Migrantska kriza prisilila Švedsko v dvig starostne meje za upokojitev

Švedska finančna ministrica Magdalena Andersson (vir: twitter)

Novonastali stroški s priseljevanjem migrantov na Švedsko so švedsko socialno blagajno močno udarili po žepu. Švedska vlada razmišlja o dvigu starostne meje za upokojitev, zato da bi lahko pokrila stroške švedske migrantom prijazne politike. S tem naj bi pokrili 4,7 milijarde evrov primanjkljaja v socialni blagajni. Kar 21,8 odstotka vseh migrantov na Švedskem je brez dela.

Glavna razloga vedno večjega bremena za švedsko socialno blagajno naj bi bila visoka rodnost in množično sprejemanje migrantov v državo. Finančna ministrica socialdemokratov trenutne manjšinske vlade Magdalena Andersson je po poročanju spletnega portala Breitbart najavila, da se bo starostna meja za upokojitev najverjetneje dvignila za lajšanje bremena socialne blagajne, ki je nastal z migrantsko krizo.

Kakor je povedala Anderssonova: “Če pogledamo, bi ljudje, ki začnejo delati pri tridesetih, morali imeti priložnost delati tudi po 65. letu starosti.” Ministrica je dvig starostne meje napovedala po tem, ko je iz zadnjega poročila lokalnih oblasti in okrožnega sveta razvidna rast odvisnosti od socialne podpore, ki presega letne izdatke zaradi nenadnega porasta pri preseljevanju. Nekatera mesta, kot je Malmö, lahko svojo rast prebivalstva v celoti pripišejo priseljevanju migrantov z Bližnjega vzhoda.

Migranti so predvsem strošek brez dodane vrednosti
Po ocenah iz poročila okrožnega sveta naj bi zaradi priseljevanja migrantov v švedski socialni blagajni nastalo za 4,7 milijarde evrov primanjkljaja, kar bi lahko rešili samo z dvigom davkov ali pa dvigom starostne meje za upokojitev. V poročilu iz leta 2016 je bilo zapisano, da bi lahko cena migrantskega naseljevanja na Švedsko dosegla celo 60 milijard evrov, kar je vrednost 14-letnega švedskega proračuna za obrambo.

Izgredniki v Malmu (vir: twitter)

Nedavno poročilo je pokazalo, da je stopnja brezposelnosti med švedskimi staroselci 3,9 odstotka, medtem ko je kar 21,8 odstotka priseljenskih migrantov brez službe.

Ivan Šokić

 • šmentanamuha

  Švedska R.I.P.

 • DJURO SUMAR

  Švedi bodo znali svoje težave rešiti sami, brez trapastih komentarjev na NOVA24TV, ki služijo le podpihovanju sovraštva pri nas doma.

  • slosin

   zdej, ko si prebral ta butast članek, novinarje na Novi24 še bolj sovražiš…
   Mal manj ber, pa boš potem tudi manj sovražil…saj veš, sovraštvo razjeda..

   • Capi

    Sej ne zna brat, on sam slike pogleda, pol pa bevska…..kje s pa vidu da bi hostarji znal brat.

   • DJURO SUMAR

    Tvoja stvar je kaj verjameš in kaj ne, ampak verjemi mi, da na tem svetu nisem še do danes nikogar sovražil. Če se mi zdi tale članek trapast še ne pomeni, da avtorja sovražim. Njegova stvar je, kaj misli in kaj napiše. Prav nič me ne razjeda.

   • Stajerka

    sovraštvo nekaterim pomeni toliko, kolikor pomeni vampirjem kri……oz. se tisti, ki se napajajo s sovraštvom, napajajo tudi s krvjo……če je samo 1, jih je preveč……

 • RATATA

  Na Švedskem 78,2 odstotka migrantov dela, pa imajo probleme. Pri nas nihče nima dela pa nimamo nobenih problemov, tega res ne zastopim.

  • Slovenka

   ”Na Švedskem 78,2 odstotka migrantov dela”, in sicer škodo. Bog nas čuvaj take delovne sile.

   • Tone

    Kakšne vrste zaposlitve, ki delajo škodo, pa imajo Švedskem? To bi bilo res zanimivo iz vedeti.

    • Slovenka

     Še enkrat. Na Švedskem 78,2 odstotka migrantov dela, in sicer škodo. To ni ravno zaposlitev. Kaj delajo: škodo. Kakšno škodo: posilstva, ropi, umori in vlečenje socialne podpore. Očitno delajo to, kar jim najbolje leži.

     • Tone

      Prijateljski nasvet: poišči si zdravniško pomoč.

     • Slovenka

      Prijateljski nasvet: preseli na 24kur, tam te bodo nosili po rokah, lahko pa se tudi preseliš v kakšen muslimanski geto na Švedskem in tam iz prve roke izveš, kaj migranti počnejo na Švedskem. Še to, večina na tem portalu si misli nekaj podobnega o migrantih, tako da boš imel kar precej dela, ko boš tudi njih vzpodbujal, naj si poiščejo zdravniško pomoč. In sedaj: pa, pa. Migranti vabijo, da jih obiščeš.

