Hrvaška birokracija uničila turistično zanimive letalske polete

Foto: ECA

V nemškem podjetju European Coastal Airlines (ECA) so v ponedeljek napovedali, da bodo začasno ustavili polete hidroplanov, ki so povezovali hrvaške otoke s celino. Do konca novembra bodo odpustili 130 zaposlenih. Poudarili so, da so bili v to prisiljeni zaradi “samovolje administrativnih organov”.

Nemško podjetje je z žalostjo ugotovilo in poudarilo, da ne bodo ponovno investirali v projekt, dokler ne bodo zagotovljeni jasni in zanesljivi pogoji za delo. Projekt, ki jih je do zdaj stal že 22 milijonov evrov, je bil po njihovih navedbah do sredine avgusta brez utemeljenih razlogov oviran.

Gospodarska škoda je velika
“Do 12. avgusta je podjetje odprlo 146 delovnih mest. Zdaj pa bo moralo do 30. novembra odpustiti 130 delavcev, kar je 90 odstotkov zaposlenih. V odpovedi smo prisiljeni zaradi pomanjkljivih postopkov administrativnih organov,”
so zapisali v ponedeljkovem sporočilu za javnost.

Od hrvaške vlade zdaj zahtevajo pomoč, da bi se izognili samovolji administracije in nadaljevali poslovanje na Hrvaškem. S svojo letalsko mrežo so povezovali 15 mest od avgusta 2014. V 22 mesecih so prepeljali več kot 40.000 potnikov.

Pomanjkljivo vzdrževanje?
Hrvaška agencija za civilno letalstvo (CCAA) je zahtevala ustavitev prometa ECA po poročilu inšpekcije sredi avgusta, ki je ugotovila vrsto pomanjkljivosti pri vzdrževanju letal. Podrobnega poročila o inšpekcijskem pregledu niso želeli podati, a so izpostavili, da je varnost poletov najpomembnejša. Zatrdili so, da pomanjkljivosti niso bile zgolj administrativne narave, temveč so ogrožale varnostne standarde.

ECA: Letala so bila brezhibna
Direktor ECA Klaus Dietar Martin je zatrdil, da so njihovi hidroplani brezhibni. Poudaril pa je, da so morali hidroplane začasno prizemljiti zaradi lažnih navedb bivših delavcev družbe o domnevnih tehničnih pomanjkljivostih na letalih ter tudi zaradi dodatnih zahtev hrvaške birokracije.

ECA je konec avgusta ponovila še nekaj poletov v Dalmaciji in severnem Jadranu, a je iz sedeža podjetja v Kaštel Štafiliću blizu Splita prišla direktiva, da so delničarji družbe sklenili začasno ustaviti poslovanje na Hrvaškem.

K. Ž., STA