Afera z Rusi odnesla Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost

Foto: epa

S položaja svetovalca ameriškega predsednika Donalda Trumpa, pristojnega za nacionalno varnost, je odstopil general Michael Flynn, je sporočila Bela hiša. Razlog so stiki z ruskim veleposlanikom, še preden je Trump nastopil položaj.

General Flynn je v odstopni izjavi priznal, da je še pred inavguracijo Donalda Trumpa slednjega in druge “seznanil z nepopolnimi informacijami glede svojih telefonskih pogovorov z ruskim veleposlanikom”. Flynn je namreč sprva zanikal, da bi s Sergejem Kisljakom, ruskim veleposlanikom, decembra lani pogovarjal tudi o ameriških sankcijah proti Rusiji – to pa je zagotovil tudi podpredsedniku ZDA Mikeu Penceu. Slednji je Flynna zagovarjal celo na televiziji.

Prekršil zakon iz leta 1799?
Nato pa je Flynn začel dvomiti v lasten pogovor z ruskim veleposlanikom in je dejal, da se je mogoče res celo pogovarjal o sankcijah, da pa se tega ne spomni. Ameriški mediji ob tem opozarjajo, da če je Rusiji res obljubil konec sankcij ali pa se je o tem celo pogajal, je prekršil zakon, ki je bil sprejet leta 1799 – ta ‘navadnim’ državljanom prepoveduje kakršna koli pogajanja s tujo silo, ki so v sporu z ZDA.

Med najverjetnejšimi kandidati za svetovalca za nacionalno varnost tudi ženska
Trump je na Flynnov položaj začasno imenoval upokojenega generala Keitha Kelloga, dokler ne bo izbral novega svetovalca za nacionalno varnost. Daily Mail pa poroča, da se že ugiba, kdo bo to in da obstaja velika verjetnost, da bo Kellog položaj prevzel tudi v rednem mandatu. Govori pa se še najmanj o dveh drugih kandidatih, vključno z upokojenim mornariškim častnikom Robertom Harwardom in nekdanjim direktorjem CIE Davidom Petraeusom, tuji mediji pa dodajajo, da bi lahko to postala tudi nekdanja častnica ameriške mornarice Michelle Howard.

Marjanca Scheicher

 • Rožle

  Kdaj bo pa Trump Ruske diplomate nazaj poklical … ?

 • Jovo Jamnica

  Breitbart breaking news with Marjanca Scheicher

  “Errol” Flynn finished with Kellogg’s popcorn chips!
  ——————–
  http://www.breitbart.com/big-government/2017/02/13/michael-flynn-resigns-national-security-adviser/

 • tarantela

  Za svet bi bila totalna katastrofa, če bi se Rusi in Američani dogovorili za sodelovanje ne vseh področjih. Ne, to se pa ne sme zgoditi, kam bojo pa orožje prodal?

  • FORT WORTH

   Dokler bo povprasevanje po orozju (tega je vedno vec,kot ponudbe) se ni bati za proizvodnjo in prodajo !

   • tarantela

    Temu in takemu svetu ni rešitve!

    • FORT WORTH

     Orozje samo ne strelja.
     Clovek mora pritisniti. Po Ameriskih statistikah je v drzavi Texas najman oborozenega in fizicnega nasilja na 1000 prebivalcev.
     Tam je tudi najman temnopoltih…

  • Rožle

   Odloč se že kaj sploh hočeš ….

  • indijanka

   Si mislila ukiniti sankcije kot orodje pritiska? Za vse?

 • Olga

  Prav je, da dobi nogo tisti, ki solira za hrbtom predsednika! Rusi so okupatorji, kršijo mednarodno pravo glede nedotakljivosti meja, zato sankcije, ki so dolgoročno edine učinkovite, morajo ostati!

 • sončnica

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!