95 odstotkov glasov proti migrantskim kvotam – referendum zaradi neudeležbe neveljaven

Foto: epa

Po zadnjih podatkih se je referenduma o prisilnih migrantskih kvotah na Madžarskem udeležilo 45 odstotkov volivcev, kar pomeni, da referendum ni veljaven. Na Madžarskem je namreč kvorum za veljavnost več kot 50 odstotna udeležba. Sicer pa je bilo po preštetih glasovnicah 95 odstotkov glasov proti prisilnim kvotam EU.

Na referendumu so volivci odgovarjali na vprašanje: “Ali želite dovoliti EU, da brez podpore parlamenta predpiše preselitev Nemadžarov na Madžarsko?” Volišča so bila odprta od 6. do 19. ure.

Madžari bodo kvote brez dvoma zavrnili
Opozicija je napovedala bojkot referenduma, nekatere stranke pa volivce pozivajo, naj v znak protesta proti vladni politiki oddajo neveljavno glasovnico.

Z referendumom želi Orban po lastnih besedah dokazati, da večina Madžarov želi moč sprejemanja odločitev ohraniti v rokah lastne vlade in je ne predati EU. V Bruslju poudarjajo, da gre za referendum o prihodnjih kvotah oz. odločitvah zanje, ne o obstoječih. A interpretacija Bruslja gre proti vsem demokratičnim standardom zahodnega sveta.

Spomnimo, da je bil Viktor Orban prvi, ki je dosledno spoštoval določbe schengenskega sporazuma, in edini, ki je branil schengensko mejo. Medtem ko so se skozi Slovenijo v Evropo valile horde migrantov, je Madžarska, za razliko od nas, izpolnila svoje zaveze.

So kvote sploh zakonite?
Vprašanje, ki bega Madžare, je, kako lahko nekdo brez potrditve madžarskega parlamenta predpisuje državi, koga mora vzeti pod streho. Madžarska ni nikoli vabila nikogar in tudi Evropska unija kot celota ni nikoli glasovala o vabilu nemške kanclerke Angele Merkel. Sedaj pa želijo levičarski lobiji migrante na silo razseliti v vse države EU.

Edino pravično bi bilo, da breme migrantov nosi tista država, ki jih je prisrčno vabila – to je Nemčija. Ostali pa nismo nikdar glasovali, da želimo v svoje države sprejeti horde Pakistancev, Iračanov, Irancev in drugih Arabcev. Nikdar nismo glasovali, da želimo uvoziti teroriste in radikalizirane islamske skrajneže. Nikdar nismo glasovali za raznarodovalno in dekulturalistično politiko na ravni EU. 

Madžari želijo le to, da jim multikulturalistični birokrati iz Bruslja ne uničujejo države. Suverenost države je članicam zagotovljena in zagotovo je pravično, da zapitek, ki ga je pridelala Merklova, plača Nemčija.

A. R.