Streljanje proti vrhovnemu sodniku Zobcu

Vrhovni sodnik Jan Zobec. (Foto: Demokracija)

“Svojega kolega, ki so ga napadli, niste branili,” je ta teden sindikaliste iz vrst pravosodnih policistov kritiziral šef uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. S tem se je odzval na opozorila, da so zaradi pomanjkanja pravosodnih policistov težave z varovanjem zaporov, zaprti pa tudi ne morejo več na sodne obravnave, ker ni dovolj policistov, da bi zagotavljali varnost. Doslej je veljalo, da je pravosodni policist za komolec “strokovno” zagrabil sodnika Jana Zobca. To kaže tudi javno objavljeni posnetek. Po novem je, če verjamemo izjavi Podržaja, bil Zobec tisti, ki je napadel policista. Napadel ga je, drugi pravosodni policisti pa ga niso branili. Podržaj govori celo v množini. Ni čisto jasno, ali nam s tem sporoča, da je ob Zobcu s pravosodnim policistom obračunalo več vrhovnih sodnikov, ali pa šef zaporov fantazira in kot napad na policista razume že to, da se mu je Zobec upiral, da je bil prizadet in užaljen, in vsako medijsko kritiko.

Da bi sodnik Zobec fizično napadal policista, si je smešno že predstavljati. Nekdanji ustavni sodnik Zobec je vrhunski pravnik in intelektualec, gotovo pa ne mladenič srednjih let, ki bi se sam od sebe fizično bodel s policisti. Še manj so takšni drugi vrhovni sodniki. Zahteve sindikalistov, da naj Podržaj odstopi, je sam zavrnil. Ker sodi med funkcionarje izvršne oblasti in trdi, da je sodnik napadel njegovega policista, drugim policistom pa očita, da niso ukrepali, bi ga v normalni državi na pogovor moral takoj poklicati pravosodni minister. Če ne celo šef vlade. In o tem bi morala tudi obvestiti javnost. To je namreč škandalozna izjava. Čez rob dopustnega.

Foto: iStock

Eden od razlogov za pomanjkanje pravosodnih policistov pri opravljanju njihovih del je točno to, ker je Podržaj lani dovolil, da se je del njegovih sil, ki načeloma varujejo zapore in zapornike, spremenil v vratarje in varnostnike sodne stavbe v Ljubljani, ki tam preganjajo vrhovne sodnike. Ali pa vsaj enega. Čeprav za to delo niso usposobljeni in jim zakon takšnih pravic tudi nikjer ne daje, zaradi česar je počilo med vrhovnim sodnikom Janom Zobcem in enim od vnetih pravosodnih policistov. Policist je uporabil strokovni prijem, da bi discipliniral Zobca, ta pa je napovedal, da ga ne bo več v službo, ker ga je strah. A je bojkot preklical, ker je šef sodišča Damijan Florjančič reagiral, se mu opravičil in ukinil bedasta pravila o pregledovanju vrhovnih sodnikov pri vstopanju v stavbo skozi glavni vhod. Zaradi Zobčevih protestov proti zaporniškim pravilom v stavbi sodišča je že prej šef okrajnega sodišča Marjan Pogačnik, ki je pristojen skrbeti za red v stavbi, zbiral podpise sodnikov proti Zobcu, da se ta nedostojno vede. A večina sodnikov Pogačnikovega političnega pamfleta ni bila pripravljena podpisati. Ta teden se je, da ima težave z ljudmi, ki jih vodi, ker nočejo sodelovati v njegovi akciji diskreditiranja Zobca, potožil še Podržaj.

Fenomen, ko del medijev in politično nastavljeni funkcionarji tolčejo po Zobcu, zaposleni pa pri tem nočejo povsem sodelovati, ni nelogičen. Pravosodni policisti in večina sodnikov niso neumni in vedo, da so bila pravila, po katerih je ravnal policist, in ki so jih zakrivili točno ti šefi, ki se zdaj spravljajo na Zobca, milo rečeno neumna. In pač niso pripravljeni braniti zanič pravil in slabih šefov. V nobeni od vej oblasti najvišjih funkcionarjev na glavnih vhodih, ko pridejo v službo, ne obravnavajo kot kriminalcev, jih ne slačijo in ne pregledujejo, ko so se že identificirali. In tudi ne uporabljajo strokovnih prijemov, če je rentgen zapiskal in je kak najpomembnejši funkcionar kljub temu odšel naprej. Ker premier, ministri in poslanci in sodniki nikjer ne hodijo v svoje pisarne skozi te naprave.