     • Tone

      Draga Slovenka, RATATA je napisal: “Na Švedskem 78,2 odstotka migrantov dela” in je očitno mislil, da so zaposleni. Ti pa si odgovorila, da delajo škodo in pri tem nisi mislila, da so zaposleni. Tako lahko reagira le bolan človek, ki ima dušo poškodovano z iracionalnim sovraštvom do ljudi, ki jih sploh ne pozna in so večinoma v velikih stiskah. Na Švedskem je 78,2 odstotka migrantov vključenih v proizvodnjo in druge službe in nimajo niti časa delati škode, s katerimi ste ti in večina na katero se sklicuješ, obsedeni. Pošiljaš me na drug portal (ki ga tako sovražiš, da nisi zmogla zapisati njegovega pravega imena), ker tam razmišljajo podobno kot jaz. Tam, kjer razmišljajo tako kot jaz, je meni dolgčas in me niti ne potrebujejo. Ti in tvoji somišljeniki pa očitno uživate v enoumju in vas moti vsako drugačno mnenje. Kaj šele stvarni podatek, ki se ne sklada z vašimi blodnjami.

     • Soave

      Ti pa pljuvaš v lastno skledo. V temle pisanju nakladaš o našem enoumju, obenem pa ti je na kurah dolgčas, ker ta vsi enako mislite ?? Še tega ne veš, da tam drugače mislečim ne dovolijo komentirati.
      Koment Ratata obrneš na glavo. Namenoma. Da se lahko norčuješ . Slovenka dobro piše..
      Oh, saj na Švedskem veliko migrantov dela. Seveda, saj so tja hodili tudi iz bivše Juge. Tudi Slovenci.
      Ampak, ali boš kar enačil ? Silne ” begunce ” , ki so prišli delat to, kar pravi Slovenka, s pravimi migranti ??

     • Slovenka

      Hvala. Nekaterim ne gre za resno debato, ampak poskušaj z grobimi komentarji ustrahovati drugače misleče. Na začetku se potrudiš in pojasniš, ko pa dobiš še en pljunek, model pač ukineš. Do zdaj sem ukinila kakšne tri, s katerimi se mi ne zdi vredno razpravljati, in, kot sem izvedela, nisem edina.

     • Soave

      Ja, saj človeka res mine. Naj bodo veseli, da tule sploh lahko svoje mnenje napišejo. Dobro vemo, kako je z nekaterimi drugimi portali.
      Jaz sem pa vse odblokirala. Da vsaj vidim kaj pisarijo in se poizkušam kulturno vtakniti . .
      Še piši, tudi takim za katere misliš, da nima smisla.

 • Franc Šink

  Pri 78,2% Ali nekdo laže ali pa zavaja.Ne res ne verjamem.

  • Karmen

   Prijateljica živi na Nizozemskem, Ko je bila poleti v Sloveniji, da bodo pri njih tudi dvignili raven upokojevanja in, da šla v penzijo, ko bo stara 80 let.

   • Franc Šink

    Sam sem bil na nizozemskem 40 let predkratkem so me upokojili pri 65let in pol. Res pa je ,da to dobo zvišujejo .dogovorjeno je da do 67 leta. tudi ne za vse poklice enako. 80 let je pa malo prehuda.

    • Karmen

     Tudi jaz sem ji tako rekla, pa je vztrajala. Njen mož je pa star 63 let, mu je pa letos uspelo iti predčasno v penzijo.

 • RATATA

  Rubrika kupim,
  mali oglas:
  “kupim blagajno z žepom” …… za gotovinco!
  šifra:
  naga pa roke v žepih

 • xtc

  A niso ravno socialisti in (levi) liberalci,Stasi Maeschen in Slovenski levaki razlagali ,da bodo ti delali za naše penzije?
  Sedaj pa bomo mi dlje delali zato ,da bodo futrali to lenuharsko nasilo pritepeno drhal.
  Dol z lažnivimi levaki izkoriščebvalci naroda in nateguni.

 • Soave

  No, vidiš!! To so to silni ” begunci ” vse vedeli. Kako lahko nategnejo evropske kozle !!
  Sedaj bodo pa beli starci delali za pobarvane mladce.

 • janez.pokoncni

  Pošteno! Švedi se več ne rabijo ukvarjati s seksom, ker jim ženske že itak posiljujejo udeleženci invazije tako, da jim ostane več energije za delo.

  • indijanka

   Hmmm..a seks moškim odvzema energijo :)?

   • janez.pokoncni

    Po nekaj letih zakona z ženo – ja. :)

    • indijanka

     :) ha..ha. Moški občutijo porabo energije pri vsem razen pri lovu.

   • slosin

    …po petih rundah…

    • indijanka

     :) hmm..a zaporedoma ?

  • Tone

   Zakaj bi jih morali posiljevati?

 • rrrrr

  Cerar je čudežni deček, Slovenija pa svetovni ekonomski čudež: pri nas migranti, ki jim mesečno poklanjamo 2000 €, nesebično pomagajo preživeti domačim delavcem, ki morajo garati za 800 €.
  Katera ekonomija na svetu to še omogoča, lepo vas prosim, a? Zato, Vkingi, sram vas bodi!

