Suša spet v celoti uničuje pridelke: Zaradi visokih temperatur jih ne bo niti drugo leto!

Foto: iStock

Pomanjkanje padavin v spomladanskih mesecih je povzročilo primanjkljaj vode. Pridelovalci skušajo blažiti posledice, a so rastline tako prizadete, da so pridelki letos manjši do 60 odstotkov, ponekod pa povsem uničeni. Ob pozebi in toči jim zdaj škodi še suša.

V tem tednu se pričakuje najhujši vročinski val letos, temperature se bodo povzpele do 39 stopinj Celzija. Zato obstaja bojazen motnje procesa nastajanja cvetnih brstov za novo sezono 2018 do takšne mere, da lahko pričakujemo zmanjšano rodnost prihodnjega pridelka. Padavine, ki so se pojavljale zadnjih nekaj dni, razmer ne ublažijo dovolj. Na večini travnikov je bil prvi odkos slabši, drugega pa v veliko primerih sploh ni bilo. Najbolj prizadete so vrtnine, ki se jih ne namaka, saj je tam pridelava zelenjave skoraj nemogoča ali pa je pridelek že popolnoma uničen.

Foto: iStock

Najbolj prizadeta so območja na Štajerskem in v Prekmurju
V Murski Soboti in njeni okolici je prizadeto vse, kar je na njivah: koruza, oljne buče, soja, krompir, vrtnine in tudi travniki. Kmetje zaradi upada podtalnice nimajo vode, s katero bi rastlinam pomagali. Tudi sadovnjaki in vinogradi, ki jih ne namakajo, se sušijo. Zelo prizadeta je travna ruša, zato kmetje ne bodo imeli dovolj krme za živali, pa tudi njena kakovost bo bistveno slabša. V tržnih nasadih sadnih vrst v Podravju, celjski regiji in Prekmurju so najbolj poškodovani mladi nasadi do petega leta starosti, posledice so vidne tudi v nasadih, opremljenih s kapljičnim namakanjem.

Na območju Ptuja je pridelek zaradi pozebe in toče manjši od 30 do 60 odstotkov, ponekod je vse uničeno. Koruza je na sicer prodnatih tleh Ptujskega polja uničena do 90 odstotkov, na območjih, kjer je klestila toča, pa tudi do 100 odstotkov. Ponekod je toča uničila vse vrtnine in buče, nekaterim ”srečnežem” pa je pustila slabo polovico. V mariborskem okolišu so najbolj prizadeti prav posevki koruze. Pri krompirju se posledice suše kažejo v manjši listni masi in debeljenju gomoljev, posledično so pridelki nižji, manj kakovostni in nepravilne oblike. V okolici Celja napovedujejo, da bo izpadla ena košnja. Paše je začelo primanjkovati. Prizadeta je koruza, oljne buče so povsem uvele, fižolu pa odpadajo cvetovi.

Foto: iStock

Slabo kaže tudi na območju Nove Gorice in Novega mesta, na Gorenjskem ni večjih težav
Zaradi lokalnih padavin je škoda zaradi suše v osrednji Sloveniji zelo različna. Škoda, povzročena na koruzi, bo vidna šele, ko bo ta dozorela. Živino bodo kmetje s pašnikov morali predčasno odgnati. Na Gorenjskem ni večjih težav, zagotovo pa jih bodo imeli s koruznim hroščem.

Na novomeškem območju se koruza že suši, marsikje pa lahko pričakujejo, da ne bo prišlo do oploditve in razvoja storžev. Žita so se slabo razrasla, dognojevati jih je treba z dušikom. Posevki so nižji in redkejši, zrnje pa je slabo napolnjeno. Nenamakalne vrtnine z vegetacijo zaključujejo prej kot običajno, rastline so že odvrgle svoje cvetove. Pridelek na tem območju je slabši tudi do 100 odstotkov. Setev strniščnih dosevkov po pšenici in ječmenu se zaradi suše sploh ne izvaja. Vse mlade rastlinice so že posušene ali pa sploh ne vzniknejo. Suša je travnike na območju novogoriške enote oškodovala za 70 odstotkov. Tako velika škoda bo tudi na vrtninah, na območjih, kjer ni namakanja. Prizadeta so tudi žita, predvsem v spodnji vipavski dolini, kjer bo pridelek manjši do 30 odstotkov.

A. L., STA

 • Najplemenitejši

  Zagotovo je udbomafija preprečila, da bi deževalo nad Slovenijo!

  • cosmosjasnovidec

   Tokrat imaš popolnoma prav ti so vsega zmožni.
   Janez Janša je pa baje glavni krivec,da je taka suša.

