Jezen, ker v zbirnem centru ni bilo niti PlayStationa niti televizije. Skratka dolgčas.

Datum:

Majhna nemška vas na severovzhodu Nemčije se pripravlja na dramatično prelomnico v svoji zgodovini, saj so se nemške oblasti odločile, da bo vas Sumte gostila enega izmed centrov za nastanitev beguncev in migrantov; prvih 200 jih je tja že prišlo.

Naselje s 102 prebivalcema bo za nove sosede kmalu dobilo 750 beguncev in migrantov, s čimer se bo prebivalstvo povečalo za več kot 700 odstotkov. Razlog za nastanitev tako velike količine prišlekov je v dejstvu, da se v vasi nahaja opuščena industrijska cona s 23 pisarniškimi stavbami, katere so že preuredili v nastanitvene objekte.

Župan vasi Christain Fabel je za New York Times dejal, da so oblasti sprva nameravale v vas namestiti 1000 prišlekov, a so po ugotovitvi, da kanalizacijsko omrežje ne bi zdržalo, število nato zmanjšali za četrtino. Majhna vas, ki je v bistvu gruča kmetijskih posestev, ima le eno cesto ter nima nobene javne infrastrukture: v vasi ni tako nobene trgovine, ni šole kot tudi ne policijske postaje. Do najbližjega mesta Lüneburg so dvakrat dnevno povezani z avtobusno linijo.

Simbol Nemčije
Vas, ki je v medijih postala znana zaradi porušenega razmerja prebivalstva, je tako postala nekakšen simbol nove Nemčije, ki se pripravlja na nastanitev množiče prišlekov.

Kot so deljena mnenja vaščanov glede novih sosedov, tako so različna mnenja po celotni Nemčiji. Nekdanji župan Sumte iz časov Nemške demokratične republike Reinhold Schlemmer je beguncem naklonjen rekoč, da jim je potrebno zagotoviti zavetje in zaščito. A bolj kritičen je bil do oblasti, da so brez predhodnega obveščanja lokalnih prebivalcev izbrale njihovo vas za begunski center.

Jezni domačini
Toda večina prebivalcev je jeznih. Eden izmed brezposelnih prebivalcev je opozoril, da Nemčija sprejema begunce, ne da bi predhodno poskrbela za svoje revne in brezdomne državljane in prebivalce. Svetnik iz vrst desne stranke Die Rechte Holger Niemann je izpostavil, da v okolici ni delovnih mest in da bodo begunci posledično prejemali najmanj 500 € mesečne podpore. Lokalni kmet pa je prepričan, da se bodo prebivalci zadrževali na svojih kmetijah in upa le, da bodo begunci ostali v centru.

Priložnost za razvoj?
Humanitarna organizacije Arbeiter-Samariter-Bund je uredila center, toda narodnosti prvih 100 ljudi, ki so tja prišli, niso hoteli razkriti. Poleg nastanitvenih prostorov so v centru uredili še kuhinjo, ki bo vsem gostom na dan zagotovila 3 brezplačne obroke kot tudi zdravstveni center in vrtec za otroke.

Migranti radi pobegnejo
Kljub temu da je center ograjen in varovan z varnostniki, pa sta ga včeraj že zapustila dva migranta in se sprehodila skozi majhno vas. 25-letni Džihad iz Sirije je za britanski Daily Mail izjavil, da je preko Turčije in Grčije sedem dni potoval v Nemčijo. Sirec ni bil navdušen nad videnim, saj je dejal, da v centru »ni nič za delati, ni Playstationa, ni televizije, dolgčas«. Razočaran je nad vasjo, saj je pričakoval trgovine in supermarket. V Nemčiji bi želel delati kot picopek, kar je že delal v Damasku. Njegov 19-letni kolega Abdullah iz Zahodne Sahare pa želi delati kot brivec.

Glede na dejstvo, da vas nima potrebne infrastrukture kot tudi ne potreb po novih delovnih mestih, je malo verjetno, da bosta ta dva begunca dobila delo. Kot kaže, bodo delovna mesta, ki se bodo odprla v vasi, povezana z oskrbo in varovanjem beguncev. Ali se bo ob pričakovanju najmanj enega milijona beguncev (samo v Nemčiji) razvil nov sektor storitvene industrije – oskrbovalec beguncev?

Klemen Kocjančič

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni digitalni kolaps: v Krki izpad celotnega računalniškega sistema

Uporabniki Windowsa po vsem svetu se srečujejo s t....

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...

Vlada želi davčno uničiti še eno priljubljeno obliko podjetništva

Vlada Roberta Goloba pripravlja nov predlog zakona o dohodku...