Grčija po skoraj 100 letih ukinila šeriatsko pravo

Grški parlament (vir: twitter)

Grški parlament je z veliko večino glasoval za omejitev moči šeriatskih sodišč pri muslimanski manjšini v državi in s tem zagotovil enakost vseh državljanov pred sodiščem. Šeriatsko pravo je bilo prisotno v Grčiji vse od konca prve svetovne vojne, ko je bil sprejet sporazum s Turčijo.

Novi zakon, ki ga je sprejel grški parlament, določa, da muslimanska manjšina v Grčiji ni več zavezana šeriatskemu pravu. Po starem sistemu so v družinskih sporih o dediščini, ločitvah in podobnih vprašanjih med muslimani v Grčiji odločali muftiji in drugi strokovnjaki islamskega prava. Pogosto so se kot posledica po poročanju RT pojavljale obtožbe seksizma in diskriminacije žensk.

Grški premier Alexis Tsipras je v izjavi zapisal: “Vlada je danes s sprejetjem zakona o šeriatu naredila zgodovinski korak, ki širi in poglablja zakonsko in pravno enakost, ki jo uživajo vsi Grki in Grkinje brez izjem.” Novi zakon daje primat grškim sodiščem. Podprle so ga vse večje stranke z izjemo skrajno desne Zlate zore, ki je izrazila mnenje, da zakon ne specificira dovolj jasno, katere moči bodo islamska sodišča ohranila še naprej.

100 let šeriatskega prava v Grčiji
Po kolapsu Otomanskega države, ki je sledil I. svetovni vojni, so grške in turške oblasti izpeljale masovno izmenjavo prebivalstva, v kateri so bili leta 1923 milijoni muslimanov in pravoslavnih Grkov preseljeni v svoje matične države. Po tem dogovoru je bilo preostalim muslimanom v Grčiji zagotovljeno, da bodo še naprej spadali pod okrilje islamskih navad in zakonov. Danes je v Grčiji več kot 110 tisoč muslimanov, ki večinoma prebivajo v Tesaliji. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v svojem decembrskem obisku Aten obtožil Grčijo, da ne spoštuje svojih muslimanskih državljanov.

Edini evropski državi, ki sta do sedaj dajali veljavo šeriatskemu pravu, sta bili Grčija in Velika Britanija. Slednja dovoljuje delovanje šeriata v obliki arbitraže, pri kateri šeriatsko pravo ni v nasprotju z britanskimi postavami.

Ivan Šokić

 • Caetano

  Grčija je ukinila šeriatsko pravo za civilne zadeve, Anglija pa mu odpira vrata…

  • Valter BraniSlav

   In kaj bo storil Cmero?

   • Caetano

    Po seriatsko preganjal Janso…

 • Olga_10

  Grčija, po mnenju Erdogana, “ne spoštuje svojih muslimanskih državljanov”?? Ti državljani niso nikoli spoštovali Grčije in njenih sodišč! Čas je za evropsko Grcijo in kulturo in čas za enakost vseh državljanov pred zakonom!

  • slaipowi

   No evo. Pa bo vsevedna Olga zibelko demokracije učila… Neprecenljivo…

 • Valter BraniSlav

  ISLAM NE SODI V EVROPO.
  ONI EVROPEJCI KI OBRAJTAJO ISLAM NAJ SE IZSELIJO V ISLAMSKE DRZAVE.

  • Schemva Miro

   Vsaj enkrat si nekaj pametnega napisal.

 • samsara

  Trend se je začel počasi obračati in to se bo nadaljevalo…
  Globalističnolevičarska epizoda z invazijo fanatičnih, polpismenih sovražno nastrojenih destruktivnih tujerodnih divjakov, bo končana. Oči se bodo uprle v odgovorne.

 • francelj3

  Oprostite, naslov je navadna laž. Zakon ničesar ne ukinja, ampak daje samo možnost izbire.

 • Slo hunter

  Najbolj zanimivo je da so lgbt največji wilkomerji, čeprav jih ti mečejo iz streh, skupno točko imajo pedofilijo in šarijo….Je pa seveda že dolgo znano, da pri spolno deviantnih, možgančki ne delujejo ravno prav!

  • Cucurbita Pepo

   Po drugi strani pa desnica ne mara muslimanov, bi pa metali lgbt ljudi iz streh :’D narobe svet.

   • Slo hunter

    Ne pedri in ne muslimani niso ravno inteligentni, tako da je vseeno

 • Artur

  Haarp sistemov pa ni ukinila ki so bolj uničevalni v vsaki državi ga imajo za lokalne “potrebe” , pa pri nas tudi obstaja, strogi molk v zvezi s tem zapovedan (Pasja raven Lisca ipd. ) Butalci spijo in sanjajo o pameti tako pa ozaveščeni Brazilci tej stvari strežejo ? QUO VADIAS SLOVENIJA ?
  http://www.dnevno.hr/planet-x/video-oni-znaju-sto-se-dogada-s-planetom-pronasli-haarp-sustav-1117777/
  http://www.publishwall.si/stoychi./post/99737/za-koritarje-si-samo-nepomembna-smet
  http://www.publishwall.si/bozan.zabjek/post/194410/slovenija-laboratorij-bioloskega-orozja

  • Krapež

   Živimo nad krajem ki ga že 23 let preletavajo letala noč in dan. Tudi nekatera vojaška ki gredo na Balkan. Testi vode pa so normalni. Tako, da nehajte zavajat!

   • Artur

    A ja? Zaprašujejo nas skoraj dnevno s tonami nano aluminija in ostale strupene svinjarije in ti verjameš nekomu na besedo , da so testi vode normalni sveti duh pa to strupeno svinjarijo namesto na naša tla vedno odpihne čez našo mejo do naših sosedov ali kaj .
    že 23 let preletavajo letala noč in dan ??!! Seveda samo ti nisi sposoben pri zdravih očeh razlikovati ali spuščajo kontrejlse ali kemtrejlse za nezombirane je razlika več kot očitna ali pa po eni čudni logoki razumeš kemične sledi kot radodarnost z sipanjem sladkorja ali mleka v prahu z dodatkom vitaminov in mineralov za odlično zdravje, ki nam ga “velikodušno” z neba podarjajo Nato ” mirotvorci”
    Ti kar verjemi diletantom iz Arsota ali ostalim prodanim dušam v tej smeri se vidi kakšne strahopetne riti so, ne upajo se javno objaviti nit biti prisotni celo na nacionalni tv, da bi se soočili z neodvisnim Naravovarstvenikom in izmenjali z njim argumente in protiargumente, ker se bojijo da nebi izpadli neverodostojno.
    https://www.youtube.com/watch?v=utMQ6y-65qE
    https://www.youtube.com/watch?v=bdw2UAwsGv8

 • freedomfighter

  Kaksna je to desna stranka ce komunisti podprejo zakonodajo ki zmanjsa moc tem siriatkim sodiscem oni pa ne…svet je res ze cisto na glavo obrnjen…

 • šmentanamuha

  No, pri nas pa bomo šeriatsko pravo vsak čas uvedli.

 • Meho

  Grki so bili vedno nekaj posebnega. Medtem, ko cela levičarska Evropa stremi k uvedbi šeriatskega prava, ga grški levakar Tsipras ukinja. Ne vem, kako gre to skupaj z našimi komunajzarskimi častilci islama.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!