   • vita

    To bo, to…… ha, ha, ha, ……

 • RATATA

  Nekaj je narobe s slovenskimi kmeti, da jih vsako leto nekaj prizadene.
  Letos suša,pa pozeba, moča, pa toča in gnojevka…
  Kmetom bomo spet nekaj pomagali.
  Delavcu, ki pa ga vsak mesec prizadene tista parsto euerska pljačka, pa nihče nikol ne pomaga.

 • Morala

  Narava je muhasta! Če ne bo pridelkov, bomo vsi občutili pomanjkanje!
  Sem poslušala strokovnjaka, kaj čaka naš planet čez desetletja. Zemlja se segreva, Evropa se bo ohladila, ponekod bo pa takšna suša, da si ljudje niti predstavljati ne morejo! Če bi sedaj nehali uporabljati fosilna goriva, bi še bilo nekaj upanja, da bi se začela Zemlja ohlajati in tako bi se ustavilo taljenje ledenikov.

  • cosmosjasnovidec

   No ja te že razumem ampak ne vem,če še boš ti čez desetletja na zemlji namesto pod njo.
   Hehe

   • Morala

    To niti strokovnjak ni omenil koliko desetletij misli. Na zemlji res ne, pod zemljo se pa morda srečava… :)

  • vita

   To so samo želje.
   Ne bomo se ustavili, ker razkošja, ki nam ga nudi svet sedaj, si mnogi ne želijo vzeti. :(

 • cosmosjasnovidec

  Sem na nekaterih portalih zasledil,da je za to sušo spet kriv Janez Janša.
  Tako,da sedaj res ne vem kaj naj si mislim o njem,če je res on krivec,da je taka vročina.

 • Zgornji

  V teh , Poslednjih časih bo Vsaka pokrajina dobila tisto kar si zasluži : Točno Bomo Vedeli Kdo od nas se je najbolj Pokvaril : Tisti ki bo imel Najslabše vreme !!! Amennn !!! ! !!!
  In To se Bo Stopnjevalo Vse do Konca, ki bo v naslednjem desetletju .
  Lp do tedaj .

  • Bozz

   V tem ali pa naslednjem letu, če se ne motim. Teče zadnje leto generacije odkar je Izrael bil zbran nazaj v svojo deželo kakor jim je obljubil Bog (1947/48) in to je velik znak.

   Matej 24
   32 »Naučite se priliko figovega drevesa: Kadar njegova veja postane že mužévna in poganja listje, veste, da je poletje blizu.
   33 Tako tudi vi: Ko boste videli vse to, védite, da je blizu, pred vrati.
   34 Resnično, povem vam: Ta generacija nikakor ne bo prešla, dokler se vse to ne zgodi.
   35 Nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa nikakor ne bodo prešle.«
   36 »Za tisti dan in uro pa ne ve noben človek, ne angeli v nebesih, ampak samo moj Oče.

   • Zgornji

    Hmmm , … ja, … ampak, tisto o Novem Jeruzalemu kjer se bomo zopet zbrali je pa treba duhovno razumeti , in torej se Ne nanaša na ta zdajšnji “jeruzalem” , ki sploh Ni tisti ki je stal pred 2000 leti, ker so tistega porušili, in tega zdajšnjega postavili na povsem drugem mestu !!! ! !!! Torej, Prihodnji Jeruzalem Že stoji , in sicer v Duhovnem Svetu , kamor bomo šli po smrti. To je Novi Jeruzalem, ki pa se Bo spustil na ta planet ob Drugem Prihodu ki bo v naslednjem desetletju, takoj po Koncu sveta . Ta zdajšnji “jeruzalem” pa je samo en brlog mračnih hijen, približno tako kot je vatikanski brlog. Amennn . Mir vam bodi do tedaj, ko se bo zgodilo .

    • vita

     Hmmmm – tole pa ne razumem.

     “Ta zdajšnji “jeruzalem” pa je samo en brlog mračnih hijen, približno tako kot je vatikanski brlog.”
     Kaj hočeš povedati s tem ?

     • Zgornji

      Da je zdajšnji Jeruzalem mešanica starih zakrknjenih judov ki še vedno čakajo Mesija katerega Nebodo Nikoli Dočakali , ker so ga Zamudili , in mešanica trdovratno zlobno zakrknjenih mohamedancev, ki so oboji skupaj na ravni mračnega poganstva . Amennn !!!

     • vita

      Ah, takole pa ne moreš. Vsi se trudijo, da bi bili čim boljši in izpolnjevali to, kar jim po njihovem razumevanju naroča bog.

