo plava,
  še preden ptica enkrat samkrat vzdihne.

  Tako prevzetnežem se pač primeri,
  ki radi bi z naravo se igrali,
  da ptico bodo še objokovali,
  vajenec pa itak se zgolj cmeri.

 • centurion

  Naj pa v Sovi pripišejo še dodatni člen, kjer bo definirano,
  kdo bo trupla pospravil, če jih slučajno pri podvigu presenetim.
  Resno.

 • Krtača17

  Domobrančki tresite se, policaji pridejo tudi do vas podpihovalcev nasilja. Zdaj se je tudi zaradi vas zgodil že drugi zločin kjer so se rezale glave (in to Slovenec Slovencu). S svojim podpihovanjen ste sokrivi. Goli otok vas vabi na zaslužen oddih.

  • Karmen

   Ti pa si tako pameten, da se ti iz glave kadi. Pri nas sploh ne moreš biti DOMOBRANEC, saj nimamo pravice braniti svojih domov. Vsaka baraba lahko krade v vsakem domu in če ga lastnik dobi, mu ne sme nič narediti. Krši njegove človekove pravice. VSE TO VELJA PRI NAS ŽE OD LETA 1941.

  • sprehajalec

   Že dolgo slutim, da je tako, da če govoriš kar levim paše, je ok, če ne pa levičar potegne nož pa glavo odreže. Tako kot njegovi predniki nekoč nad brezni…

 • Mojca pokraculja

  Ne vračamo se v stare čase, ne. Mi smo še zmeraj v “starih časih”, le da bi sedaj radi vse to kar počnejo ilegalno in nezakonito, legalizirali. Zakoni se pišejo na dejansko stanje in nobenega dvoma ni, da so vsi ti členi le odraz ilegalnega in kriminalnega početja tajnih in manj tajnih služb, ki se nam dogaja vsak dan, vsak trenutek.

  • Krtača17

   Če bi bli desni normalni v glavo, taki ukrepi nebi bili potrebni. Tako je treba pa ekstremiste in džihadiste bolj aktivno nadzirat.

   • Mojca pokraculja

    Če ti ne bi imel krtače v glavi…..ne sej bolš da jo maš.

    • Krtača17

     Vse države imajo ekstremiste strogo pod nadzorom. Tudi tu boste nadzorovani in prav je tako. Ekstremistom ni za zaupat. Sploh pa ne desnim.

     • Mojca pokraculja

      Koga ti misliš z ” boste” ? Pa kdo si ti ? Pa kdo so Vi in in kdo Mi ?

     • sprehajalec

      Server Nove je v ZDA. Najprej bo treba dobiti dovoljenje FBI. Argument, češ da gre za “kolaborante” po moje ne bo zadoščal. Bo treba kaj več…

   • kamdrvimo

    Krtača17 raje menjaj nick na IQ17. Nč bat takšne votloglavce imajo vaše vodje najrajši, ker jih lahko naučiš marsikaj. Npr. lezi , daj tačko , prinesi palico , vrži kocko , zdaj bodi punčka jutri fantek ,…

    • Krtača17

     Najprej prilezi do iq 5 preden se z mano pogovarjaš.

     • kamdrvimo

      tebe je pamet že zdavnaj zapustila

 • Demonkrat
 • althar

  Rdečuhom se kolca po vsemogočni SDV. Zdaj, ko so nam že toliko nasrali po glavah, da se nas počasi začenjajo bati, rabijo bolšo zaščito pred nami.

 • Artur

  Kaj pa za tiste telebnjene trolčine ki na takšnih portalih zvesto zagovarjajo ta režim in tekovine njihove komunistične zločinske lopovske revolucije in serejo po tistih, ki niso na njihovi liniji ? A bo sprejet tudi zakon, ki bo takšne izslejene osebke nagrajeval .Kaj nam je za storiti preden se vzpostavi še takšna vrsta tiranije do nas državljanov s strani naših NWO narodno izdajalskih operativcev.? Povečati število domoljubov protestnikov na tisoče in zrušiti ta zatiralski režim drugega nam ne preostane.

  • Krtača17

   To bi blo neki za desne ja. Da bi se mal med sabo tolkl pa klal. Taki ste ja. Kar sanjaj. Boste prej po arestih.

