Javna objava: Islamska država seznanila svoje borce, da se njihovemu kalifatu bliža konec

Slika je simbolična - pripadnik Islamske države. Foto: epa

Čeprav svetu ni prizaneseno s terorističnimi napadi s strani islamskih džihadistov, pa ISIS svoje privržence tiho pripravlja na morebiten razpad kalifata. 

V javnih sporočilih in po zadnjih ukrepih v Siriji je jasno, da so se voditelji Islamske države soočili z resnico, da se kalifatu po vsej verjetnosti bliža konec. To so voditelji te teroristične organizacije sporočili tudi svojim ljudem, hkrati pa pritisnili na svoje borce, da izvedejo še zadnjo nasilno borbo, pa čeprav bi to pomenilo, da teroristi končajo “pod zemljo”. Independent poroča, da so ameriški strokovnjaki prepričani, da so številni napadi v Carigradu in v Bagdadu v zadnjem času v veliki meri odziv na vojaške preobrate v Iraku in Siriji. Prepričani so, da se bodo takšna teroristična dejanja verjetno nadaljevala in celo okrepila  vsaj na začetku, pravijo analitiki, saj je dejstvo, da se skupina razvija kot kvazidržava s teritorialnim osvajanjem, pa tudi s podružnicami in celicami na vsaj treh kontinentih.

Izguba njihovega centra, ki se nahaja na Bližnjem vzhodu, bi za ISIS pomenila velik udarec. Med drugim bi to močno omejilo njeno možnost zbiranja finančnih sredstev, pa tudi cele vagone rekrutov, prav tako pa tudi izvedbo kompleksnih terorističnih operacij. Kljub vsemu pa zelo decentralizirana narava skupine zagotavlja, da je še vedno zelo nevarna za teroristične napade.

Prisiljeni spremeniti strategijo
“Če je Al Kaida hierarhično in nekoliko pod nadzorom, ti ‘fantje’ niso. Imajo vso energijo in nepredvidljivost, ki je pomembna za populistično gibanje,” pravi Michael Hayden, ki je vodil CIO med leti 2006 in 2009. Nekateri uradniki Islamske države pa v svojih izjavah v intervjujih vztrajajo, da je projekt “kalifata” še vedno izvedljiv, le da so zaradi vojaških blokad prisiljeni v spremembe v strategiji. V govoru preko internetnih avdiostoritev tako dolgoletni operativec Islamske države pravi: “Medtem ko so bile naše strukture v Iraku in v Siriji napadene, smo se bili sposobni razširiti in preusmeriti nekatere naše poveljnike, prav tako medije in finančne strukture. Vsak dan se soočamo, kako hočejo ljudje z nami vzpostaviti stik in priti do kalifata, vendar pa smo jim dejali, naj ostanejo v svojih državah, kjer naj raje počakajo na svojo nalogo.” Teritorij, ki ga zaseda Islamska država, se je sicer v prvih šestih mesecih leta 2016 zmanjšal kar za 12 odstotkov.

Temačno napoved objavili v tedenskem časopisu Islamske države
Da se Islamska država zaveda svoje ranljivosti, predvsem pa minljivosti, so potrdili tudi v tedenskem časopisu Islamske država Al-Naba, kjer so podali temačno oceno, da obstaja možnost, da bodo na koncu vse svoje ozemlje izgubili. Pred samo dvema letoma je džihadistični voditelj napovedal začetek veličastne nove dobe v zgodovini z vzpostavitvijo njihovega islamskega “kalifata”, ki je bil v času, ko je vključeval večino vzhodne Sirije in se široko zažrl na sever in zahod Iraka, približno v velikosti Velike Britanije. Medtem pa so številni strokovnjaki okrog sveta prepričani, da če želi Islamska država doseči resnično zmago  vsaj takšno, kot jo je napovedala, bo to trajalo ogromno časa  tudi toliko, da se zamenja celotna generacija muslimanov, ki je bila priča rojstvu Islamske države. Cole Bunzel z Univerze Princeton pa je prepričan: “Oni ne želijo izgubiti ozemlja, ob tem pa poskušajo predvsem spominjati ljudi, da ima Islamska država dolgo zgodovino in da bodo nadaljevali z bojem kot v starih dobrih časih.”

M. S.

 • vsemojebabe

  Če črv razsekaš, se vsak delček črva plazi naprej, in zraste v pravega črva.
  Kaj, če je to pravi namen ISIS, da na tak način svoj obstoj multiplicira!

