Umrlim nerojenim otrokom je končno priznana pravica do pokopa, NSi in ZL družno odrekli podporo

(Foto: iStock)

V Sloveniji je po dolgih letih prizadevanj umrlim nerojenim otrokom priznana pravica do pogreba. Po vetu državnega sveta je Državni zbor ponovno z veliko večino 56 poslank in poslancev sprejel Zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti, ki prinaša prelomno novost – starši bodo končno lahko pokopali svojega umrlega nerojenega otroka.

Nekaterim staršem je ob silnih prizadevanjih – če so imeli srečo, da so naleteli na sočutno medicinsko osebje – že uspelo pokopati nerojenega otroka, vendar so se ob tem srečeali z izjemnimi birokratskimi preprekami. Mnogim to na njihovo veliko bolečino žal ni uspelo. Od sedaj naprej bodo starši veliko lažje pokopali svojega umrlega nerojenega otroka in ščasoma bo postalo samoumevno, da se umrlega nerojenega otroka pokoplje tako kot vsakega drugega človeka.

Kateri poslanci so glasovali za in kateri proti?
Sprejem tega zakona je pomemben dosežek. Koalicija je prispevala 43 glasov (3 premalo za potrditev), od tega je DeSUS prispeval zgolj 1 glas, odločilno vlogo za sprejem pa je odigrala največja opozicijska stranka SDS, ki je prispevala 13 glasov, medtem ko NSi in Združena levica nista prispevali niti enega glasu.

20. člen (mrtvi plod)
Pokop ali upepelitev mrtvega ploda se ne glede na njegovo gestacijsko starost lahko opravi na podlagi izrecne želje staršev. Pokop ali upepelitev se opravi na podlagi zdravniškega poročila o vzroku smrti in ob smiselni uporabi določb tega zakona.

V komentarju k 20. členu je zapisano:
Pokop ali upepelitev mrtvega ploda se na željo staršev lahko opravi le na podlagi zdravniškega poročila o vzroku smrti. Pri tem ni mišljeno obdukcijsko poročilo, ampak poročilo porodničarja-ginekologa.

Nekaj pomanjkljivosti ostaja, a gre za pomemben korak naprej
Zakon ima sicer še pomanjkljivosti, ki jih bo potrebno odpraviti. Tako se za nerojenega otroka še vedno uporablja popolnoma neprimerna beseda “plod”, so zapisali na 24kul.si. Prav tako bi morali imeti pravico do pokopa vsi nerojeni otroci – tudi tisti, za katere starši ne izrazijo posebne želje po pokopu.

Temu pomembnemu koraku za spoštovanje in človekove pravice nerojenih otrok bodo morali slediti naslednji, vendar je bil prelomni korak storjen. V naši državi imajo nerojeni otroci končno pravico do pokopa, matere in očetje pa pravico do žalovanja. S tem se veča zavest, da je nerojen otrok človek, ki ima tako kot vsak drug človek, ne le temeljne človekove pravice do pokopa, ampak predvsem pravico tudi do življenja.

J. F.