   • Artur

    Nisem ne desni ne levi torej se nimam s kom poklat sicer je pa takšen način obračunavanja značilen za starodobne in po sili razmer sem prepričan tudi za novodobne komunajzarske revolucionarje pa še med njimi je to praksa s takšnimi njihovimi, ki niso striktno na njihovi liniji . Vaša večno trajajoča revolucija žre svoje otroke za vas se zgodovina vedno znova ponavlja in samo bedaki se iz nje nič ne naučijo.
    Težka psihopatska zločinska lopovska drhal , predvidevam da, če bi zdaj njihovi privrženci v Črni gori javno izvajali svoje orgije s komunističnimi simboli bi jih črnogorski narod linčal ali še kaj hujšega Slovenceljni pa takitak hlapčevski hrbet je pokoren izkrivljen in biča željan….. https://www.youtube.com/watch?v=LY_-9xiZ410

 • MEFISTO

  Mogoče je pa le kaj na tem?!

  Ne šparam jezika na portalih, ki so dosegljiv preko FC, pa so me v kratkem času že dvakrat onemogočili in mi izbrisali vse komentarje, ki niso bili prijazni do rdečuharjev.

  Mogoče je bilo pa krivo le moje pomanjkljivo znanje računalništva ali pa nerodnost, saj nisem računalniški genij kot je Gottlof Tunek, ki poleg sebe obvladuje še nekaj sto nickov.

 • Demonkrat

  Pred tem je potrebno izvesti lustracijo

  • Krtača17

   Sem takoj za. Janšek ta prvi odleti.

   • Demonkrat

    Strah pred letenjem ali odletenjem?

    • Krtača17

     Nobenega strahu. Janška pa je. Pa šest let je bil na oblasti pa ni bilo nobenega govora o lustraciji, le zakaj?

     • Demonkrat

      Ja to pa njega uprasi.By the way .Ko bodo plače in penzije takšne kot so v Avstriji ,šele potem naj začnejo razmišljati o mas control.

     • Krtača17

      Ehehe sem vedel da boš spet ostal brez argumentov.

     • Demonkrat

      O čem ti to?

     • Levicar nikoli! … in hetero

      Ti se nobenega argumenta nisi navedel, pa imas tukaj gor na stotine komentarjev. Samo sranje, kvakanje, bedarije, neumnosti in prazne parole. Zabit si k kurac!

     • Franc Šink

      Ima, ampak z neumnežem se pogovarja neumno.Koliko krat moram to še ponoviti?

     • totex39

      Veš lustracija bi lahko bila, če se komunisti ne bi bali in so se z vsemi kremplji borili proti njej.

     • Krtača17

      Pol je pa itak brezveze da hodte na oblast če nič ne morete. Sam jaz mislim da lustracije ni blo ker je bil Janša tud partijc.

     • tohuvabohu

      Partijcev je bilo 100.000! Torej se v Sloveniji 100.000 ljudi boji lustracije? Ti nisi priseben.

     • Franc Šink

      Da nisi bil v partiji nisi mogel biti niti kaplan!

     • Levicar nikoli! … in hetero

      26 let samostojnosti, Jansa je bil of tega 6 let na oblasti. to je 23% casa, ostalih 77% ste levuharji, ampak zanimivo, za totalen poden v drzavi je pa za vas vedno Jansa kriv?!? A je lahko drugace, pri levuharjih?!? Ljudje z inteligenco amebe!

     • Vera

      Janša je bil en cel mandat predsednik vlade in 1x eno leto , skupaj 5 let , zato v tako kratkem času ni mogel vsega postoriti , kar je imel v planu . Druge vlade v 20 tih letih niso naredile 1/3 tega , kar je Janša v enem letu . Še več bi naredil, če ne bi dobival polen pod noge iz levice !

     • Levicar nikoli! … in hetero

      Tocno tako!

     • tramal

      Pet let bedak.Še šteti ne znaš z svoji kumrovški šoli.

   • Levicar nikoli! … in hetero

    Pojma nimas kaj lustracija sploh pomeni! Tut sanja se ti ne! Kar seres nekej.

 • montyamp

  Komunizem je iz Slovenije napravil VUKOJEBINO .
  Kandelabri čakajo , škoda patronov .

 • Olga

  Obvestiti mednarodno skupnost! Slovenci smo imeli žalostne izkušnje zaradi komunističnega totalitarizma, zato ne smemo čakati!
  Bomo videli če se bo oglasila varuhinja, glede na to, kako hitra je bila pri zakonu o TUJCIH?!!!

  • Ciro

   Žalostno je, da se enak trend ukinjanja človekovih pravic, še posebno svobode govora, dogaja po vseh zahodnih državah.

   • Olga

    Mi živimo v Sloveniji! Boriti se moramo doma!

 • Demonkrat

  Kdor dela red ustvarja nered.

