Dva terorista, ki sta načrtovala napad v Düsseldorfu, sta v Nemčijo prišla po balkanski migrantski poti

Foto: epa

Na sodišče so bili privedeni trije pripadniki Islamske države, ki so načrtovali samomorilski teroristični napad v Düsseldorfu v Nemčiji. Napad z eksplozivnimi samomorilskimi plašči in avtomatskim orožjem bi financirali z izsiljevanjem denarja iz Vatikana.

Trije obtoženi so bili po aretaciji identificirani, gre za Saleha A., Mahooda B. in Hamza C. Nemške oblasti sumijo, da naj bi se Saleh A. in Hamza C. pridružila ekstremistični skupini ISIS že leta 2014. Po besedah Saleha A. sta navodila za napad dobila od voditeljev islamske države. Leta 2014 sta prišla skupaj iz Sirije v Turčijo, od tam pa sta preko Grčije ločeno potovala do Nemčije, kamor sta prispela med marcem in julijem 2015. Tretjega osumljenca, Mahooda B., sta pozneje pregovorila k sodelovanju pri tem grozovitem načrtu.

Foto: epa

Selah A. je 1. februarja francoskim oblastem kar sam povedal, da načrtuje napad na mesto Düsseldorf. Osumljenca so francoske oblasti nato predale Nemčiji.

Pokol je bil načrtovan v starem mestnem jedru Düsseldorfa
Selah A. naj bi načrtoval, da bi se dva samomorilska napadalca razstrelila z eksplozivnimi jopiči v starem mestnem jedru Düsseldorfa. Tretji napadalec pa bi na izhodu iz starega mestnega jedra z avtomatskim orožjem ubil čim večje število civilistov, ki bi skušali pobegniti.

Foto: epa

Trije džahidisti so upali, da bi napad financiral Vatikan, in sicer z izsiljevanim denarjem, potem ko so jim prodali video, ki dokazuje, da je duhovnik, ki je bil ugrebljen v Siriji, še živ.

Vsi trije so bili obtoženi načrtovanja terorističnega napada in sodelovanja z Islamsko državo. Dva od treh bosta psihološko ocenjena za sposobnost kriminalne odgovornosti. Še vedno pa ni znano, zakaj je Saleh A. policiji podal svoje priznanje, ki je po mnenju nemškega časopisa Welt am Sonntag, polno protislovij, pri čemer je prav tako nakazal obstoj četrtega vpletenega, ki pa v sredo ni bil priveden na sodišče.

N. Š.

 • Olga

  Teroriste na električni stol!

 • samsara

  Upajmo, da sta se v na njuni morebitni poti skozi Slovenijo dobro počutila in so ju slovenske aktivistke pokrite z rutami primerno oskrbele z vsem kar takšnim ‘voljnim beguncem’ pritiče. Morda je kateri izmed njiju bil deležen celo obiska tovariša Mirsada ob njegovim obiskom zbirnega centra?

 • samsara

  Pa se sme v Nemčijo tako pisati o gostih njihove predrage Angelce?

 • Caetano

  Še dobro, da imamo toliko lažnivcev in manipulatorjev, ki ob vsaki možni priliki govorijo kako je ”islam religija miru”.

  Islamistična skupina Al Šebab je v Keniji pobila 13 nemuslimanov, večinoma so bili kristjani.

  http://morningstarnews.org/2017/07/christians-coastal-kenya-fearful-slaughter-13-non-muslims/

  Boko Haram je v skladu z navodili iz Korana in Haditha pobil 8 ”odpadnikov”, ki so zapustili islam in posnel o tem video. Takšno kazen podpirajo vse klasične islamske šole. Znani šejk al Qaradawi je jasno povedal: Če bi odpravili kazen za odpadništvo islam ne bi več obstajal.

  https://www.jihadwatch.org/2017/07/nigeria-muslims-murder-eight-people-as-apostates-who-have-left-the-fold-of-islam

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!