Bodo dragocene umetnine s polotoka Krim res vrnjene Ukrajini?

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Pred rusko priključitvijo Krima leta 2014 so umetnine posodili muzeju v Amsterdamu. Sodišče v Haagu je razsodilo, da morajo biti vrnjene Ukrajini. Kdo je zakoniti lastnik predmetov, sodišče ni odločalo, to prepuščajo ukrajinskim sodiščem.

Štirje muzeji s polotoka Krim so novembra leta 2014 skupno zahtevali, da jim nizozemski muzej Allard Pierson vrne zgodovinsko zbirko z naslovom Krim: Zlato in skrivnosti iz Črnega morja. Tudi Kijev si je prizadeval, da bi mu vrnili dragocene umetnine, zato je nizozemsko sodišče razsodilo, da morajo iti dragoceni predmeti v roke Ukrajini, državi njihovega izvora in kulturne dediščine. Ukrajinska sodišča morajo odločati, kdo je zakoniti lastnik predmetov.

Kijev ni nikoli priznal ruske priključitve Krima in Moskvo obtožuje tudi podpihovanja konflikta na vzhodu države, ki je od aprila zahteval  skoraj 10.000 življenj.

Na odločitev sodišča naj bi se Moskva pritožila. Rusko ministrstvo za kulturo ugotavlja, da gre za “zelo negativen precedens”, ki je v nasprotju z normami mednarodnega prava. Krim si je prizadeval, da bi spet pridobil dragocene umetnine, vendar je nizozemsko sodišče  razsodilo, da morajo iti dragoceni predmeti v roke Ukrajini, državi njihovega izvora in kulturne dediščine.

B. J., STA

  • Olga

    Putin ravna kot Hitler! Nasilno menja meje, krade umetnine, pobija ljudi, krši mednarodno pravo in človekove pravice!

  • videx

    treba je vedeti da je bil Krim ruski do leta 1954, ko ga je takratni predsednik sovjetske zveze Nikita Hruščov podaril ukrajini. in še nekaj, kar 84% prebivalstva je ruskega.

    • tarantela

      ŠE NISO “JEMAL”!

      • xtc

        Česa?
        Vaše neumnosti?
        Ne hvala imejte jo:

    • tzt

      Čigav je bil pa prej? Otomanski, Grški, Rimljanski … In kdo je izgnal in pobil avtohtone Tatare, Grke, Armence, …? Rusi so izvajali genocid!

      • Franc Šink

        Čigava je bila v teh časih Slovenija?

        • tzt

          Čigav je bil Krim? Če ne bi bilo tam vojaškega oporišča, bi tudi delež ruske populacije bil skoraj ničen.

          • Franc Šink

            Ne lomi ga.

  • tarantela
  • xtc

    Ne gre za nikakršen precendens_Krim je uradno mednarodno pravno Ukrajinski;Rusi pa okupatorji:Torej bi Ukrajinske stvari morale pripaszi okupatorju?
    Ali po domače ;ko je bil Hitler naredil “Antschluss” je vse kar je bilo AVSTRIJSKO POSTALO NEMŠKO;ČEPRAV Avstrijci nisobili prostovoljci v tem:

    • hle

      Malo mešaš hruške pa jabolka eksponati so last muzejev in če so ti muzeji na Krimu jih morajo vrniti tja tudi Italijani trdijo za umetnine nakradene predvsem po Primorskih cerkvah da je bila takrat tam Italija

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!