Jezen, ker v zbirnem centru ni bilo niti PlayStationa niti televizije. Skratka dolgčas.

Majhna nemška vas na severovzhodu Nemčije se pripravlja na dramatično prelomnico v svoji zgodovini, saj so se nemške oblasti odločile, da bo vas Sumte gostila enega izmed centrov za nastanitev beguncev in migrantov; prvih 200 jih je tja že prišlo.

Naselje s 102 prebivalcema bo za nove sosede kmalu dobilo 750 beguncev in migrantov, s čimer se bo prebivalstvo povečalo za več kot 700 odstotkov. Razlog za nastanitev tako velike količine prišlekov je v dejstvu, da se v vasi nahaja opuščena industrijska cona s 23 pisarniškimi stavbami, katere so že preuredili v nastanitvene objekte.

Župan vasi Christain Fabel je za New York Times dejal, da so oblasti sprva nameravale v vas namestiti 1000 prišlekov, a so po ugotovitvi, da kanalizacijsko omrežje ne bi zdržalo, število nato zmanjšali za četrtino. Majhna vas, ki je v bistvu gruča kmetijskih posestev, ima le eno cesto ter nima nobene javne infrastrukture: v vasi ni tako nobene trgovine, ni šole kot tudi ne policijske postaje. Do najbližjega mesta Lüneburg so dvakrat dnevno povezani z avtobusno linijo.

Simbol Nemčije
Vas, ki je v medijih postala znana zaradi porušenega razmerja prebivalstva, je tako postala nekakšen simbol nove Nemčije, ki se pripravlja na nastanitev množiče prišlekov.

Kot so deljena mnenja vaščanov glede novih sosedov, tako so različna mnenja po celotni Nemčiji. Nekdanji župan Sumte iz časov Nemške demokratične republike Reinhold Schlemmer je beguncem naklonjen rekoč, da jim je potrebno zagotoviti zavetje in zaščito. A bolj kritičen je bil do oblasti, da so brez predhodnega obveščanja lokalnih prebivalcev izbrale njihovo vas za begunski center.

Jezni domačini
Toda večina prebivalcev je jeznih. Eden izmed brezposelnih prebivalcev je opozoril, da Nemčija sprejema begunce, ne da bi predhodno poskrbela za svoje revne in brezdomne državljane in prebivalce. Svetnik iz vrst desne stranke Die Rechte Holger Niemann je izpostavil, da v okolici ni delovnih mest in da bodo begunci posledično prejemali najmanj 500 € mesečne podpore. Lokalni kmet pa je prepričan, da se bodo prebivalci zadrževali na svojih kmetijah in upa le, da bodo begunci ostali v centru.

Priložnost za razvoj?
Humanitarna organizacije Arbeiter-Samariter-Bund je uredila center, toda narodnosti prvih 100 ljudi, ki so tja prišli, niso hoteli razkriti. Poleg nastanitvenih prostorov so v centru uredili še kuhinjo, ki bo vsem gostom na dan zagotovila 3 brezplačne obroke kot tudi zdravstveni center in vrtec za otroke.

Migranti radi pobegnejo
Kljub temu da je center ograjen in varovan z varnostniki, pa sta ga včeraj že zapustila dva migranta in se sprehodila skozi majhno vas. 25-letni Džihad iz Sirije je za britanski Daily Mail izjavil, da je preko Turčije in Grčije sedem dni potoval v Nemčijo. Sirec ni bil navdušen nad videnim, saj je dejal, da v centru »ni nič za delati, ni Playstationa, ni televizije, dolgčas«. Razočaran je nad vasjo, saj je pričakoval trgovine in supermarket. V Nemčiji bi želel delati kot picopek, kar je že delal v Damasku. Njegov 19-letni kolega Abdullah iz Zahodne Sahare pa želi delati kot brivec.

Glede na dejstvo, da vas nima potrebne infrastrukture kot tudi ne potreb po novih delovnih mestih, je malo verjetno, da bosta ta dva begunca dobila delo. Kot kaže, bodo delovna mesta, ki se bodo odprla v vasi, povezana z oskrbo in varovanjem beguncev. Ali se bo ob pričakovanju najmanj enega milijona beguncev (samo v Nemčiji) razvil nov sektor storitvene industrije – oskrbovalec beguncev?

Klemen Kocjančič

 • JezusSlo

  Dragi begunec! Evropa ni zastonjski hotel. To je civiliziran krščanski kontinent, ki mu skušaju zavladati levaki Tukaj veljaš za reveža in ne za tajkuna. Če pa bi rad da te tretiramo drugače pa osedljaj letalo in semkaj prileti. Potem ne pusti, da drugi zapravljamo čas in denar zate, krer naj bi bil lačen, žejen, prezebel in utrujen. Najbolje, da si prvo kupiš playstation, se priključiš na električni drog ter igraš Call of Duty. Welcome to Europe!

  Hvaljen bodi Jezus Kristus!

 • daresi

  To ravnanje oblasti je v nasprotju z zdravo pametjo. Ne bo se dobro končalo, čudi pa me mirno gledanje domačinov, da tako grobo posegajo v njihov prostor. Če bi načrtovali smetišče ob robu naselja, bi se vsi uprli.

 • BATMAN

  Merkelovi se je zmešalo nima otrok zato jo tudi ne skrbi kakšna bo prihodnost sama je pa stara zavožena in osamljena

 • koza

  sta šla malo okoli pogledat, da vidita kaj in kako, ko so zadnjič kazali migrante v Munchnu in jih vprašali kaj delajo čez dan, nič, samo jejo, grejo malo ven in to je to, sem pričakovala, da se že učijo nemško, pa tudi da delajo sami v teh centrih ali je to navada samo v Avstriji?

 • hibernacija

  Nesramnost pa taka. Meb reku, če bi se jezil, ker ni korana!?

 • xtc

  Ja odprla pa se bodo še druga delovna mesta,ki bodo delala 24 ur na dan in to ob energetskih virih-in to očitno zelo kmalu.

 • Antonius

  Program TVS bi mu pokazali, pa bi se takoj vrnil od koder je prišel.

 • Resnica

  Begunce je treba takoj integrirat v javna dela… to bo takoj selekcija, kdo je resnični begunec in kdo le ekonomski migrant, ki je prišel v EU, da živi nas naših ramenih… akcija EU, ki je zaenkrat leglo zasanjanih evropskih birokratov, ki nimajo stika z realnim življenjem, kakor da bi sanjali in se spoh ne bi zavedali kaj se dogaja…mi sploh ni jasno, kako so tako zahojeni…
  Odločitev za integracijo v javna dela je edina pravilna…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!