Tako zdravstveni lobi krade bolnim pacientom – za žilne opornice kar tisoč evrov več kot drugje

Fotografija je simbolična (foto: STA)

V Sloveniji se afere v zdravstvu kar vrstijo. Zadnja je afera žilnih opornic, za katero potrošnik pri nas odšteje 1350 evrov. Samo za primerjavo: popolnoma isti izdelek v Nemčiji stane 300 evrov, na Poljskem pa še 60 evrov manj.

Predsednica preiskovalne komisije za ugotavljanje zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic Jelka Godec je po seji komisije predstavila dosedanje delo komisije.

Splošna bolnišnica Celje še ni posredovala zahtevanih podatkov
Poslanka SDS je povedala, da se je komisija, ki preiskuje korupcijo v zdravstvu, do sedaj sestala na štirih nujnih sejah, na katerih so sprejeli sklepe o izvedbi pripravljalnih dejanj. Na podlagi teh sklepov so pridobili določena gradiva s strani UKC Ljubljana, UKC Maribor in Splošne bolnišnice Nova Gorica, Splošna bolnišnica Celje pa gradiva komisiji ni posredovala. Rok imajo do konca septembra.

Več o aferi z žilnimi opornicami si lahko preberete na tej povezavi: http://nova24tv.si/panorama/ne-mine-dan-brez-afere-ali-korupcije-v-zdravstvu/

Preiskuje jih tudi komisija za preprečevanje korupcije
Godčeva je pojasnila, da se je v času od konstitutivne seje preiskovalne komisije sestala s predstavniki komisije za preprečevanje korupcije, kjer so jo seznanili s svojim delom na tem področju, saj tudi oni preiskujejo sume korupcije pri prodaji in nabavi žilnih opornic. Po tem sestanku smo tudi od njih zahtevali gradivo oz. njihove izsledke, pri čemer gradivo KPK pričakujemo do konca meseca septembra,” je povedala Godčeva.

Predsednica preiskovalne komisije za preiskovanje zlorab v zdravstvenem sistemu Jelka Godec (foto: STA)

Predsednica preiskovalne komisije za preiskovanje zlorab v zdravstvenem sistemu Jelka Godec (foto: STA)

Trdno odločeni, da pred KPK ne bodo popustili
Člani komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic so trdno odločeni, da mora njihova komisija vztrajati pri tem, da od KPK dobijo vse dokumente, ki jih ta komisija ima na področju prodaje in nabave žilnih opornic.

Specializirano državno tožilstvo je zavrnilo njihove zahteve, zato gredo na sodišče
Jelka Godec je tudi razkrila, da je komisija poslala zahteve po pridobitvi gradiva še na Specializirano državno tožilstvo, ki pa je dvakrat zavrnilo našo zahtevo za pridobitev gradiva na področju korupcije v zdravstvu, zato smo sprejeli sklep, da se obrnemo na okrožno sodišče z zahtevo po zasegu dokumentacije.  Po njenih besedah je pot prek sodišča edina pot, da komisija pride do ustreznega gradiva. Zaključila je še, da upa, da bosta tako KPK kot Specialno državno tožilstvo sodelovala s komisijo, ki ji predseduje, saj bo tako njihovo delo še bolj uspešno.

M. S.