Evropo zajel vročinski val: Živo srebro tudi nad 45 stopinj Celzija

(Foto: iStock)

Turčijo, Grčijo in Bolgarijo je ob koncu tedna zajel vročinski val. V Antalyi na jugu Turčije in v Istanbulu se je živo srebro povzpelo v rekordne višine. Iz Grčije poročajo, da je vročina, ki jih je pestila ob koncu tedna, že nekoliko popustila. V Bolgariji je vročina terjala štiri smrtne žrtve.

V Antalyi, ki je magnet za tuje turiste, so v nedeljo zabeležili rekordnih 45,4 stopinje Celzija, v Istanbulu rekordnih 39,2 stopinje Celzija. Rekordne temperature so zabeležili tudi vzdolž egejske obale, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V provinci Izmir so zaradi visokih temperatur na 500 hektarjih izbruhnili gozdni požari.

Vročinski val je konec tedna zajel tudi Grčijo, kjer so v zadnjih štirih dneh zabeležili temperature ozračja, ki so presegle 40 stopinj Celzija. Danes naj bi živo srebro doseglo običajnih 35 stopinj Celzija, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kljub temu ostaja v državi velika nevarnost gozdnih požarov. V zadnjih 24 urah je tako v državi izbruhnilo 50 gozdnih požarov, od katerih jih je večina pod nadzorom. Eden hujših požarov divja na jugu Peloponeza. Vročinski val je ob koncu tedna prizadel tudi Bolgarijo. V prestolnici Sofija, kjer so namerili skoraj 44 stopinj Celzija, je vročina po navedbah bolnišničnih virov v soboto zahtevala štiri smrtne žrtve, najava AFP.

J. F., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!