1500 mladoletnih migrantk je prišlo v Nemčijo poročenih – četrtina je mlajših od 14 let

Datum:

Med migranti, ki prihajajo v Evropo je vse več poročenih deklic, ki so pravzaprav še otroci. Po zadnjih podatkih jih je v Nemčijo prispelo skoraj 1500, od tega je kar ena od štirih stara celo manj kot 14 let. Številne so našli tudi v azilnih centrih na Norveškem, Švedskem in Danskem. 
Med poročenimi mladoletnicami, ki so nedavno prispele v Nemčijo iz Sirije, Afganistana in Iraka, je po uradnih poročilih objavljenih v nemških medijih skoraj četrtina starih manj kot 14 let. Podatke je objavil Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), poroča RT.
Podobno kot v Sloveniji lahko zakonsko zvezo skleneta le polnoletna državljana, ob privolitvi staršev in (v Sloveniji) odobritvi CSD pa že od dopolnjenega 16. leta naprej. Nikakor pa ni mogoče skleniti zakonske zveze med otroci in odraslimi kot je to v navadi v nekaterih vzhodnih deželah.

 

Večina poročenih deklic je iz Sirije

Poročilo navaja, da je večina poročenih deklic prišla v Nemčijo iz Sirije (664), Afganistana (157), Iraka (100), Bolgarije (65), Poljske (41), Romunije (33) in Grčije (32). Kar 994 mladoletnic je starih med 16 in 18 let, 361 pa je mlajših od 14 let.

Le 26 otrok imaj dovoljenje za stalno prebivanje, okoli 516 mladoletnikov pa zgolj začasnega, še dodaja poročilo.

Neveste, ki so še otroci – nič novega
S problemom poročenih deklic, ki so praktično še otroci, se v Nemčiji ne srečujejo prvič. Že junija so na Bavarskem zabeležili 550 poročenih deklic, ki so bile stare manj kot 18 let in 161 mlajših od 16 let. Popisali so jih med prosilci za azil, ki so tja prišli v zadnjem valu migrantov.

Poročilo nemške vlade iz leta 2012 je pokazalo, da več kot polovica vseh muslimanskih zakonskih zvez v Nemčiji vključuje nevesto mlajšo od 18 let.

Podobno tudi na Norveškem in Danskem
Nemčija ni edina evropska država, ki se sooča z vprašanji nevest, ki so še otroci. O podobnih primerih so poročali letos februarja na Norveškem, kjer se je v času, ko so se prijavili kot prosilci za azil, poročilo vsaj 61 mladoletnikov, ki še niso sposobni presojati o svoji spolni zrelosti. Kasneje je prišlo na dan, da je bilo mladoletnim nevestam dovoljeno, da ostanejo s svojimi starejšimi možmi v norveških azilnih centrih.

Odkrili so tudi na ducate mladih žensk, prav tako prosilk za azil, ki živijo s starejšimi moškimi v danskih begunskih centrih. Marca letos so našli v azilnih centrih na Švedskem, tudi v večjih mestih, kot sta Stockholm in Malmo, kar 70 mlajših deklic od 18 let, ki so že poročene.

Vesna Vilčnik

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Je Levica povezana s korupcijo v Luki Koper?

Prejeli smo pismo anonimnega bralca, ki je med drugim...

So bili Svobodnjaki in Levica pod vplivom THC, da so tako grobo poteptali demokratičen proces?

Gibanje Svoboda in njeni koalicijski partnerji so se odločili...

Afganistanskega migranta ne bodo izselili, ker se rad javno samozadovoljuje

Afganistanski migrant bo ostal v Veliki Britaniji, kljub temu,...

Putinovi propagandisti so med nami

Ko so pred kratkim izgnali uslužbenca ruskega veleposlaništva v...