Aretirali muslimana, ki se je prek spleta zanimal o Islamski državi: Kar 24-tisočkrat poizvedoval po terorizmu!

Slika je simbolična. (Foto: epa)

FBI je že dlje časa opazovala moškega, preiskovali so ga zaradi možne pridružitve Islamski državi.

Američani so v petek aretirali Seana Andrewa Duncana, ki se je preselil v Sterling v Virginii junija 2017, in sicer zaradi “zavestnega spreminjanja, uničevanja, pohabljanja in prikrivanja sumljivih predmetov … z namenom oviranja in zavajanja,” je razkrito v preiskavi FBI. Njihovi dokumenti razkrivajo, da so agenti FBI potrkali na Duncanova vhodna vrata z nalogom za preiskavo, on pa je zbežal skozi ena od stranskih vrat ter “nekaj stiskal v pesti”. Agenti so ga pozvali, naj se ustavi, vendar preden je to storil, je vrgel plastično vrečko nad njihove glave. Jihad Watch piše, da je bil v vrečki pomnilni čip, ki je bil razrezan na koščke in potopljen v tekočo snov, ki je ustvarjala peneče bele mehurčke.

FBI je moškega opazoval že več kot leto dni. Vse se je začelo, ko sta z ženo februarja 2016 odpotovala v Turčijo, vendar so jima tam vstop zavrnili in ju poslali nazaj v ZDA. Po vrnitvi so ju obiskali agenti FBI in ju zaslišali.

Skrbelo tudi sorodnike
Očitno pa so se za sumljivo obnašanje Duncana in njegove žene zbali tudi sorodniki. Eden od njih je namreč opozoril FBI, da se boji, da se je Duncan radikaliziral, kar je sklepal po tem, ko je izrazil navdušenje nad obglavljanjem zahodnjakov s strani islamskih džihadistov na Bližnjem vzhodu.

Prebiral publikacije teroristične skupine Al Kaida
Lanskega decembra pa so agenti FBI našli še Twitter račun, ki je bil ustvarjen novembra 2015 in je bil povezan z Duncovim telefonom. Na ta profil so postali pozorni, ker je imel napis v arabščini, ki v prevodu pomeni “Islamska država”. Neimenovani vir je FBI povedal, da mu je Duncan zaupal, da je zainteresiran, da bi se pridružil Islamski državi in da je videl, kako ima aretirani musliman pri sebi doma izrezek iz publikacije Al Kaide o tem, kako doma izdelati bombo.

Preiskovan tudi zaradi smrti dojenčka
Poleg tega so mu nastavili agenta FBI pod krinko, Duncan pa mu je zaupal o nekem posamezniku, ki mu ureja potovanje v Libijo. Junija 2017 je tamkajšnja policija preiskala tudi Duncanov telefon v nepovezani preiskavi o smrti nekega dojenčka, ob tem pa našla številne spletne povezave o gradivih, povezanih z Islamsko državo, njihovih napadih, orožju in obrambnimi taktikami. Ugotovili so, da si je na portalu YouTube ogledoval posnetke vodje Islamske države Abu Bakra al-Baghdadija. Skupno so v policijskih preiskavah odkrili več kot 24 tisoč pozitivnih rezultatov o Duncanovem iskanju besed, povezanih s terorizmom.

M. S.

 • stajerc5

  No ja, saj so pri nas tudi pozorni na “taksne”. Cisto malo razlike je ze, cisto malo.
  V kaksnem lublanskem kaficu bi lahko sestavljal na mizi bombo, pa nic! Poiskusite na iPadu gledati NovoTV, po moznosti z malo tona… Verjetno boste v cetrt ure na zaslisanju! Tako pac imamo, mi, desni extremisti…
  OK, malo heca mora biti, nje-de!?
  Vsem pravim in postenim Slovenkam in Slovencem zelim najprej in najbolj zdravo, potem pa srecno, veselo in predvsem v juniju premisljeno leto 2018.

  • ahnenpass

   Na portalu, kjer prvi dan v letu dajo na naslovnico človeške lobanje, smo vsekakor vsi sumljivi in pod nadzorom, pa še kaj, ker gre za pomemben evgenični eksperiment na ljudeh, ki je po mednarodnem pravu zelo hud zločin in skušajo to dejstvo prikriti na vsak način.

 • dr Janez Sveti

  Tip je več kakor očitno umski bolnik.
  DR Janez SVeti genij

  • xtc

   Kot vsi levičarji in islamisti.

 • Caetano

  Mimogrede Kurdi so zadnje dni odvzeli IS kar nekaj preostalih krajev ob reki Evfrat.

 • ahnenpass

  To je navaden fašizem. Preprečili so zločin, še preden se je zgodil, kar je kompletna norost in velik kretenizem.
  Država ne more sklepati kaj zanima načelno svobodomiselne državljane, sploh ker je našel te posnetke na javnem Youtube. Na take stvari opozarjajo strokovnjaki, v kvalitetnih dokumentarcih, seveda marsikdo pobrska za priporočenimi dodatnimi viri, ki so itak javno dostopni.

  Kaj je pravzaprav storil narobe? On verjetno nič, policijska država pa zagotovo, edini način, da so prikrili svoja lastna fašistična dejanja oziroma državni terorizem je bil, da ga prikažejo in kriminalizirajo kot terorista.

 • Hun

  vcas smo na igriscu visel danes na internetu…God bles Amerika

  • stajerc5

   Rezultate igrisca cutimo se danes v obliki odvrzenih uporabljenih injekcij in …
   V Ameriki je biti dober na igriscu, pogoj za studij na dobri Univerzi. Ja… ali ja?

   • Hun

    najboljsa droga je zoga..paparapapa. al pa ces pridn stajerski kmet al pa zapit kmetavzar stajerski…kokr si kdo utira pot..skaciskaciska na moj kkkkkk skaciskaciska

    • stajerc5

     Boh ti pomagi! Spet te je en Stajerc nasral, de se macka resis z: Klin se s klinom zbija! Pa clovk Buozji, to vela sam za Stajerce, druge vrze u komo, sej cutis, nje? Ma vraga cutis, sele jutr, ko se bos skozlal ti bojo drugi povedal…
     Pa ka se sekiras, na siht ne hodis, socijalca kasiras, pa ga se jutr treskn en stefan al pa dva. Juhuhujuhej, kak se mamo fajn…
     Na ajmper zravn postle ne pozab!

     • Hun

      sm pou prleka tko da popusi mi kkkkkurac

     • stajerc5

      Pol se ti pa pou oprosti, ce si ze na pou, pa tist tvoj snirlc je pol tud na pou, mi je soseda povejdala, de ga iskaaala ku nuora, puol si jo je pa ker sama zrihtala…

     • Hun

      hahahaha

     • stajerc5

      Tak je prau, smejmo se, se bomo dobil vsi po pi..ki….

     • Hun

      od kerga bom dobu po picki…majmun..ne delj se budalo smrduhar

     • stajerc5

      Cist pocas citi,de bos lazij zaspau:
      Niiiiinaaaaniiiiiinaaaaanaaaanaaaaaa………

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!