Belgija vedela za pariške teroriste, pa jih ni ustavila

Foto: epa

Belgijska policija je pred terorističnimi napadi v Parizu, v katerih je novembra lani umrlo 130 ljudi, zapravila 13 priložnosti za razkritje napadalcev, kaže interno policijsko poročilo.

Policija je imela po poročanju belgijskega časnika De Tijd že februarja lani posnetke telefonskih pogovorov, ki kažejo na povezave enega izmed glavnih osumljencev za napade Salaha Abdeslama z že znanimi domnevnimi teroristi. Pogovorov Abdeslama, ki je domnevno edini preživeli član teroristične celice, ki je izvedla napad, niso obdelali zaradi pomanjkanja osebja, še piše časnik. Tajno poročilo sicer kaže, da je pomanjkanje osebja krivo za šest od 13 zapravljenih priložnosti.

Policija je poleg tega ignorirala tudi zahtevo španskih oblasti, ki so želele več informacij o starejšem bratu Salaha Abdeslama, Brahimu. Ta je namreč marca 2015 odpotoval v Španijo, novembra pa se je razstrelil pred eno od pariških kavarn.

Delo policije bo preiskovala posebna parlamentarna komisija
Glede na informacije iz poročila, ki so v javnost prišle že pred tem, so policisti iz bruseljske četrti Molenbeek, od koder je prihajala večina napadalcev, nadrejene obvestili, da sta se brata Abdeslam radikalizirala. Pri tem naj bi šlo tudi za povezave z vodjo skupine, ki je izvedla napade v Parizu, Abdelhamida Abaaouda, ki je bil že pred tem znan kot pomembna osebnost skrajne skupine Islamska država. Teh informacij naj prav tako ne bi nikoli obdelali.

Poročilo, ki naj bi bilo po poročanju belgijskega časnika zdaj dokončano, bo obravnavala posebna komisija belgijskega parlamenta, katere naloga je izboljšanje odziva države na terorizem.

M. P., STA