Slovenija spet plačuje nepotrebne kazni – tokrat milijon evrov zaradi kršenja kmetijske zakonodaje

Foto: STA

Evropska komisija je izdala sklep, s katerim bo 20 članic EU moralo vrniti sredstva za ukrepe kmetijske politike v višini 374,3 milijona evrov. Med njimi je tudi Slovenija, ki ni sankcionirala kršitev znotraj države, ki so bila neskladna s kmetijsko politiko. Zatorej smo EU dolžni vrniti dolg v višini 833.000 evrov.

Slovenija je pri svojem delu označevanja živine bila površna, saj so označevali le eno od dveh ušesnih znamk, česar pa Slovenija ni obravnavala kot kršitev. Po predlogu Evropske komisije se dvoodstotna finančna korekcija nanaša na pomanjkljivosti iz let 2012, 2013 in 2014 in izplačil vseh zahtevkov zbirnih vlog za ta leta.

Obveznosti Slovenije temeljijo na ugotovitvi revizorjev Evropske komisije, ki so v novembru 2014 izvedli revizijo sistema navzkrižne skladnosti v Sloveniji, so sporočili iz Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Ob Sloveniji pa je Evropska komisija zaradi pomanjkljivosti na področju navzkrižne skladnosti izrekla finančne korekcije še šestim državam članicam EU skupno v višini 21,8 milijona evrov in sicer Španiji (10,2 milijona evrov), Slovaški (5,4 milijona evrov), Romuniji (tri milijone evrov), Belgiji (1,9 milijona evrov) in Madžarski (0,5 milijona evrov).

Predlogi o finančni korekciji se nanašajo predvsem na kršenje protokolov o ohranitvi prosto živečih ptic in dobrobit živali, ter na področju sankcioniranja nekaterih kršitev zaradi nekorektnega označevanja živali. V Sloveniji si zaradi slednjega po mnenju revizorjev nismo zadostno prizadevali za natančno in dovršeno ravnanje v primeru ušesnega označevanja živali. Ker so nekatere imele le eno ušesno znamko, bi tak primer moral biti ustrezno sankcioniran.

Tovrstne nepravilnosti bi naj v letih 2012, 2013 in 2014 Slovenija reševala v nacionalni zakonodaji sama, vendar takratni sistem ni bil kakovostno urejen, zato ni bilo izrecno napisanih pravil za preverjanje kakovosti tudi prosto živečih ptic in varstva njihovih gnezd in jajc.

Ob nekorektnem označevanju in ohranjanju prosto živečih ptic, pa nam očitajo tudi malomarnost s področja predpisov za dobrobit telet, prašičev in rejnih živali. Posamezni kontrolni elementi za pregled ustreznosti prostorov za nastanitev živali in materialov za gradnjo teh prostorov ter kontrolni elementi za ustreznost in kakovost hrane sploh niso bili upoštevani.

Komisija argumentov, ki jih je navedla Slovenija, ni sprejela, saj so revizorske ugotovitve bile opravljene dovršeno, hkrati pa se ne moremo sklicevati na to, da smo v navedenih primerih, kjer se nismo izkazali za kakovostne, bili dosledni. Sloveniji bodo torej zmanjšana izplačila sredstev iz evropskega proračuna v letu 2017, kar pa naj ne bi vplivalo na kmete same, saj bo razlika pokrita iz nacionalnega proračuna. Prav tako zaradi ugotovljenih nepravilnosti ne bo potrebno prejemnikom vračati že prejetih sredstev.

Skupno je v vseh članicah EU do sedaj bilo izvedenih in obravnavanih 72 revizijskih neskladij, katerih rezultat so bili finančni popravki v skupni višini 711,5 milijona evrov. Največ sredstev zaradi finančnih korekcij je morala prispevati Francija in sicer v višini 289 milijonov evrov. Sledi ji Italija s 103,6 milijoni evrov in Velika Britanija v višini 58,8 milijonov evrov.

Sloveniji pa sta bili v vseh letih izrečeni dve korekciji, ki sta nas oslabili v skupni višini tri milijone evrov. 2,17 milijona evrov v letu 2014 in tokratnih 833.000 evrov.