     • Zgornji

      Hja, to je le Teoretično, kajti pri enih se to “izboljševanje” v Tisočletjih opazi Le skraaaaajno malo neznatno , ali pa še celo Nazadujejo , kar pomeni, da je škoda izgubljati časa z njimi ko se enkrat sprevidi da Prihodnosti sploh več- Ni !!! ! !!!

  • vita

   In, kaj ima vreme s tem, kaj in koliko je kdo pokvarjen …… ne razumem tega.

   • Zgornji

    V Začetku je bilo tako, da je Duh z svojo Energijo vladal Materiji ki je Odpadna energija. To pomeni, da je Stvarnikov Duh povezan z Dušami ljudi zmogel upravljati tudi z vremenom. Potem je prišlo do “zatona” Duha , ko sta se vlogi zamenjali ker so se Prvi-Boljši ljudje začeli Pokvarjati čedalje bolj + bolj , tako da je mali človek postal nemočen pred surovimi silami materijalne Narave . In ti “stari časi” ki se vlečejo že cca 5000 + let , se sedaj počasi Končujejo – in se Bodo Končali Pred Drugim Prihodom v Naslednjem Desestletju. Vse Predpriprave so Bile začete že v 19 stoletju , in sedaj smo na Začetku Konca ki se Bo Začelo z Gospodarskim Razpadom. Končni Rezultat pa bo cca 55 % mrtvega sveta na tem planetu še Pred Drugim Prihodom Gospoda Stvarnika od Večnosti . Razumljivo že dovolj ali še ne ? Lep + topel dan vam želim vsemskupajtukajtamkaj :-)

    • Zgornji

     Torej : Prvotni Ljudje, ki so bili materializirani na ta Planet , so imeli Večinoma Lepo vreme , sedaj , ko smo se pa tako grdo Pokvarili, pa bomo dobili Hude katastrofe z Sušami, Poplavami, Požari, Potresi , Orkani, Tornadoti, in še ceeeeeeela vrsta Podobnih Uničujočih pojavov . Samo Zato ker smo se že tako Pokvarili , da se nam tudi vreme že smeji v glavo . Kajti , vse dogodke v Vesolju ureja + vodi Stvarnik, ki tudi vzdržuje Celotno Vesolje. Torej, vodi tudi Vremenske Pojave na Vsakem Planetu . Ker pa se Bo On Kmalu Povsem Odmaknil od tega Planeta , bo tudi vreme pridobilo svoj “Kaos” , in začelo delovati Uničevalno , namesto Ohranjevalno . Zaradi Odmika Boljših Angelskih Duhov ki skrbijo za Vreme , se Bo vreme postavilo na glavo, in začelo Uničevati Vse kar prej naštete naravne katastrofe z Potresi, Poplavami, Požari , Sušami Niso Zmogle . Aaaampak Ker Je Bog Dober, in natanko Ve za Duhovno Stanje Vsake Duše , bo On tudi Zmogel Primerno Zaščititi in Obvarovati Njegove Duše To so Duše ki so Njemu Bližje , ker so mu Bolj Podobne , ker so Boljše , tako kot je On Edini Dober . To pa pomeni , da bo Vsakdo ( Vsak Narod ) dobil kar si zasluži . : Boljši Narodi Bodo dobili Boljše Vreme, Slabši narodi pa bodo dobili Slabše Vreme . Kajti, vse do sedaj Ni bilo tako. Sedaj pa Bo – Še Pred Koncem sveta ki bo Pred Drugim Prihodom v Naslednjem Desetletju. Lep pozdraw do tedaj, ajd, čaw :-)

 • Bozz

  Razodetje 6
  6a In slišal sem kakor glas, ki je govoril sredi štirih živih bitij: »Merica pšenice po denariju in tri merice ječmena po denariju…

  • vita

   ……………. Olju in vinu pa ne delaj škode!«

   Kako naj to razumem ?

   • Zgornji

    Najprej Hvala Bozzu za opomin :-)
    Torej, jaz bi razumel nekako takole : Primanjkovalo Bo Pšenice ( kruha ) in ostalih žitaric ( ječmen + oves + ) , zato bo stal 1 kilogram kruha natanko 1 kilogram Zlata ko bo človeštvo začelo Umirati od Hude Lakote !!! ! !!! Glede Vina pa nebo tako, kajti nebo ga toliko primanjkovalo, ker nebo več toliko povpraševanja po njemu , kot tudi Olivnega Olja nebo toliko primanjkovalo. Vendar pa je treba to razumevati precej Bolj duhovneje , čeprav jaz verjetno nebom doumel kaj globlje , ker imam premalo Duhovne Izobrazbe z duhovno podlago . Lp + #

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!