Irak zahteva, da Turčija nemudoma umakne svojo vojsko iz vojaške baze v bližini Mosula

Foto: EPA

V Iraku so ogorčeni nad sklepom Ankare o podaljšanju misije svojih vojakov na severu Iraka le 30 kilometrov stran od Mosula. Iraški poslanci so že pozvali vlado, naj pregleda svoje odnose s Turčijo in vloži pritožbo zaradi “okupacije” pri Varnostnem svetu Združenih narodov.

Iraški poslanci so se izjasnili proti odločitvi turškega parlamenta, da podaljša namestitev približno 150 turških vojakov in 25 tankov v vojaškem taborišču Basheeqa v severni iraški provinci Ninive. Omenjena provinca je sicer na udaru Islamske države.

V pisni izjavi so iraški poslanci navedli odločitev, namenjeno njihovemu predsedniku vlade, naj nemudoma pokliče turškega veleposlanika in vloži pritožbo na Varnostni svet Združenih narodov, da bi sklep Turčije o vojaškem kontingentu razglasil kot okupacijo.

Turčija se je odločila na lastno pest, ne da bi vprašala iraško vlado
Turški parlament je dal zeleno luč za razširitev sodelovanja turške vojske v Iraku in Siriji. Že od leta 2014 turške sile izvajajo treninge in na sploh nudijo podporo kurdskim enotam Peshmerga in sunitskim pripadnikom, ki so združeni v sile al-Hashd al-Watani, seveda v soglasju z iraško vlado. 4. decembra lani pa je Turčija okrepila svoje vrste v Iraku in to obrazložila z izgovorom, da je to storila zaradi zaščite njihovih pripadnikov. Ta poteza je razjezila Bagdad, ki je vztrajal, da Turčija glede napotitve dodatnih vojakov ni vprašala za dovoljenje iraške vlade, s čimer je kršila suverenost.

Irak je že pred tem nesporazumom pozval NATO, naj prisili Turčijo, da umakne svoje sile, vendar je zveza ugotovila, da turške sile na iraških tleh delujejo v skladu s sporazumom o usposabljanju.

Erdogan vztraja, da jih je prosil iraški premier
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je zavrnil obtožbe z iraške strani, češ da je Turčija delovala v okviru predhodnega dogovora. “Turški vojaki so v taboru Basheeqa na zahtevo Haiderja al-Abadija iz leta 2014. In sedaj se sprašujem, zakaj je bil tiho že vse od leta 2014,” je Erdogan takratnega decembra izpodbijal trditve iraških poslancev.

“Dejanje turške vlade ni utemeljeno”
Abadi pa je že pozval turške vojake, naj nemudoma zapustijo njihovo ozemlje, in to utemeljil tako, da “vztrajanje Turkov znotraj iraškega ozemlja ni utemeljeno.” Iraški premier je povedal, da je Iraku glede tega problema uspelo pridobiti podporo mednarodne skupnosti kot tudi mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA. Dodal je še, da si Irak ne želi nobenega vojaškega konflikta s Turčijo, vendar pa dejanja turške vlade “niso sprejemljiva po nobenih standardih,” poroča Russia Today.

M. S.

 • dr Janez Sveti

  Tale Erdogan se dela francoza.
  DR Janez Sveti

 • xtc

  Vojna se bliža:

 • soc

  Suna in šia se bosta še stoletje obdelovali kot katoliki in protestanti v času, ki nekako ustreza sedanji duhovni razvitosti islama. Kar je čisto OK, kar se mene tiče. A mi bomo dobili k sebi tako ene kot druge. “Mladoletne” akademike, ki raje posiljujejo in prejemajo socialno pomoč skupnega sovraga kot da bi se doma bojevali za svojo vero.

 • Dostmamrecesije

  Sej si ga Putin z Obamo močno želi.

 • dob

  Erdogan je sporočil, da bo Turčija del svojega ozemlja namenila ustanovitvi nove države, ki jo bodo imeli Kurdi. Imenovala se bo Kurčija.
  Rupel je poslal Erdoganu protestno noto, v katerem mu sporoča, da ne more ustanavljati nove države Kurčije, ker je to že Slovenija.

 • sprehajalec

  Vojna je del tradicije in kulture arabskega naroda. Kamor koli pridejo, jo prinesejo s seboj. Tako da naj se kar udarijo Turki in Arabci. Če sem pošten, bom z zanimanjem opazoval.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!