  • opazovalec

   Ali si ti kdaj pomislil, da migrant dobi v Sloveniji le 16€ žepnine v gotovini. Tistih 2000€ je pa nekaj strošek zajamčnene prehrane, v glavnem pa strošek aparata, ki ga je v vsakem primeru potrebno vzdrževati v določeni meri. Vsekakor so pa zdaleč cenejši kot slovenski zaporniki. Njihova oskrba po nekaterih podatkih (MedOverNet) stane 90€ dnevno, po drugih dnevno zapravimo za zapornike 92.000€. Pa še noben zapornik ni dobil žepnine, in vendar so dražji od migrantov. Večina denarja gre namreč kar med osebje v obliki plač.

   • Stajerka

    slabo opazuješ……
    1. delež zaposlenih se je povečal, glede na število prosilcev za azil
    2. govoriš samo o tistih v nastanitvenih centrih
    3. nastanjeni v zasebnih nastanitvah = najemnina, stroški bivanja, otroški dodatki, socialna pomoč, oprema stanovanja, zdravstvena oskrba
    4. če se ne motim, VEČINA zapornikov na prestajanju kazni DELA – ali v delavnicah zavoda, ali za same storitve v zavodu ali v enotah odprtega tipa, kjer se ukvarjajo tudi z agrokulturo in še čem
    5. preden škočiš, opazuj in reci HOP

   • rrrrr

    Aha, hvala, tega nisem vedel. Torej migranti usvarijo mesečno 1.984 € , le žepnino jim poklonimo. Še en wunder kind.

   • rubec

    Ko boš ti pomislil da si bedak in če boš v dilemi se pa kar javi. Takoj ti razblinim dilemo.

    • rrrrr

     ;;Če bi bedak samo pomislil, da je bedak, bi smeli sklepati, da je prenehal biti bedak” Slavoj Žižek ( ko je dvanjstič pljunil in se šestič brez robca useknil na prve tri vrste študentk) na Sandersovi predvolilni konvenciji, Ohio, 2016 .

     • rubec

      *********

     • Tone

      No, ampak veeno si se okoristil z njegovo modrostjo.

   • Razocarana

    To še vedno ne spremeni da se gre iz proračuna za migrante 2000 evrov na osebo + še državne subvencije ki jih za projekte za migrante dobivajo razne humanitarne organizacije.
    Ta denar iz proračuna je glavni razlog zakaj so določeni tako pro-migrantski, ter zakaj potrebujejo vedno nove migrante, saj za tiste ki jim je prošnja za azil zavrnjena in tiste ki jim je odobrena in jih država na državne stroške namesti v stanovanja, ter so na svojem, razne organizacije in ponudniki storitev za nadomestilo migrantov ne morejo več vleči denarja iz proračuna

  • Boris_j

   “Cerar je čudežni deček, Slovenija pa svetovni ekonomski čudež: pri nas migranti, ki jim mesečno poklanjamo 2000 €…”

   Če bi bila ena črkica od tega resnična, bi morda že razmišljal o spremembi rojstnega lista. Ampak škoda, ker gre za debelo laž. Migranti v Sloveniji so pogostokrat predmet humanitarne miloščine, ali pa še tega ne, ne pa “velikodušne” socialne države.

   • rubec

    “Migranti v Sloveniji so pogostokrat predmet humanitarne miloščine”

    Lahko še meni zrihtaš humanitarno miloščino? Jaz bi tudi imel Iphone.

    • Boris_j

     Kupi si ga na ljubljenem svobodnem tržišču, kot vsi drugi. Če si iznajdljiv, pa lahko tudi iz druge roke od kakega migranta. Zagotovo bo to dober deal, kajti od humanitarne miloščine se ne da dolgo kvalitetno živeti in ga boš dobil pod ceno. Morda ne ravno 10-tke, pa vendar.

     • RATATA

      Daj prodaj ti enega men iz tvoje tretje roke jež.

     • rubec

      eh

     • indijanka

      Kaj je pa tebe pićilo? Na račun migrantov služi pozicija in ne opozicija. Strinjam se s teboj, da so migranti odvisni predvsem od človečnosti. Tega pa pozicija in tisti, ki so te migrantske pohode spodbudili tem ljudem nikoli ne bodo nudili. Rubec ima prav. Svojo revščino preskočimo. Pri nas so žal lačni tudi otroci.

   • samotoje

    A zdaj so pa vse tiste afž babnice, ki so skoraj dušo spustile od samega usmiljenja do nezakonitih migrantskih bleferjev, humanitarna miloščina? Ej, ej, zdaj bodo pa užaljene.

