“Rusija bi morala biti izločena iz atletskih tekmovanj”

Datum:

“Rusija bi morala biti izločena iz atletskih tekmovanj,” pravi svetovna antidopinška komisija (WADA). Po ugotovitvah neodvisnega poročila komisije je Rusija obtožena državno podprtih dopinških programov, razkrivajo pa tudi številne domnevne zlorabe in prevare ruskih atletov. 

Foto: epa. Olimpijske igre, London 2012.
Olimpijske igre, London 2012. Foto: epa

Poročilo navaja, da je bilo v moskovskem laboratoriju namerno uničenih več kot 1400 vzorcev po tem, ko je antidopinška komisija zahtevala njihovo ohranitev. Obstaja tudi sum glede olimpijskih iger v Londonu 2012, na katerih je Rusija osvojila 24 zlatih medalj. Po besedah komisije so bile igre morda sabotirane s športniki, ki ne bi smeli tekmovati.

Poročilo posebej kritizira določene nerazložljive, sumljive in dvomljive ruske poteze ter premalo strogo politiko Mednarodne atletske zveze (IAAF) ob spremljanju ruskega antidopinškega delovanja. Predlaga, da se petim športnikom in petim trenerjem doživljenjsko prepove tekmovati, poroča CNN. Dodajajo še, da vse kaže na to, da je Rusija razvila svoj sistem dopinga, ki ga podpira država.

“Investirali smo velikanske vsote v izgradnjo laboratorija, upoštevali smo vsa priporočila, vsako leto Wadi plačujemo milijon ameriških dolarjev …, ne razumem, kaj še moramo narediti, da bodo končno lahko rekli, da se ravnamo po pravilih,” je za rusko državno televizijo dejal ruski minister za šport Mutko, poroča STA.

Poročilo med drugim ugotavlja številne primere neprimernih testiranj ter neupoštevanje skladnosti standardov testiranja in navaja, da Ruska atletska zveza, Ruska antidopinška agencija ali Ruska federacija ne morejo biti štete kot kredibilne organizacije, ki sledijo mednarodnim standardom antidopinške komisije, poroča BBC.

A. D.

Sorodno

Zadnji prispevki

Policija prikriva še eno posilstvo s strani “treh temnopoltih moških”?

Poročali smo že o dveh posilstvih sredi Ljubljane, za...

Na školjčiščih bo dovoljen ribolov

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo javni...

Ukrajina v pričakovanju orožja, ki lahko znatno oslabi ruske sile

Po kongresni potrditvi svežnja pomoči za Ukrajino v vrednosti...