Je alko ministra Klemenčiča navdihnil zdaj že pokojni belgijski kolega Michel Daerden?

Skoraj teden dni je že minilo, odkar je slovenski minister za pravosodje Goran Klemenčič v državnem zboru s svojim nastopom poskrbel za pravo burko. Takrat je predsednik SDS Janez Janša preko Twitterja opozoril, da je Klemenčič »nažgan kot aksa«. Seveda so režimski mediji hitro začeli zmanjševati pomen incidenta v parlamentu, o katerem sicer podrobneje pišemo v današnji tiskani izdaji Demokracije.

Zagotovo pa Klemenčič ni edini minister v svetovnem merilu, ki ga je »srknil« pred parlamentarnim nastopom. V Evropi je najbolj znan primer nastopa belgijskega ministra, zdaj že pokojnega Michela Daerdna, ki je bil znan po tem, da je rad pregloboko pogledal v kozarec. Najbolj znan je posnetek njegovega nastopa, podnaslovljen z angleškimi podnapisi.

Sporni nastop se je zgodil januarja 2010, posnetek ministrovega smešnega nastopa pa je obšel svet, saj je minister, pristojen za upokojence (nekateri mediji ga navajajo kot ministra za promet, ampak to funkcijo je opravljal pred tem), komaj stal na nogah. Njegov govor je bil počasen in nerazumljiv, vmes pa se je ves čas smejal in krilil z rokami. Minister Daerden, član socialistične stranke in navdušen nogometni navijač kluba Standard Liege, je svoje vedenje in počasen govor opravičil z občasnimi psihomotoričnimi težavami in disleksijo, vendar se zgodba očitno ni zaključila z njegovim odstopom.

Seveda obstajajo podobni primeri tudi drugod, denimo na Japonskem, kjer je leta 2009 finančni minister Shoichi Nakagawa nastopil v alkoholiziranem stanju. Na svetovnem spletu je sicer mogoče najti še precej podobnih posnetkov politikov, ki so nastopili bodisi pod vplivom alkohola bodisi prepovedanih drog.

Na slovenski politični sceni je kar nekaj ljubiteljev žlahtne kapljice
Je pa zanimivo primerjati nastop Klemenčiča in nastop Michela Daerdna. Slednji je namreč govoril precej počasi, medtem ko je imel Klemenčič precej hiter ter impulziven nastop. Zato nekateri sumijo, da pred nastopom verjetno ni pil le alkoholnih pijač. Sicer pa, spomnimo se, da so že mnoge politike ujeli za volanom pod vplivom alkohola, med drugim zdaj že nekdanjega poslanca Zmaga Jelinčiča Plemenitega, ministra Henrika Gjerkeša, ki je nato odstopil, pa poslanca LDS Toneta Anderliča, ki je že v devetdesetih letih imel težave zaradi prevelike količine žlahtne kapljice …

Gašper Blažič

 • althar

  Zdaj vidim, pri kom je Erjavec opravil specializacijo. Mislim, penzionisti pa to.

 • Franc Šink

  Tudi jaz ga rad spijem, ampak v službo nisem nikoli hodil pijan.

  • Rožle

   Dobr sam vseno jim ne tole razlagat …

 • bolimeđoko
 • Olga

  Slovenija je res čedalje bolj “in”…. Žal od zadaj…!

 • xtc

  aLKOHOL BI MORALI V PARLAMENTU PREPOVEDATI.
  čE PIJANI NE SMEMO VOZITI AVTA,POTEM TUDI PIJANI NISMO SPOSOBNI VODITI DRŽAVE ALI SPREJEMATIU ZAKONOV.Tako kot za droge je treba za ppslance uvesti ob vstopu v parlamentarno dvorano ali v sobe z delovnimi skupinami alkotest,podobno velja tudi za ministra in predsednika vlLADE,ČE NASTOPAJO V PARLAMENTU.KDOR JE ALOHOLIZIRAN ALI ZDROGIRAN IN JE ZASAČEN MORA FUNKCIJO TAKOJ ZAPUSTITI.

 • Oregon

  anderlič ga je tako sisal, da je kasneje zbolel za peronosporo, se mi zdi

  • KIKI

   še vedno se mu “suče” okoli denarja…

 • herman

  Eni ga pijejo, drugi snifajo, tretji so na tabletah…Naša elita vseh barv je torej srečna že danes in ne šele leta 2050.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!