 • Stajerka

  le čakte, da si brezdelneži namnožijo……potem boste šele vidli vraga……

  Leta 2015 se je v EU-28 priselilo 2,7 milijona oseb iz držav nečlanic

  vsak enih 10 kom = 10x otroški dodatek, dodatek za veliko družino in brezposelne starše……10 novih potencialnih groženj……pa če je takšnih prišlekov v Evropo “samo” 60%…..to pomeni čez 10 let = 60% od 2,7 mio = 1,6 mio x 10 = 16 mio – samo za migracije iz leta 2015, brez trenutnih razširjenih družin ki pridejo več kasno…..ob tem moramo upoštevat, da je 60% delež zelo nizek in verjetnost višjega odstotka ni zanemarljiva, zato tragedijo to samo še poveča……in več bo revščine med priseljenci, večje bodo socialne stiske, premosorazmerno temu bo več nasilja v vseh oblikah in obratnosorazmerno to pomeni varnost avtohtoncev……

 • Olga_10

  Švedi! Se po smrti boste delali, če ne boste nagnali levičarjev!

  • Tone

   Katere narodnosti pa so na Švedskem levičarji, ki jih bodo Švedi nagnali. Previdno s takimi nasveti – saj bi ti begunci lahko prišli tudi k nam.
   Pa šalo na stran, Švedska je pojem blagostanja zato, ker so tam bili levičarji 50 let na oblasti .

 • Anton

  5 decembra letos je umrl francoski Elvis Presley, Johnny Hallyday (Jean-Philippe Leo Smet), Francozi so ga ljubkovalni klicali Notre Johhny. Štejem si v čast, da sem ga kot njegov veliki fan imel priliko poslušati na koncertu leta 2009 na Stade de France a Paris

  Prilagam eno njegovih najbolj znanih pesmi iz koncerta 2006

  https://www.youtube.com/watch?v=1uv1ihHbF9U (pozabil sem živeti)
  Salut Johnny!

 • Boris_j

  Breitbart…. kredibilni epicenter lažnih novic. A je treba še kaj dodati?

  Že to je čudno kako se v istem prispevku 4,7 milijardni SPLOŠNI primanjkljaj v socialni blagajni, spremeni v 4,7 milijardni primanjkljaj za katerega so krivi le migranti. A samo jaz opazim take neumnosti? Pa tudi črke ne o tem, kako gre švedskemu gospodarstvu, ki polni to blagajno. Kaj pa vsi drugi stroški švedske države, ki tudi vplivajo na primanjkljaje? So se kaj dvignili, spustili? Breitbart o tem ne zna pisati, ne razume? Ježeš, vsega so krivi migranti.

  • sprehajalec

   Na švedskem je socialno zagotovo povezano z migranti, saj avtohtoni Šved z nekaj generacij akumulacije v obliki dedovanj za seboj, ni socialni revež. Niti potomci Vikingov nimajo tradicije participirati na socialnem, saj je kruto okolje socialnega samo eliminiralo skozi zgodovino. Poleg tega gre za luteransko okolje, v katerem delo igra osrednjo vlogo.

   Če statistika pravi naprimer, da je 92% vseh kriminalnih dejanj v Avstriji povezano z migranti in potomci, potem lahko upravičeno sklepamo, da je pri socialni blagajni enako.

   • Boris_j

    LOL, kako si prišel do te “statistike”? Ali ima Breitbart tudi Avstrijsko nogo posla?

    Pisanje o Švedski pa je v celoti stereotipna smešnica “južnjaka”, ki živi 2000 km+ južneje od teh “vikingov” in iz te nemajhne razdalje vleče sklepe. Grdi so pogoji pod katerimi celo desničarji postajajo nekakšni ljubitelji skandinavske socialne države. Prej ste se pa dolga leta rogali levičarjem, ki so jo dajali kot zgled.

    A mislim, da še vedno drži kot pribito, da so največja grožnja socialni državi: v neoliberalizem zaljubljeni desničarji, pa tudi etablirani levičarji. Migranti se lahko kar skrijejo pred to vero.

    • sprehajalec

     Bila je objavljena v Krone.at pred časom.

     Če je Trump v svojem govoru pokazal na Švedsko in dogajanje v njej, potem bo to že držalo, saj Trump ni južnjak, pa še boljše informacije ima, kot južnjaki.

     Kam je pripeljala švedska socialna Švedsko je tako, kot da bi se namazal z medom sredi močvirja pa nastavil podnebju. Bil bi vaba za ves svet. Levičarji švesko kolikor se spominjam nikoli niso imeli za socialistično, ampak za kapitalistično.

     če ta socialna država namenjena migrantom, potem se pač vprašaš, čemu jo sploh imaš? Po izkušnjah in pogovorih, se lahko naprimer pri nas če si avtohton samo slikaš s to socialno, ki zate sploh ni in je lažje priti na Luno, kot dobiti nek socialni transfer za staroselca. vse skupaj je grda laž, vsaj pri nas.

  • Razocarana

   Članek iz švedskega časopisa: https://www.expressen.se/dinapengar/pension/folkokningen-skenar-da-kan-pensionsaldern-hojas/
   “Sveriges folkmängd ökar i en rasande takt och den här utvecklingen innebär väsentligt ökade kostnader att hantera. Det slår Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) fast Ekonomirapporten” som presenterade på tisdagen.
   – Från och med 2018 förväntar vi oss att behovet av välfärd ökar betydligt snabbare än skatteintäkterna, konstaterar Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL. I rapporten slår SKL larm om att det krävs en rad åtgärder för täppa till gapet mellan kostnader och intäkter, som riskerar att skena mot 59 miljarder år 2021. Den snabba befolkningstillväxten till följd av det stora flyktingmottagandet i fjol och ett barnafödande som närmar sig historiskt höga nivåer sätter stor press på kommunerna och landstingen.”