Pravosodnemu policistu bi se morali, ker je moral ravnati po neumnih pravilih, ki so dejansko krnila dostojanstvo sodnika Zobca, opravičiti tisti, ki so mu to naložili. Pravil si ni izmislil sedanji šef vrhov tega sodišča Damijan Florjančič, njegov predhodnik Branko Masleša si jih je. Florjančič jih je po incidentu ukinil. A opravičiti bi se tudi policistu vendarle moral Florjančič kot predstojnik institucije. Vsaj soodgovoren pa je tudi Marjan Pogačnik, ki je kot šef okrajnega sodišča pristojen za urejanje varnostnih dilem v stavbi, pri čemer ni bil uspešen, pa tudi pravosodni minister Goran Klemenčič, ki je politični šef pravosodnih policistov in je moral vsaj vedeti, kaj počnejo in za kaj angažirajo kadre, ki jih plačuje.

Ta teden so se polemike še razvnele, ker so mediji objavili posnetek kamer, kaj se dogajalo med pravosodnim policistom in Zobcem, ki ga na sodišču zaradi varovanja zasebnosti najprej niso bili pripravljeni pokazati novinarjem. Zakaj so ga najprej skrivali, si težko predstavljam. Na posnetku, ki smo ga zdaj videli, ni popolnoma nič novega ali presenetljivega. Kaže točno tisto, kar je Jan Zobec opisal že lani. Za del novinarjev je posnetek sicer dokaz, da se je Zobec spravil na policista, a to so pač propagandisti levice, ki Zobca diskreditirajo, ker na ustavnem sodišču v preteklosti ni ravnal v skladu z interesi njihovih strank.

Za posnetke kamer sem, da bi dogajanje še sam pogledal, sam prosil upravo za izvrševanje kazenskih sankcij. A na prošnjo, da mi posredujejo posnetek, so mi odgovorili, da niso pristojni za odločanje in da je pravi naslov okrožno sodišče, ki ga vodi Marjan Pogačnik. A ga nisem dobil niti od tam. A ker so drugi mediji pravdanje nadaljevali, smo si vse skupaj nazadnje le lahko ogledali.

Čeprav posnetek le potrjuje, kar je povedal Zobec, kako ga je pravosodni policist na hodniku zagrabil za komolec in vlekel, je predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič od Zobca po objavi posnetkov zahteval, da bi se moral opravičiti pravosodnemu policistu. Zobec je to zavrnil. Florjančič grozi z disciplinskimi postopki proti Zobcu, če se ne opraviči, Zobec pa s postopki proti Florjančiču, če bo vztrajal.

Dejansko pa je preprosto. Opravičiti bi se morali pravosodnemu policistu, Zobcu in nam tisti, ki s prstom kažejo na Zobca, ker so zakrivili neumna pravila, katerih žrtev sta bila Zobec in policist. Mi vsi pa smo žrtev, ker plačujemo to izgubljanje časa z neumnostmi.

Za izjavo, da je bil pravosodni policist napaden, njegovi tovariši pa ga niso branili, pa še čakam pojasnilo vlade, kaj zdaj to pomeni. Ni šala, ker imajo orožje in lahko streljajo, če so napadeni in se medsebojno branijo.

In vse bo po – skrajno bedastih – pravilih.

Peter Jančič, spletni časopis

 • Aton

  Največji sovražnik ZK so vedno intelektualci.

 • VERRZIFIKATOR

  Jožko Pridržaj

  BUTALSKA PODRŽAJNOST

  Da sodnik je tepel policaja,
  to vrhovna tokrat je resnica,
  zmore ki butalska jo justica,
  tukaj ni vprašaja ne zakaja.

  Pridržan da bil je policaj,
  mu komolec sam sodnik je zvinil,
  ki potem nedolžnega je hlinil,
  češ da šlo je le za podržaj.

