fbpx

Teroristična skupina Al Kaida svoje džihadistične rivale IS razglasila za lažnivce

Foto: epa

Vodja teroristične organizacije Al Kaide, Ayman al-Zawahiri, je sporočil, da rivalska skupina IS proti njim širi zahrbtno kampanjo. 

V video posnetku, ki so ga objavili v četrtek, se je Zawahiri pritoževal nad voditeljem Islamske države Al-Bagdadijem, ki je obtožil Al Kaido, da nasprotuje sektaškim napadom na šiite in da so pripravljeni sodelovati s krščanskimi voditelji.

“Lažnivci vztrajajo pri svojih lažeh, da ne nasprotujemo šiitom,” je povedal prvi mož teroristične mreže Al Kaida, ki jo je ustanovil Osama Bin Laden. Znano je namreč, da se ti dve organizaciji borita za prevlado v svetovnem džihadu. Zawahiri je nato še zanikal, da bi kristjani lahko bili partnerji pri upravljanju islamskega kalifata.

IS in Al Kaida sta odgovorni za stotine napadov na civilne tarče, toda nekateri člani Al Kaide so pozivali k manj brezglavim akcijam.

Zawahiri je vodstvo Al Kaide prevzel po smrti Osame Bin Ladna, ki so ga v vojaški akciji ubili ameriški komandosi. Po podatkih obveščevalcev se pred lovci na glave skriva nekje na območju Pakistana, s svojimi podporniki pa komunicira preko video posnetkov. Še vedno so glavna tarča islamistov ZDA, poroča Daily Mail.

Miha Pirih