   Prevod: “Švedsko prebivalstvo nenehno narašča in ta razvoj pomeni znatno povečanje stroškov.
   To je navedba švedskih lokalnih oblasteh in okrožnem svetu (SKL) v “Gospodarskem poročilu”, predstavljenem v torek.
   “Od leta 2018 pričakujemo, da bo potreba po sredstev bistveno večja od davčnih prihodkov,” pravi Annika Wallenskog, glavni ekonomist SKL.
   V poročilu SKL opozarja, da je potreben niz ukrepov za preprečitev razlik med stroški in prihodki, ki se bodo do leta 2021 povečali za 59 milijard.
   Hitra rast prebivalstva kot posledica velikega sprejema beguncev v lanskem letu in dvig natalitete, ki se približujejo zgodovinsko visokim nivojem, pritiskajo na občine in okrožne svete.”

 • bednick

  Migrantska kriza prisilila Švedsko v dvig starostne meje za upokojitev.

  Prevod v švedščino:
  Migrantkrisen tvingade Sverige att höja sin pensionsålder.

  https://www.youtube.com/watch?v=Gq4V6o7q6ko

  • indijanka

   Joj, tole bi te pa rada slišala povedat :).

   • bednick

    Detta alternativ är osannolikt.

    • indijanka

     ha..ha je blo v mislih tut dobr. Nasmejalo me je.

 • Kučko pod pručko

  Orban, Morawiecki, Kurz … STOP za migrante

  Upam, da bosta Orban in novi poljski premier Mateusz Morawiecki, ki sta Junckerju že odkrito rekla, naj se sam jebe z migranti, potegnila za seboj še kakšnega evropskega vladarja. Računam tudi, da bo prvi, ki jima bo sledil, novi avstrijski kancler, desničar Sebastian Kurz.

  In upam, da bo desnica tudi drugod po Evropi pometla z levaki, ki so vsi po vrsti podkupljeni z zločinskim illuminatskim denarjem, s katerim jih zalaga Kučanov prijatelj Soros!!!

  • Boris_j

   Evropa še nikoli ni bila bližje temu, da si bodo razni kvazi-patrioti in drugi politiki povsem podredili sodstvo in celotno pravno državo in s tem za lastne potrebe ustvarili zločinsko kulturo nekaznovanosti. Ne bo se pometlo le z “levaki” kot potihem molite, ampak z zakonom, demokracijo in na splošno s pravno državo. V Srednji vek drvimo še hitreje od 88 mlilj na uro kot iz filma Back to the Future.

  • Sarkazem

   Zaenkrat imamo Slovenci res srečo! Ves svet in tudi migranti z njim namreč ve, da tu vladajo komunisti in da jih to ljudstvo z veseljem voli in postavlja na oblast. Zato je tu revščina in migranti ne pričakujejo veliko evrov, hiš in avtomobilov pa se nas izogibajo kot hudič križa. Tako nimamo no-go con, terorizma, množičnih posilstev in ropov, naraščajočega kriminala in tisočev agresivnih musličev po ulicah. Tako doživljamo enkrat tudi dobro stran komunizma!

   • sodnikisozločinci

    Zato na volitvah izvensodne veje oblasti obkrožimo Šarca. Go, Šarac, go!!!

   • Tone

    Ni potrebno, da begunec ve kaj drugega kot to, da je pri nas skoraj nemogoče dobiti azil ali dovoljenje za bivanje, pa jo bo popihal vsaj do nekomunistične Avstrije.

 • Miha

  Raje naj znižajo državne pokojnine, da bodo imeli več za migrante.

 • Brane Pomahaj II

  Proklete PIZDE! Domačini delajo, da kameltrajbarji dobijo socialo za še več kozjejebcev.

 • Jure kavčičeu

  Ja itak, migranti so krivi. Tudi v Švici, kjer jih praktično ni, so dvignili starostno mejo za upokojitev na 67 let in vsa Evropa je v istem dreku, pa če imaš migrante, ali ne. Generacija po drugi svetovni vojni je največja in ta gre sedaj v pokoj. Postala je ogromen strošek in država ima dve možnosti: dvigne starostno mejo za v pokoj ali pa dvigne davke oziroma pobere denar iz nekega drugega resorja. To bomo moral storit vsi, Švedi, Francozi ali pa Poljaki in Madžari. Me zanima kako boste takrat poročali o tej stvari. Pa še nekaj, če smo že pri Švici… na referendumu so med drugim tudi zaradi tega potrdili dvig davkov. Si predstavljate kako politično zrel narod je to? Na referendumu so Švicarji v večini rekli: ja, želimo prejemati manjše plače, da bodo vsi imeli zdravstvo, šolstvo, pokojnine, socialno varstvo itd. Takšne zrelosti tukaj ne bo, tudi zaradi takih lažnivih in zavajajočih medijev kot je nova24, kjer novinarji očitno nimajo pojma ne o davčnem sistemu, ne o ekonomiji, ne o političnih vedah, to je tisto globoko dno novinarstva.

