Makedonski premier Nikola Gruevski: “Zadrževanje večjega števila migrantov na meji nujno ustvarja napetosti”

Makedonski premier Nikola Gruevski (Foto: T.O.)

Na kongresu Evropske ljudske stranke v Madridu smo govorili tudi z makedonskim premierjem Nikolo Gruevskim. Njihove izkušnje kažejo, da je mogoče mir in red v državi vzdrževati samo tako, da migrante čim prej oskrbijo, popišejo in pošljejo dalje. Vsako zadrževanje večjega števila migrantov na enem območju namreč ustvarja napetosti in nemire, ki niso več obvladljivi.

Koliko migrantov dnevno sprejmete na grško-makedonski meji?
Vsak dan v državo pride med 4 in 6 tisoč migrantov. Imamo dneve, ko jih pride več in dneve, ko jih pride manj.

Makedonski premier Nikola Gruevski (foto: flickr)

Makedonski premier Nikola Gruevski (foto: flickr.epp.eu).

Kako se Makedonija sooča z velikim begunsko-migrantskim valom?
Mi smo se organizirali tako, da se je poleg policije vključila še vojska in smo tako vzpostavili red na meji. Ljudje, ki pridejo v državo, najprej dobijo humanitarno in zdravstveno pomoč. Nato jih registriramo in organiziramo transport. Na začetku smo vlagali veliko napora v organizacijo in priprave, sedaj pa stvari tečejo tekoče, tako da so migranti v državi maksimalno dve do tri ure. Po opravljeni registraciji gredo migranti direktno na vlak do severne meje. Takšni ukrepi seveda terjajo zelo dobro organizacijo, veliko denarja in angažiranih ljudi. K problemu smo resno pristopili, zato zadeva dobro funkcionira.

Kako o migrantski krizi poročajo vaši mediji?
Poročanje medijev je različno, sicer pa v večini poročajo skozi humanitarni vidik migrantske krize ter o mukah, ki jih doživljajo migranti. Seveda vsi od države zahtevajo, da dobro obvladuje svojo vlogo.

Dokler nismo zajezili migrantskega vala, so tisoči teh ljudi prosto prihajali v manjša mesta. Prebivalci teh mest so se pritoževali, da so nekateri migranti povzročali probleme. Odkar pa smo vzpostavili red in regulacijo migrantskega vala, teh problemov ni več.

Kako ste se soočili s problematičnimi migranti? Pri nas so v nekem trenutku celo zažgali šotore …
Mi smo imeli težave zgolj en dan, ko je potekala reorganizacija in so k nam začele prihajati večje skupine migrantov. Ko smo jih poskušali pridržati za en dan, zato da smo vzpostavili vojsko in policijo ter se pripravili na večje skupine, so prebili policijsko blokado. Ko se jih v enem dnevu nabere 5 tisoč, v dveh dnevih 10 tisoč in tako dalje, menim, da ni načina, da se jih zadrži na mestu v tolikšnem številu. Zato najbolje uspeva naš način, ki jim nudi humanitarno in zdravstveno oskrbo ter jim omogoča transport za prehod v druge države. Vsi drugi ukrepi ustvarjajo napetost med migranti, ki jo je težko nadzirati.

Se tudi pri vas dogaja, da migranti zavračajo hrano, jo celo mečejo stran in puščajo za seboj velik nered in nesnago?
Z vašo situacijo nisem seznanjen. Na naši meji so migranti nastanjeni zgolj nekaj ur, nato pa pridejo komunalne službe, ki morajo vse počistiti. Dobro organizacijo in denarna sredstva smo si zagotovili sami, brez pomoči EU. Njihova pomoč je bila do sedaj zgolj simbolična, sicer pa bremeni zgolj naš proračun.

Vesna Vilčnik, Marko Puš

 • neny

  “Njihova pomoč je bila do sedaj zgolj simbolična, sicer pa bremeni zgolj naš proračun.”

