Clintonova vodi pred Trumpom, kljub škandalu z elektronskimi sporočili

Foto: EPA

Ameriška predsedniška tekma se iz dneva v dan zaostruje. Hillary Clinton, ki po zadnjih raziskavah še vedno vodi pred Donaldom Trumpom, se bo morala spet soočiti s škandalom z elektronsko pošto. Republikanci namreč zahtevajo novo preiskavo FBI, proti Clintonovi pa je preiskavo sedaj uvedel še State Department.

Zadnja anketa ameriškega raziskovalnega centra Pew ugotavlja, da ima med registriranimi volilci, kljub škandalom, Clintonova 51 odstotkov podpore, republikanski kandidat Donald Trump pa le 42 odstotkov. Vse ankete, izvedene v zadnjem mesecu dni, kažejo na prednost Clintonove, razen ankete Rasmussen, ki zmago napoveduje Trumpu.

FBI zaradi elektronske pošte ne bo preganjal Clintonove
Ankete, ki kažejo prednost Clintonove, pa so bile izvedene pred odločitvijo direktorja FBI Jamesa Comeyja, da ne bo podal kazenske ovadbe zoper nekdanjo državno sekretarko zaradi uporabe zasebnega strežnika.

Republikanci so v četrtek zaslišali Comeyja, ki je zatrdil, da Clintonova agentom FBI ni lagala. Na koncu so ga le pripravili do priznanja, da nekdanja sekretarka v kongresu ni govorila resnice, ko je pod prisego trdila, da ni pošiljala ali sprejemala zaupne pošte.

Republikanci zahtevajo novo preiskavo
S strani republikancev je zato prišla zahteva, naj FBI uvede novo preiskavo proti Clintonovi, zaradi laganja pod prisego v kongresu. Zahtevali so tudi, da se ji prepreči dostop do zaupnih informacij s sestankov vlade v času kampanje. Ameriški predsednik Barack Obama se je namreč odločil, da bosta oba kandidata, tako Trump kot Clintonova, imela dostop do zaupnih informacij, da se lahko pripravita na morebitno mesto predsednika ZDA.

A odločitev o tem, kdo bo imel dostop do zaupnih informacij je strogo v rokah predsednika Obame, zato želja republikancev najbrž ne bo uslišana. Očitki pa seveda letijo iz obeh strani. Republikanci pravijo, da Hillary ne gre zaupati, demokrati pa trdijo, da Trump preveč »blebeta«, da bi mu zaupali kaj tajnega.

Tudi demografsko vodi Hillary Clinton
Nekaj več kot 50 odstotkov za Clintonovo in nekaj več kot 40 odstotkov za Trumpa, pa niso edini podatki s katerimi razpolagajo centri za raziskovanje javnega mnenja. Trump naj bi tako vodil pri belcih z 51 odstotki proti 42 odstotkom, pri temnopoltih ima Clintonova več kot 90 odstotkov podpore, pri Latino-američanih pa Trump zaostaja s 24 proti 66 odstotkom.

A.R., STA

 • razerznak

  rabimo debate med trupom in hitlary, pol jo trump sesuje

 • antimur

  Vsekakor v teh divjih časih potrebujemo politike kot je Trump, kot to mavrično aktivistko, ki bo svet do konca sesula.

  • mojadezela

   Če zmaga ta čarovnica, bo vojna v EU. Trump si namreč želi prijateljskega odnosa z Rusijo.

 • indijanka

  Pri tej temi manjkajo komentarji Lorda H. Vedno so bili zanimivejši od članka :(

 • usimoncic

  No ja, neprimerno več denarja v kampaniji pri Clintonci naredi svoje. Z dovolj velikim budgetom lahko tudi opica zmaga na volitvah.

 • FraterMagnus

  v ameriških medijih seveda sledi obdobje težkega bombardiranja z izmišljenimi predvolilnimi kazalci.

  Sicer pa nevem, kot da je afera fbi kakšna velika stvar. par emajlov, kao top secret server, big deal. tudi zmožnost vojske da ohrani strogo zaupne dokumente je blizu možnosti otroka, da ne poje čokolade pred seboj.

  meni se zdi bolj čudna njena persona, življenje odvetnice, ki je ohranila partnerstvo z možem, kateremu gredo po glavi samo druge ženske, in kateremu še pomaga pri odbijanju raznih tožb, ki so jo posiljene ali neposiljene ženske vlagale proti Billu. Say what? Kur*arija se pri njima očitno obrestuje.

  hm, kljub temu, da se je mnenje nova24tv še par člankov nazaj močno nagibalo h trumpu, ste zdaj postali kar nekam zadrto “objektivni”. ali prav razumem, je prišel ukaz?

 • xtc

  Težava je ;da je Clintonovka pokvarjena feminizirana podivjana socialistka;med tem ;ko Trup namesto ;da bi malce prilagodil retoriko strelja ne ljube kozle;čeprav in dore namene a ne ravno prave prijeme:

 • kuskus

  Še naš Požar se je spustil v predvolilno kampanjo za to staro krekerušo. Pričakuje UNRA paket……. :)

 • Borut Stari

  Največja nevarnost za US of A je Clintonovka kot presednica. Sicer si bodo Američani sodbo pisali sami.Ker volitve potekajo z elektorji in ne ovcami so ankete le resničnostni šov.

 • mona lisa

  Oba sta ista zgaga.

 • totex39

  Oprostite ne spada pod ta članek, ampak ne vem kam bi stresel to jezo in svinjarijo, ki jo počenja srbin Janković v slovenski državi. V Ljubljani bo odkril namreč spomenik Vuku Karadžiću ta se pa prav norca dela iz nas.

 • Domoljub in gej

  Američani si kopljejo grob… Prav, če tako želijo… Pa naj postanejo manjšina…

 • dr Janez Sveti

  Mi še naše vlade ne znamo izbrat modro, pa se sedaj delamo pametne za Američane. 80% Američanov prav malo briga kdo je predsednik.90% jih ne ve kje je Irak. 90% jih misli, cel svet govori angleško , nekaj malega špansko in seveda rusko.
  99% Američanov nima pojma kje je Slovenija.
  Mene pa sploh ne zanima, kdo od teh dveh bo ameriški predsednik.
  Itak je vseeno!

  Dr Janez Sveti vesoljski avtoštopar

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!