 • Brane Pomahaj II

  Levičarji, vi kar pogumno naprej v izmenjavo prebivalstva. Vsak dan je več ljudi zoper vas in kmalu bo tekla kri v rekah zaradi vas in te proklete muslimanske nesnage.

 • Morala

  Najboljše, da vsi delamo do smrti!!

  • sodnikisozločinci

   Pristanem, ampak samo pod enim pogojem, naj mi dajo pas z razstrelivom.

  • Tone

   Dokler levičarji niso priborili 8 urnega delavnika in pravice do pokojnine, je bilo tako. Zdaj, ko levica izgublja vpliv v svetu, se vračamo na začetek.

 • Slovenka

  Se pa čudim Švedom. Če že tako nujno potrebujejo tujo delovno silo, da grozijo svojim lastnim ljudem s podaljšanjem delovne dobe do kdo ve kdaj, zakaj ne povabijo v državo belcev iz Južnoafriške republike in Zimbabveja, in če to ne bi bilo dovolj, je v rezervi še Argentina, ki ima tudi zaenkrat še pretežno belo prebivalstvo. Razen tega imajo v neposredni soseščini kvalitetno prebivalstvo iz Srednje in Vzhodne Evrope, to pa bi moralo biti dovolj. Čemu uvažati klump iz Tretjega sveta, če imajo kvalitetne ljudi v svoji neposredni bližini?

  • domovina mili dom

   Švedinje so opledene na farbo in na obrezano palico. Zdaj pa naj kar delajo dalje. Razvrat z delomrzneži stane, ni kaj.

   • Slovenka

    Imaš prav. Perverznost stane.

  • Bozz

   Zato, ker je je to zarota. Kot si sama ugotovila, ne uvažajo belcev (ampak jih recimo v JAR puščajo na nemilost črncem) po zdravi kmečki pameti in logiki, ki si jo podala v svojem komentarju, torej je edini logični zaključek, da je to zarota.

 • samsara

  Pa nam voditelji držav in EU pridigajo, kako neobhodno in nujno je, da sprejmemo v EU milijone tujerodnih.
  Da bodo delali za penzije starajoče evropske populacije!
  Zaenkrat izgleda, da bodo za neizobražene tujerodne prišleke brez znanja jezika, brez delovnih izkušenj, brez tradicije dela, brez kulture in spoštovanja sočloveka, brez spoštovanja gostiteljev, delali kar sami gostitelji. Pa za svoje preživetje bodo tudi odvisni le sami od sebe.
  Domačini so že vajeni, pa delati tudi znajo, zakaj bi nesposobne in neinteligentne prišleke silili početi nakaj kar jim je popolnoma in absolutno tuje. Pa tudi znajo ne nič. O ja, dokazano znajo krasti, posiljevati ženske in otroke, pretepati, uničevati družbeno in zaasebno imovino, pa celo množično ubijati nedolžne civiliste, ne glede na spol in starost.
  Gnus!!!

 • samsara

  Temu se reče, “gojiti kačo na prsih”.

 • PLavi-mil

  Kreteni, delajo za muslimanske lenobe in izkoriščevalce, narobe svet.

  • Novakec1

   Pri nas in po celi zblojeni €U ni nič drugače.

  • AlojzZ

   Je delavec v Sloveniji v kaj drugačnem položaju?

 • Lisjak

  Migrant z tremi ženami in 16 otroki je dobil na Švedskem tri hiše z pogledom na Baltsko morje v vrednosti 1,4 milijona dolarjev,mesečno dobi še 100 000 dolarjev socialne pomoči.Bo treba delat!

  • Slovenka

   Beži, beži. Je to mogoče?

   • Lisjak

    Pred nekaj dnevi je o tem pisal POLITICO.
    Polska Racja piše ,da so Švedi zaprosili Fince in Norvežane za pomoč v morebitni državljanski vojni.

    • Andrej

     Bedak ne postaneš, bedak se rodiš.

    • Andrej

     Čeprav sem prepričan, da ste to eni postali šele pozneje.

  • sprehajalec

   Europejci v svojih skupnostih sami sebe postavljajo v vlogo delavk, uvažajo pa trote in matice….

  • DJURO SUMAR

   To ni še nič. Njegov sosed je dobil prav toliko, poleg tega pa še tri puške in municijo, ker je priznal, da je pripadnik ISIS in da pripravlja teroristično akcijo.

   • Lisjak

    Bedak ne postaneš,bedak se rodiš!

    • DJURO SUMAR

     Švedi so res bedaki.

     • Ne razumem

      Ti si bedak udbas

 • VERRZIFIKATOR

  Enver Abdul Svensson

  ŠE POMNITE ŠVEDE?

  Nekoč, ni toliko še let,
  imeli tudi mi smo Švede,
  ni bil to izraz za zglede,
  bil drugačen je še svet.

  V slengu je imelo švedsko
  prav specifičen pomen,
  bil besede čuden zven
  za razmerje je sosedsko.

  Da so Švedi iz importa,
  je takoj postalo vidno,
  rabljen bil izraz solidno,
  švedska dobro znana sorta.

