Ministri 12 evropskih držav v pismu izrazili podporo TTIP in CETI

Datum:

Zunanji in trgovinski ministri 12 evropskih držav so v skupnem pismu ta teden izrazili podporo prostotrgovinskemu in investicijskemu sporazumu, o katerem se pogajata EU in ZDA, znanem pod kratico TTIP. V pismu evropski komisarki za trgovino Cecilii Malmström so pohvalili tudi sporazum s Kanado in poudarili, da se že veselijo podpisa tega dogovora.

Ministri Estonije, Latvije, Litve, Češke, Danske, Finske, Irske, Italije, Portugalske, Španije, Velike Britanije in Švedske so poudarili, da “rast, blaginja in delovna mesta v Evropi niso odvisna le od strukturnih reform in močnih javnih financ, pač pa v veliki meri tudi od odprte, napredne in uravnotežene trgovinske politike.”

“Če želimo ustvarjati rast, ki jo potrebujemo za soočenje s prihodnjimi izzivi, mora Evropa prikazati jasno vodstvo v pogajanjih o prostotrgovinskih sporazumih,” so zapisali v pismu, ki so ga danes objavili svetovni mediji. Slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca med podpisniki ni bilo, kar kaže, da zopet deluje v škodo gospodarskim interesom Slovenije in EU. Prav tako je pomisleke in pridržke o sporazumu imel premier Miro Cerar.

Priložnost za oblikovanje pravil trgovine
V imenu svojih držav so se ministri izrekli za trgovinsko politiko, ki bo spoštovala pravice delavcev, okolje, ki bo skrbelo za zdravje ljudi, in demokracijo. Prav tako bi morali po njihovem prepričanju prostotrgovinski sporazumi ščititi možnost sprejemanja lastnih odločitev posamičnih držav.

EU in ZDA sta, kot so spomnili ministri, najpomembnejši gospodarski partnerici. “TTIP je priložnost za oblikovanje pravil trgovine 21. stoletja. To priložnost bi morali z našimi ameriškimi partnerji v celoti izkoristiti,” so navedli.

Prav tako so podpisniki izpostavili doseženi napredek v pogajanjih o TTIP in komisarko spodbudili, naj v nadaljnjih pogajanjih z ZDA doseže cilje, zaupane komisiji z mandatom iz leta 2013.

Tudi sporazum CETA obeta veliko
Ministri so pohvalili tudi sporazum med EU in Kanado, znan pod kratico CETA. Označili so ga za “širok in globok sporazum, ki temelji na realnosti današnjih trgovinskih vzorcev in vsebuje določila sodobnega trgovinskega sporazuma,” in dodali, da se veselijo podpisa CETE 27. oktobra in njegove začasne uporabe.

M. P., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...