  Miro Cerar pa je zaprosil finančne kadre EU za 60 milijonov dodatnih financ. Na čigav račun? Makedonski Nikola nam je pojasnil, da vsak evro pomoči bremeni državno blagajno. Bedni Slovenec, bedni Slovenec…………Cerar nas pa prodaja muslimanom za obrestno obrestni račun. Narod pa samo tiho in gleda ter čisti svinjak za okupatorjem. Butast Slovenc, v Makedoniji imajo organizirane komunalne službe, pri nas se pa aktivira prostovoljce, humanitarce in domačine, katere se prikazuje z zavajajočo medijsko promocijo kao srečni smo, ker nismo na njihovem mestu. Tako idiotsko nori ljudje so še samo na Švedskem, posledično rast švedskega kriminala in posilstev se pa sme v medijih le bežno omenjati, ker glavni dirigenti humanitarne vojne švedsko realnost cenzurirajo, neodvisne poročevalce pa preganjajo s sankcijami, ki zajemajo grožnje dolgoletnega sedenja v zaporu itd…

 • hibernacija

  Zdaj že cela Evropa kalkulira kako bi zaslužile na račun beguncev. Najprej jih je Angela povabila, do imajo namesto na kitajskem in v Indiji poceni delovno silo kr doma. Zdaj bi pa še ostale države rade iz tega kovale dobiček!?

 • MrT

  LOL, res bi rad videl, kako 5000 beguncev/migrantov ‘oskrbijo’, popišejo in povsem pripravijo za nadaljevanje transporta v treh urah. Po moje da jih enostavno naženejo na vlak in to je to. Ostalo so samo prazne besede. Zato tudi nobenih konkretnih stroškov in praktično nič za pospravljat.

  • neny

   lol. a pri nas jih pa mogoče lahko popišejo, 80 odst. ilegalcev se ne spomni niti svojega imena, ker je vsa dokumentacija ponarejena, birokracija, nepotrebna preseljevanja pa delajo samo stroške. Makedonci delajo prav.

 • dob

  Zapiranje vodje opozicije za prazen nič, tudi ustvarja napetosti.

  • hibernacija

   Samo še z notranje političnimi zdrahami med srbi in kosovci rabimo!?

 • hondica

  Tale kriza pride prav vsem tam državam, ki imajo že itak preveč svojih albancev in se jih želijo na takle način čimveč znebiti, zato ni slišati o nobeni večji krizi iz Makedonije in Srbije…

 • Odiseja

  No saj se malo pa.jih bomo.imeli 50000 po vsej drzavi.prisla bo zima migranti bodo cedalje bolj nestrpni in kaj kmalu bo.pocilo.
  Nasi so naivni kot.pet let stari otroci.Pa jih dajo recimo na vrhniko nasproti vrtca.
  Ce govorimo o boleznih ki jih prenasajo.serjejo povsod posrano in potem bodo kmetje spomladi v to zemljo sadili krompir,po tej travj se bo morda spomladi pasla zivina ki bo posledicno pojedla to sranje.
  Morda bodo nasi otroci odsli na izlet.in hodili in se igrali po tem sranju.
  Pa gabi se mi vse.skupaj.Nismo jih mi klicali ,mi jih ne potrebujemo zakaj se potem mi ukvarjamo z njimi?
  Poslat direkt pred avstrijsko mejo ce ze ograje nocejo delat pa naj se tam zmenijo z avstrijci kakor.vejo in znajo.
  A kdo.pomisli kako bo pri nas spomladi?? Kako bomo preziveli poletje?? Se.pravi do prihodnjega leta se jih bo v sloveniji nabralo ze cez 100000 .nadzor ne bo vec mozen. Kako bodo nase vase zene in hcerke hodile okrog oblecene v kratka krila,v razne majce ipd.?? A si predstavljate?
  Ne seveda.ne,to se pa pri nas ne bo zgodilo.a ne ne.

 • Darth Vader

  res me zanima, kako bodo v nemčiji obvladovali skupine po 5000 migrantov, ki so nastanjeni po raznih lokacijah širom nemčije…..216 nemških županov je že pisalo merklovi, da so na robu finančnih, psiholoških in fizičnih zmogljivosti……če izbruhnejo večji nemiri znotraj teh centrov, bo najbrž vse kar bo nemčiji preostalo, da razglasi izredne razmere in vojaško stanje zaradi vzpostavitve notranjega reda…..kaj bi pa to pomenilo za evropo….in skupno valuto…je pa čist možno da bo hiperinflacija

 • hibernacija

  Namesto , da se iščejo rešitve kako tem nesrečnikom pomagat, se pretežno razmišlja kako jim probleme še otežiti in pri tem po možnosti iz tega še izvleči materialne koristi!?

 • ptr

  Kot pravi Gruevski, jih v Makedonijo pride 4 do 6 tisoč na dan. Na našo mejo pa jih pride ok. 8 tisoč na dan. Ali nekaj ne štima, ali pa se jim vsak dan pridruži še vsaj 2000 Albancev….

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!