Ameriški predsednik Obama namenil kar pol milijarde dolarjev vojaške pomoči sirskim upornikom

Foto: epa

Ameriški predsednik Barack Obama je odredil spregled sankcij vojaške pomoči silam v Siriji, saj so naj bi bilo to “nujno za zagotavljanje nacionalne varnosti” v ZDA, kar je v nasprotju z zakonodajo o nadzoru izvoza orožja.

Bela hiša je v četrtek sporočila, da bojo tuji borci v vojni v Siriji, ki podpirajo ameriške vojaške operacije in se borijo proti terorizmu, izvzeti iz omejitev o vojaški pomoči.

To je potrdil tudi predsednik ZDA Barack Obama, ki je javno potrdil, da bodo zagotovili orožje za obrambo in druge storitve v boju proti terorizmu.

Obama je napovedal podoben spregled zakona o nadzoru izvoza orožja že septembra 2013 po kemičnem napadu v Ghouti avgusta istega leta. To so storili zato, da bi olajšali prenos orožja do skupin, ki se borijo proti sirskemu tiranu Bašarju al Assadu.

Jih oborožujejo za boj proti Rusom?
Predsednik Obama je v lanskem letu podpisal nacionalni obrambni akt v katerem je določeno, da bodo namenili kar pol milijarde dolarjev za oborožitev “sodobnih upornikov” v Siriji, ki so na strani ZDA. Kot so sporočili z ameriškega zunanjega ministrstva bo največji izziv predstavljal razločevanje med terorističnimi skupinami kot so Al-Nusra in drugimi naprednimi skupinami v Siriji.

Nekdanji strokovnjak iz Pentagona Michael Maloof za RT ocenjuje, da lahko pride zaradi te poteze Obamine administracije do stopnjevanja konflikta v Siriji in boj v “proksi vojni” proti Rusiji in Sircem.

M. P.

 • razerznak

  upam da trump prej pride da ustavi to oboroževanje terroristov

  • Caetano

   Strinjam se, da islamistični uporniki vseh vrst ne smejo dobiti nobene podpore. Edino Kurdi jo pa morajo dobiti in to čim več, posebej zdaj, ko so začeli drugo fazo ofenzive na Rako, IS prestolnico.

 • črnaovca

  In večino tega denarja je končalo pri IS ja ta Obama je podoben naivec in še kaj kot naš Borči

  • Dobro vedo kam bo šel denar. Gre za načrt destabilizacije Sirije v imenu novega svetovnega reda. Gre za posredno uničevanje Rusije.

 • pokvarjeniSvet

  vodstvo ZDA = ISIS.

 • Kat Wilson

  No, nič presenetljivega. Saj je vsem jasno da so sfinancirali ISIS. Financirajo vse, ki so proti Assadu in Rusom, in ki naravnost sovražijo idejo o sekularni Siriji pod predsedništvom Assada. Resno upam, da bo Trump temu sranju naredil konec. Največ kar lahko naredi, in to zlahka, je preprosto to, da ameriška vlada preneha financirati teroriste, in potem pusti teren Rusom. Tako se lahko on še naprej ukvarja z ZDA in problemi, ki jih imajo na lastnih tleh – predvsem domačimi teroristi v obliki BLM, Clintonovih in vsemi njihovimi zavezniki.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!