Hrvaški premier Plenković se bo soočil s preteklostjo, kdaj se bo slovenska politika?

Foto: STA

Hrvaška se aktivno vključuje v soočenje z zgodovino in preteklostjo. Naši politiki in vlada tega interesa nimajo. Bomo še dolgo pustili, da bo Hrvaška korak pred Slovenijo?

Dvajseto stoletje je bilo obeleženo s tragedijami, leto 2017 na Hrvaškem prinaša soočenje s preteklostjo,” je na praznovanju božiča povedal hrvaški premier Andrej Plenković. Povedal je, da je prišel čas, da s preteklostjo opravijo na miren in zakonit način ter dosežejo širok družben in politični dogovor.  

Na Hrvaškem bodo potrdili dejansko število žrtev partizanskih zločinov v Pliberku, po slovenskih in hrvaških jamah, na Križni poti in v Jesenovcu. Identificiralo bodo tiste, ki so zaukazali zločine in tiste, ki so še živi bodo pripeljali pred sodišče. Potrdili bodo število žrtev ustaškega režima v Jasenovcu in sprožili procese zoper tiste, ki so odgovorni za državljansko vojno.

Sile kontinuitete preprečujejo demokratizacijo
Pričakovanja so velika, vendar bi se lahko spet ponovilo, da bi odložili soočenje s preteklostjo in nerazčiščene primere porinili pod preprogo. Politiki pa bi o tem spregovorili tako, da bi imeli korist. Odpor do soočenja s preteklostjo je sprožil nemir ob neizročitvi Perkoviča nemškemu sodišču. Takratna vlada premierja Zorana Milanovića je poskušala zakonsko onemogočiti razkritje umorov Udbe na območju Nemčije v prejšnjem stoletju. Če je tako reagirala hrvaška vlada v primeru desetih posamičnih ubojev, kako bo na množične zločine stotisočih žrtev? Komunistično zgodbo so zamenjali z resničnimi dogodki.

Hrvaški premier Plenković z napovedanim soočenjem s preteklostjo odpira možnost ozdravljenja hrvaških in srbskih travm in celega hrvaškega naroda. Na drugi strani pa so tisti, ki so si z nakradenim imetjem zgradili svoj življenjski standard. Sovražniki hrvaške države se sklicujejo na Titova dejanja. K tem na Hrvaškem prištevajo ideološko razcepljene posameznike, ki so združeni v Novi levici. Po vetru se ravnajo v SDP-ju, kjer Milanoviću ni uspelo oblikovati domoljubne socialdemokratske stranke. Na Hrvaškem sedanjost in prihodnost obremenjujejo maršalski in Titovi trgi. Temno stran preteklosti bo razsvetlilo njihovo  preimenovanje.

Razčiščevanje z zgodovino je politična naloga
S potrditvijo listine o drugi svetovni vojni, Pliberku in Jasenovcu, s procesiranjem vseh zločinov, ki ne zastarajo, je mogoče trajno utrditi hrvaško-srbske odnose, piše Večernji list. To pomeni, da bo Hrvaška kot druge države, zaščitila vsako manjšino v državi, še posebej številčno najmočnejšo srbsko. Srbi pa bodo poskrbeli za svoje dobro počutje in počutje cele hrvaške države. Gotovo bo Plenkovića pri tem podprl Milorad Pupovac, ki ima veliko političnih izkušenj in življenjske modrosti. Bil bi prvi med hrvaškimi Srbi in podprl tisto, kar koristi njegovemu narodu. Povedal je, da je imajo nalogo, da v prostoru, kjer živijo, kot narod prispevajo k miru in nadaljujejo graditi zaupanje. Gre za nedokončano delo. Tisti, ki so del vlade, in tisti, ki jo podpirajo, morajo imeti obojestransko korist.

To je pravo nasprotje konflikta interesov v Sloveniji. Tisti, ki so na oblasti, imajo korist od tistih, ki so jih izvolili na oblast. Podporniki vlade in izvoljeni posamezniki stojijo in čakajo, kdaj bo s postaje odpeljal zadnji vlak, ki vozi v lepšo prihodnost.

Branka Jurhar

 • orsa

  Narod, ki ima razčiščeno zgodovino, lahko gre naprej, se razvija in se združuje, ne pa razdvaja. Upam in želim si, da se bo isto zgodilo tudi pri nas.

 • karpelec

  Za kaj takega je v Sloveniji treba imeti znanje, voljo in pogum.

 • totex39

  Pri njih je res drugače, ker jim ne vladajo komunisti, tako kot pri nas ko imamo še vedno komunistični srbski klan in teh se ne moremo oziroma nočemo rešiti.

  • FRANC3

   Največji nasprotniki razčiščevanja polpretekle zgodovine so tisti, ki hodijo po maškaradah z rdečo zvezdo, prejemajo borčevske penzije, jedo zastonj golaž in lažejo o herojskih dejanjih. Pozabijo pa povedati, da nobena klet in štala ni bila varna pred plenjenjem in koliko civilistov so pobili že med vojno.
   Dajmo za začetek vsaj ločit partizane od partijskega vodstva. Že to bo nekaj.

 • Franjo Trojner

  Sam vidim del problema tudi v tem, da je delež slovenskega roda med slovensko nacijo vedno manjši in tako več tudi naši vitalni interesi vedno niso prepoznani, kot prednostni in edini pravi.

 • črnaovca

  Hrvati so korak pred nami oni so tatinskega politika po hitrem postopku zaprli pri nas je še vedno eden župan drugi redsednik stranke a oba ne znata pojasniti izvora premoženja. Ta dva so odkrili koliko je še takih za katere ne vemo a nam solijo pamet. Kar se tiče preteklosti se ve kje je bil kdo in tudi kdo je pobijal po vojni s tem smo tako ali tako sosočeni. Ko se bo Plenković poklonil žrtvam v Jasenovcu in se opravičil potomcem tistih ki so jih tam pobili bo to resno soočenje s preteklostjo.

  • xtc

   jA kučana švercerj orožja v Bosno v vojni in tatinskega politika;ki z paraorganizacijo ropa državo;firme in Slovence;bi morali resda že zdavnaj vtakniti v pržon to pa se definitivno strinjam s tabo:

 • Aton

  Lepa zastava in lepe italjanske kavbojke.

 • xtc

  Narod ;ki nima pospravljene zgodovine(lažnivo) je narod brez prihodnosti;ker se zmerom vrača nazaj v preteklost_to pa je ciljlevakov:Soočenje z zgodovino in resnico pomeni prepoved ZZZB;KOMUNISTIČNIH SIMBOLOV;OBELEŽIJ(ODSTRANITI);PREPOVED LEVOLAŽNIVOFAŠISTIČNIH ORGIJ _MANIFESTACIJ TIPA lAŽGOŠE;POSTAVITEV RDEČIH ZLOČINCEV PRED SODIŠČA;ODVZETJE PENZIJ;PRIVILEGIJEV ITD:
  To pa bo šlo žal le z golo grobo silo in še to takrat;ko bo država bankrotirala;ko kučanova druščina nebo dobila nobenega pufa več;narod pa v revščini ;takrat;pa pride;hudo;hudo in soočenje in posprava z zgodovino(e)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!