  Kot politično korekten
  danes ni izraz občuten,
  zdel celo bi se priskuten,
  češ da ni povsem perfekten.

  Naj ne rabi se direktno,
  kmalu bodo nas svarili,
  ker posledice čutili
  bomo vsi prav nekorektno.

  Švedstvo ker problem postaja,
  treba strogo bo paziti,
  koga s Švedom nasloviti,
  sicer kje izbruhne vstaja.

  Naj za Švede skandinavske
  se beseda uporablja
  takšna, ki se ne zlorablja,
  misli pravijo hinavske.

  Se po novem ne več smelo
  Švedov bo imenovati,
  novo jim ime skovati
  dušnih bo skrbnikov delo.

  Samo tisti bodo Švedi,
  ki prišli so od drugod,
  skandinavski stari rod
  pa bo životaril v bedi.

  Vendar bo s strani večine
  vsaj usmiljenja deležen,
  bo v ustavi zabeležen,
  v členu: Narodne manjšine.

 • Antonius

  Strošek za dodano pamet brez vrednosti so si Švedi izglasovali na volitvah.
  Danes jim zmanjkuje, kar so nedavno nazaj v izobilju imeli. Za šerijatarje so zamenjali svoje *bogastvo*.
  Danes je njihova prihodnost tlačanstvo. Alahovi šerijatarji namreč, niso zastonj.

 • Miccy

  iskala in nisem našla. Zato sem razočarana!!!! Tudi gay lobi stoji za tem!!!! Kakšna je to novica brez gay lobija????????

 • DJURO SUMAR

  Lep pozdrav Ana. Živciranje povzroča stres, ta pa zelo škoduje zdravju in ker rad živim sem se streniral tako, da me je težko spraviti iz tira. Če pa slutim, da se zadeva razvija v to smer, se odmaknem. Dvema na tem portalu sploh ne odgovarjam na njune komentarje, kar sta za moje pojme tako blesava, da bi me lahko spravila ob živce, Ju ne jebem za pet posto.

  • Ana Job

   Dobro ti obvladaš to disciplino, Jurij. Jaz te jemljem, kot človeka in ne, kot nasprotnika, ki mu je potrebno za vsako ceno nujno oporekati. Vsak tukaj ima svoje mnenje in tudi enake pravice, česar ne razumejo vsi. Običajno oporekam samo, kadar mi kdo kaj napiše pod komentar s čemer se ne strinjam. Za borbene razprave pa nisem vedno razpoložena, ker mi jemljejo energijo. Nikdar ne bomo vsi enako razmišljali, v mojem poslu pravijo, da je konkurenca celo zdrava in se z njo borim že dolgo.

   • indijanka

    Prav imaš Ana. Pa vendar, naključij ni. Ali Jurij ve, zakaj je tu?

    • Ana Job

     Jurij zastopa svoje interese, jaz svoje, vendar se ogibam žalitvam. Vsi vemo, kaj je počela levica, je pa tako da nekateri tega ne želijo videti. Ne moreš jih pa prisiliti, ker živimo v demokraciji in lahko vsak razmišlja, kot hoče.

     • indijanka

      Obrniva drugače. Lepo nam bo, ko bomo razmišljali meni je dobro, tebi je dobro, Takrat se bomo slišali, slišali bomo srca. Sedaj pa govorimo drug mimo drugega. Jurij mora poiskati kraj kjer bo zadovoljen, da bo lahko oddajal pozitivno energijo oziroma mir. Vsak je odgovoren zase in ustvarja svoj svet.

     • Ana Job

      To si zelo lepo povedala. Tudi sama sem že doživela na tem tem portalu ostra ter groba napadanja in to celo od “iste” vrste. Pa vseeno vztrajam, ker me določena krivica levice boli in čutim, da moram to povedat. Verjetno na enakem principu funkcionirajo tudi drugi. Poskušam ljudi začutiti, takšne, kot so, me pa ob določenih ljudeh zazebe. In med njimi so levi in desni. Nekateri ljudje imajo v sebi temo. Jurij, čeprav je levičar in se z njim politično ne strinjam, tega v sebi nima.

 • AlojzZ

  Begunci ne prihajajo v Evropo na delo, ampak hočejo uresničenje sanj, ki so jim jih naslikali trgovci z belim blagom in jih osiromašili do golega. V svojih popotnih torbah pa prinašajo terorizem in dolgoročni cilj islamizacije evropske celine. ( p. Peter Lavrih)

 • Andrej

  Razmislite malo, NOVA24TV,… ali ni tale “21,8 odstotka vseh migrantov na Švedskem je brez dela” v popolnem nasprotju z vsem kar trdite? Ker vi v principu tukaj ves čas gonite, da NOBEN migrant nič ne dela, ampak vsi samo pretepajo in posiljujejo Švedinje. Zdaj pa pravite, da je med njimi komaj trikrat večja brezposelnost kot med avtohtonimi Švedi (6,8%; in če upoštevate, da se migranti šele učijo jezika, premagujejo milijon birokratskih ovir ipd…) Dajte se malo zmenit, čigave članke boste kopipejstali: Breibart, Speisa, Daily Stormer ali kar iz brezna lastne fantazije.

