Al Kaida je nazaj! Okrepljena in preimenovana zdaj prepričuje svet, da je postala ”zmernejša”

Foto: epa

Hayat Tahrir al-Sham (HTS) je prejšnji mesec  prevzel nadzor nad Idlibom v Siriji. Strokovnjaki pravijo, da je omenjeni HTS samo nova preobleka Al Kaide, teroristične organizacije, ki je 11. septembra 2001 organizirala napad na ZDA. Skupina se zdaj želi predstaviti kot zmerna alternativa Islamski državi. 

Al Kaida se ponovno vzpenja, tokrat v senci teroristične skupine Islamska država v Siriji. Novice o tem prihajajo 16 let po džihadističnem pretresu ZDA 11. septembra 2001. Hayat Tahrir al-Sham (HTS) je sunitska skupina, ki je prejšnji mesec prevzela nadzor nad severnim sirskim mestom Idlib. Skupina naj bi bila v resnici samo preimenovana Al Kaida, ki sama sebe tokrat predstavlja kot bolj umirjeno v primerjavi z Islamsko državo, za DailyMail poročajo strokovnjaki.

ISIS je danes res največja teroristična grožnja, vendar je Al Kaida v Siriji prav tako zelo skrb vzbujajoča. ISIS pa je Al Kaidina največja svetovna podružnica,” je povedal nekdanji direktor boja proti terorizmu iz Bele hiše, Joshua Geltzer. S skupino ameriških strokovnjakov glede na trenutno teroristično grožnjo, ki preti ZDA, pričakuje, da bo HTS med džihadisti kmalu v središču pozornosti, še posebej zaradi izgube ozemlja Islamske države v Siriji in Iraku.

Smrti Al Kaide očitno ne bomo dočakali
HTS pa je samo lepotičenje stare Al Kaide. Ob utrjevanju nadzora nad provinco Idlib so uničili tekmece in posodobili svojo propagando. “Zdi se, da ima ta teroristična organizacija več življenj kot mačka,” premišljuje Daveed Gartenstein-Ross, višji član fundacije za obrambo demokracij. Ameriški strokovnjaki so objavili poročilo o trenutni džihadistični grožnji, Gartenstein-Ross pa je Al Kaido imenoval za veliko močnejši organizacijo, kot je bila leta 2010, ko je njena šibkost pomagala k večjemu vzponu Islamske države.

Al Kaida je v primerjavi z ISIS zdaj bistveno manjša grožnja. Organizacija se predstavlja kot mirnejša in zmerna, džihadistični člani pa zase pravijo, da niso tako napadalni in se z njimi celo da dogovarjati. Kot takšna je kar naenkrat bolj priljubljena, pridobila pa si je nekaj podpore zalivskih držav. Te države jim, kot zgleda, verjamejo, a zdi se, da je Al Kaida to tudi načrtovala.

A. L.

 • RATATA

  Isti princip kot pri ZKS, ki so postali prenovitelji, nato pa SD (soc.demokrati),
  socislistični mladinci pa eLDeeSovci itd.
  Ko bi vsaj demokracijo v narekovajih pisali ” “

 • Megatron Arrows

  ISIS, AlKAida, Al Shram, al karkoli drugega je vse z radiklanim islamom podprta tolpa kriminalcev in morilcev. In islam se ne bo NIKOLI spremenil v religijo miru, kar preberite tole: http://www.thereligionofpeace.com/

 • xtc

  Realnost je takale resda jeAl Khaida mogoče bolj Šiitska,kot ISIS ampak cilji so enaki,seveda bi tole lahko ponazoril takole je kot levenje socialistov iz ene oblike v drugo od komunizma,postanejo nacional socialisti,nato socialiisti in zopet ka nov socializem,skratka precej podobni so islamistiv menjavanju preoblek,cilji obojih pa isti generalno zavladati svetu in sesuti zahodno kulturo in drugim vsiliti svojo religijo.

 • Zgornji

  Aja, … bodo zdaj “zmerneje” ubijali, ropali , posiljevali in morili ter uničevali , … tako, ja, z “zmernejšim zmerjanjem” … hmmm … a to se pa lepše sliši, al kaj ?? A se že spet norce delajo iz nas tile mohamedanci , al kaj ??? !!! ???

 • Olga

  Prepovedati Koran in zapreti mošeje! Islam je nasilna ideologija, tako kot komunizem!

  • Joža Gabroža

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Matt_von_Glanz

  bolj diplomatski džihadisti zahtevajo večjo mero previdnosti. sicer pa, samo postarali so se.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!