  • Steiermark

   Ampak oni ne spadajo med vrsto, ki so črvi, oni namreč spadajo med satanove podgane.

 • Orbit_NG

  tudi dolgo sovraštvo te podre na tla… bodo že ugotovil.

 • Jožef

  Dosegli so cilj , razselitev in migracije. Čez kakšno desetletje se bodo namnožili in novi rodovi bodo vzgojeni v mržnji. Vse tajne službe na to opozarjajo, mi jih pa še vabimo jim gradimo džamije kulturne centre. po Evropi so že celi predeli mest neprehodne zone, kjer velja širijatsko pravo. Okupacija se že dogaja in bo vsako leto hitrejša in bolj nasilna.Takrat ko jih bo več kot nas bodo enostavno naredili genocit nad neverniki isto kot počnejo sedaj po svetu. To niso samo moje misli ampak tudi mnenje uglednih svetovnih strokovnih služb.

  • Olga

   Trump ima prav! Zato pa v Ameriki ni hotel dati roke Merklci! Merklova je deformirana, saj je rasla v vzhodni komunistični Nemčiji!

   • Joško

    Torej smo mi vsi deformirani, ker smo rasli v Jugi?

 • Olga

  Bravo Trump! Prišel je čas obračuna s komunizmom in islamskim džihadizmom! Fašizem=komunizem (z raznimi inačicami)=nacizem=islamski fundamentalizem!
  Vsi so teroristi in kršitelji temeljnih človekovih pravic! Terorizem je zločin proti človeštvu!

 • Caetano

  Za to gre zasluga Trumpu, ker ni klonil pred sultanom Erdoganom, ki je hotel sprožiti vojno zoper Kurde ampak mu je to preprečil in Kurde zaščitil. Ravnal je povsem drugače od nesposobne Merklove in Hollanda.

 • Caetano

  IS bo po izgubi kalifata na BV verjetno postal terorisrična skupina v stilu Al kaide, ki se bo prodajala za usluge islamskim tajnim službam. Al Kaida je že vsaj šest let v rokah pakistanske obv. službe, lahko da bo IS v prihodnje uporabljal Erdogan proti Kurdom ali tudi Evropi, Savdijci proti šiitom itd. In pa seveda se bodo skušali za poraze maščevati. Ker smo jih spustili v Evropo to ne bo težko.

 • tasilo

  (X) Islamska država SEZNANILA svoje borce, da se njihovemu kalifatu bliža konec
  (>) Islamska država povedala svojim borcem, da se njihovemu kalifatu bliža konec

  Rovtarji pisunski, spet ne veste, kaj pomeni beseda “seznaniti” in kako se rabi. Domišljate si, kako pretanjeno da se izražate, v resnici pa le kažete, da jezika ne znate, ne poznete in ne razumete. Ta “seznaniti” je danes eden najbolj zlorabljenih in posiljenih izrazov v novodobni slovenski piarovsko-novinarski drekavščini.

  Vi boste rekli, da — emm — “niste seznanjeni s tem“, kaj pomeni in kako se rabi “seznaniti (se)”, jaz pa VAS SEZNANJAM VAM POVEM, da “o tem nič ne veste“.

  LP, Hanibal Lector

  • tomaz zupancic

   Tudi jaz bom se pridružil temu. Ko pravijo, da so “temačno napoved” objavili, se zdi, da je zraven prizvok SOČUTJA??? morda je kasneje v tistem citatu Američana nek sarkazem in nejevera … ki pa se je izgubila z (nesposobnim) prevodom. ISIS je največji sovražnik zahodnega sveta (tako trivialno rečeno) in pobudnik masakrov. To ni temačna napoved, ampak upanje vzbujajoča.

 • MladiLiberalec
 • xtc

  Oslamska država;kot kučanska doživljata svoj konec:Seveda pa islamska lahko uspe v neki reinharnaciji vTurčiji;med tem ko kučanska večino normalnih ljudi tereznega razmiššljanja ne zanima kot prva zat se bosta obe skušali ohranjati z nasiljem:

 • plamen100

  obkoliti do drzavo nato pa jo zbombardirati z nevtronskim orozjem in bo mir. S temi fanatiki se ni kaj za pogovarjati ampak jih je treba vse do zadnjega iztrebiti, kot usi!

  • cosmosjasnovidec

   ++++++++++++++++++

 • cosmosjasnovidec

  Me prav zanima katera komunistična levaška svinja si je nadela fotografijo od mojega nicka ter nick “COSMOJASNOJEBEC”.
  Če bi vedel bi šel in mu z kurcem iztaknil oko…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!