  • terezija

   78,2% jih pa šiša brije zube vadi

   • Andrej

    Mora neko i zube da vadi, Terezija. Pa da kelnari, popravlja bicikle, trenira nogometaše, prodaja na štantu, operira bolnike, uči Arabce slovensko, pospravlja hotelske sobe, prevaja sirsko poezijo v slovenščino, ločuje odpadke, dela v fabriki, študira zgodovino, vse to je treba delati. Ampak je težko. Če bi ti zdajle iskala službo na Švedskem…

 • terezija

  A je pri nas kaj drugače?
  Vsak dan več kosovarjev na socijali, zastonj šolanje in še malice v šoli, dela noben nič razen na črno……nam pa, da zmanjkuje denarja in bo potrebna pokojninska reforma…..
  Mislim da lahko malo objavite našo situacijo, ker se nas tiče neprimerno bolj kot tujina.

 • plamen100

  Pa saj to ne mores verjeti???? Pa od kod vam podatki da je 20% migrantov brez dela??? Pa saj to je potem odlicno ker je 80% migrantov zaposlenih??? So mar tam potem slovenski ekonomski migranti? V Nemciji jih naj bi od 1.5 mil delalo le 30.000 oz 2%l torej jih 98% brez dela. Drugic pa je skrajno cudno, da bi sli spreminjati pokojninski sistem zaradi nastale luknje zaradi povecanih socialnih izdatkov v visini 4.5 milijard eur, ko pa je revna Slovenija najela 5 mil eur kredita zaradi pokritja bancnih lukenj, in zaradi tega nihce ne dela dalj. Mislim res je cuden ta novinar in zgublja le kredebilnost s taksnimi clanki in hkrati smesi ta poirtal!!

 • Interkom

  Zdaj se je pokazalo, da so laži tistih, ki so trdili, da migranti prihajajo v Evropo zato, da bodo delali za pokojnine Evropejcev, prišle na svetlo. Ne, Evropejci bodo delali za socialne prispevke migrantov, in to kar do smrti. I tu so dejstva https://www.ft.com/content/838d60c2-0961-11e7-97d1-5e720a26771b Švedi namreč upoštevajo VSE migrante od 1992 dalje, ne pa samo tistih od leta 2014. Od teh iz zadnjih treh let jih ne dela nit 5%, ker so voditelji tolp v no-go conah

  • plamen100

   A ebi ga. Tisti prej so res vsi prisli delati, jasno. Potem pa je se vprasanje kaj to pomeni vse od 1992, verjetno tudi Bosanci, Hrvatje, Srbi, Bolgari, Poljaki…itak vsi ti delajo, to se ne da primerjati z arapci, ki so neuporabni razen za razplod.

   • Interkom

    A vidiš, ravno to bi morali preprečiti. Obvezno bi moralo biti, da ženske in moški dobijo azil, če se sterilizirajo, če imajo že enega otroka. Pol bojo tudi za razplod neuporabni.

 • Teja Tesko

  Sem pa mislila, da jih tako sprejemamo zato, da bodo delali za naše penzije.
  Sicer pa jih je menda pri nas nekaj čez 500, takih, s priznanim statusom. Samo na novoustanovljenem ministrstvu za migrante so zaposlili 34 oseb, verjetno po “Štrukljevo” vsi s fakultetno izobrazbo in ustrezno visokimi plačami. Na Zavodu za zaposlovanje sta za migrante zadolženi dve zaposleni. Za tistih par mulcev v Postojni in Novi Gorici dela cel kup za njih zaposlenih, od specialnih pedagogov, psihologov, vzgojiteljev itd..
  Da ne omenjam cel kup društev in nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z njimi.
  Predvidevam, da sta na enega migranta vsaj dva zaposlena, ki se od dolgočasja praskata po riti in vlečeta lepo plačo.
  Tako je dosti bolj razumljivo, zakaj so nekateri tako navdušeni nad tem multikuti.

  • plamen100

   Saj zato pa je rdecifasizem dvignil fotru pokojnino za 5 eur, kar pomeni, da tudi upokojenci, ki so se prej odrekali 7 let, od 2010 so penzije zamrznjene, sedaj na racun svoje bede, futrajo to zalego in stevilna nova delovna mesta ustvarjena zaradi migrantov, kjer se placa zacne od 2000 eur naprej.

 • mona lisa

  Migranti so kot paraziti, ki pijejo vedno več krvi dokler te ne izčrpajo, množijo se kot podgane in se nikoli ne prilagodijo.

  • Tone

   Koliko takšnih migrantov pa si osebno spoznala?

 • WatsonForus

  ODLIČNO – kr delite BEDAKI , medtem ko si musliči praskajo jajca!

  • zoro

   ja praskajo si jajca in delajo otroke – nove socialce in teroriste, da bojo lahko še naprej terorizirali in izkoriščali ter tako podaljševali delovno dobo domorodcem po vsej eu – evo to je naš lepši in boljši jutri pijimmat.

 • Hun

  migranti bodo resl nataliteto Švedom

 • bednick

  Tack så mycket.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!