 • montyamp

  Potomstvo HUDOJAMSKEGA ČLOVEKA ima genetsko deformacijo podedovano .
  Če bi to bili ljudje in ne vzgojenci garjavo ušivih gošarskih hijen , vajenci stalinistične NKVD-KOMINTERNA morilske mašinerije in GESTAPO HITLERJUGENDA (Stane Dolanc -član HITLERJUGENDA) , Slovenija ne bi tonila v murglosrbski greznici .
  MLADIČI TITOISTIČNE KOLABORACIJE , IZDAJALCI LASTNEGA NARODA , SO NAREDILI IZ SLOVENIJE BOLJŠEVISTIČNO KLOAKO .
  Če dobim kakega majmuna v bajti , ga niti po zobeh ne bo mogoče identificirati .

 • terminalar

  “Sova bo lahko prišla do vseh osebnih podatkov Slovencev”

  Tale naslov bi moral biti v pretekliku.

 • Olga

  Napadi na Brščiča, Janšo, Matoza… Vse kaže na omejevanje svobode govora in splošno omejevanje človekovih pravic!!!
  Šketa je na Murglskem mediju, na vprašanje novinarja, če bodo obravnavali tudi Jankovića in podobne, povedal, da delajo po “vrstnem” redu!???

  Zanimivo, kakšne veze ima Janša, da vedno tako hitro pride “na vrsto”!?? Janković pa seveda ni Janša?!!
  Seveda, Janša je pošten, Janković pa lopov na kvadrat, vendar je “naš”!??

  Prav tako je Šketa povedal, da obravnavajo primere, ki skupaj znašajo četrt milijarde evrov??!!! Kje so pa ostale desetine miljard??????!!! Jih imajo udbaši?

  • Krtača17

   Janša ima prednost ker vedno tuli o neučinkovitosti sodišč. Zato se za njega ekstra potrudijo. Da ja ne bo prikrajšan.

   • totex39

    Ne moreš verjeti kako je tebi Janša trn v peti. O čem bi pisal na tem portalu, če njega ne bi bilo, res si možgansko deformiran.

    • tohuvabohu

     Saj edino zato je pa tu, pa ne le on. Vsi tukajšnji rdečkarji so tukaj po nalogu. En namen je pljuvanje po političnem tekmecu, drugi pa nagajanje (milo rečeno) spletnemu portalu Nova, kar je v bistvu isto.

   • Olga

    Šketa je rekel, da postopki dolgo trajajo, ker “je zbiranje dokazov dolgotrajno in zahtevno”!?
    Pri Janši je pa hitro, ker si udbaši “dokaze” kar izmislite..?!

    • Vera

     Zdaj se točno vidi zakaj so Šketo premestili iz Maribora v prestolnico .

     • MEFISTO

      Kangler je postal zanj premajhna riba.

   • ljubinica

    Zato se za njega ekstra potrudijo ….
    Udbovsko sodisce ki se za nenase ekstra trudi …
    Nase pa ignorira …

  • Artur

   Maske padajo “kuzla jim v rit skače” zgubljajo tla pod nogami pa se komunajzarsko potomstvo po sili nastalih razmer poslužujejo spet starih preizkušenih diktatorskih revolucionarnih metod.
   https://www.youtube.com/watch?v=vGV-59pqXDQ
   https://www.youtube.com/watch?v=Pv4Bmcizb8g

 • rrrrr

  Čakam samo še dva crnogorca v v črmem merđotu in leder mantlih ob 4.00 zjutraj na mojem zvoncu:,, Jel” ovde Rrrrr? Kupi stvari, ajd s”nama!”

  • FRANC3

   Nisi daleč od resnice. Mnogi levaki si tega želijo.

 • Franc Šink

  Trdega režima se niti nismo rešili ali osvobodili.

 • Osti jarej

  poslanec trček včeraj v kamero,v avli hrama demokracije:zaradi tega bi moral cerar nemudoma odstopiti…..in naprej: kadar gre za kupčkanje,SDS in SMC,še kako dobro sodelujeta…

 • Janko Gedlička

  Totalitarizem se utrjuje. Krvosese je potrebno zavarovati, da bodo lahko v miru izmozgavali narod.