K. Ž., STA

 • Opazovalec

  @
  Slovenija spet plačuje nepotrebne kazni – tokrat milijon evrov zaradi kršenja kmetijske zakonodaje

  Seveda plačuje nepotrebne kazni toda v letu 2012 in začetku 2013 je vlado vodil sam presvitli Veliko Vodja IJJ. Toliko v opombo preden začnete nakladat o grdih komunajzarjih.

  • Slovenec 33

   Čestitke ob izbruhu enega topoumnega produkta usmerjenega izobraževanja, ali ti je kdo pomagal.
   Neverjeten uspeh, ki enostavno povozi vse naravne zakonitosti. Bravo.

   • Opazovalec

    Preljubi 33. Slovenec, tako pa že dolgo ni mimo vsekal noben vnet janežev upognjenec. Načelno sem krepko prestar za usmerjeno izobraževanje, velik del vseživljenskega izobraževanja sem pa pridobil, ne boš verjel, kar na oni strani Atlantika. Pa ti ne bom zaupal v kateri državi, vsekakor pa na obali Pacifika.

    In kaj je spornega pri ugotovitvi, da je leta 2012-januarja 2013 vlado vodil sam presvitli Veliki Vodja. Pa menda ne bi rad revidiral krutih faktov nedavne zgodovine in opral madež s početja tudi njegove vlade in zanikal njegovo (in stranke SDS) uspešno vladanje?

    • Nata

     Mmm, janeževi upognjenci ? Dobri so .
     No , ja pa vprašanje , kako se je takrat sploh dalo ” vladati “.
     Pa veš kakšen je ta zakon ?

    • Slovenec 33

     Saj sem vedel, da imam prav.

  • Nata

   Piše – ni bil kakovostno urejen . Jaz se pa vprašam , kako se ga je pa izvajalo ?

  • Olga

   Ali je po vaše Janša označeval krave?!!

 • Nata

  No , saj ?? To , za kar so denar že dobili , ne naredijo .
  Ampak zakon o motornih vozilih ( ali kaj je že ) , pa od danes naprej velja . So pa pohiteli !! Se jim mudi ? Seveda se jim , ko je potrebno državljane obirati !

  • karlina

   ITAK

 • Brutus

  Še ena ”domača naloga” za naše pravosodje! V pol ure se da ugotoviti kdo je zadevo zasral in podati kazensko ovadbo, zahtevati povracilo skode itd, itd…! Ampak – da ne bo pomote! Škodo ne povrnit iz proračuna!!!

 • Olga

  Kaj pa je v Sloveniji zakonito?! Še proračun za leti 2017/18 ni! Mafija ga sprejema ponoči, ko vsi pošteni državljani spijo!

  • karlina

   TOČNO

  • Novakec1

   Bodi vesela da ga niso na dopisni seji.

   • Olga

    Saj niso pismeni! Nekateri še slovensko govoriti ne znajo!

    • Novakec1

     Imajo svoje tajnike ki so polpismeni.

 • karlina

  Bravo, naši vrli politiki, tako se meče denar stran v drzavi Sloveniji, ki je ze tako revna, bolj, kot cerkvena miš.

  • avtohtoni neandartalec

   Cerkev ni revna, če so pa zaradi denacionalizacije, največji kmet v državi.

 • domovina mili dom

  A je kaj drugega za pričakovati od te razglašene komunistične nesposobne plah band glazbenike, smer Venezuela.
  So pa elitni strokovnjaki za uničevanje nasprotnikov in na sploh slovenstva. Ti jim je tudi cilj.
  Po naslovu sodeč iz kučanovega medija je usoda NSI zapečatena in tudi njihova pot.
  “Prelomni trenutki za desnico: boleče “osamosvajanje” krščanskih demokratov izpod peruti političnega hegemona”.

  • Novakec1

   Kje si najdu NSI?

 • Prihajam Slovenija

  Levaki še krav ne znajo označit.

  • Olga

   Levi so označili samo leve uhlje, ker je tako naročil Plavi in hočejo ostati na partijski liniji!

 • avtohtoni neandartalec

  Kmetom plačujemo hrano, ki jo požrejo sami in je še za njih ne pridelajo dovolj, zdaj jim bomo plačevali pa še korupcijo, bravo Židan.

 • cosmosjasnovidec

  V kratkem bodo pa še plačevali za copatarjevo Jankovičevo afero glede tistih lekarniških kriminalnih poslov kjer je zadeva enaka.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!