Francoski predsednik Macron želi Italiji vzeti ladjedelnico. Italijanski ministri se besno odzivajo na njegove grožnje

Foto: epa

Francoski predsednik Emmanuel Macron grozi Italiji, da bo francosko vodilno ladjedelnico na atlantski obali nacionaliziral. Želi namreč preprečiti, da bi jo prevzelo italijansko podjetje.

Italijanski ministri so besni zaradi Macronove napovedi nacionalizacije francoske ladjedelnice STX France na atlantski obali. Z nacionalizacijo jim 39-letni francoski predsednik grozi v primeru, če se Italija ne bo strinjala s skupnim lastništvom.

Macron, nekdanji gospodarski minister in investicijski bančnik, je obljubil, da bo osvobodil francosko gospodarstvo. Ob tem je trdno odločen blokirati francosko ladjedelniško podjetje, ki je zdaj v lastni italijanske države. Francoska vlada je Italiji določila ultimat, da sprejme razdelitev lastništva v razmerju 50:50.

Foto: epa

Minister v Rimu je ponudbo zavrnil, saj so v preteklosti podpisali sporazum, ki so ga sklenili s francosko nekdanjo socialistično vlado. Ta Italiji dodeljuje 55-odstotni delež v ladjedelnici. V praksi je seveda drugače in dogovora, ki bi se ga morali držati, ne spoštujejo.

Italijansko podjetje je želelo odkupiti delež v vrednosti 79,5 milijona evrov, a jih je Francija zaradi bojazni, da bi do 2.600 zaposlenih izgubilo službo, zavrnila.

Bruno Le Maire, francoski minister za gospodarstvo, je povedal, da če se Italija ne bo strinjala s sporazumom, bo ladjedelnica postala njihova državna lastnina: ”Če naši italijanski prijatelji zavrnejo predlog, bo država uveljavila prednostno pravico. Kupili bomo delnice in postali večinski lastniki.”

A. L.

 • .
  • sumljivislon

   ……………..Kje so časi ko se je general de Gaulle ..zoprstavu ……USA.. !!

 • Božo

  To je tolk zmedeno napisano. Najprej piše da jim vzela ladjedelnico, potem pa piše da bojo kupili delnice. tipično za Novo 24 režimski medij.

  • cosmosjasnovidec

   Pa kdo ti je kriv,če si nepismen in ne razumeš?
   Pojdi v desničarsko in ne levaško šolo kjer imate levaki napačna predavanja.

   • hle

    Namesto da žališ razloži to kar je napisal Božo tudi jaz sem enako prebral

 • črnaovca

  Malo zmedeno pisanje a nekeko se da razbrati da Francozi ne dovolijo Italjanom prevzema a ker to počno Francozi bo evropska komisija tiho, nas pa silj v prodajo bank in podjetij. Taka je Evropa

 • vsemojebabe

  Aha, tip je že pokazal socialistične zobe. Naj mu Italijni pošljejo hordo migrantov iz Afrike, da se bo nehal repenčiti.

 • xtc

  Macron je podtaknjen socialist skupaj z njegovim starim zobatim kitom.Je pa jasno pokazal kako razume kapitalizem-podržavljanje in skupni pisker za rajo,kot vsi komunisti in socialisti z nacional socialisti in fašisti vred za njih pa ločena obilja polna miza.

 • McBobo

  Socializem in komunizem na pohodua “na polno” tudi v tradicionalno kapitalističnih državah. Vse gre u q….

  • AlojzZ

   Ja! Vse,kar je na zahodi dobrega, gre v 3,14…!

 • cosmosjasnovidec

  Boli me za ene in druge,ker so vsi lopovi.
  Me pa čudi zakaj v ladnjedelnico tako kot francozi tako italijani ne zaposlijo kamelotrajbarskih musličev kateri imajo vsi neverjetno visoke izobrazbe.
  Mislim visoke izobrazbe za porivanje kamel in koz v riti.

 • Ivan Friderik Novak

  Pisec A. L. ne loči nacionalizacije od prednostnega odkupa delnic s strani države.
  Nova24, potapljate se proti dnu.

  P.S.
  Zakaj je odšel Uroš Urbanija?

  • test

   mogoce pa ti ne razumes? preberi se enkrat bimbo :)

 • joza joza13

  Veliko bolj je zanimiv un Kim, ki ima rakete…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!