  Kaj pomeni danes podržanje?
  To v Butalah se tako tolmači,
  kot biriči hočejo domači,
  skratka pridržano to je stanje.

  Niso policaja ubranili,
  ko ga kruto je sodnik pretepal,
  šef zapora je čez palec sklepal,
  da so se prestrašeni poskrili.

  Skrajnost se godi v Butalah zdaj,
  šef aresta rad bi bil vrhovni,
  situaciji tej protislovni
  pa se pravi umski podržaj.

 • AlojzZ

  Streljanje proti vrhovnemu sodniku Zobcu

  Seveda, ker ne sodi tako, kot želi udbomafija. Zapletli ga bodo v neke bedarije, da ne bo imel časa pisati ločenih mnenj. Če to ne bo zaleglo, ga bo pa v kleti zbil avion.

 • pupa

  Naj meni in celotni javnosti podržaj pove koliko krat je skozi ta isti vhod ta isti varnostnik spustil tega sodnika brez komplikacij in koliko časa varnostnik opravlja to kontrolo na tem istem mestu. Samo varnostniku, ki bi bil tam manj kot teden dni bi se lahko tak kiks zgodil. Pa še je bila celotna scena vredna neotesanega posebej plačanega varnostnika.

  • Steiermark

   je pa zanimivo, kako lahko “policisti” oz. miličniki opravljajo svoje delo , kot varnostniki na sodišču, če niti vrhovnega sodnika , ki bi ga morali varovati, ne prepoznajo! Ob takšnem delovanju miličnikov, se nebi čudila, če bi mednje prišel kratkonogi reptil in bi ga le ti pomendrali, ker ga, upravičeno, nebi opazili – zaradi njegove “velikosti” tako duhovne, kot telesne!

 • Franc Šink

  Kaj pa če bi mu na poti v službo nekdo nekaj podtaknil v torbo ? Si predstavljate?

 • Zuki Budak

  Etika in osnovna pravila obnašanja govorijo da se morate vrhovnemu sodniku glede na to kdo je in kaj je in na koncu tudi zato ker je starejši vljudno opravičit. Policaj je pač prekoračil svojo funcijo in ni razumel dane situacije…
  To so etična načela ki veljajo v kulturnem in civiliziranem zahodnem svetu komur naj bi pripadali oz se od njega vse bolj oddaljujemo…

  • Steiermark

   Kako moreš pričakovati načela etiko zahodne civilizacije, če nam pa vladajo bizantinski divjaki z rdečo zvezdo in vsem nasiljem, ki ga imajo v svojem DNK….. Kri ni voda! Njihovi očetje, stari očetje so izvedli, 45 leta masovno klanje Slovencev, nastavili svoje nepismene podganske potomce na ključna mesta, v Sloveniji in oni nas pridno “sfukavajo in tepihujejo” naprej….

  • Amerikanc

   Bi si upal trditi, da je imel sodni miličnik – varnostnik, nalogo provokacije !

 • pupa

  Nasvet za gospoda sodnika Jana Zobca. Pravijo, da je previdnost mati modrosti, zato naj bo previden kdo ima možnost popravljati njegov avtomobil razen mehanika,ki mu zaupa.

 • Radolf Mitler

  Ko sem bil še pred mnogimi leti porotnik in sem bil dvakrat na teden na sodišču, še ni bilo nobenih varnostnikov. Bil je vratar, ki je usmerjal stranke in jim odgovarjal na vprašanja. Sedaj pa je kar naenkrat postalo mode – in tirno imeti varnostnike prav povsod in ti so v največjem številu agresivni čefurji ali pa zarukani kmetavzarji z IQ minus 20.

  • xtc

   Večinoma vse muči precej južnjaški duialekt in izgled.

  • KAPIBARA

   25 let porotnik, pa vsakič varnostni pregled na glavnem vhodu, dokler se me kleni varnostniki niso zapomnili, tudi 2x na teden, pa obvezno kazati vabilo na obravnavo: Potem so nam dovilili vhod za uslužbence, kateri ima tako ali tako varnostno “celico”, skozi katero mora vsak, ker je vse skupaj tako ozko.

