Evropski poslanec Zver pozval ameriško veleposlanico pri ZN k neodvisni preiskavi iranskega pokola leta 1988

Nikki Haley (foto: epa)

V luči razprav o stanju človekovih pravic v Iranu, ki potekajo na rednem zasedanju tretjega odbora Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku, je evropski poslanec dr. Milan Zver v torek, 10. oktobra 2017, poslal pismo ameriški veleposlanici pri Združenih narodih Nikki Haley, v katerem jo je pozval k podpori za neodvisno preiskavo o pokolu političnih zapornikov poleti leta 1988 v Iranu.

V pismu je poslanec Milan Zver pohvalil dosedanja prizadevanja ameriške veleposlanice pri Združenih narodih Nikki Haley k obsodbi Irana zaradi hudih kršitev človekovih pravic.

Posebna poročevalka Združenih narodov o stanju človekovih pravicah v Iranu, Asma Jahagir, je v letošnjem poročilu večkrat izpostavila grozljiv pokol tisočih političnih zapornikov, ki se je zgodil poleti leta 1988 v Iranu, po ukazu Ajatole Homeinija in pozvala k neodvisni preiskavi teh zločinov.

Islamske oblasti so izvensodno umorile več tisoč političnih nasprotnikov
Poročila o zločinih v Iranu iz leta 1988 do nedavnega niso prišla v mednarodno javnost, saj je iranski režim blokiral vse poskuse preiskave o obsegu zločina. Šele avdio posnetek, ki je bil objavljen lani, razkriva, da odgovorni za pokol leta 1988 še vedno zasedajo vodilne položaje v Islamski republiki Iran. Avdio posnetek je potrdil usmrtitev več tisoč političnih zapornikov v Iranu poleti leta 1988 – pokol, ki so ga mnoge mednarodne organizacije opisale kot zločin proti človeštvu.

Številni sorodniki umorjenih leta 1988 zahtevajo pravico.

Poslanec je izrazil tudi zaskrbljenost glede nenehnih hudih kršitev človekovih pravic v Iranu in nevarnosti, ki jo iranski režim predstavlja mednarodni skupnosti.

C. Š.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!