 • črnaovca

  Z lahkoto si je to predstavljati saj smo v nekaj podobnem živeli, kaj jim je koristilo stokanje iz spalnice ne vem razen če ga je kdo potem lažje drkal. Bilo je pa veliko manj kriminala in lopovščine, se je že kaj zgodilo a so lopove hitro našli. Seveda je bilo pa že takrat nekaj pdobnega kot danes vplivnežem se ni zgodilo veliko hudega je pa res da si tega da ne bi vedeli od kod jim denar zudi niso mogli privoščiti

  • Ciro

   Zaslužni so si lahko privoščili marsikaj kriminalnega.

 • Hun

  kaj se sekirate za preiskovalne ukrepe in obsodbe na 1. in 2. inštanci če imate svoje ustavne sodnike, ki jih je SDS postavu na položaj

  • Olga

   Imamo jih zunaj Butal!

  • tohuvabohu

   Ti si živ kreten. Tudi če bi bilo kaj res pri tvojem nakladanju o ustavnih sodnikih (prav nikogar ni postavil SDS, to je gnusna laž), a je zate v redu, da te nekdo nadzira in zasleduje, kakor se mu zdi?

   • Hun

    ti si naiven kretn, ker policija neuradno nadzira vse večje kriminalce v Lj …in kaj lahko narediš fafaš ga lahko tako ali drgač..
    Nism pa še slišal da je v praksi Ustavno sodišče v tako kratkem roku vzelo primer Janša in ga rešilo….
    zaporniki na dobu čakajo po 5let na odličbo Vrhovnega sodišča kaj šele Ustavnega….Janša nima očitno vez na najnižji inštanci ima jih pa definitivno med Ustavnimi…njegova stvar je pač tok sposobn jst ga ne grajam

    • tohuvabohu

     Ja in kakšne so te zveze, pametnjakovič?

     • Hun

      kaj je drugač kot da imaš veze pri Ustavnih sodnikih če tvoj primer svetlobno hitro odločjo…kaj teb ne gre v račun pristransko misleč butelj oz. ovca

     • tohuvabohu

      Janša in ostala dva so bili PO NEDOLŽNEM pol leta v zaporu. Tebe pa boli, da je US odločilo v njihov prid. Res se mi smiliš, govedo zarukano.

    • tramal

     Bedak ko pride na ustavno sodišče se sodniki userjejo ker vedo da bodo na evropskem sodišču sodili pravično če in se ne upajo spustiti tako daleč.

  • tramal

   Ti si popoln idiot z tromesečnim kumrovškim kursu.Si sramota za svoje najbližje.

 • radames

  Baje se je slovenski narod junaško uprl okupatorju. V uporu proti komunistom in ostalim levičarjem bomo neizprosni. Zagotovili si bomo svobodo demokratičnega zahodnega sveta, komunistom pa prepovedali delovanje. Po letu 1990 so celo v Rusiji prepovedali rusko komunistično partijo (VKP(b)), Zahodni Nemci pa komunistično partijo Nemčije že mnogo prej – 1957.

 • Olga

  Komunizem je zločinski sistem, ki ga je EU prepovedala! Vsako propagiranje le tega je kaznivo!

  • sodnikisozločinci

   Prepovedala ga je s figo v žepu. Tako kot ustavno sodišče v Sloveniji Titovo ulico. EU ne bo nikoli zahtevala od slovenskega rdečega pravosodja odgovornosti zaradi njihove zaščite genocidnih komunističnih morilcev, ki so morili Slovence, saj ima EU enak namen z uvozom tujcev, pri čemer jih rdeča obast in pravosodje zvesto ubogata.

   • sunday

    ++++++++++++++++++!!!

 • MEFISTO

  Koliko nas je, ki se poleg mene oglašamo le z enim nickom?

 • MEFISTO

  Udba dela.

  Na SVET24, najbolj rdečem in pravovernem portalu, so me znova izklopili.

  Toda, Mefisto je zvit, pa bo njegova vnukinja spet našla obvod do te znamenite medijske hiše.

 • učko

  Idiotski folk, idiotska oblast !!!!!!!!!!!!!!!

  • Nata

   folk !! Ki voli tako oblast

 • Zaskrbljen

  Ce bi jansa bil na ablasti, bi bilo kaj bolje? To so direktive visjih krogov. Iz Evrope in sveta proizvajajo smegmo.

