Slovenija – proti smrtni kazni, a za absolutno pravico do splava?

Foto: STA

Slovensko zunanje ministrstvo je danes ob svetovnem dnevu boja proti smrtni kazni pozvalo k njeni odpravi. “Slovenija je odločna nasprotnica smrtne kazni v vseh okoliščinah in si prizadeva za odpravo smrtne kazni povsod po svetu,” so zapisali v sporočilu za javnost.

“Globalna odprava smrtne kazni je pomembna tako z vidika varovanja človekovega dostojanstva kot zaradi nepovratne škode, ki jo povzroča, še posebej v luči dejstva, da nobeno sodstvo ni brez napak. Obenem podatki kažejo, da smrtna kazen ne zmanjšuje stopnje kriminala. Zato ob tej priložnosti pozivamo vse države, ki še ohranjajo smrtno kazen, da jo čim prej odpravijo oziroma uvedejo moratorij na njeno izvrševanje,” so zapisali na MZZ.

Še sploh nedopustno je pobijati mlade in nosečnice
Dodali so še, da je še posebej zaskrbljujoča in nedopustna izvedba smrtne kazni nad mladoletnimi osebami, nosečnicami ali osebami z duševnimi boleznimi in motnjami. To je tudi v nasprotju z mednarodnim pravom človekovih pravic, so poudarili.

Hipokrizija – smrtna kazen ne, splav ja
Nerojeni otrok, ki ne ve, zakaj je nastal, je prav tako obsojen na smrt, če se mati oziroma partnerja odločita za prekinitev nosečnosti s splavom. Če verjamem tezi “od spočetja do smrti”, je torej splav smrtna kazen. Še več, smrtna kazen nedolžnega bitja. A to naših levičarjev ne zanima. Za njih so pomembni vsi kriminalci, ki si zaslužijo živeti, nerojeni otroci pa ne.

Hipokrizija ministrstva gre še dlje, saj se ministrstvo hvali, kako smo humanitarni, ker se borimo proti smrtni kazni po svetu. Indiskriminatorno pa podpiramo “pobijanje” nerojenih otrok, ne glede na razlog. Kot družba se zgražamo nad enim umorom ali nad pretepenim migrantom. Ne zgražamo pa se nad ženskami, ki imajo za sabo (da, tudi v Sloveniji) po 30 splavov. Ker na splavu ni zgornje meje. Ampak 30 “fetusov” za našo državo ni 30 individualnih umorov, 30 smrtnih kazni. To je pač “človekova pravica”.

Smrtno kazen odpravile 104 države
Doslej so sicer smrtno kazen v celoti odpravile 104 države, medtem ko jo je lani izvršilo 25 držav, kažejo podatki svetovne koalicije proti smrtni kazni, ki združuje več kot 150 organizacij. Koalicija je opozorila, da so se nekatere vlade v zadnjih letih kljub svetovnemu gibanju za odpravo smrtne kazni po terorističnih napadih v imenu zaščite svoje države in prebivalcev znova zatekle k izvajanju tovrstnega kaznovanja.

Prvo peterico, ko gre za izvrševanje usmrtitev, sestavljajo Kitajska, Iran, Savdska Arabija, Pakistan in ZDA.

A. R.