 • PIA PlA

  Streljajo na Z(l)obca z vso municijo, ki jo premore Forum 21 – 574, je samo dokaz, da jim gre mož v sodniškem talarju (togi) močno na živce, ker si je drznil imeti o nečem svoje mnenje. V sodniško funkcijo so vendar imenovani doživljenjsko prav zato, da nikoli ne bi imeli svojega mnenja.

 • montyamp

  Kaj pa pravi Violeta ???
  Na ženske kvote ste čist pozabili .

  • Steiermark

   Še ni začela, ker poletje se šele začenja, ko bo lahko ponovno dovajala kisik v svoje “možgane” , ko si bo razkrečena (brez strahu, da se prehladi….) pripravljena za nova modrovanja….

 • montyamp

  Nekoč , za časa Austroogrske je bila na tem prostoru doma civilizacija .
  Srbsko nasilje je počefurilo podalpski prostor do te mere , da Slovenija dela sramoto EU .
  Dokler se ne otresemo murglosrbskih uši po sodiščih , bo izvoz bolnih slovenskih otrok kulminiral , kot se širi balkanski ultraidiotizem po slovenski državni upravi .
  Udbopartjsko krivosodje , kjer so kriminalci in zločinci dobili zaščito namesto ustreznih kazni , se boji povračilnih ukrepov tistih , ki so plačali svoj propad zrežiran od režimsko nadzorovanih sodnikov , ki so milo rečeno hlapci udbopartijske teroristične celice .
  Slovenci nimamo sodišč , ima jih mafija ki raste iz starih udbovskih mumij , na kateri visijo atenati :
  KRAMBERGER,SLIVNIK,GOLUB,JAMNIK ,………………

 • Amerikanc

  Slovenija je res en politični izrodek sredi EU. Namesto da bi ljudstvo lustriralo partijske sodnike, ki krojijo javno mnenje po načelih Bavconovega prava, le ti – partijski sodniki , lustrirajo sodnike, ki delujejo v imenu ljudstva.

  • Aron

   Vidis v tem je problem, Zobec je le druga ppat istega kovanca, politicni sodnik. Sam tega zal ne vidite.

 • montyamp

  Zazidarska titobandito omladina se čuti ogroženo od demokratov .
  Rdeče hijene bodo zganjale vik in krik okrog , od njih namerno sproženih konfliktov , saj vzgojeni od zločincev in banditov , ne vedo kaj je to etika , morala ,…………….
  Vedo samo kaj je oblast , laž je pa njihova nesmrtna duša .
  Strpnost med idioti ===SAMOMOR.

 • Osti jarej

  pa dobro no….naj se mu že kdo opraviči drgač bo jančiča kap ruknla

 • Aron

  Vzajemno naj se opravicijo drug drugemu, Zobec pa naj se opravici za lazi in groznje policistu . Pa bo volk sit in koza cela.

 • xtc

  Zobec je tarča,Kučana in njegovih hlapčkov ,Zobes se je zameril Kučanu in celo življenje,ne bo imel miru,kajti Kučan zahteva podložnost sodnikov,kdor se mu upre se začne šikaniranje.
  Se pa povprašajte raje,kaj bi se zgodilo v ZDA,če bi nek varnostniček tam po hodniku sodišča vlekel za roke ali pa suval vrhovnega sodnika.
  Zelo verjetno bi se s šefom vred znašla na cesti,pa še v kazenskem postopku.

  • KAPIBARA

   Al bi plcaj, ki ne pozna osebe, uporabil Izraelski recept, za varnost sodišča+ ljudi ?? !!

 • Dostojanstvo je fikcija

  Res grozno na sodiščih so še videokamere okužene z komunajzarstvom in lažno snemajo ter predvajajo vse samo zato da očrnijo pokončnega poštenega člana SDS

 • david23

  “Dejansko pa je preprosto. Opravičiti bi se morali pravosodnemu policistu, Zobcu in nam tisti, ki s prstom kažejo na Zobca, ker so zakrivili neumna pravila, katerih žrtev sta bila Zobec in policist.”
  Aja, a g. pravosodni policist bi pa lahko razmišljal o “neumnih pravilih”?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!