  • sodnikisozločinci

   Totalitarizem na pohodu, v Nemčiji je že primer, ko so staršem odvzeli otroka zaradi njunega protimigrantskega stališča, da ne bi nanj negativno vplivala. Ko svobode govora ni več je konec demokracije. Janša pač ni na oblasti, tudi če bi po kakšnem čudežu dobil večino na volitvah, ne bo imel nikoli toliko glasov, da bi lahko naredil kakšne spremembe. Nadaljevala se bo Pahorjeva politika zadolževanja vsako leto 4 milijarde ali več, uvažanje migrantov se bo stopnjevalo, doživeli bomo napredek v spoštovanju človekovih pravic zatiranih manjšin, legalizirana bo evtanazija, kanibalizem, nekrofilija, potem bo na vrsti incest, pedofilija…
   Pod evropsko unijo in levičarji nas čaka čudovito življenje, vsega bomo imeli v izobilju, sreče, zdravja in veselja, samo strpnosti se bomo morali navaditi, za to bodo pa poskrbeli policija, sodstvo in tajne službe. Ne bodi zaskrbljen, no, mi verjameš?

   • sunday

    dokaj točen in verjeten opis naše bodočnosti – že v kratkem!!!

   • Zaskrbljen

    Legalizirana evtanazija je dobrodosla. Ostale dejavnosti, ki jih nastevas so le produkt bolnega uma posameznikov. Kanibalizem? Kje take vleces?

 • tramal

  Vse te svinjarije komunisti že delajo,vse prisluškujejo ker imajo vse v svojih rokah.Stem zakonom bi to radi samo legalizirali.

 • tohuvabohu

  Važno obvestilo!
  Danes je na kolegiju predsednika Državnega zbora SMC-jevka Simona Lipicanar zahtevala, da se v bodoče ne pregledujejo samo magnetogrami sej DZ, ampak tudi video-posnetki, z namenom, da se poleg vsebine razprav ugotavljajo mimika, grimase, geste z rokami in drugimi deli telesa, skratka celotna telesna govorica govornikov. Zgrožen sem nad takimi kretenskimi zahtevami. Že tako beton-levica izrabi vsako možnost nadzora in diskvalifikacije nasprotne politične opcije, s to zahtevo pa bi odprli možnost za neomejeno voluntaristično lomastenje po osebnosti članov opozicije in za širitev umazane medijske gonje v slovenski parlament. Opozicija mora proti temu izpadu nemudoma ostro protestirati, sicer se naši demokraciji zelo slabo piše. To je planet opic!

 • garfi

  ne vračamo se saj smo ves čas tam
  utemeljitelju sranja bućarju so postavili celo spomenik

 • xtc

  Ko se nek režim sesuva in se oetajoračuni je to logično;seveda a je vprašanje koika bo cena z počiščenjem protagonistov tega in žrtvami tega ukrepa:

 • Janez

  Jutri!
  Je. – 13.5. 2017 ! Pred 300 leti – 13.5. 1717 !
  pa je bila rojena najboljša vladarica tudi Slovenije – velika osebnost, velika ženska MARIJA TEREZIJA !
  Vsaj
  Nova24tv – naj ne pozabi – na MARIJO TEREZIJO !
  Počastimo !
  Dobro vladarko : naši ex KP, ZK IN SEDANJI POKOMUNISTI – JI NE SEGAJO – NITI DO GLEŽNJEV !

  Glede ” SOVE” ?!
  Pod ostro kontrolo Parlamenta naj bo !
  Pa?
  Išče naj
  – nevarnosti – za Slovenijo in
  – škodo, ki se državi Sloveniji – verjetno povzroča ?
  Pač: tam naj Sova išče nevarnosti in povzročitelje škode – kjer se to dvoje dejansko dogaja !

  Mi !
  Navadni, pošteni, nekaznovani itd. Slovenci !
  Si
  želimo le boljše zakkone in njih boljše izvajanje ! Enako za – vse. In v dobrobit – vseh !
  V
  Skladu z našimi DRŽAVLJANSKIMI PRAVICAMI :
  -imamo pa tudi pravico do
  – SVOBODE IZRAŽANJA – razen če gre za hujskanje, širjenje neresnic itd.
  Predvsem pa imamo

  – P R A V I C O DO NEPOTVORJENE R E S N I C E: o naši slovenski
  – preteklosti,
  – o. naši polpreteklosti in
  – o naši – s e d a n j o s t i .
  IMAMO PRAVICO DO NEPOTVORJENE RESNICE O NAŠI SEDANJOSTI ! To ! L.r. Janez KOMENDA

 • sunday

  danes, jutri nam bodo zablokirali internet, kot v tučiji, no prej še bo državni samoudar!!!

 • lauraas

  Več nič ne bomo smeli reči proti migrantom, vse bo takoj sovražni govor in pozivi k ogrožanju nacionalne varnosti (migranti tudi spadajo v našo nacionalno skupnost), “vsi smo Slovenci, črni, beli, zeleni,…”.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!