Thiers – evropska prestolnica nožev

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/swiss-style-knife-gm503078948-82324547

Za oboževalce in zbiralce nožev je mesto Thiers verjetno prava Meka – gre namreč za čudovito evropsko prestolnico nožev. Izdelovalci nožev se tu ukvarjajo predvsem z izdelavo zložljivih nožev.

Francosko mesto Thiers je na prvi pogled videti kot švicarska trgovina z urami – noži so skorajda vsepovsod. Izbira pa je, pričakovano, neskončna: od tistih najbolj redkih kosov z mamutovimi zobmi, do bolj enostavnih in preprostih zložljivih nožev.

Kakšne so cene?
Glede na vrsto in velikost nožev se seveda spreminjajo tudi cene – te se gibljejo od 50 do 500 evrov. Majhno mestece, ki sicer ne šteje več kot 11.600 prebivalcev, z izdelovanjem nožev pridobi dobršni del zaslužka. Izdelovanje nožev pa sicer tu poteka že od 15. stoletja – raziskovalci so celo prepričani, da morda seže celo do 13. stoletja.

Izdelava se ni nikoli ustavila
Zanimivo je, da se prebivalci od vsaj 15. stoletja nikoli niso prenehali ukvarjati z izdelavo. Dominique Chambriard – eden od mnogih mož, ki nože izdeluje danes – je pred kratkim predstavil enega najbolj značilnih modelov, ki ga izdelujejo v mestu, gre za model Le Thiers. Omenjeni nož lahko uporabljate na kar šestnajst načinov!

Značilnosti nožev
“Pri izdelavi se držimo treh prioritet: čudovit videz, preprost dizajn in uporabnost,” je povedal Chambriard. Rezila morajo biti dovolj ostra, dizajn pa predvsem moderen. Zanimivo je tudi, da skoraj vsa izdelava poteka ročno: izdelovalci za delo uporabljajo kladivo, kovinske škarje, električne mlinčke in na koncu čistila.

S. E.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!