Groza na počitnicah: Napadalec z nožem v egiptovskem letovišču za žrtve selektivno izbiral le ženske turistke

Foto: epa

V včerajšnjem napadu z nožem v egiptovskem letovišču v Hurgadi se je izkazalo, da je napadalec med smrtonosnim divjanjem za žrtve izbiral le ženske turistke, dokler ga hotelsko osebje ni onesposobilo. Potem so ga naložili na hotelski voziček za prtljago in mu tako preprečili nadaljevanje morilskega pohoda. Dve nemški turistki sta bili v napadu ubiti, štiri druge pa ranjene v napadu na plaži. 

Do napada je prišlo v petek, v letovišču ob Rdečem morju v Hurgadi, po tem, ko je napadalec po navedbah policije priplaval s sosednje plaže, nato pa napadel ljudi. Napadalec naj bi po navedbah Daily Maila kričal: “Umaknite se, nočem Egipčanov!” 

Foto: epa

Ženske turistke so predstavljale šest žrtev napadalca
Sprva so varnostni in zdravstveni viri poročali, da sta bili umrli turistki iz Ukrajine, nato pa se je izkazalo, da gre za Nemki. Vseh žrtev je bilo šest in vse so bile ženske, so sporočile egiptovske oblasti. Ni še potrjeno, katerih nacionalnosti so ostale štiri žrtve, saj nekatera poročila navajajo, da naj bi tri žrtve imele srbsko državljanstvo, medtem ko drugi navajajo, da naj bi bili poškodovani dve Čehinji.

Foto: epa

Motiv napadalca še ni znan
Napadalca so prijeli na prizorišču, ko ga je hotelsko osebje onesposobilo in ga naložilo na hotelski voziček za prtljago. Oblasti še niso sporočile motiva napadalca, dejstvo pa je, da teroristična skupina Islamska država deluje tudi v Egiptu in je že tudi v preteklosti uporabila turiste kot tarče. Tri tuje turiste so v tem letovišču zabodli januarja lani, krivca pa naj bi bila borca Islamske države. Takrat sta napadalca, oborožena s pištolo, nožem in samomorilskim jopičem, s pomočjo čolna pristala na plaži hotela v Hurgadi, preden sta začela sejati grozo med nič hudega slutečimi turisti.

Foto: epa

Krvavo dogajanje tudi v preteklosti
Islamska država je bila vpletena v razstrelitev letala ruskega letalskega prevoznika, ki je prevažal počitnikarje iz Južnega Sinaja leta 2015, v njem je bilo ubitih vseh 224 ljudi na krovu letala, kar je negativno vplivalo na razvijanje turizma v državi. Rusija se je na teroristični napad odzvala tako, da je zaustavila vse lete na poti v Egipt. Kontroverzna teroristična skupina tako vpliva na veliko varnostno negotovost na severu Sinajskega polotoka, saj je bilo tam do zdaj ubitih več sto policistov in vojakov. Hurgada sicer predstavlja priljubljeno egiptovsko letovišče, ki je znano po športnem potapljanju. Rdeče morje pa je še posebej priljubljena turistična destinacija za Britance, Vzhodnoevropejce in Ruse.

Pred napadom z nožem je prišlo tudi do napada na policijo, ko naj bi domnevni napadalec iz vrst Islamske države začel streljati na policijsko vozilo. Po napadu, ki se je zgodil v jutranjih urah, nihče ni razglasil odgovornosti za napad. Uporniki so v Egiptu izvedli številne napade, odkar se je leta 2013 zgodil vojaški udar. Nasilje pa se je večinoma dogajalo v severnem delu Sinajskega polotoka, vendar so bili številni napadi izvedeni tudi na celini, vključno s prestolnico. Skupina Hamas, ki naj bi bila povezana z muslimansko bratovščino, je prevzela odgovornost za podobne vrste napadov.

N. Ž.